Zabac je napisao/la:United jeste institucija ali ne na nivou dva maloprije navedena.U Engleskoj su svi klubovi pod vlasnistvom , to je i jedini razlog zasto im je liga dosta ojacala.Da su se na svojim talentima zadrzali ne bi na nivou Francuza bili.
Sve to stoji.U ovoj situaciji otac je prinudzen zrtvovati svoju imovinu za zivot sina.Medjutim vraam se na nasu diskusiju, sta je Barcelona duzna zrtvovati da bi se prodala ? Ustvari ima li se za sta zrtvovati ?
Klub ima sve.Ima moc,ima slavu.Treba li ti vise ? Treba li tu slavu radi dodatnih prihoda koji su krajnje nepotrebni ,rekao bi malo i isprljati ?
Mislim da nema potrebe i da nije moguce.
Jedno je kad imas odnos kupac/prodavalac
U ovom slucaju vjerovatno bi imao kupca ali prodavaoca nemas jer drzava i celni ljudi kluba prakticno "ne mogu" ga prodati.
Ja znam šta ti hoćeš da kažeš. Al' to nije mjerilo ni kojim se forbes bavi, niti je ikakvo mjerilo u poslovnom svijetu.
Gle, navijači man Utd-a vole svoj klub (kojih je isto tako jako mnogo)kako i Barcelonini Barcelonu. Za njih je Barcelona neprocjenjiva-al' samo za njih. I ta riječ "neprocjenjiva" u tom konteksu nije idealna. Jer oni vole "duh" svog tima, a ne dobrine. Šta god da se desi, Manchester ostaje Manchester-jedino ako se ugasi, tako da tu relaciju ništa ne remeti.
A šta je Barcelona dužna žrtvovati da bi se prodala?
Hm...ako se ja ne varam, ne možeš se prodati, da bi se zrtvovao, niti obrnuto.
Barcelona u ovom trenutku ne treba kupca.nema potrebe. Barcelona
može u narednom periodu doći do stadija u kome je kupac ,privatni vlasnik, nužno potreban. Primjera radi navest ću ti jedan proces, u kom i mi sudjelujemo-predvidjanja su da će do 2050 svijet se ispolarizirati tako da će 90 i kusur % imovine biti u rukama 1/5 ljudi.
Šta ovo govori?
Govori da će 1/5 ljudi imati većinsku vlast nad Planetom.
Problem će nastati ukoliko ljudi iz (šire) uprave Barcelone nisu ti ,koji će pokupiti kajmak-nisu oni od 1/5.
Tada će biti nužno prodavanje kluba,privatizacija itd.
Da i grad može propasti navest ću ti državu kao što je Japan. Ne baš ona, al' njen megalopololis-Tokio. Tokio je "sazidan" iz više gradova, koje je upravo taj Tokio "pripojio" zbog svoje ekonomske dominacije.
Drugi primjer je bukvalno Austro-Ugarska. Ta država više ne postoji,a kao jedan od razloga je bila socialna nestabilnost i ekonomska neodrživost (pored političnih razloga).
Čak i grad može ući u krizu,propasti. Ništa nije isključeno. Pogledaj gdje je sada Bobovac npr. Ili drugi,čak nekada veći gradovi. Metropole za svoje vrijeme.
Mogućnost da se to desi Barceloni je mala, nikakva skoro, al' je ipak mogućnost.
Pored toga, kako ti rekoh, uprava (odnosno onaj u čijim rukama je novac od FC Barcelone -i dr. sport. kolektiva) nema razloga da podnese zahjetev za prodaju kluba-iz razloga što je ona vrlo dobar brend, što promoviše Barcelonu (grad) na odredjen način,što je jako profitabilan.
Vidiš šta se dogadja sa Sarajevom ,klubom,mislim. Crn rasplet se ,haman,piše. Eh to je isto moguće i FC Barceloni, ako stekne odredjene uvjete za to. Razloga za prodaju za sada nema, al' nije isključeno da ga neće biti.
Banka k'o banka, ona nit' je dobronamjerna,nit' voli koga, nit' je strpljiva, ona će uzeti svoje, pošto po to. Čak i da naizgled pomogne, ona je uradila opet nešto čime će povratiti dugovanja prema njoj i još (možda) uzeti koji milion više.
Ako dodje do stadija u kom funkcionari u općini Barcelona (ili grada barcelona, ne znam) moraju prodati klub,tj. skupština donese odluku, onda će ga i prodati. A to će se desiti ukoliko ostanu kod banke kratkih rukava.