Problem je, kako sam ranije govorio, u tome što se apsolutno svaki segment društva (pa tako i sport) smatra mjestom gdje se trebaju ispoljavati etnički interesi. Postoje političke institucije gdje se brane etnički interesi, ako se to isto radi npr. u fudbalskom savezu onda prvo imamo suspenziju krovne organizacije, pa onda imamo konstantno propadanje domaćeg klupskog fudbala pa će se i u budućnosti dešavati anomalije tog tipa jer se pokušava djelovati nekompatibilnim softverom, softver na kojem funkcioniše Parlament BiH ili Vijeće ministara ne može biti softver koji upravlja fudbalskim savezom. To će ljudi kad-tad morati da shvate isto kao što su shvatili da je nemoguće da postoje tri paralelne lige.badblueboylivno je napisao/la:Mislim da su entitetske lige u trećem rangu neizvedive. Prvoligaši koji igraju postojeće entitetske lige u drugom rangu grcaju u dugovima, svake godine jedan klub u prvoj federalnoj ligi odustane, što bi tek bilo kad bi se to pomaknulo rang dolje?
Zajednički drugi rang je moguć samo ako se ukine entitetska podjela i napravi geografska. Situacija za napraviti pritisak na savez(e) oko totalne promjene strukture liga je idealna, nikad bolja, ali to očito zanima samo nas na forumu, klubove ne.![]()
Da ih zanima, oglasili bi se, napravio bi se neki sastanak svih klubova koji žele promjene, a savezi bi morali popustiti.
Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Re: Premijer liga BiH - općenito
Ne znam, ja sam siguran da je moguca entitetska podijela za treci rang iako bi se klubovi koprcali kao što je sada slucaj u drugom rangu (naravno da bi mi draza solucija bila nepostojanje entiteta kada je rijec o sportu):badblueboylivno je napisao/la:Mislim da su entitetske lige u trećem rangu neizvedive. Prvoligaši koji igraju postojeće entitetske lige u drugom rangu grcaju u dugovima, svake godine jedan klub u prvoj federalnoj ligi odustane, što bi tek bilo kad bi se to pomaknulo rang dolje?
Zajednički drugi rang je moguć samo ako se ukine entitetska podjela i napravi geografska. Situacija za napraviti pritisak na savez(e) oko totalne promjene strukture liga je idealna, nikad bolja, ali to očito zanima samo nas na forumu, klubove ne.![]()
Da ih zanima, oglasili bi se, napravio bi se neki sastanak svih klubova koji žele promjene, a savezi bi morali popustiti.
Ocekivano stanje u tom slucaju:
Premijer Liga 10 kluba
Prva liga 10 klubova
2x entitetske lige po 10 klubova, ukupno 20
Ukupno: 40 klubova u prva tri ranga pod ingerencijom tri saveza
Trenutno stanje:
Premijer liga 16 klubova
Prva liga FBiH 16 klubova
Prva Liga RS 14 klubova
Ukupno 46 kluba u prva dva ranga pod ingerencijom tri saveza.
Idealno po meni:
Premijer liga BiH 10 klubova
Prva Liga BiH 10 klubova (ova liga bi imala po 4 promjene svake sezone)
Druga Liga BiH - Zapad 10 klubova
Druga Liga BiH - Istok 10 klubova
Druga Liga BiH - Jug 10 klubova
Ukupno: 50 klubova u prva tri ranga koji su pod ingerencijom NFSBiH
@AnelZ-a u komisiju za skraćenje lige!
Slažem se, niko sretniji od mene kada bi nešto ovakvo bilo. Ali, kao što reče @badblueboylivno, mi smo jedini koji još o tome polemišu pokušavajući pronaći najkvalitetnije rješenje. Ja bih sve nas u komisiju, naravno, kada bih se ja pitao. Oni koji bi trebali o tome diskutovati: savezi, klubovi, sportske ličnosti, novinari ... nažalost, ništa ne rade po tom pitanju. Oni će žrtvovati kvalitet zbog necionalnih podjela i uslova koje to donosi, zbog toga nama sport stagnira.
Evo i za selektora ne traže najkvalitetnijeg već najpodobnijeg, koji će forsirati igrače koje mu savez kaže a ne one za koje on misli da su najbolji! Da ne pominjemo uslove za biranje pomoćnika selektoru ...
Samo boga možemo moliti da ih nešto "prenese" pa da urade najbolje za sport.
To je LIGA 10 definitivno!

