Rekonstrukcija stadiona u BiH

Radmilo87
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la Radmilo87 » 06 dec 2019, 09:49

JavierBosnia je napisao/la:
04 dec 2019, 17:59
Po kojoj logici je jednostavnije i isplatljivije uzeti mobilne i platiti ih 20% jeftinije, nego imati komplet sistem ugradjen bez mobilnih zajebancija.

Kad se bude radilo, uradi se kako treba i to je to

Vec zamisljam, mobilni VAR zapeo na Vranduku i kasni na utakmicu.
Ja ne znam gdje ti živiš druže, osim par stadiona, otprilike njih pet, ni jedan drugi ne ispunjava ni minimalne uslove da se uvede VAR, od samih uslova na stadionu, tehničkih mogucnosti, osiguranja prostorija do opreme koja vrijedi stotine hiljada eura

I ne znam zasto postavljate stadione Albanaca, Albanija i Kosovo su mafijaške države gdje je trgovina narkoticima pod zastitom i ingerencijom države, da naprave stadion od dvjesto miliona eura mene nebi cudilo, jer je opste poznato odakle vecina novca za ovakve i slicne stvari dolazi
MIHAJLOVIĆ !

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 06 dec 2019, 11:40

Radmilo87 je napisao/la:
06 dec 2019, 09:49

Ja ne znam gdje ti živiš druže, osim par stadiona, otprilike njih pet, ni jedan drugi ne ispunjava ni minimalne uslove da se uvede VAR, od samih uslova na stadionu, tehničkih mogucnosti, osiguranja prostorija do opreme koja vrijedi stotine hiljada eura
Pa legendo ti si rekao da se ovaj mobilni var ubio za nase lige o cemu pricas. Ako je istina da 1.5 mil kosta komplet ugradnja za ligu, to nije skupo uopste
Uz pomoc saveza i uefe to bi se postepeno moglo uvoditi za cas
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

Radmilo87
Kontakt:

Post Postao/la Radmilo87 » 06 dec 2019, 12:00

06 dec 2019, 11:40
Radmilo87 je napisao/la:

Pa legendo ti si rekao da se ovaj mobilni var ubio za nase lige o cemu pricas. Ako je istina da 1.5 mil kosta komplet ugradnja za ligu, to nije skupo uopste
Hrvati imaju 10 klubova - stadiona u ligi, mi 12, dakle nas bi još više koštalo nego Hrvate, Hrvati daju 150.000 eura po stadionu (ukupno 1,5 miliona eura), po toj racunici mi bi za 12 stadiona dali 1,8 miliona eura na ugradnju VAR-a

I po tome daleko isplativije bi nam bilo uzeti VAR mobilne kombije nego praviti stadionski VAR, jer prvo na vecini stadiona nemaš uslova za to, a drugo treba ti šest VAR kombija po kolu a ne 12 stadionskih VAR soba sa svom pratecom opremom, shvataš li sada?

Jer jedan kombi košta 200.000 eura, 6x200.000= 1,2 miliona eura umjesto 1,8 miliona, dakle za 600.000 eura isplativije

Jeli ti sada jasnije? :D
MIHAJLOVIĆ !

AVNOJ
Kontakt:

Post Postao/la AVNOJ » 06 dec 2019, 13:39

Radmilo87 je napisao/la:
06 dec 2019, 12:00
06 dec 2019, 11:40
Radmilo87 je napisao/la:

Hrvati imaju 10 klubova - stadiona u ligi, mi 12, dakle nas bi još više koštalo nego Hrvate, Hrvati daju 150.000 eura po stadionu (ukupno 1,5 miliona eura), po toj racunici mi bi za 12 stadiona dali 1,8 miliona eura na ugradnju VAR-a

I po tome daleko isplativije bi nam bilo uzeti VAR mobilne kombije nego praviti stadionski VAR, jer prvo na vecini stadiona nemaš uslova za to, a drugo treba ti šest VAR kombija po kolu a ne 12 stadionskih VAR soba sa svom pratecom opremom, shvataš li sada?

