Nekada najbolji strijelac BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu, i jedan od najboljih igrača Tuzlanske Slobode Sulejman Krpić, karijeru je nastavio u iranskom Tractor Saziju.
Krpić je za novi klub u Iranu debitovao u utakmici protiv Gostaresha 7. februara ove godine.
U dresu Tractor Sazija Krpić je nedavno debitovao i u azijskoj Ligi prvaka u utakmici koju je njegov klub igrao na domaćem terenu protiv Al Ahlija iz Saudijske Arabije.
No, u medijima su se ovih dana pojavile informacije da je nekadašnji napadač Slobode, svom bivšem klubu ostavio dugove prema švedskom AIK-u, odakle se u Slobodu vratio početkom sezone.
Prema tim navodima, sa Krpićem je sklopljen ugovor kojim se obavezao ostati u Slobodi do kraja 2019. godine, budući da su Tuzlaci njegov povratak na Tušanj dogovorili platiti Šveđanima 50 hiljada eura u tri rate.
– Prvu ratu od 10.000 eura smo platili, druga od 20.000 eura dospijeva u januaru 2018. godine, a treća u istom iznosu u januaru 2019. godine – izjavio je za Federalnu novinsku agenciju u decembru predsjednik Slobode Senad Mujkanović.
U međuvremenu, Krpić je, da bi mogao igrati, potpisao sa Slobodom amaterski ugovor, koji je istekao krajem decembra, a profesionalni nije potpisan.
Tajnik NS TK Midhat Arnautović rekao je da prema dokumentima kojima raspolaže Kantonalni savez, Krpić je slobodan igrač i kao takav je otišao u Iran, a Slobodi je ostao dug od 40.000 eura.
Izvori Fene govore da Sloboda u januaru nije AIK-u uplatila drugu ratu po ugovoru, pa postoji bojazan da će Šveđani aktivirati klauzulu prema kojoj će Sloboda biti obavezna izmiriti odmah cijelo dugovanje ili će biti suspendirana od UEFA-e.
U Slobodi su doskora tvrdili da Krpić neće moći otići na način da klubu ostavi dug prema AIK-u, dok je Krpić u medijima tvrdio da Slobodi nije dužan ni marke, jer je za njegov transfer u AIK plaćena pozamašna svotu novca. Mujkanović je na posljednjoj sjednici Skupštine spomenuo iznos tog obeštećenja od 150.000 eura.
S tim u vezi kontaktirali smo Sulejmana Krpića koji se u Iranu priprema za buduće utakmice koje će igrati u narednom periodu u tamošnjoj ligi.
– Ja sam transferom Slobodi donio 300 hiljada KM, i neka je Sloboda za mene dala 100 hiljada, opet su u plusu od mene 200 hiljada KM, a ne u minusu, kako se navodi. Otišao sam u potpunosti čist i nisam ostavio nikakva dugovanja. Da nisam imao uredne papire, od Nogometnog saveza ne bi mogao dobiti dokumentaciju za registraciju u Iranu, ne bih mogao igrati. Regularan sam u potpunosti, što se toga tiče. Više puta sam govorio i sami znate, da nikada neću otići, dok Sloboda ne zaradi na mom transferu i eto, zaradila je. Imao sam dogovoren i procenat od tog Ugovora, odnosno od odštete, ali evo reći ću da nikada nisam ništa dobio. No o tome svi šute. Od 150 hiljada eura nisam dobio ni pet feninga, rekao je u izjavi za RTV Slon, nekada jedan od ponajboljih fudbalera Slobode i miljenik navijača sa Tušnja Sulejman Krpić.
Pitali smo ga prati li utakmice Slobode, bez obzira što se danas nalazi daleko od Tuzle.
– Naravno da pratim. Sloboda će biti u mom srcu, i vi to dobro znate. Ostavljao sam srce na terenu, uvijek. U Slobodi sam u protekle četiri godine davao sve od sebe. Iskoristio bih ovu priliku da čestitam šefu struke Slavku Petroviću i svim igračima na pobjedi protiv Mladosti. Uspješno su startali u drugom dijelu sezone i drago mi je zbog toga, završio je Krpić razgovor za našu RTV kuću.
Forza Freedom
SISTEM TE LAŽE ! !
Ne moš spavat,sutra utakmica,šta ćes ako izvučes bod dobro je.A oni dobra momčad,nije to da ti mozes doći u Tuzlu olako. Hatunić,Šećerbegović.Ma odlična momčad,Sloboda Tuzla."-Ivica Šurjak.