Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

RK Gradacac
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la RK Gradacac » 25 jul 2010, 22:42

Italia je napisao/la:
RK Gradacac je napisao/la:Ti pricaj o nekoj kulturi a nick ti Italija, svasta :)

Znam da je bio svjetski prvak, bio je i Button pa sta? Prosjecni vozaci obojica...
kakve veze ima nick sa kulturom :D

mijesas par stvari, Button odvezao 1 odlicnu sezonu, Kimi ih odvezao 10 ;) .. i ti to sam znas, vec ne zelis da to priznas..
Pa talijani su oduvijek poznati po svojoj 'kulturi' kad su u pitanju mediji pa zato kazem spominjes kulturu a nick ti Italija...
A Kimi je odvezao 10 odlicnih sezona al u snovima ili mozda na simulaciji...
010 ISN'T JUST A CODE

RK Gradacac
Kontakt:

Post Postao/la RK Gradacac » 25 jul 2010, 22:44

drH je napisao/la:
RK Gradacac je napisao/la:
drH je napisao/la:
Cuj Raikonen prosjecan :o !? Kakvih glupih komentara ima na ovom forumu ccc...
Cuj Raikonen nije prosjecan :o !? Kakvih glupih komentara ima na ovom forumu ccc...
:?
:?
010 ISN'T JUST A CODE

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 25 jul 2010, 22:46

prije svega kakve veze moj nick ima sa kulturom :D , a drugo ja nisam upoznat sa tom kulturom u medijima.. odmah u startu da ti navedem par ljudi: Del Piero, Totti, Buffon, Maldini.. treba li dalje?

ocito mrzis Kimija ;)
„Morata, najkompletniji napadac danasnjice“ -> Italia

Ted Mosby
Kontakt:

Post Postao/la Ted Mosby » 25 jul 2010, 22:52

Govoriti da je Kimi loš vozač je stvarno sramota i neznanje

Dvostruki trijumf Ferrarijevih vozača na 11. ovosezonskoj utrci Formule 1, VN Njemačke na stazi u Hockenheimu, nije prošao bez repova. Sporan je trenutak iz 48. kruga u kojem je tada vodeći Felipe Massa nakon intervencije svog trkaćeg inženjera Roba Smedleyja usporio i propustio kasnijeg pobjednika, svog momčadskog kolegu Fernanda Alonsa. Alonso je u tim trenucima bio brži od Masse, ali nije ga uspijevao prestići, kada se oglasio Smedley putem radija:
- Fernando je mnogo brži od tebe. Potvrdi da si razumio.
Massa nije ništa odgovorio, već je samo usporio i propustio Alonsa, a posve je očito kako je do pretjecanja došlo nakon intervencije iz boksa, što je zabranjeno prema članku 39.1 propisa o sportskoj regulativi u Formuli 1, pravila koje je uvedeno 2002. godine nakon što je Rubens Barrichello propustio Michaela Schumachera na VN Austrije po naredbi iz vrha momčadi. Iz Ferrarija su oštro opovrgnuli da je došlo do ikakve direktive iz boksa o propuštanju, međutim suci u to očito nisu povjerovali i odlučili su kazniti Ferrari novčano i uputili ih na Vijeće Međunarodne federacije autosportova (WMSC) koje će donijeti konačnu odluku o cijelom događaju i moguće dodatno kazniti momčad iz Maranella.
Only ONE UNITED
Kimi Raikkonen:"How does it feels to drive at 300 km/h? - It feels normal."
Srcu mome tiha patnja, oku mome radost i sjaj, Dinamo Zagreb najbolji si znaj
Podrška Jackyu

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 25 jul 2010, 23:14

Ferrari kaznjen sa 100000 i ne znam sa cim jos nisam cuo do kraja malopre na TV-u.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Isnar
Kontakt:

Post Postao/la Isnar » 25 jul 2010, 23:15

Mislim da se ovdje previse koristi crno-bijela tehnika... nema tamo losih vozaca, imaju dobri, bolji i najbolji... po meni, od onih koji trenutno voze, Massa, Kubica i Button (kao i Kimi, mada on vise ne vozi) su bolji, a Schumacher, Alonso i Hamilton su najbolji, krema F1, ljudi o kojima ce se i nakon njihovih karijera pricati kao i o Prostu, Senni, Piquetu, Laudi ili Villeneuveu starijem. Dakle, Kimi i Alonso po meni ne mogu u istu klasu, super je Kimi, ali nije to to, nije to ta klasa vozaca... sto neko reko, za dobrim konjem prasina se dize... ukupan broj titula tu uopste nije presudan, ko duze prati F1 zna o cemu pricam... sa mnom se ne morate sloziti, ali ja cvrsto vjerujem da je to ovako... ;)
FK Željezničar/Manchester United/KK Bosna/Boston Celtics/RK Bosna/VK Mladost/Pittsburgh Penguins/NY Jets/Fernando Alonso/Rafael Nadal/Hamza Alić/LoLo Jones/Jeremy Wariner/Kenenisa Bekele/Rebbeca Soni/Stephanie Rice/Michael Phelps/Eamon Sullivan/C. Stoner

Omerbavarac
Kontakt:

Post Postao/la Omerbavarac » 25 jul 2010, 23:20

Napokon da i Ferrari napravi nesto. Dugo se cekalo na jednu pobjedu i na kraju docekalo. Nadam se da ce nastaviti u ovom ritmu..........
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!

Lishche
Kontakt:

Post Postao/la Lishche » 25 jul 2010, 23:29

Isnar je napisao/la:Dakle, Kimi i Alonso po meni ne mogu u istu klasu
Potpis... Alonso je klasa za sebe...

On je brži od Masse ali ga nemože prestići na stazi pa to obavi plačipičkajući... To je nova dimenzija "utrkivanja", koju mogu razumjeti samo rijetki...

Da je bio brži, prošao bi Massu kako spada, a ne napravio cirkus da mu se smije čitav svijet (minus ovi experti sa foruma kojima je Kimi osrednji vozač)... :roll:
http://www.powerplaymanager.com/r219458

Wolverine
Kontakt:

Post Postao/la Wolverine » 26 jul 2010, 00:40

ja sam danas crkavao od smjeha dok sam gledo onu predstavu by massa & alonso.

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 26 jul 2010, 02:27

o cemu pricate momci? o Raikkonenu kojem 20 sekundi razlike nista ne predstavlja i vozacima koji ne mogu jednog legalno prestizanja uraditi na stazi? o tome pricamo jel?

Kimi je izmislio F1 za sve ove vozace.. i spada u vrh.. druga je stvar sto vi volite citati kako je neko nekoga uvrijedio, rekao da ima malu cunu i za vas su ti vozaci najbolji ;)

UPS
Kontakt:

Post Postao/la UPS » 26 jul 2010, 03:20

Sve bi i nekako mogao shvatiti ali slavlje Alonsa nakon poklonjene timske pobjede je DNO :o :o Takav covjek ne zasluzuje da se o njemu uopste prica a ne da jos i vozi. Obicni smetljar

Wolverine
Kontakt:

Post Postao/la Wolverine » 26 jul 2010, 04:20

Italia je napisao/la:o cemu pricate momci? o Raikkonenu kojem 20 sekundi razlike nista ne predstavlja i vozacima koji ne mogu jednog legalno prestizanja uraditi na stazi? o tome pricamo jel?

Kimi je izmislio F1 za sve ove vozace.. i spada u vrh.. druga je stvar sto vi volite citati kako je neko nekoga uvrijedio, rekao da ima malu cunu i za vas su ti vozaci najbolji ;)
ma pusti ove mutante bolan, kimi je legenda.

