Građani imaju pravo i obvezu obavljanja vojne, radne i materijalne obveze, obučavati se za obranu, prema odredbama ovoga Zakona i sukladno Zakonu o obrani BiH.
Radnoj obvezi podliježu svi za rad sposobni građani koji su navršili 18 godina.
Radna obveza obavlja se u organima Federacije, kantona, općina i pravnim osobama, te obavljanjem povremenih radova za potrebe Vojske Federacije, odnosno obrane Federacije.
Radna obveza uvodi se u slučaju izvanrednog stanja i rata.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) može odlučiti, i izuzetno u slučaju izvanrednih okolnosti, uvesti radnu obvezu za djelatnosti koje su od posebnoga značaja za provedbu obrambenih priprema Federacije.
Radnoj obvezi ne podliježu:
- osobe raspoređene u Vojsku Federacije;
- obveznici civilne zaštite raspoređeni u stožere civilne zaštite, postrojbe specijalne namjene i povjerenici civilne zaštite;
- žene starije od 55 godina;
- muškarci stariji od 65 godina;
Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Pa nes ti sjediti dok ljudi krvave, kita. Bilo je od ovih politicara djece sto su uspjeli to izganjati, ali ih onda ufati Caco u gradu i kopaj rovove k'o te je.be sto si sin neciji. Tako je od Jovana Divjaka sin bio ranjen, Caco ga poslo da kopa rovove. Zene su imale ne znam da kuhaju hranu itd.ASD je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:08To stvarno nisam siguran. O kakvim radnim obavezama je riječ?alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:02Da, ali ako si oslobodjen linije, imo si radnu obavezu da bi dobijao namarnice. Porodice sto su im clanovi uze porodice bili na liniji su dobijali na osnovu njih. E sad ne znam jel taj sa 40 godina mogo biti oslobodjen i vojske i radne obaveze na osnovu sina.
Otac bio u logoru pola godine. Onda nekak prebacen za Svabiju, tamo mu dali smjestaj i neki poslic na osnovu logoraskog kartona. Dosao s pocetka '95. nazad i opet imao da ispuni radnu obavezu, tacnije kosevinu od 20ak dana po planinama za ishranu stoke. To za potrebe štaba, a zene su kuhale svakog mjeseca i dostavljale u pomenuti, ono sta bi ko imao.
- ASD
- Kontakt:
Maksuz sam radi tebe zvao oca. Obrazložio mi je.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:18
Pa nes ti sjediti dok ljudi krvave, kita. Bilo je od ovih politicara djece sto su uspjeli to izganjati, ali ih onda ufati Caco u gradu i kopaj rovove k'o te je.be sto si sin neciji. Tako je od Jovana Divjaka sin bio ranjen, Caco ga poslo da kopa rovove. Zene su imale ne znam da kuhaju hranu itd.
Niko ih nije ni zvao na mobilizaciju, jer nije bilo potrebe. Ljudi se mobilišu po potrebi, a omladine je bilo dovoljno. Pitao sam ga za par ljudi iz komšiluka i vidim da su rijetki stariji od 40 bili u ratu. (to mi je sad malo razjasnilo zašto su u Banovićima i komandanti, a i dobitnici priznanja, a i većina tih ljudi iz rata bili u 20-im ili u ranim 30-im).
Išli su samo ovi što su dobrovoljno htjeli, a da su bili u 40-im i 50-im.
Što se tiče kopanja rovova, to su radili oni (vojnici). Ako su ti što su oslobođeni i imali vojnu obavezu, to je bilo nešto jako malo.
Kada su boni za hranu u pitanju. Jedan je imao dva sina u ratu, drugi je imao jednog. Pa su od njih dobijali dovoljno.
Dok recimo, neki stariji od 40, da se nisu prijavljivali u rat bi skapali od gladi jer nisu imali djecu.
