Bundesliga

Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo

Prednost Bayerna nad drugoplasiranim će biti:

1) 7 bodova
30
32%
2) 10 bodova
22
24%
3) 15 ili više
41
44%

Ukupno glasova: 93

effe_sa
Kontakt:

Re: Bundesliga

Post Postao/la effe_sa » 08 jul 2015, 23:56

Previše se ovdje otišlo u širinu. Krenulo je o aktuelnom transfer periodu, da bi se došlo do upoređivanja liga, zarada, troškova, tv prava i slično.... :D

Generalno je bila pozitivna situacija po pitanju Bundeslige u zadnje dvije godine, pa i cjelokupnog njemačkog fudbala, od njemačkog finala 2013. , naravno time i osvajanja titule od strane njemačke ekipe (Bayern), preko osvajanja titule svjetskog prvaka od strane njemačke reprezentacije 2014. godine do toga da se stvorila situacija da dvije godine zaredom 4 njemačke ekipe dolaze do 16 najboljih tj. prolaze grupnu fazu. A naravno da je Nijemcima taj paket klubski i reprezentativni fudbal bitan, a njemačka reprezentacija je po trofejima najjača evropska (kada se sagledaju i SP i EP). A i u svijetu odmah tu uz Brazil. Neke prevelike konceptualne promjene, moguće da bi oslabile repku. Uvijek jedno ide nauštrb drugog.

E sada ipak vratimo se na samu ligu, klubski fudbal. Sve ovo što se navodi, bilo posjećenost stadiona, visina transfera, visina plata, potrošnje, infrastruktura, tv prava su "samo" pretpostavke za jačinu lige, ali one ne garantuju da je neka liga jaka. Jačina se ogleda prema prikazanom u evrokupovima te na drugoj strani na osnovu nekih elemenata koji su onako više subjektivni, a to je npr kvalitet i nivo fudbala u datoj ligi.

E sada @Franck Ribery, KaiserSose (joj mu nicka, uvijek su mu neki komplikovani da ne znaš nikad jesi li ispravno napisao :) ) je više govorio o transferima i tome kako su druge lige u ovom prijelaznom roku (bar za sad) više uradile, pa je tu spomenuo i talijansku ligu. I ja se tu slažem i to je fakt. Od ovih liga petice ili hajmo se ograničiti na 4 najjače (BuLi, Primera, Premier, Serie A) najskromniji i nekako sasvim prosječan prijelazni rok je za sada u Bundesligi. E sada to je činjenica, to treba tako prihvatiti. S tim što prijelazni rok još nije završen i mogu se još neke spektakularne stvari desiti. Ali je vrlo vjerovatno da su napravljeni propusti, zato što neka "dostupna" imena nisu ugrabljena. A moglo se tu više uraditi.

Isto tako, za neke ekipe će drugi faktori više uticati, kao npr. što u Dortmundu Tuchel može biti najveće osvježenje i pojačanje, jer će donijeti nešto novo i neke nove vjetrove u klub.
Isto tako, Dortmund i Schalke, dva kluba koja znaju dovesti zvučna imena, u određenoj mjeri su ograničeni, jer ove predstojeće sezone igraju samo EL a ne CL. Leverkusen i pored jakog sponzora Bayera, uvijek je ograničen sa budžetom za transfere na nekih 20-30 miliona eura, što je meni neshvatljivo. A Wolfsburg je na zimu krhnuo 30-tak miliona na Schurllea, pa se ne zalijeću tako lako ovog ljeta trošiti pare.

A isto tako @Franck Ribery, u pravu si ti kada govoriš o pozitivnim finansijama bundesligaša, pa nije to neka ni tajna da bundesligaši prave sjajan obrt, ali Englezi su s novim tv ugovorom dobili nevjerovatnu špricu da će to sada biti teško praviti i da će i njemački klubovi morati gledati da nekako nadoknade to i da smanje razmake. A u Italiji imamo situaciju opet aktivnih investitora, pa se opet više investira nego ranije.
Tako da će biti generalno vrlo interesantno posmatrati dalji razvoj. A posebno je ova sezona interesantna, u kojoj će biti značajno vidjeti koliko će dobri u LP biti Wolfsburg i Gladbach a s druge strane koliki sportski uspjeh mogu u EL napraviti BVB i Schalke, a evidentno je da im se tu određeni putevi za dalek plasman otvaraju. Ti sportski uspjesi su značajni, jer oni najviše drže reputaciju i ugled lige.

