Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

badblueboylivno
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la badblueboylivno » 07 nov 2014, 13:50

Benko je napisao/la:
Pupi04 je napisao/la:Svi su klubovi kao za smanjenje pa zasto se ne oglase i zatraze promjene, ovo je pravo vrijeme pa nek se provede medijska kampanja u kojoj predstavnici klubova traze bolje sutra za domaci fudbal, jel tesko namontirat klip u kojem 16 predstavnika premijerligasa izgovara npr. smanjimo ligu za kvalitetniji fudbal(lupam), pa navijaci sa par parola, pa ce se ovim guzonjama u savezu zadrmat kavez da nesto promjene a ne ovako svi sutimo njih zaboli i onda opet na ljeto par clanaka kako su se desile ove katastrofe nasim klubovima, svi kao iznenadjeni.
http://sportsport.ba/bh_fudbal/fk-saraj ... ige/144850" onclick="window.open(this.href);return false;
Cak i prijedloge slali :cool:
Vrijeme je da Premijer ligu zamijenimo nečim što će iz temelja biti rebrendirano i postavljeno na zdrave osnove

Bra'o, Dino, bra'o. :clap:

Krajnje je vrijeme za promjene.
Hayley <3

Pupi04
Kontakt:

Post Postao/la Pupi04 » 07 nov 2014, 13:59

Bravo za ss.ba :clap:
Krenulo se i evo imamo prve reakcije, moglo bi nesto konacno da se desi.
Ako treba nek i pristanu da ovi iz RS imaju u prvoj smanjenoj sezoni 3 kluba fiksno, bolje i to nego da ostane stanje kakvo jeste, kako god sami ce klubovi otpadat jer nece moci se guzovace ostajat u ligi.

U Sarajevu su svjesni da ovaj njihov projekat ima smisla ako dodje do poboljsanja lige, sad i ostali klubovi nek krenu sa inicijativama i eto nam Premijer lige u punom svom nazivu :njanjanja:
...Io non rubo il campionato ed in serie B non son mai stato...

Tuzla ne zaboravlja, Tuzla pamti, podsjeća i opominje !

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 07 nov 2014, 14:13

Samo je pitanje od koje ce se ovo sezone desiti kako to kod nas biva vjerovatno od 2018/2019. Kako god odmah se mora ici na ligu od 12 timova, ako krene sa 14, pa zar par godina 12 nista od toga.

Za nadati se da ova prica o "fiksnim" timovima ne pokvari stvari, a ne bi me cudilo da jos zatraze da njihovi klubovi ne mogu ispasti.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

Benko
Kontakt:

Post Postao/la Benko » 07 nov 2014, 15:30

prvo nije legalno da ne uđe ni jedan tim iz PRVE lige u PL

dakle mora ispasti 6 klubava ako hoces ligu 12

sto nije realno!

kako ce to izzvesti, nemam pojma

Evolution87
Kontakt:

Post Postao/la Evolution87 » 07 nov 2014, 15:39

Najbolje bi bilo da liga ima 12 klubova gdje ce se igrati play off za prvaka i razigravanje za opstanak.
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 07 nov 2014, 16:55

Bit ce previše ako 6 odjednom ispadne,treba se bar na dvije godine podijelit.I po meni je jako vazna stvar da bude samo jedna prva liga.Ako rs savez bas hoce da ima garanciju da udje jedan iz rsa nek stave jednu ligu i nek udje najbolji tim iz federacije i najbolji iz rsa(makar on bio peti na tabeli)
Edit,skonto sam da ne moze ovo jer bi bilo prodaje utakmica,cuvanja igraca i sl.,al moraju nesto uradit.Mada opet svake godine nema puno klubova ambiciju za ulazak u PL,pogotovo ako bude jaca,vise bi se borili za opstanak,gdje bi ispadali oni najgori bez obzira na entitet.
Nad tobom sunce najljepše sja

voltron30
Kontakt:

Post Postao/la voltron30 » 07 nov 2014, 17:01

Očito se se puštaju probni baloni za skraćenje lige. Pisao sam još prije godinu ili dvije, da će kad tad doći do skraćenja i to prirodnom selekcijom pod pritiskom UEFA-e. Skontali su i ovi u Savezu da neće vječno moći navlačiti licence klubovima koji ih ne ispunjavaju. Između kazne od UEFA i skraćenja lige, logikom i finansijskim interesom su odabrali ovo drugo.