Ma kakav Caco. Takvi su mogli po Sarajevu ordinirati.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:18Pa nes ti sjediti dok ljudi krvave, kita. Bilo je od ovih politicara djece sto su uspjeli to izganjati, ali ih onda ufati Caco u gradu i kopaj rovove k'o te je.be sto si sin neciji. Tako je od Jovana Divjaka sin bio ranjen, Caco ga poslo da kopa rovove. Zene su imale ne znam da kuhaju hranu itd.
Da je otišao u neko selo ovdje, ne bi dugo glavu nosio.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 11 nov 2023, 20:44, ukupno mijenjano 1 put.
Pa eto vidis da je bilo, samo je to kod vas bilo mozda drugacije. Eto naucio si nesto danasASD je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:35Maksuz sam radi tebe zvao oca. Obrazložio mi je.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:18
Pa nes ti sjediti dok ljudi krvave, kita. Bilo je od ovih politicara djece sto su uspjeli to izganjati, ali ih onda ufati Caco u gradu i kopaj rovove k'o te je.be sto si sin neciji. Tako je od Jovana Divjaka sin bio ranjen, Caco ga poslo da kopa rovove. Zene su imale ne znam da kuhaju hranu itd.
Niko ih nije ni zvao na mobilizaciju, jer nije bilo potrebe. Ljudi se mobilišu po potrebi, a omladine je bilo dovoljno. Pitao sam ga za par ljudi iz komšiluka i vidim da su rijetki stariji od 40 bili u ratu. (to mi je sad malo razjasnilo zašto su u Banovićima i komandanti, a i dobitnici priznanja, a i većina tih ljudi iz rata bili u 20-im ili u ranim 30-im).
Što se tiče kopanja rovova, to su radili oni (vojnici). Ako su ti što su oslobođeni i imali vojnu obavezu, to je bilo nešto jako malo.
Kada su boni za hranu u pitanju. Jedan je imao dva sina u ratu, drugi je imao jednog. Pa su od njih dobijali dovoljno.
Dok recimo, neki stariji od 40, da se nisu prijavljivali u rat bi skapali od gladi jer nisu imali djecu.
Ma kakav Caco. Takvi su mogli po Sarajevu ordinirati.

Jest aha, lik tenk zarobio, puko je kad je izgubio prste, i zlocine sto je kasnije cinio se treba ograditi od njeg svakako, ali sto se tice muda, do poda, jedan po jedan u cijeloj BiH. Pogledaj koju je on liniju drzo u SA.
- ASD
- Kontakt:
Pa bilo radnih obaveza. Ali samo rijetki su ih imali, jer nije bilo potrebe. Sve su vojnici odrađivali.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:53
Pa eto vidis da je bilo, samo je to kod vas bilo mozda drugacije. Eto naucio si nesto danas![]()
Jest aha, lik tenk zarobio, puko je kad je izgubio prste, i zlocine sto je kasnije cinio se treba ograditi od njeg svakako, ali sto se tice muda, do poda, jedan po jedan u cijeloj BiH.
Ne sporim da je lud i hrabar. Ali nećeš takav ići po selima od kuće do kuće, pogotovo ne u Banovićima. Bez glave bi se vratio sigurno jer se to ovdje ne događa.
Ovdje možeš samo politički prijetiti.

Čak i u Tel Avivu protestvuju za prekid vatre, forumski goyimi
https://www.youtube.com/shorts/_tToQjsG ... ture=share
https://www.youtube.com/shorts/_tToQjsG ... ture=share
Kod mene i otac i dedo bili na liniji u ratu na Zucu.Doduse otac kad je ranjen tesko premjesten je u logistiku poslije jer je ostao invalid.Sto se tice Jovanovog sina drugacije je on malo ranjen,al vala oko Cace ima vise stvari.Nije sve crno i bijelo.
Ma ja vi bi ono vi bi ovo a vedri vam i oblaci jedan covjek.Radi sta mu je k.uruc ceif i tako 20 godina haman.