A na drugim pretpostavkama će se isto raditi, jer sada DFL već radi na novom tv ugovoru, koji će isto biti dosta značajan. Zanimljivo će biti vidjeti, da li će se tu desiti neke značajnije reforme, poput prebacivanja utakmica na nedjelju popodne i na večernji termin u ponedjeljak.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

Andrej
Kontakt:

Post Postao/la Andrej » 09 jul 2015, 01:17

Juventus sold defender Sorensen to Koln in Bundesliga
"Si può far tutto ma la famiglia non si può lasciare. E la Juve fa parte della mia famiglia" - Giovanni Agnelli

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 09 jul 2015, 01:30

Mišljenja sam da se Bundesliga kao brend i proizvod ne prodaje dobro odnosno ne prodaje kako bi trebalo. Gledajući druge brendove taj se ne prodaje nikako. Razloga je mnogo zašto je to tako; na um mi pada nekoliko a to su: konzervativnost i držanje strogo do identiteta i principa (osjeti se doza nacionalizma), neenglesko govorno područje, slaba zastupljenost i promocija Bundeslige i njenih klubova (osim Bayerna) u najmnogoljudnijim državama i velikim konzumentima kao što su Kina, indija, Japan, USA, i možda još spomenuti predrasude, koje ne bih zanemario, koje se gaje prema Njemcima glede WW2 (skoro svaka igrica i film tematike WW2 prikazuje iste kao nešto zlo i grozno).

U tom nekom segmentu treba pratiti Engleze. Nije tako sve crno, i na tom polju ima pomaka; npr. evo uvode se ti dodatni termini odigravanja utakmica što je dodatni plus. Fox(ili već neko) je čini mi se otkupio za ovu sezonu utakmice Bundeslige za prostor Sjeverne amerike. Bayern non-stop radi na partnerstvu sa kompanijama koje mogu donijeti povećanju brenda kluba (nedavno smo potpisali ugovor sa nekom kineskom kompanijom za prodaju merchandise-a); radimo turneje po raznim zemljama od Indonezije, Kine, Indije , Arabije, Katra itd.; otvaramo predstavništva i shopove diljem Amerike. U cilju toga ako je potrebno treba još i kupiti neku zvijezdu iz tih zemalja u cilju promocije. Sve to dugoročno može donijeti novac odnosno uspijeh.

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 09 jul 2015, 09:07

Da ne citiram pojedine postove i ne repliciram, osnovni problem BL je apsolutna dominacija jednog kluba, nepostojanje barem 2-3 dugoročno konkurentna tima u BL i u Evropi, odliv top klasa van lige i dolasci novih igrača iz drugih liga u BL u vidu totalnih anonimusa i potencijala u smislu "valjda će od njega nešto biti". Pa onda održavanje finansijske stabilnosti prodajom najbojih igrača, pravilo 50+1 koje važi kako za koga i tu nema značajnog pomaka od početka ovog stoljeća, bez obzira na sva naglabanja o finansijskoj stabilnosti, novim ugovorima, TV pravima, o nebulozama u vidu dugova Reala, Intera,Čelzija i da ne nabrajam dalje. Transferi ove sezone u BL kao ligu ekonomski najjače zemlje Evrope su presmiješni, kao što je presmiješan bio i BVB prošle sezone, samo dvije godine nakon finala LP. I što je najgore, to je nešto što je statistički gledano bilo i za očekivati. Imala je i talijanska i engleska liga uspona i padova, ali dugoročna nekonkurentnost u BL, nagli pad odmah nakon osvajanja titula koji ide čak do borbe za opstanak su ipak nešto sa čime se klubovi koji su osvajali titule u Italiji, Španiji i Engleskoj ne suočavaju. Ja se sjećam kad je BVB osvojila LP da su joj pojedini igrači odlazili ne u Premiership, nego čak i u škotsku ligu i od tada prošlo skoro 20 godina i ista priča. Ne osporavam ničije pravo na optimizam na ovom forumu, ali meni do novog finala ili barem polufinala LP u kojem ću gledati BVB statistički predstoji još 15-20 godina. I ja ću strpljivo čekati da toliko godina prođe, a neka se ne ukida pravilo 50+1, jer to je u interesu nacije koja nije moja i navijača koji mogu ići svake subote na njemačke stadione. Oni koji zarađuju hljeb u BL čim ugrabe priliku idu tamo gdje to pravilo 50+1 ne važi i zaboli ih neka stvar za ovo oko čega se mi raspravljamo. Ne vidim da su navijači Sarajeva nesretni zbog titule koju su godinama čekali i dočekali nakon što je neki Vincent Tan postao investitor kluba.