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 07 nov 2014, 17:03

Evolution87 je napisao/la:Najbolje bi bilo da liga ima 12 klubova gdje ce se igrati play off za prvaka i razigravanje za opstanak.
Play off i razigravanje se igra ukoliko je liga velika, bar tad ima više smisla nego kad ima 10-ak klubova.
Poljska i Belgija su lige u kojima se igra tako i to su velike lige, nama uzor trebaju biti Hrvatska, Švicarska i Austrija.
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 07 nov 2014, 17:04

pinoglavi je napisao/la:Bit ce previše ako 6 odjednom ispadne,treba se bar na dvije godine podijelit.I po meni je jako vazna stvar da bude samo jedna prva liga.Ako rs savez bas hoce da ima garanciju da udje jedan iz rsa nek stave jednu ligu i nek udje najbolji tim iz federacije i najbolji iz rsa(makar on bio peti na tabeli)
Zbog finansija nije moguce da bude jedna prva liga.Dvije grupe su dovoljne ili da ostane kao i do sada uz smanjenje broja klubova.Sto se tice drugih liga issto tako teba ostaviti 4 gupe,ali opet uz smanjenje na 8 klubova.Pojedine kantonalne lige treba ujediniti,recimo SA i BPK.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

Zompir
Kontakt:

Post Postao/la Zompir » 07 nov 2014, 17:13

voltron30 je napisao/la:Očito se se puštaju probni baloni za skraćenje lige. Pisao sam još prije godinu ili dvije, da će kad tad doći do skraćenja i to prirodnom selekcijom pod pritiskom UEFA-e. Skontali su i ovi u Savezu da neće vječno moći navlačiti licence klubovima koji ih ne ispunjavaju. Između kazne od UEFA i skraćenja lige, logikom i finansijskim interesom su odabrali ovo drugo.
Iskljucivo je ovo istina, stadion i financijski uvjeti financiranja vec prije nekoliko godina su trebali biti uskladjeni sa uefinim pravilnicima, al' zasto do danas nije, prije 7-8 godina u Hrvatskoj su preko noci odlucili da se mora imati infrastruktura, prolongirali su prvih pet kola, ili gostujes cijelu sezonu.
"Combat, Oltre La Gloria, Combat, evo Spirito Vive ancora!".

BelminM23
Kontakt:

Post Postao/la BelminM23 » 07 nov 2014, 17:17

Jest me obradovalo ovo kad sam vidio da postoji ideja o smanjenju lige, još ovo SS.ba što radi i ispituje i ostale klubove podržaju li to.

Liga 10 i idemo svi na Stadione ! :bih:

Mokroguz
Kontakt:

Post Postao/la Mokroguz » 07 nov 2014, 17:18

Ja bih licno rek'o da je liga 11 najbolja.
Zato sto bi imali svi dovoljno vremena da liga i kup idu u normalan tempo i da ne bude da igraju 2 utakmice u sedmici ponekad.

11 klubova = 20 utakmica jednoj ekipi = 20 sedmica po jednu utakmicu svake sedmice(od tih 20)

5 mjeseci pauze racunam(Decembar, Januar, Februar, Juni, Juli)
12 mjeseci - 5 mjeseci = 7 mjeseci
7 mjeseci x 4 sedmice = 28 sedmica

28 sedmice - 20 utakmica(znaci ne moze biti vise od jedne utakmice po sedmici) = 8 sedmica

U tim preostalim 8 sedmica se moze staviti reprezentativne pauze ili naknadno planirati kola kojih nisu odigrali jos zbog pauze, ili utakmice kupa.

10 ekipa bi bilo 18 utakmica, bilo bi previse vremena viska onda(jer 36 utakmica je previse, jedva naci vremena za ovih 30 utakmica a kamoli 36), 12 je mozda ok broj, ali smatram da je 11 najbolje. Klubovi mogu cak i ugurati koju prijateljsku mozda kad/ako imaju previse vremena pauze.
S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

rondo
Kontakt:

Post Postao/la rondo » 07 nov 2014, 17:38

hahahahha cuj liga 11.. majko moja sta ovdje neces sve procitati..
bolan liga 10, cetverokruzno i adio.. a ne da nam igraci mogu ici raditi u njemacku 3 mjeseca izmedju jesenjeg i proljetnog dijela prvenstva...
Volim Zrinjski, volim Mostar, svaki kamen ovog grada..