Je bo majku sto svaki ovaj covjek iz manjih gradovima misii da je njegovo selo neki poseban geto...ono znas kod njih nista ne prolazi,oni bi ovo oni bi ono.A na kraju price selo hvali u grad se svali.
Ma ja vi bi ono vi bi ovo a vedri vam i oblaci jedan covjek.Radi sta mu je k.uruc ceif i tako 20 godina haman.
Je bo majku sto svaki ovaj covjek iz manjih gradovima misii da je njegovo selo neki poseban geto...ono znas kod njih nista ne prolazi,oni bi ovo oni bi ono.A na kraju price selo hvali u grad se svali.
FK SARAJEVO.
FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.
Kakvu moc Izrael ima nad Amerima, nerealno 

7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- ASD
- Kontakt:
To je tačno. Ali neće nikome otići na bašču s pištoljem, ili nekim drugim oružjem da prijeti. To se u Banovićima ne događa. Ne samo u Banovićima, nego u cijelom TK.mma_hz je napisao/la: ↑11 nov 2023, 21:01Kod mene i otac i dedo bili na liniji u ratu na Zucu.Doduse otac kad je ranjen tesko premjesten je u logistiku poslije jer je ostao invalid.Sto se tice Jovanovog sina drugacije je on malo ranjen,al vala oko Cace ima vise stvari.Nije sve crno i bijelo.
Ovdje ako hoćeš ljude hebavat, ideš mu u kuću s flašom i lažeš mu u oči.
Da ne bude sad da preuveličavam ljude. Naravno da su ovdje ljudi morali svašta trpiti.
Lendu je ARBIH uhapsila u Ribnici (pola sela opština Zavidovići, pola sela opština Banovići). Držali ga u WC-u 7 dana.

Kasnije su ga poslali u Banoviće gdje se svetio ljudima. Veliko je čudo tu ispalo kako se nisu ljudi poubijali međusobno.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 11 nov 2023, 21:15, ukupno mijenjano 1 put.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Mađarska? 

Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ako cemo posteno, mnoge stvari su zarobljenici radili. Plaho ces svog covjeka tjerati da kopa rov na prvoj liniji.ASD je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:57Pa bilo radnih obaveza. Ali samo rijetki su ih imali, jer nije bilo potrebe. Sve su vojnici odrađivalit.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:53
Pa eto vidis da je bilo, samo je to kod vas bilo mozda drugacije. Eto naucio si nesto danas![]()
Jest aha, lik tenk zarobio, puko je kad je izgubio prste, i zlocine sto je kasnije cinio se treba ograditi od njeg svakako, ali sto se tice muda, do poda, jedan po jedan u cijeloj BiH.
Ne sporim da je lud i hrabar. Ali nećeš takav ići po selima od kuće do kuće, pogotovo ne u Banovićima. Bez glave bi se vratio sigurno jer se to ovdje ne događa.
Ovdje možeš samo politički prijetiti.I to da čovjeku fino i kulturno odeš u kuću.
Pa nije ti ni on iso kuci, nego te ufati u gradu, i malo na kopanje, nije gledo ko si, sta si, ciji si. Ovdje mi poznanik imo 17 godina kad se zaratilo bio jos u srednjoj skoli, kaze da su ga maltretirali lol moro im pokazivati upisnicu sta vec, da je jos skolarac.ASD je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:57Pa bilo radnih obaveza. Ali samo rijetki su ih imali, jer nije bilo potrebe. Sve su vojnici odrađivali.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:53
Ovdje možeš samo politički prijetiti.I to da čovjeku fino i kulturno odeš u kuću.
@mma
I meni je stari bio ranjen na Zucu, ima i dan danas geler u ramenu, a za Cacu si u pravu. Stavljej je u istu ravan sa jalijasima i klosarima poput Juke, a to nikad nije bio, niti je pio, niti pusio, niti droga, niti krimos.