Jer jedan kombi košta 200.000 eura, 6x200.000= 1,2 miliona eura umjesto 1,8 miliona, dakle za 600.000 eura isplativije

Jeli ti sada jasnije? :D
Covjeku nije bio jasan Vranduk. To je on pitao. :kafa:
Čovjek nije slobodan dok sve ne izgubi.

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 06 dec 2019, 17:37

1.2 mil naspram 1.8 mil ne moze biti isplatljivije bar ne u ovom slucaju
Kazem ti kao neko ko je u ekonomiji citav zivot, od srednje skole pa preko fakulteta

Sa tog aspekta ne racunas troskove dostave tih kamiona, njihovo odrzavanje, vozace, gorivo, putarine
Moze biti isplatljivo ako ces ih koristiti jednu utakmicu, pa ces ustedjeti pola miliona

Ali kada pricamo o dugorocnom planu, ne moze biti isplatljivije nikako. Ko god je citao knjige iz Osnova ekonomije bilo kojeg autora ce me razumjeti, a ne donositi zakljucak o isplatljivosti uporedjujuci 2 cifre i odredjujuci koja je manja. Apsurdno
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

SanaBosna
Kontakt:

Post Postao/la SanaBosna » 07 dec 2019, 06:04

Prvo da kazem, kapu dole upravi kluba sve do najbitniji ljudi a to su navijaci, jedini Zeljo i Velez trenutno napredjuju sto se svega tice, zato kazem drugi klubovi makar 2 -3 klubove u premium lige nisu sposobni da odrzavaju intenzivno rade na infrastrukture stadiona, zato kazem smanjiti klubove prijemer lige sa 12 na 10, mi nismo velika drzava ali sto manje ekipe naravno dize se kvalitet lige a ti 10 bi trebali biti

- Zeljo (Rade non stop i trude se)
https://imgshare.io/image/qJELF

- Velez (isto tako rade na sve)
https://imgshare.io/image/qJMlY

- Sarajevo (imaju novog vlasnika multi millionair pa nek on ulozi)
https://imgshare.io/image/qJ3V4

- Tuzla City (imaju velike zelje i planove)
https://imgshare.io/image/qJnhZ

- Borac Banja Luka (kao drugi najveci grad u bosni imaju tu orednost obstine da poboljsaju infrastrukture kluba/stadiona
https://imgshare.io/image/qJRZc

- Zrinjski (imaju lokaciju i stadiona gdje bi pod hitno trebali pokrenuti radove od teren do ostalog)
https://imgshare.io/image/qJl66

- Siroki Brijeg ( stadion ima veliki potencija)
https://imgshare.io/image/qJOJy

- Celik (tu su nam I te kako potrebni radovi na bilinog polja jer tu igra nada A Selekcija i station se more obnoviti, dodati Jos 5 do 10 hiljada sjedeci mjesta.
https://imgshare.io/image/qJbXe

- Sloboda Tuzla (stadion isto ima potencijal)
https://imgshare.io/image/qJ5L8

- Radnik Bijeljina (stadion ima veliki potencijal)
https://imgshare.io/image/qJ2jK

Da savez godisnje daje 250,00km svake godine to izadje 2,500,000 da poprave infrastrukture stadiona, a ostale pare rjesavati kao sto Velez ima crvene noci redovno.

tu i tamo
Kontakt:

Post Postao/la tu i tamo » 07 dec 2019, 08:03

Da malo ovu temu vratim u realnost.
I sto se tice VARa I stadiona uopšte,
evo iznad mene momak priča o nekih 10(normalnih)klubova.

Da li je iko od vas uzeo u obzir da će već slijedeće sezone uci još dva kluba, vjerovatno, Olimpic i Krupa...a ispasti jedan od ovih sto si nabrojao a možda i dva.
Čak i ako se liga smanji opet ce ulaziti stalno drugi timovi.
Rudar Prijedor, GOŠK, Mladost V. Obarska, Zvijezda Gradačac...itd.
U te vaše računice VAR i rekonstrukcije, niko nije ubacio sve ove klubove koji iz godine su godinu su tu...