Isnar
Kontakt:

Post Postao/la Isnar » 26 jul 2010, 12:45

A sta cemo sa slavljem Kimija kada osvaja jedinu titulu 2007. nakon sto ga taj isti Massa propusta kroz bokseve... sad uzivajte u negovim izvrtanjima na reliju, covjek koji se juce radovao ce vam izvlaciti zivce jos najmanje 10 godina :!:
FK Željezničar/Manchester United/KK Bosna/Boston Celtics/RK Bosna/VK Mladost/Pittsburgh Penguins/NY Jets/Fernando Alonso/Rafael Nadal/Hamza Alić/LoLo Jones/Jeremy Wariner/Kenenisa Bekele/Rebbeca Soni/Stephanie Rice/Michael Phelps/Eamon Sullivan/C. Stoner

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 26 jul 2010, 12:55

Isnar je napisao/la:A sta cemo sa slavljem Kimija kada osvaja jedinu titulu 2007. nakon sto ga taj isti Massa propusta kroz bokseve... sad uzivajte u negovim izvrtanjima na reliju, covjek koji se juce radovao ce vam izvlaciti zivce jos najmanje 10 godina :!:
ti pratis reli ko ja bagminton..

Isnar
Kontakt:

Post Postao/la Isnar » 26 jul 2010, 13:00

Italia je napisao/la:
Isnar je napisao/la:A sta cemo sa slavljem Kimija kada osvaja jedinu titulu 2007. nakon sto ga taj isti Massa propusta kroz bokseve... sad uzivajte u negovim izvrtanjima na reliju, covjek koji se juce radovao ce vam izvlaciti zivce jos najmanje 10 godina :!:
Ovim si dovoljno rekao... :mrgreen:

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 26 jul 2010, 13:19

UPS je napisao/la:Sve bi i nekako mogao shvatiti ali slavlje Alonsa nakon poklonjene timske pobjede je DNO :o :o Takav covjek ne zasluzuje da se o njemu uopste prica a ne da jos i vozi. Obicni smetljar
Ako je tako onda stavite i "najveceg" u taj rang. Posteno??
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 26 jul 2010, 13:55

Isnar je napisao/la:
Italia je napisao/la:
Ovim si dovoljno rekao... :mrgreen:
pa vidis koliko se razumijem u to sranje :lol:

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 26 jul 2010, 14:09

Nema se Alonsu sta reci. Kad je swabo sumi to rado sve je bilo ok,sad kad je alonso uradio...svi kamenjem na njega. Meni nema smisla da momcadski kolega otima dragocjene bodove drugom vozacu koji se bori za naslov. Svi oni zele pobjede,ali...

Alonso je drugaciji tip vozaca od mnogih u F1. On nece doci sve na gotovo. Pa vise provodi vremena s mehanicarima nego kod kuce. Prije par sezona i sam Fisichella je to izjavio dok je vozio skupa s Alonsom.

On je prvi vozac Ferrarija,on nije stavio potpis na ugovor bez toga u to budite sigurni. Da nije imao nekoliko pehova ove sezone,sad bi on bio vodeci u poredku.

Nakon utrke u Silvestronu cojek kaze "ja sam jos u borbi za naslov,ovo nije nista". Malo bi vozaca to reklo nakon sto ima 50 bodova zaostatka i izgubljenu utrku. Al zna Fernando sta radi.

Vidjet cemo kako ce proci okrsaj u Red Bullu i Mclarenu do kraja. Alonso je svoje rijesio. Stavio je citav tim Ferrarija iza svojih ledja i svi rade za njega. Biti ce dvoboja Vettel-Webber i Hamilton - Button jos do kraja, al kad se boris za naslov niko nece popustiti bez obzira kakve naredbe dolaze iz boxa.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 26 jul 2010, 14:24

drH je napisao/la: ovo je formula 1 nisu klikeri.
i bas zato sto je formula a ne klikeri, nije se zayebavati sa bodovima... eto ti bi, da si sef momcadi, pustio massu da pobijedi i sam sebi radio na stetu... jakih mi moralista po forumu, moral je u sportu izgubio svoje mjesto kada je postao vise od toga, a pod time mislim na rijec: biznis!
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 26 jul 2010, 14:25