ne_znam_ko_sam
Kontakt:

Post Postao/la ne_znam_ko_sam » 09 jul 2015, 12:05

Pravilo 50+1 ima svojih dobrih i losih strana. Dobra je ta da se ne dopusta "na silu" pumpanje klubova a la City, Chelsea, PSG, koji bi mogli brzo propasti ako bi se ta neka strana ulagacka injekcija ispraznila (a la Malaga). Losa strana je da se tesko moze odrzati korak sa takvim klubovima. Nema vise mnogo igraca koji ce pristati igrati za manje para u klubu koji vole pa su klubovi prisiljeni da prodaju igrace dok prva ponuda dodje (a nerijetko je ta ponuda mnogo niža nego što igrač zaista vrijedi).
Govoriti da je Bayern najveći problem Bundeslige je smiješno. Kao što je @muamerc napisao, Bayern ima dobru strategiju kojom se probijaju na druga tržišta koja im donose prihode, turneje, Fanshopovi i sve ostalo. Ostali klubovi žive isključivo od prodaje igrača dok od sponzora mrvice dobijaju. Svojim dobrim planom Bayern se probio i postao najjači u BL (financijski i igrački) i sad koristi situaciju da skoro svakog igrača u BL poprilično lako dovede u svoje redove.

Bayernu se nabija na nos da kradu igrače drugim ekipama i ne dozvoljavaju da imaju jaku konkurenciju.. Šta je sa Bayerom? Oni su se prošle godine dogovorili Chalhanogluom prije nego sa HSV-om pa je ovaj zbog njih čak i na bolovanje da ne trenira sa ekipom i da izdramči odlazak. Ove godine isto hoce da urade sa Tahom. Zar i to nije oslabljivanje konkurencije (i to na podmukao način)? Na stranu to što Bayer nudi igranje u LP a HSV borbu za opstanak, problem je podmuklo dogovaranje i navlačenje igrača bez pristanka kluba. Samo, Bayerov je problem što oni previše ovise o glavnom sponzoru koji im ne daje dovoljno sredstava da sastave mocnu i zaista konkurentnu ekipu za borbu za naslov.

Dortmund je bio na jako dobrom putu ali su se zanijeli. Mislili su da će Klopp uvijek moći od polovnjaka da sastavi šampionsku ekipu koja će pucati na prvo mjesto. Prosle godine je pao na stražnjicu i on ali i svi u klubu. To im je jednostavno bila opomena da tako ne mogu na duže staze da uspiju. Najbolji primjer im je Arsenal koji već 10-ak godina prodaje ono što valja (ne sve) i zbog toga baš i nisu baš ozbiljni konkurenti za naslov.

