Svaka cast pasa i 100% si u pravu !PeppermintSA je napisao/la: ↑02 okt 2020, 02:31Ja sam ponosan na momke, dali su zaista svoj maksimum. Kao što sam ranije napisao, koncepcija igre mi se nije dopala jer je po meni bila ziheraška, međutim momcima se nema šta prigovoriti glede želje i htijenja.
Ipak, moram reći da me brine stagnacija. Sedam-osam godina je prošlo otkako je amidza Tan ušao u klub i otkad smo izašli na zelenu granu financijski, a naročitog iskoraka u igračkoj kvaliteti nema. Ništa ova ekipa nije bolja od one koju je Dzeno vodio 2015. Štaviše slabija je, a i ona je bila daleko od osrednjeg evropskog nivoa, odnosno od grupa. Ekipa nam je i dalje, neću reći u pet deka sa ostalim vodećim klubovima naše lige, ali uopšte ne odskače onoliko koliko treba. Još uvijek je to tek jedna bh. premijerligaska ekipa sa svim boljkama i nedostacima koje naši timovi imaju. Još uvijek je to ekipa koja će se mučiti kući protiv Širokog i koja ni protiv ovakvog raspalog Želje nece biti sigurna u dobar rezultat. To se moglo večeras vidjeti, budući da u ofanzivnom dijelu nismo mogli meda. Tačno se vidjela ogromna, nepremostiva razlika u suhoj kvaliteti, iako ni Celtic nije odigrao bog zna šta niti je aman zaman tim - na kraju krajeva izbacio ga je Ferencvaros. Izuzev Tine, ni jedan jedini igrač nije napunio oči, nije potezom pokazao da je evropski igrač. Sve je to promućkaj pa prospi ako govorimo o nekom evropskom nivou.
Mi i dalje govorimo o povoljnim žrijebovima i fetišiziramo Celtic, nadajući se da ćemo preko neke Rige ili Birkirkare ući u grupu. Nema toga. Povoljan žrijeb se mora zaslužiti nabijanjem koeficijenta. Svi Ex-Yu klubovi, naprimjer, su u jednom trenutku morali izbacivati mnogo jače protivnike od sebe, da bi vremenom bildali koeficijent i ulazili redovno u grupe. Rijeka je prvi iskorak napravila tako što je dogurala do plejofa i izbacila Stuttgarta. Vardar je prvi put u svojoj historiji došao do plejofa i u gostima glatko izbacio Fenerbahçe ušavši time u grupu. Dinamo, kad je tek počela zlatna Mamićeva era, izbacio je u gostima Ajaxa sa Suarezom, Huntelarom, Jaap Stamom i kompanijom. Zvezda, nakon što je dvadeset godina bila u kurcu, izbaci Krasnodara i super jakog Red Bull Salzburga. Partizan je izbacio Newcastle i time ušao prvi put u LP, da bi kasnije to samo nastavio. Maribor je prvi put ušao u grupu nakon što je izbacio Lyon, a kasnije je u plejofu takođe izbacio i Rangers. Tek nakon jedne ili dvije evropske sezone sa skinutim skalpovima velikana, krenuli su bolji zrijebovi svim tim klubovima. Ali za takvo nešto moraš imati jaki tim pravljen za Evropu. Tim koji će, ako govorimo o bh. ligi, se istom prošetati. Dakle, tek kada domaća liga postane “dosadno takmicenje” koje se tek odrađuje jer se prvak unaprijed zna kao sto je bilo u Sloveniji s Mariborom, u Hrvatskoj s Dinamom ili u Srbiji sa Zvezdom ili Partizanom može se računati na nešto više u Evropi.