randy_moss je napisao/la:Mislim da je bio Hockenheim prije 2 godine. I Kovalainen je bio ispred Hamiltona 5 krugova na kraju i na istom zavoju gdje je Massa pustio Alonsa je Kovalainen "navodno pogrijesio i otisao presiroko" i Hamilton je prosao ispred.
Da bude najgore, glupi Hamilton se na press konferenciji zahvalio Heikkiju sto nije pravio puno problema. I sta je bilo povodom toga? Nista.
Hockenheim 2008 - Hamilton, Kovalainen
Situacija, koju smo imali jucer sa Alonsom i Massom nikako nije ista kao ona prije dvije godine izmedju Hamiltona i Kovalainnena.

Jucer je Massa sa pustanjem gasa Alonsi prepustao svoju poziciju. Ferrari je svojom odlukom direktno promjenio rezultat onako kako njima pase. A na to sve nam zele prodati da je Massa imao probleme (Alonso na pres konferenciji). To sa problemima bi i mogli povjerovati da je i Vettel prosao Massu.

Kada spominjes situaciju prije dvije godine, kada je Kovalainen bez borbe pustao Hamiltona, moras ispricati cijelu istinu. Na kojoj poziciji se je to desilo? Kakva je bila razlika u brzini izmedju Hamiltona i Kovalainena? Na kojoj je poziciji zavrsio Hamilton a na kojoj Kovalainen?

Hamilton je sa velikim koracima stizao Kovalainena. Naravno da se taj nije branio, jer i da jeste, nebi imao sanse, jer je razlika bila prevelika. Samo bi rizikovali da sve izgube. Nakon Kovalainena Hamilton je sa velikim koracima stizao Massu i isto tako ga bez veliki problema i otpora sa Massine strane prosao i na kraju je prosao i Piqueta i pobjedio utrku dok je Kovalainen zavrsio kao peti a ne direktno iza Hamiltona. Na kraju je Hamilton imao preko 12 sekundi prednosti na Kovalainena (ukljucujuci i dva preticanja, koja sigurno kostaju vremena).

Istanbul 2010 - Hamilton, Button
Neznam sta da kazem na ovoj poredak. Porediti ovu borbu sa Ferrariom je smjesno. To mozemo raditi tek ako ikada dozivimo da se dva vozaca crvene ekipe iz italije na ovakav nacin jedan protiv drugog bore. To je mozebiti bilo nekada davno, ali ja se toga ne sjecam. Spomenuta borba izmedju Hamiltona i Buttona se sigurno moze navesti kao jedna od najbolji i najinteresantniji duela ove sezone. Jes bilo dodira, ali nije se nista desilo. Bas onako kako i treba biti. Cinjenica da su se njihovi momci hvatali za glave sve govori. To je ono sto mi kao publika zelimo vidjeti. I nevjerujem da se onakva borbe u onoj situaciji, u sred utrke, moze namjestiti, da se pravi neki show.

Stedjenje goriva
Nekoliko puta sam sad ovde procitao da se je pilotima (Buttonu, Hamiltonu, Vettelu, Webberu) govorilo da moraju preci na modus koji stedi gorivo. Naravno to znaci manja snaga bolida i protivnik (= teamski kolega) moze napast i preci bez potreba da neko pusta gas.

Prije par godina to bi mogli i povjerovati. Ali danas FIA ima mogucnost svaki detalj da prati. Pa tako FIA moze i provjeriti jeli stvarno bilo potrebno da se stedi gorivo. To je veoma cudno naredjenje ako u tanku ima dovoljno da se zavrsi utrka. Ako vjerujemo podatcima FIAe, a to moramo, nevjerujem da iko od vas ima tehnicke podatke bolida (telemetriju, gorivo, ulje itd.). Pricate napamet.