Slažem se, niko sretniji od mene kada bi nešto ovakvo bilo. Ali, kao što reče @badblueboylivno, mi smo jedini koji još o tome polemišu pokušavajući pronaći najkvalitetnije rješenje. Ja bih sve nas u komisiju, naravno, kada bih se ja pitao. Oni koji bi trebali o tome diskutovati: savezi, klubovi, sportske ličnosti, novinari ... nažalost, ništa ne rade po tom pitanju. Oni će žrtvovati kvalitet zbog necionalnih podjela i uslova koje to donosi, zbog toga nama sport stagnira.
Evo i za selektora ne traže najkvalitetnijeg već najpodobnijeg, koji će forsirati igrače koje mu savez kaže a ne one za koje on misli da su najbolji! Da ne pominjemo uslove za biranje pomoćnika selektoru ...
Samo boga možemo moliti da ih nešto "prenese" pa da urade najbolje za sport.

Dževad (Džemal) Begić - Đilda 25.09.1966. - 11.07.1992.
kako sam shvatio plan je da svaki rang ima po 12 ekipa po ligi. sa tim što postoji Premijer liga kao prvi rang i Super liga kao drugi rang. one bi bile zajedničke. niže rangovi bi ostali podjeljeni entitetski. smatram da bi i recimo druge entitetske lige(četvrti rang) morale da sadrže samo dvije lige, recimo istok i zapad. pa tek niže da se granaju na četiri itd...
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', nikakvi crnjaci i ružne stvari,
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', ni umišljene ćurke, ni zli komentari!
Vraćamo ti staru slavu, ne damo te zaboravu!
- badblueboylivno
- Kontakt:
Je li ovo neka insajderska ili?Pasha je napisao/la:kako sam shvatio plan je da svaki rang ima po 12 ekipa po ligi. sa tim što postoji Premijer liga kao prvi rang i Super liga kao drugi rang. one bi bile zajedničke. niže rangovi bi ostali podjeljeni entitetski. smatram da bi i recimo druge entitetske lige(četvrti rang) morale da sadrže samo dvije lige, recimo istok i zapad. pa tek niže da se granaju na četiri itd...

Hayley <3
ma jok ba.
to onako, ljudi se napiju i napuše, pa svašta im na pamet pada...

Kakve tada ideje padaju, svijet bi bio utopija da se one ostvarePasha je napisao/la:ma jok ba.