Treba ovu ekipu dobro pojačati ako želimo evropski iskorak. Moramo biti jaki u svim linijama jer Evropa ne trpi bh. premijerligaški nivo. Dakle, moramo imati makar 4-5 igrača kvalitete Tina Sušica - igrača koji mogu bez problema igrati i u nekim većim evropskim ekipama. Uz svo dužno poštovanje prema našim igračima, ali ne može pojačanje ekipe koja pretenduje na ulazak u grupu biti neki momak koji je bio 6. igrač nekog prosječnog srbijanskog kluba, kao što je godinama bio slučaj kod nas ili igrač koji je najuren iz Hajduka poslije 12 odigranih minuta. Kada dovedes stranca to bi trebao biti igrač koji će ti raditi posao. Mi dovedeno Fanima koji mi je drag, ali koji ipak nije taj kvalitet jer da jeste ne bi u 25. godinu završio u Doboju kod Kaknja, dok Partizan dovede Soumu koji je standardni reprezentativac Gvineje ili Sadiqa iz Serie A. Mi dovedemo stranca Pejovića, kojeg takođe jako gotivim, a Zvezda dovede stranca Sanogu koji ima 100 nastupa za Young Boys i koji je reprezentativac Obale Slonovače. Mi dovedemo stranca Oremuša, koji nama itekako daje ruke, a Rijeka dovede stranca Yateka iz becke Austrije koji je reprezentativac centralno afričke republike. Dajem te primjere jer su, pod A, sve to osrednji klubovi na evropskom nivou koji nekad uđu u grupu, a nekad ne uđu. A pod B, zato što valjda trebamo težiti da budemo evropski klub, kada već imamo milijardera vlasnika. I neko će reći ne trebaju nam takva skupa pojačanja za bh. ligu, ali ja ću reci samo sljedeće: mi ni u okvirima bh. lige, koja je jedna od najslabijih u Evropi, nismo dominantni. Biti dominantan je kad uvežeš 6-7 titula zaredom i kad se unaprijed zna da ćeš biti prvak jer toliko oskaces suhom kvalitetom da liga nije više interesantna.
Takva dominacija je najbolja moguća investicija. Jer tek u takvom timu koji igra grupnu fazu će i tvoji mladi igrači moći stasati, naviknuti se na evropski fudbal te imati pijacu za prodaju.
Eto, morao sam istresti sve iz sebe. Halalite.
Mi imamo jednog lijevog beka, jednog desnog beka i jednog ili ni jednog spica, nismo ni za ligu sigurni, ne bih volio pehirat al sta u slucaju povreda?
Ne znam volio bih da postanemo takvi i da smo na tom putu al i ne cini se bas tako... i dalje se krvimo u nasem blatu sto kazes i nema tekme da mozemo rec e evo ga sigurne 3 bobe, a posebno me brine ulaganje kineza... ovo sto smo do sad zaradili ko garantuje da ne ide u njegove djepove i ko garantuje da nece prodat i dva igraca da namiri bar pola od grupa? Jel mi na kraju ono svake god izadjemo na -4 miliona KM sto on pokrije... ko ce sad namiriti ovo sto nema navijaca i pitaj boga kad ce, nije svejedno, ova godina ce pokazati ima li on uopste namjeru praviti veca ulaganja i planski napasti grupe, realno za grupe tog treceg takmicenja nam on i nije trebao al eto, nemojte samo napadat kako mi nismo paris city chelsea da gurne 50 100 mil svjestan sam ja toga, ali ako on ne vidi da s 4/5 mil godisnje moze samo u krug ici onda ne znam... probaj brate duplo pa vidi gdje si ili ih nema lik! Vazda su mi kinezi bili suhveli, ne znam fakat samo bacam misljenje, kad Tan nije mogao skontat da moze prije sa nama u grupe nego sa Cardiffom onda ga hebes i dalje ne kontam ovo sto je prebacio na Nama i tu neku grupaciju... ja jos nista od njih nisam vidio ako neko moze to da pobije rado me uputite... Tan je ako se ne varam doveo, mislim placao i Jajala i Benku pa hajde i Stepanova(realno ime) pokrenuo ovo oko akademije, a koga su doveli i sta su konkretno uradili Nam i ta grupacija... osim Tine koji je po meni mrtvac koji nece nigdje vise igrat poslije nas?