S obzirom da sam involviran u austrijski futsal mogao bih roman napisati o tome. Radi se o tome da se igracima isplati vise igrati za 1000 eura u Bosni nego za 2000 u Austriji zbog standarda i zato se odlucuju za BiH. Npr Bundavica je trebao doci u Diamant, ali je odabrao Bubamaru za iste pare. Austrijska liga raste u zadnje vrijeme, cak u drugu austrijsku ligu su dosli ozbiljni igraci iz Slovenije i Hrvatske: Cesarec, Vrhovec, Juric sve redom reprezentativci. Vecinom se ti igraci placaju po odigranoj utakmici od 100 do cak 500 e. U Diamantu ovu sezonu igra dosta internacionalaca iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine sto potvrdjuje tezu da liga raste. Uostalom ne mozes igrati Ligu prvaka ako nemas odredjeni kvalitet.Mocvara1991 je napisao/la: ↑16 jan 2025, 17:16Dva najbolja tima iz Austije su puna nasih igraca. Ni jedan nije ni blizu nase futsal repke. Jel stvarno kvalitet lige u BiH bolji nego u Austriji?
Sto se tice reprezentacije mislim da je skauting los, primjer Husaric iz Rijeke, da nema mjesta u nasoj reprezentaciji !?
Golman Hodzic iz Diamanta mislim da bi isto trebao imati mjesto od igraca iz austrijske lige. Ima jos poneki (Dino M.), ali vecinom imaju i austrijski pasos.
U BiH vecinom igraci uz novac dobivaju nekakve poslove po drzavnim firmama gdje imaju dodatne prihode. U Austriji su budzeti ekipa od 50-200 hiljada eura po sezoni, a u BiH npr Bubamara ima i vise. U Austriji vecina igraca mora dodatno nesto raditi ili igrati veliki fudbal da bi zivjeli, u BiH dosta njih se bavi samo futsalom pogotovo ovi iz najbolje 2 ekipe. Sve u svemu, mislim da u BiH ima vise kvaliteta trenutno, ali vjerovatno ne zadugo. Svima ce biti primamljivo doci ograti i zivjeti u Austriju jer sta nakon karijere? Primjer Arnautovica..