Predsjednik FSRS Mile Kovacevic je rekao da od spajanja drugih liga nema nista, stim sto 1.liga RS smanjuje broj klubova u sledecoj sezoni na 12. Po meni je i bolje da su razdvojene druge lige zbog smanjenja troskova.
Vi ne spominjete najvazniju stvar a to je ulaganje u infrastrukturu, nece nam se liga poboljsati samo sa smanjenjem lige. Treba postaviti za uslov uredjen travnjak ko na Bilinom polju npr.do 2017 pa reflektore i ostalo.
Vi ne spominjete najvazniju stvar a to je ulaganje u infrastrukturu, nece nam se liga poboljsati samo sa smanjenjem lige. Treba postaviti za uslov uredjen travnjak ko na Bilinom polju npr.do 2017 pa reflektore i ostalo.
Šampioni 2011, 2021
Osvajači kupa 2010
Osvajači kupa 2010
pa i nema baš logike da je dobro što su druge lige entitetske, zbog smanjenja troškova.
kakva je razlika recimo ekipi Leotara to što sada igra protiv ekipe Slobode iz Bosanskog Novog ili da mora da igra protiv Jedinstva iz Bihaća? udaljenost je tu negdje, jer ne vjerujem da idu okolo skroz kroz RS, nego vjerovatno putuju kroz Hercegovinu i zapadnu Bosnu. tako da Bihać čak bude i bliži.
logično bi bilo da bar prva dva ranga budu jedinstveni. samim tim što učestvuješ u jedinstvenom drugom rangu ti pokazuješ ozbiljnost i potencijal da u budućnosti igraš i najviši rang.
naravno da bi se trebalo poći sa dizanjem infrastrukturnih standarda. čak i na taj način bi se moglo uraditi smanjenje lige. jedini nekakav ozbiljniji uslov koji klubovi imaju, a da bi igrali Premijer ligu je da imaju 3000 sjedalica na stadionu. kvalitet travnjaka i postavljanje reflektora je još svjetlosnu godinu od nas...
kakva je razlika recimo ekipi Leotara to što sada igra protiv ekipe Slobode iz Bosanskog Novog ili da mora da igra protiv Jedinstva iz Bihaća? udaljenost je tu negdje, jer ne vjerujem da idu okolo skroz kroz RS, nego vjerovatno putuju kroz Hercegovinu i zapadnu Bosnu. tako da Bihać čak bude i bliži.
logično bi bilo da bar prva dva ranga budu jedinstveni. samim tim što učestvuješ u jedinstvenom drugom rangu ti pokazuješ ozbiljnost i potencijal da u budućnosti igraš i najviši rang.
naravno da bi se trebalo poći sa dizanjem infrastrukturnih standarda. čak i na taj način bi se moglo uraditi smanjenje lige. jedini nekakav ozbiljniji uslov koji klubovi imaju, a da bi igrali Premijer ligu je da imaju 3000 sjedalica na stadionu. kvalitet travnjaka i postavljanje reflektora je još svjetlosnu godinu od nas...
-
- Interni moderator
- Kontakt:
aha...kako da nema logike....pa da RS za par godina izgubi i tog jednog predstavnika u PL....nema od toga nista...pogotovo ako se zna da je ta liga RS odron teski gdje brat bratu ne mozes sastavit 2 ekipe da na nesto lice...vecina klubova jedva prezivljava,igra se na krompiristima uglavnom i vjeruj da je federalna liga Bundes liga za ovu smijuriju od RS....garantovano prvih 6 ekipa iz federalne su svjetlosnu godinu od ove lige RS i ne bi sigurno godinama ni jedan klub iz RS usao u PLPasha je napisao/la:pa i nema baš logike da je dobro što su druge lige entitetske, zbog smanjenja troškova.
DA VIDIS...DA ZNAS...DA PAMTIS....11.07.1995....NEVER FORGET SREBRENICA
itekako sam upoznat sa kvalitetom i jedne i druge entitetske lige.
poenta mog posta je išla sa stajalište neke priče o tome, kako je nešto eto jeftinije, jer nije jedinstveno.
neki drugi razlozi koje ti, a i mnogi spomiješ(te) već idu u neke druge sfere, koje nemaju izravno veze sa sportom, a o tome ne želim da raspravljam. da neko ne bi pogrešno shvatio ovu zadnju moju opasku. ja sam itekako svjestan i gdje živim i kakva je realnost. ali opet ponavljam. to je već neka druga priča o kojoj na sportskom forumu ne bih da raspravljam...
poenta mog posta je išla sa stajalište neke priče o tome, kako je nešto eto jeftinije, jer nije jedinstveno.
neki drugi razlozi koje ti, a i mnogi spomiješ(te) već idu u neke druge sfere, koje nemaju izravno veze sa sportom, a o tome ne želim da raspravljam. da neko ne bi pogrešno shvatio ovu zadnju moju opasku. ja sam itekako svjestan i gdje živim i kakva je realnost. ali opet ponavljam. to je već neka druga priča o kojoj na sportskom forumu ne bih da raspravljam...
- badblueboylivno
- Kontakt:

Hayley <3
To je samo jos jedan u nizu apsurda ovog drustvabadblueboylivno je napisao/la:da, tako je... lige su odvojene, i to bi čak u ovako siromašnoj zemlji bilo OK, a da je po geografiji. Ovako se igraju dvije lige, a obje na području cijele države.
![]()
samo u Bosni

Dobro napisa ovaj Tuzlak gore,FSRS bi vrlo brzo ostao sa jednim ili max. dva predstavnika u dva najjaca ranga.To je omca oko vrata njihovog saveza tako da cemo se nacekati do realizacije.Ali sigurno i to 100% dolazi to vrijeme,neka traje godinama kao i ova prica oko skracenja PL,ali to je neminovnost
.. dvore gradi Komadina Mujo, sred Mostara najljepšega grada ..
Fudbal/nogomet je ogroman biznis. Cijelo takmicenje se mora prvo re-brendirati.
Liga 10 (4 kruga-36 kola) bi bila interesantnija i posjecenija ne samo kod nas nego i u regionu te bi mogli ocekivati da neki nasi klubovi urade nesto vise u evropi jer bi imali vise jakih utakmica. Veci zainteresovanost donosi boljeg sponzora te samim time i mogucnost da timovi zarade neki novac i kroz domace takmicenje. 2 ranga po 10 timova pa onda reorganizovane entitetske lige. Na ovakvom malom prostoru nema trenutno ni kvaliteta ni populacije za vise od 12-15 profesionalnih klubova. Liga ce se skratiti i to se vjerovatno znalo i prije godinu ili su pojedini znali jer nisu dzaba neki klubovi uzeli lopate i poceli sredjivati infrastrukturu
Liga 10 (4 kruga-36 kola) bi bila interesantnija i posjecenija ne samo kod nas nego i u regionu te bi mogli ocekivati da neki nasi klubovi urade nesto vise u evropi jer bi imali vise jakih utakmica. Veci zainteresovanost donosi boljeg sponzora te samim time i mogucnost da timovi zarade neki novac i kroz domace takmicenje. 2 ranga po 10 timova pa onda reorganizovane entitetske lige. Na ovakvom malom prostoru nema trenutno ni kvaliteta ni populacije za vise od 12-15 profesionalnih klubova. Liga ce se skratiti i to se vjerovatno znalo i prije godinu ili su pojedini znali jer nisu dzaba neki klubovi uzeli lopate i poceli sredjivati infrastrukturu