Vojnici su trebali energiju, a radna obaveza koliko znam, bila je uveliko rasirena za vrijeme rata.
Ne radi se ovdje samo o kopanju kanala i rovova, vec to su funkcije logistike tipa opskrbe, odrzavanja, prometa, graditeljstva te opsluzivanja.
Znaci jedan vojnik na liniji treba promjenit odjecu, kada mu dozvoljavaju uvjeti, onda treba hranu, zamjenu ćebadi itd.
U naseljima/gradovima, kada dozvoljavaju prilike, treba osposobit i popravit (bolje receno zakrpit) neka sklonista, stanove, kuce itd.
Onda, treba sadit voce, povrce, brinut se o stocnom fondu, kosit i sakupljat ogrome povrisne, pa ogrjev, dalje sve to skladistit, dostavljat iz manjih administrativnih jedinica ka vecim, pocev od sela ka centru mjesne zajednice. Msm ono, bez organizacije ne mozes se pouzdat u to sta neko bez radne obaveze proizvoljno posadi i donese. Pricamo u situaciji velike nestasice, kad haman nemas gdje kupit osnovne namirnice i gdje se obicno domacinstvo tesko moze pouzdat u humanitarnu a kamoli vojnici, svakodnevno gladni ko vukovi.
Sve to zahtijeva mobilizaciju velikog broja ljudi.
Ovo je provjereno pocev od opcine Konjic.
Ne radi se ovdje samo o kopanju kanala i rovova, vec to su funkcije logistike tipa opskrbe, odrzavanja, prometa, graditeljstva te opsluzivanja.
Znaci jedan vojnik na liniji treba promjenit odjecu, kada mu dozvoljavaju uvjeti, onda treba hranu, zamjenu ćebadi itd.
U naseljima/gradovima, kada dozvoljavaju prilike, treba osposobit i popravit (bolje receno zakrpit) neka sklonista, stanove, kuce itd.
Onda, treba sadit voce, povrce, brinut se o stocnom fondu, kosit i sakupljat ogrome povrisne, pa ogrjev, dalje sve to skladistit, dostavljat iz manjih administrativnih jedinica ka vecim, pocev od sela ka centru mjesne zajednice. Msm ono, bez organizacije ne mozes se pouzdat u to sta neko bez radne obaveze proizvoljno posadi i donese. Pricamo u situaciji velike nestasice, kad haman nemas gdje kupit osnovne namirnice i gdje se obicno domacinstvo tesko moze pouzdat u humanitarnu a kamoli vojnici, svakodnevno gladni ko vukovi.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 11 nov 2023, 21:38, ukupno mijenjano 2 puta.
Imam dijete, nema sanse da bih ga poslao u rat prije nego sto bih pokusao da ja odem umjesto njega a njeg da postedim.ASD je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:35Maksuz sam radi tebe zvao oca. Obrazložio mi je.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:18
Ma kakav Caco. Takvi su mogli po Sarajevu ordinirati.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:18Pa nes ti sjediti dok ljudi krvave, kita. Bilo je od ovih politicara djece sto su uspjeli to izganjati, ali ih onda ufati Caco u gradu i kopaj rovove k'o te je.be sto si sin neciji. Tako je od Jovana Divjaka sin bio ranjen, Caco ga poslo da kopa rovove. Zene su imale ne znam da kuhaju hranu itd.
naprijed rejal
A dobro kod vas je bilo je beno k'o i u SA, kod ovih u Banovicima mozda i nije, mada su i oni isli na Ozren cini mi se, ali eto, nisu im linije bile blizu, imali su tamo Teocak, Kalesiju i vamo s druge strane prema Ozrenu jel. Tako da ih mozda nisu tjerali.Asteriks je napisao/la: ↑11 nov 2023, 21:20Vojnici su trebali energiju, a radna obaveza koliko znam, bila je uveliko rasirena za vrijeme rata.