Mokroguz
Kontakt:

Post Postao/la Mokroguz » 07 nov 2014, 18:13

Nisam ja odlucio da pocinje pauza od 22-23 Novembra i da se nastavi 28 Februara. To je citav Decembar, Januar, skoro citav Februar i nekoliko dana Novembra ove sezone(i prosle je bilo dosta dugo), snijeg i ovakvi stadioni nisu dovoljni uslovi za dobru igru.
I nisam ja odlucio da se zavrsava sezona 23-24 Maja niti da pocinje 2 Augusta. I to znaci citav Juni i Juli pauze, u medjuvremenu se igralo LP i EL i treba da znas vrlo dobro da su klubovi micali termin utakmica zbog toga. Sta bi se tek desilo da se skrati pauza za Feb i Jul?

Nije humano natjerati igrace da igraju 2 utakmice svake hevte(ili 9 mjeseci da igraju, znaci pauza Dec-Jan-Jun samo, LP i EL Jun-Jul-Aug) + kup + 1 mjesec u snijegu zbog "nas".
A BiH publika(i ti koji hoces da oni igraju po tim uslovima padas pod ove grupe) nece dolaziti na utakmice vise sto igraju svaki treci dan neki jaci protivnici, zasititi ce se na kraju krajeva(jer kad je trenutno rijedje opet se ne napune tribine do zadnjeg sjedista, sta ce se desiti kada bude cesce i svijet ohladi?) ionako se narod zali da kosta a njihove plate se nece povecati samo sto se liga smanjila. Karte nece biti jeftinije, naprotiv ako narod ne dolazi u dovoljnom broju(sto i nece, zivi bili pa vidjeli) trebaju karte poskupiti jer svaka utakmica kosta da se organizuje, a 36 je skuplje nego trenutnih 30, logicno, ne racunajuci jos faktora k'o npr. eventualni dodatni neredi svakog gradskog derbija i zbog toga klubovi ispastaju, i nema nista da ukazuje na to da ce se navijaci smiriti u derbijima u buduce.
S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

jasta
Kontakt:

Post Postao/la jasta » 07 nov 2014, 18:27

Štaš smanjit!!! Povećat, pa da broji barem 32 kluba. I da se igra po sistemu niko ni sa kim. Prvak postaje onaj ko ima najvise pobjeda ali u okviru svog nacionalnog korpusa plus dvo-trecinska vecina i saglasnost sva 3 konstutivna naroda.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 07 nov 2014, 18:39

Benko je napisao/la:prvo nije legalno da ne uđe ni jedan tim iz PRVE lige u PL

dakle mora ispasti 6 klubava ako hoces ligu 12

sto nije realno!

kako ce to izzvesti, nemam pojma
Zašto ne bi bilo legalno? Ne piše netko drugi pravila za natjecanja pod vodstvom NFSBIH. Kako odluče, tako će biti (odluka se donosi sezonu unaprijed, odnosno do kraja ove bi morali odlučiti koliko klubova ispada u sezoni 15/16).
Sve se može, jedino pravilo na koje naš savez ne može utjecati je: minimalno jedan klub mora ispasti iz najvišeg stupnja natjecanja.

Najjednostavnije se to može odraditi:
prvaci entitetskih razigravaju za jedno mjesto, a pet ispada iz Premijer lige. Ako pet može ispasti iz Prve lige, ako prije pet-šest godina ispade osam klubova iz prve velške lige, ako sad ispada šest iz rumunjske lige, može i pet (pa i više) iz ovog žmulja.

Ja sam za ligu 12 u početku, kasnije ligu 10. Ali, neće biti koristi ako se ne provede potpuna reorganizacija nogometne piramide jer u ovom trenutku ništa ne valja.
Hayley <3

fedeltafrotta
Kontakt:

Post Postao/la fedeltafrotta » 07 nov 2014, 18:45

ja sam za ligu 12 ili 14... 10 mi je premalo i dosadno, cetverokruzni sistem :crazy:
17.09.1921. Radnički klub ljudskih vrijednosti !