Numquam Desistemus!
Ma Jedinstvo, Bratstvo i Rudar mogu pojesti ove klubove iz 1 RS lige tako da vjerovatno od toga nema nista, barem da se PL smanji pa polako ce i to doci na redstaragarda je napisao/la:aha...kako da nema logike....pa da RS za par godina izgubi i tog jednog predstavnika u PL....nema od toga nista...pogotovo ako se zna da je ta liga RS odron teski gdje brat bratu ne mozes sastavit 2 ekipe da na nesto lice...vecina klubova jedva prezivljava,igra se na krompiristima uglavnom i vjeruj da je federalna liga Bundes liga za ovu smijuriju od RS....garantovano prvih 6 ekipa iz federalne su svjetlosnu godinu od ove lige RS i ne bi sigurno godinama ni jedan klub iz RS usao u PLPasha je napisao/la:pa i nema baš logike da je dobro što su druge lige entitetske, zbog smanjenja troškova.

-
- Kontakt:
Tu je veliki problem , iz FSRS prihvate smanjene premijer lige , da se ispada po tabeli i ako oni znaju da ce ispasti njihovi... al eto opet prihvate , a nasi zapnu da se i druga liga ujedini pa onda belaj , ja sam za da se premijer liga smanji a druge lige ostavit , ne dirat u osinjak
Idealna liga s 12 klubova :
Sarajevo
Zeljeznicar
Velez
Olimpik
Siroki
Zrinski
Borac
Slavija
Sloboda
Celik i dva sto udju jedan srpski jedan federalni natjerat Veleza da reflektore napravi , ne moze se igrat po onim kijametu ubi sunce

Idealna liga s 12 klubova :
Sarajevo
Zeljeznicar
Velez
Olimpik
Siroki
Zrinski
Borac
Slavija
Sloboda
Celik i dva sto udju jedan srpski jedan federalni natjerat Veleza da reflektore napravi , ne moze se igrat po onim kijametu ubi sunce

Odlično zapažanje. Bitno je otpočeti proces smanjivanja i ne ići odmah sa maksimalističkim zahtjevima. I ovo je napredak u odnosu na blisku prošlost kada su pristajali na skraćenje lige, ali reciprocitetno, tj. da imaju zagarntovana 4 mjesta za klubove i RS.HeraklitMracni je napisao/la:Tu je veliki problem , iz FSRS prihvate smanjene premijer lige , da se ispada po tabeli i ako oni znaju da ce ispasti njihovi... al eto opet prihvate , a nasi zapnu da se i druga liga ujedini pa onda belaj , ja sam za da se premijer liga smanji a druge lige ostavit , ne dirat u osinjak![]()
Treba nastaviti u ovom smjeru, smanjiti Premijer ligu na 12 klubova, entitetske takođe 12, pa pričekati bolja vremena za daljni preustroj, kada će razum kad tad prevladati.
Prva liga rs se smanjuje od sljedece sezone
Da, i po meni je to to, ne treba se više ništa dirati po tom pitanju. Samo ostaje re-organizacija Prve FBiH.FCS je napisao/la:Prva liga rs se smanjuje od sljedece sezone
Osim, ako se ne desi neki radikalni preobražaj, a neće, pa se odluči igrati liga po geografskim regijama.

http://postimg.org/image/rtdvnniit/
Evo nešto što nikad neće biti prihvaćeno a podiglo bi znatno nivo kvalitete fudbala/nogometa u BiH. Džaba sve, možemo mi ovdje govoriti i predlagati šta hoćemo ali to ostaje na ovom forumu tj. ne ide dalje od foruma. Mi smo vjerovatno jedini koji polemišu o ovom pitanju. Po meni ovo (slika) je odlično, možda se neko ne slaže, dobro bi bilo i kad bi nas podržao bar sportsport.ba i objavio članak svih ovih prijedloga koje predlažu forumaši/ono malo ljudi koji prate/vole našu ligu i žele joj najbolje, pa da i javnost vidi. Čisto da vidimo kakve će reakcije biti!
Zadnja izmjena: Adviser, dana/u 05 dec 2014, 17:10, ukupno mijenjano 1 put.
Dževad (Džemal) Begić - Đilda 25.09.1966. - 11.07.1992.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.