Njemačkim klubovima svaka čast što se tiče "proizvodnje" igrača. Tu su definitivno daleko ispred svih ostalih Liga 5-ice. Jedino je problem što mnoge ekipe nisu u stanju da zadrže igrača malo duže u svojim redovima i onda ga dobro unovče.
34 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Why so serious?!

elbflorenz
Kontakt:

Post Postao/la elbflorenz » 09 jul 2015, 14:35

ne_znam_ko_sam je napisao/la:Pravilo 50+1 ima svojih dobrih i losih strana. Dobra je ta da se ne dopusta "na silu" pumpanje klubova a la City, Chelsea, PSG, koji bi mogli brzo propasti ako bi se ta neka strana ulagacka injekcija ispraznila (a la Malaga).
Reci to onima u Red Bullu, pardon u rasenballsport-u. To pravilo je sa njima izgubilo svaki smisao. Ako su njima popustili onda nema razloga da ostali to postuju.
Ja sam apsolutno da to pravilo ostane, inace postajes kopija Engleske lige.

ledar
Kontakt:

Post Postao/la ledar » 09 jul 2015, 16:23

Naravno da oni koji su zadovoljni postojećim stanjem ne žele promjenu nego betonažu, to je sasvim razumljivo. FFP je isto jedan lijep primjer mortanja, ko se na vrijeme ubacio ubacio. Na primjeru Španjolske u zadnjem desetljeću pokazalo se također da strani igrači u klubovima nisu nimalo narušili kvalitetu njihovih selekcija, tako da to ne mora biti isključivo.

Najvažniji argument protiv promjena je zadržavanje soft powera u domaćim rukama, što bi se istina moglo postići ograničenjem na geografsku lokaciju investitora (npr. samo investitori iz de), ali osim što je to moguće izigrati na razne načine toliko je i antiglobalizacijski i protivno duhu vremena. Meni se smisleno čini dopustiti ino ulaganje pod nekim unaprijed utvrđenim uvjetima - npr. da onaj koji želi biti većinski vlasnik mora izgraditi kompletnu sportsku i prometnu infrastrukturu (ako ista postoji osuvremeniti je), izgraditi kampove i postaviti stručni kadar za edukaciju i razvoj mladih igrača svih dobi, izdašno pomagati i ostale klubove u regiji (ne samo nogometne), držati se limita na cijene ulaznica itd. Pa ko pod tim uvjetima želi ulagati nek izvoli.
Zadnja izmjena: ledar, dana/u 10 jul 2015, 01:03, ukupno mijenjano 1 put.

DrDule
Kontakt:

Post Postao/la DrDule » 09 jul 2015, 17:03

Zbog Bajerna i ostalih elitnih klubova, pravo resenje je zatvorena liga.

Serija A ce uskoro da pretekne Bundesligu, mozda ne sledece sezone ali u skorijem peioru sigurno.Od Bajerna tesko da ce da bude jaci Juventus, ali celokupno liga ce da bude bolja.Bundesliga nikada nece da ima ono sto ima Seria A, onog trenutka kada cela liga pocne da radi za Juventus(medju tim klubovima milanski dvojac) moze i tu da se spusti zavesa.Nece ni ova Juventusova dominacija da traje doveka.Milan i Inter zbog svoje popularnosti je pitanje vremena kada ce da se vrate u vrh Serije A, a cim to urade bice i na evropskom vrhu.Velika su to trzista, veoma raznovrsni gradovi i ne vidim kako bi neko izabrao Gladbah, Dortmund, Volfsburg pre Rima, Milana i Napulja.Dosta bolje su se prodali svetu i imaju vecu reputaciju.Nemce ce najvise da koci to selektivna primena pravila 50+1 i Bajern koji pokupi sve kad mu se cefne.Nije da ih krivim zbog toga, ali to odbija ljude da gleda ligu.Da liga ima dva takva kluba, bila bi sigurno gledanija.Uglavnom, bolje imati ligu kao sto je Primera nego Bundesligu.Serija A mozda sada jeste dosadna, ali promenice se i tu stvari na bolje po pitanju neizvesnosti.