@sveti
Svakako, koja ce budala poslat maloljetnog sina mjesto sebe
Moj ima kod srca,ranjen u akciji naziva "ljeto"..a prije toga lakse ranjen u pofalickoj bitcialemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 21:16Pa nije ti ni on iso kuci, nego te ufati u gradu, i malo na kopanje, nije gledo ko si, sta si, ciji si. Ovdje mi poznanik imo 17 godina kad se zaratilo bio jos u srednjoj skoli, kaze da su ga maltretirali lol moro im pokazivati upisnicu sta vec, da je jos skolarac.ASD je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:57Pa bilo radnih obaveza. Ali samo rijetki su ih imali, jer nije bilo potrebe. Sve su vojnici odrađivali.alemsa je napisao/la: ↑11 nov 2023, 20:53
@mma
I meni je stari bio ranjen na Zucu, ima i dan danas geler u ramenu, a za Cacu si u pravu. Stavljej je u istu ravan sa jalijasima i klosarima poput Juke, a to nikad nije bio, niti je pio, niti pusio, niti droga, niti krimos.
FK SARAJEVO.
Aleme, ma naravno da ratna desavanja nisu bila istog intenziteta u svim mjestima i da je negdje bilo manje negdje vise potreba, ali to se i "preljevalo" tako da su slali po ljude u druga mjesta.
Ali skontaj samo ovo - Armija BiH je brojala cca 210k ljudi, znaci sveukupno pocev od rezervi. Do sredine 1993., fomirano je vec 6 korpusa, uz naravno neke jedinice koje su kasnije pripojene.
Treba tu silu nahranit te dostavit odjecu i primjer cigare. Prodavnice ne rade, neki prodaju po kucama, ceka se za hljeb u redovima satima itd. Sve ovo u momentima izmedju paljbe. Pa svaku liniju je trebalo osvjezit, zbog raznih razloga poput bolesti, pogibije, ranavanja itd.
Et, koliko nas je bilo s pocetka 90ih, ukupno mozda dva miliona (Bosnjaka). Za 200k vojnika, treba isto toliko ako ne i vise da povuce, a rezervistu nemos tek onako poslat na njivu (ako znas sta ocu rec), vec ono stanje pripravnosti. Sve to u situaciji oskudne i unistene mehanizacije. Hrana i ev primjer pite nasih majki su dale ogromnu potporu, ali za pitu trebas krompir, meso, sir itd.
Ali skontaj samo ovo - Armija BiH je brojala cca 210k ljudi, znaci sveukupno pocev od rezervi. Do sredine 1993., fomirano je vec 6 korpusa, uz naravno neke jedinice koje su kasnije pripojene.
Treba tu silu nahranit te dostavit odjecu i primjer cigare. Prodavnice ne rade, neki prodaju po kucama, ceka se za hljeb u redovima satima itd. Sve ovo u momentima izmedju paljbe. Pa svaku liniju je trebalo osvjezit, zbog raznih razloga poput bolesti, pogibije, ranavanja itd.
Et, koliko nas je bilo s pocetka 90ih, ukupno mozda dva miliona (Bosnjaka). Za 200k vojnika, treba isto toliko ako ne i vise da povuce, a rezervistu nemos tek onako poslat na njivu (ako znas sta ocu rec), vec ono stanje pripravnosti. Sve to u situaciji oskudne i unistene mehanizacije. Hrana i ev primjer pite nasih majki su dale ogromnu potporu, ali za pitu trebas krompir, meso, sir itd.
Da sam sebi sarmice repliciraš i da ponovo podsjetiš stoku sitnih zuba....
Iako sam gledao još i ranije ovaj video, ali nekako mi je pobjegla ispod radara cijela ova poruka, nekako se provukla kroz biblijski citat, ali u stvari on je javno pozvao na POKOLJ ljudi u Gazi od strane svojih trupa, ne pokolj preko granata, nego na pokolj preko kopnenih trupa da ubijaju na sve što naiđu.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.