Dodje i prodje draft lutrija.Sreca nas je opet pogledala tako da imamo 2 pika u lutriji i u top 10 sto je jako lijep ishod.Za ovu draft klasu kazu da nije nesto pretjerano jaka, ali tako se govorilo i za 2011.godinu, pa se "nadjose" 2 HOF igraca i nekoliko AS igraca.Dakle, to je nesto sto se nikad ne zna...
Igraci su dosta izjednaceni i niko sa sigurnoscu ne zna sta ce koja ekipa uraditi i koga ce birati, pa cu se fokusirati striktno nas...
Osnovnu dilemu koju trebamo rijesiti je da li koristimo ove pikove ili cemo trejdovati (jedan ili oba) za nekog dokazanog igraca!?Izvjestaji govore da su sve opcije u igri, ali hajmo reci da cemo birati oba pika, a da ove neke druge opcije ostavimo za junsku diskusiju.
Apsolutni i moj top izbor, ako padne do nase 4. pozicije je Risacher? Zasto? Zato sto je idealan fit za ono sto nam treba.Krilo sa visinom, igra odbranu, moze pogoditi sut za 3p i daje dodatan prostor Wembyu.Takodje je igrac sa visokim BBIQ-om, a to je isto jedna od stavki koja nedostaje nasem timu.On bi se uklopio od prvog dana bez ikakvih problema, a vjerujem da je on i Wembyeva zelja.

U zadnje vrijeme svi ovi draft insajderi sumnjaju u njegov sut( procenti jesu pali zadnji par mjeseci istini za volju), ali sam ga gledao dovoljno puta i vidio njegovu mehaniku suta, tako da mogu reci da su te sumnje totalna glupost i da insajderi uglavnom "prepisuju" jedan od drugog.
Ako njega ne bi uspjeli birati, moj slijedeci izbor je Topic.Razlozi su vrlo jasni.Bek sa visinom koji odlicno kreira, ima sampionski mentalitet i ima super ulaz.Takodje je tip igraca koji nam nedostaje u rosteru.Sumnje su u njegov sut i odbranu, tako da bi tu bilo rada, ali kao i kod Risachera, licno nisam primjetio da ima toliko los sut da se to ne moze unaprijediti vrlo brzo.Decko sutira preko 80% sa linije za slobodna bacanja sto je jasan znak da mehanika nije losa.
E ako 4.pikom ne uspijemo doci ni do jednog ni do drugog, zaista ne znam koga bi trebali birati!? Mnogi insajderi nam "guraju" Dillinghama i decko stvarno ima odlican ofanzivni potencijal i nema sumnje da bi nam odmah mnogo pomogao na tom kraju parketa, ali se radi o malom beku a la Young kojeg bi danas-sutra u eventualnom POu protivnici targetirali do besvijesti.Ta ideja mi se nimalo ne dopada.Ako se on bude birao, on ce morati poraditi na svojoj odbrani do max.nivoa na kojem moze biti sa svojom gradjom, a i ekipa ce morati imati defanzivne seme da se on sto bolje "sakrije".
Ako i on ne bude na ploci tj. dodjemo do indicija da necemo doci do igraca koji nam je meta, mislim da ce nasi vec poceti razmisljati o trejdu za onog kojeg zelimo i time se pomjerimo prema naprijed, jer za sve ove ostale igrace (Williams, Castle,Holland, Sheppard, Buzelis...) je sasvim svejedno da li ih biras 4. ili 8.pikom.To je moje misljenje.
Uglavnom, bicemo ponovo na slatkim mukama, a volio bih da, ako budemo koristili oba pika, biramo kombinaciju bek-krilo.Npr. ako biramo Risachera 4.pikom, onda 8.pikom gledas na Castlea i obrnuto.