Isto tako FIA moze provjeriti, jeli Massa stvarno imao problem, kao sto to Alonso kaze ili je pustao gas. Ali nakon Massine izjeve (o preticanju nema potrebe pricati, radim za team) nema ni potrebe za nekim provjerama. I sam je rekao da nije napravio gresku. Jucer je svako ispred TVa mogao zakljuciti. Dovoljne su bile slike, komunikacija izmedju ekipe i vozaca, zvuk bolida i nakon svega izjave nakon utrke.

Ako McLaren svom vozacu naredi da stedi gorivo, to se moze provjeriti.

Hockenheim 2010 - Massa, Alonso
Vecina gledaoca i strucnjaka je nakon jucerasnje prestave Ferrarija bila sokirana, ne samo sa samom akcijom na stazi, nego i sa ponasanjem cijele crvene ekipe nakon utrke. Alonso nakon onog svega sto smo culi i vidjeli prica o tome da je Massa odjednom usporio, da je mozda imao neke probleme, prica cak o riskantnom maneveru. Pa mu covjek na pres-konferenciji odgovori sa "pa i nije bas izgledalo tako opasno". A samo malo prije ti "Massini problema" je on svojoj ekipi javio "ovo je smjesno".

Sjecam se kako su pojedini reagovali na ono kada je Hamilton pred FIAom govorio neistinu. Ubrzo nakon toga je priznao da je napravio gresku, da mu je zao i izvinuo se. Tu izjavu njegovu sam pratio. Imao sam osjecaj da je bilo iskreno. Inace je veoma dobar glumac. Ali ako je i bila gluma, sam je svojim rijcima rekao da je napravio gresku. Da vidimo kada ce Alonso priznati i izviniti se za jucerasnje lazi. Lagao nas je sviju na veoma niskom nivou. Isto tako i dandanas tvrdi da nije nista znao za namontiranu utrku, kada je Piquet izazvao Safety Car i Alonso pobjedio. Cudno samo zasto je jedini on imao strategiju, koja moze funkcionisati samo ako izadje safety car.

Misljenja su podjeljena iako je vecina sigurno protiv onoga sto je Ferrari radio. Naravno, svako moze imati svoje misljenje. Neko kaze da su Formule teamski sport i da je normalno da se tako nesto desava unutar ekipe. To stoji. Neko kaze (kao ja) da treba da se bore do zadnjeg, jer ja zelim gledati borbe a ne montaze nekih bogati rezisera.

Ali cinjenica je da je to u pravilima zabranjeno.

Pa zasto nikada nema diskusije u fudbalu oko ofsajta. Ima samo ako sudija pogrijesi, ali da neka ekipa sebi uzme za pravo da smije iz ofsajta dati gol, jos nikad vidio nisam (naravno, drugi je sport, i to nekad i prodje). To je nemoguce! U pravilima FIAe stoji "teamska naredjenja koja mjenjaju rezultat utrke su zabranjena". Znaci to sto je Ferrari radio je zabranjeno.

Preticanje van staze
Isto sam u jednom komentaru procitao da je na startu puno vozaca napustalo stazu, a Alonso je za preticanje u Silverstonu dobio kaznu. Ne stoji ni ovaj poredak. Ni ja dugo nisam znao da izmedju vozaca postoji dogovor da se na samom startu staza, ukoliko je moguce, smije napustiti zbog sigurnosti, da bi se izbjegla velika guzva i sa tim opasne situacije.

Alonso je imao mogucnost da vrati poziciju, to nije uradio, i tu postoje jasna pravila. Ali kako objasniti ono u Belgiji izmedju Hamiltona i Raikonnena. Kada je Hamilton pustao Raikonnena i odma nakon toga ga opet pretekao. McLaren je putem Maila pitao Carlija, dali je to bilo OK i on je rekao "i think it was ok". Na kraju je Hamilton ipak dobio kaznu. Sam Kimi je u istoj utrci na startu isto napustio stazu i sa zaletom koji je zbog toga imao, imao je na ravniku prednost i dobio poziciju. Ali to valjda isto spada pod onaj spomenuti dogovor da se na startu staza moze napusiti.
To finish first, first you have to finish.

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.