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 10 jul 2015, 07:54

ne_znam_ko_sam je napisao/la:Pravilo 50+1 ima svojih dobrih i losih strana. Dobra je ta da se ne dopusta "na silu" pumpanje klubova a la City, Chelsea, PSG, koji bi mogli brzo propasti ako bi se ta neka strana ulagacka injekcija ispraznila (a la Malaga).
Ima li ikakvih naznaka kad bi otprilike mogli propasti klubovi kao što su M.City, Chelsea i PSG, koliko će do tada oni osvojiti titula, a koliko BVB, Leverkusen i Šalke. I šta će biti sa igračima tih top klubova kad propadnu, hoće li doći u BL da pojačaju HSV, Štutgart i Wolfsburg u koje se "na silu" ne pumpaju pare. Taj argument protiv pravila 50+1 je teoretske prirode i služi protivnicima bilo kakvih promjena da pravdaju zadržavanje postojećeg stanja u BL koje ide u prilog samo jednom klubu odnosno onim koji to pravilo zaobilaze. Primjer Malage koji navodiš nije neki jak argument, drastičniji primjer je Kaiserslautern koji je bio šampion BL, pa gdje je sada.

ne_znam_ko_sam
Kontakt:

Post Postao/la ne_znam_ko_sam » 10 jul 2015, 09:16

Propast (mozda je to malo prejaka rijec) ce onda kad prestane da se upumpava kapital koji ih drzi na vrhu.
Koliko titula ce osvojiti nakon sto ne budu vise "napumpani" ?
Malaga je jako dobar primjer "instat jakih klubova". Dok su imali katarskih para dovodili su dosta dobre igrace i igrali su LP. Povlacenjem ulagaca - povukla se i Malaga iz vrha tabele.

Ja bi licno najvise volio da Fifa/Uefa uvedu nesto kao Salary Cap i da ga kombinuju sa FFP (a FFP da jos poostre). Samo da se plate ogranice na iznos a ne na procenta koji se smije na plate trositi.
Mislim da bi se na taj nacin smanjila razlika izmedju manjih i vecih timova i nogomet bi postao opet sportska igra (danas je to vise cisti biznis).

Why so serious?!

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 10 jul 2015, 10:14

ne_znam_ko_sam je napisao/la: Koliko titula ce osvojiti nakon sto ne budu vise "napumpani" ?
Malaga je jako dobar primjer "instat jakih klubova". Dok su imali katarskih para dovodili su dosta dobre igrace i igrali su LP. Povlacenjem ulagaca - povukla se i Malaga iz vrha tabele.
Moje pitanje je glasilo kada će prestati biti napumpani i koliko će titula do tada osvojiti. Koliko bi titula osvojili da nisu bili napumpani? Vjerovatno onoliko koliko je osvojio HSV, Leverkusen i Šalke u BL? I koliko će ih nabrojani BL timovi osvojiti u narednih pet godina kod ovakvog stanja stvari. Vjerovatno nijednu. Malaga je pala u sredinu tabele, a da nije bilo sponzora kad bi pored Reala, Barce, Atletica, Valencie i ostalih vidjeli četvrtfinale LP. Mnogi prvaci BL su već prve ili druge sezone nakon titule padali ništa manje od Malage.

Za FFP i salary cap se slažem, ali od toga očito nema za sada ništa.

ne_znam_ko_sam
Kontakt:

Post Postao/la ne_znam_ko_sam » 10 jul 2015, 10:47

Napisao sam da će propasti kad prestane upumpavanje novca u te klubove.
Tad će se vratiti tamo gdje su bili prije nego su ih preuzeli razni šeici, oligarsi, itd, i nece vise igrati tako veliku ulogu u svijetu nogometa kao sto je danas igraju.
Nisam upoznat u detalje tih klubova, ali sumnjam da rade na tome da sutra budu samostalni ali da ostanu jednako jaki i bez stalnih ulaganja glavnih vlasnika/sponzora.
Što se primjera Malage tiče, oni su već tri sezone "u padu" i to ne bih baš uporedio sa prvacima i drugim klubovima iz BL (ali i nekima iz drugih liga) koji su pali nakon jednog izleta u LP/EL. Malaga je ostala bez ulaganja, rasprodala one bolje plaćene igrače koje su imali i vratili se tamo gdje su i prije bili - sredina tabele.

Why so serious?!

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 10 jul 2015, 11:20

Pa BVB je igrao finale LP, prodao Gecea, zgrnuo pare, nije bio ovisan o gazdama tajkunima, pa je unazad dvije godine stalno u padu. Da ne govorim o bivšim šampionima BL koji su dogurali do cvajte i borbe za opstanak. Ako propadne Čelzi, da neće u paketu propasti i Arsenal, MU, Liverpul, pa Real, Barca, Inter, Milan, Juventus. Biće ih uvijek dovoljno da klase iz BL dovedu u svoje redove kad požele. Prema tome, kritike na račun vještačkih klubova u drugim ligama ne vode ničemu.