"Ma, Željo je, bolan, najveći i čast mi je igrati, čast je biti na Željinoj klupi, a ne još kapiten biti…"

pobjedesve
Kontakt:

Post Postao/la pobjedesve » 07 nov 2014, 20:38

Ja sam za ligu 10 i cetverokruzno, jer mislim da bi dvokruzni sistem imao kontra-efekat jer bi bilo manje utakmica.

Kakav ljudi play-off za prvaka, cuj da se titula odredjuje u 2 utakmice, to je najgluplji sistem ikad :roll: :roll:
Da za nesto sto se neki klub trudio citavu godinu bude razruseno u 2 utakmice :puke: :puke:

a za klubove koje ispadaju moze, jer nema smisla da ispada neka jaca ekipa od ekipe iz druge lige koja je slabija.

ja bih svake godine izbacivao 2 kluba, i dobio bi za 2-3 godine ligu 10, mjera
ako bas mora da jedan klub udje iz druge lige izbacivao bi 2 a ubacio 1 :mrgreen: mada sumnjam da je mora uci jedan klub
a... pehari su tu

pobjedesve
Kontakt:

Post Postao/la pobjedesve » 07 nov 2014, 20:46

Mokroguz je napisao/la:Nisam ja odlucio da pocinje pauza od 22-23 Novembra i da se nastavi 28 Februara. To je citav Decembar, Januar, skoro citav Februar i nekoliko dana Novembra ove sezone(i prosle je bilo dosta dugo), snijeg i ovakvi stadioni nisu dovoljni uslovi za dobru igru.
I nisam ja odlucio da se zavrsava sezona 23-24 Maja niti da pocinje 2 Augusta. I to znaci citav Juni i Juli pauze, u medjuvremenu se igralo LP i EL i treba da znas vrlo dobro da su klubovi micali termin utakmica zbog toga. Sta bi se tek desilo da se skrati pauza za Feb i Jul?

Nije humano natjerati igrace da igraju 2 utakmice svake hevte(ili 9 mjeseci da igraju, znaci pauza Dec-Jan-Jun samo, LP i EL Jun-Jul-Aug) + kup + 1 mjesec u snijegu zbog "nas".
A BiH publika(i ti koji hoces da oni igraju po tim uslovima padas pod ove grupe) nece dolaziti na utakmice vise sto igraju svaki treci dan neki jaci protivnici, zasititi ce se na kraju krajeva(jer kad je trenutno rijedje opet se ne napune tribine do zadnjeg sjedista, sta ce se desiti kada bude cesce i svijet ohladi?) ionako se narod zali da kosta a njihove plate se nece povecati samo sto se liga smanjila. Karte nece biti jeftinije, naprotiv ako narod ne dolazi u dovoljnom broju(sto i nece, zivi bili pa vidjeli) trebaju karte poskupiti jer svaka utakmica kosta da se organizuje, a 36 je skuplje nego trenutnih 30, logicno, ne racunajuci jos faktora k'o npr. eventualni dodatni neredi svakog gradskog derbija i zbog toga klubovi ispastaju, i nema nista da ukazuje na to da ce se navijaci smiriti u derbijima u buduce.
nije toliko bitno dovlaciti raju da dodju na utakmice, povecaj kvalitet lige i napravi nesto u evropi i raja ce sama doci, to je cinjenica. Bitno je da skratimo ligu zbog kvaliteta klubova i pravljenja igraca za repku, da se bolje mogu prodati, poboljsati uslove na stadionu itd. Privuci ce se raja kad tad
a... pehari su tu

InatSilanBosanski
Kontakt:

Post Postao/la InatSilanBosanski » 07 nov 2014, 22:48

Liga 10, min. uslovi - 3ooo sjedecih mjesta, odvojen sektor za goste, natkrivena tribina, dobar teren i sposobnost MUPa da moze organizovat utakmicu.

2 tima minimalno bi uspjeli ono sto su kone uspjele ove sezone, samo sa jacim otporom.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.