FRANK RIBERY
Kontakt:

Post Postao/la FRANK RIBERY » 10 jul 2015, 12:18

Insua u Stuttgart?
Ekdal u HSV?
Saqiri u Schalke?
Ljajic u BVB?
Rudiger između Wolsburga i Atletica.
Immobile u Sevilleu?
Mathew Ryan u Frakfurt?
Behrami u Watford?
Mbemba u Wolfsburg?

Dosta transfera se očekujue u narednih par dana.
Felix Magath: "Bayern je trenutno najbolji tim u Evropi. Barcelona je imala svoj dan, ali protiv Bayerna nemaju nikakve šanse. Bayern se ne boji Barcelone,".

Nerminovic
Kontakt:

Post Postao/la Nerminovic » 10 jul 2015, 16:58

Immobile je gotova stvar pise Bild

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Champions of SportSport League 2017

BackSpace United

KayserSose
Kontakt:

Post Postao/la KayserSose » 10 jul 2015, 18:35

FRANK RIBERY je napisao/la:Insua u Stuttgart?
Ekdal u HSV?
Saqiri u Schalke?
Ljajic u BVB?
Immobile u Sevilleu?
Mathew Ryan u Frakfurt?
Behrami u Watford?
Mbemba u Wolfsburg?

Prognoziram da će se od ovoga realizirati Rudiger u Atletico, Ciro u Sevillu i Behrami u Watford.
I believe in God, but the only man I am afraid of is Keyser Soze

FRANK RIBERY
Kontakt:

Post Postao/la FRANK RIBERY » 10 jul 2015, 22:54

KayserSose je napisao/la:
Ekdal u HSV?
Saqiri u Schalke?
Ljajic u BVB?
Immobile u Sevilleu?
Mathew Ryan u Frakfurt?
Behrami u Watford?
Mbemba u Wolfsburg?

Prognoziram da će se od ovoga realizirati Rudiger u Atletico, Ciro u Sevillu i Behrami u Watford.

Zajebo si vidovitu Džemilu. :lol:
Felix Magath: "Bayern je trenutno najbolji tim u Evropi. Barcelona je imala svoj dan, ali protiv Bayerna nemaju nikakve šanse. Bayern se ne boji Barcelone,".

Omerbavarac
Kontakt:

Post Postao/la Omerbavarac » 10 jul 2015, 23:16

Stuttgart je blizu Emiliana Insue i Hectora Morena Meksickog stopera koji ce ocito biti zamjena za Rudigera kojem se sprema odlazak u bogatije krajeve.
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!

KayserSose
Kontakt:

Post Postao/la KayserSose » 11 jul 2015, 08:12

Ode Schweini. Pošto je riječ o izlaznom transferu pretpostavljam da trebamo reći kako ionako imamo bolje u kadru, bar je tako bilo kad je lani Kroos odlazio. Sad se napokon Lahm i Xabi razmašu. :rol:

Čudi me kako su nezapaženo prošli transferi nekih skandinavskih nogoloptača u Koeln, odnosno Hannover. Navodno su jako talentirani, novi Momo Abdellaoue i Veggar Hedenstad.
I believe in God, but the only man I am afraid of is Keyser Soze

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 11 jul 2015, 20:23

FRANK RIBERY je napisao/la:
KayserSose je napisao/la:
Ekdal u HSV?
Saqiri u Schalke?
Ljajic u BVB?
Immobile u Sevilleu?
Mathew Ryan u Frakfurt?
Behrami u Watford?
Mbemba u Wolfsburg?

Zajebo si vidovitu Džemilu. :lol:
De Dzemila napisi nam kad ce vise wolfsburg kupiti lukakua ili neku drugu bombu?

Nesto si se usutio sto se tice vukova, sad ti ista prica samo si se presaltao na konzerve.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Odgovori

Natrag na “Bundesliga”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.