Za neki veliki napredak trebaju se svi uključiti od lokalnih vlasti jer svaki klub je na lokalnom budzetu(opština, kanton) , do nogometnog saveza i naravno entitetske i državne vlasti.
A najveći iskorak bi bio kada bi se objedinile prva liga Federacije i prva liga RSa...
Dobili bi kvalitetnije drugo takmičenje, samim tim i ozbiljniju Premijer Ligu.
Nažalost, vlastima nije sport ni medju 100prvih prioriteta, tako da...
Ovako se moramo nadati da će pojedinci uložiti u fudbal da bi se popravilo stanje....

Lik
Kontakt:

Post Postao/la Lik » 07 dec 2019, 20:14

Šta vam je ljudi, maštate o VAR-u, a igra se po pašnjacima.
Pogledajte samo danas terene u Tuzli i Mostaru, mada su svi tu u 5 deka sem Bilinog i Grbavice.
Prioritet moraju biti tereni, pa onda reflektori, pa onda recimo gostujuće tribine ili sektori. Naravno pored ovog ima milon stvari da se uradi. Kad bi mrtvi savez postavio listu prioriteta koji svaki klub mora ispunjavati redom da bi igrao u ligi i dao određeni rok npr.2 ili 3 godine za recimo 10 stvari krenulo bi se na bolje. Ovako savez nema viziju i tu klubovi onda vide šansu da ne rade ništa. Sve je do debila iz saveza koji samo gledaju kako uzet što više para od reprezentacije. Teško da će i u budućnosti biti bolje sem nekih malih pokušaja klubova koji će nešto raditi. Primjer je AF Hase na kojiem će postaviti brojače, što je odlično, ali nedovoljno.
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Hantraga
Kontakt:

Post Postao/la Hantraga » 08 dec 2019, 01:35

Rješenje je jednostavno. Savez, bez izuzetka, treba usloviti klubove minimalnim uslovima na stadionu i ne popuštati. Bez obzira ko ulazi, pravila treba da se poštuju. I mislim da bi savez jedino mogao uložiti u travnjake, ali i to da urade uz ugovor koji će klubove obavezivati na dodatne radove. Nema svrhe uraditi travnjak, a da ga se ne održava. Dakle, prvo bi sa svakim klubom kojem se to uradi trebalo potpisati da se ovi obavezuju da će ga održavati u dogledno vrijeme. Drugo, recimo postaviš im uslov da moraju obezbijediti to i to ako hoće teren, pa bujrum.

I opet kažem, generalno, stanje je bolje nego nekada prije.

Koševo kakvo jeste očito nikad neće dovoljno spremiti, ali se evo nekakva priča kotrlja, vjerovatno i pod pritiskom jer komšije rade, Evropa u Zenici i sl. Dosta su jake informacije da će se ići u zamjenu travnjaka u 2020. godini, a uz sve ostalo, Koševo je više nego dobar stadion za naše uslove (prostorije unutra, reflektori, video nadzor, semafor), odnosno fale brojači koji bi također trebali biti ubrzo.

Na Grbavici je bitno samo da se nešto okreće. Oni su odradili najvažnije, po prioritetima, i sada jedno po jedno može nabolje. Istok je valjda izvjestan, a za jug se nadam da će pokrenuti priču radi stogodišnjice kluba, ma šta stajalo na tom putu. Kako god, stadion je uslovan i ok već sada.

Banja Luka - ovdje je u prvom redu potrebna zamjena travnjaka, slično kao na Koševu. Možda vlasti u RS treba isprovocirati pa da ulože i u bolje reflektore, video nadzor, brojače, ali travnjak je ovdje iznad svega.

Bilino Polje - za potrebe Čelika i naše lige, nahrani kerove i ništa ne diraj :D Očistiti stolice i stadion uopšte, ako nisu od ljeta :D

Široki Brijeg - nisam nikad bio, pa ni ne znam, ali za potrebe Širokog, to samo treba održavati. Vjerovatno će kod njih i dobar teren doći na red, mada ono što dole sada jeste, već je sasvim ok. Kad svi krenu, ni oni neće ostaviti svoj onakvim.

Vrapčići također idu svojim tokom. Reflektori će značiti mnogo za utakmice u ljetnom periodu, a evidentno je da će i nova tribina u skorije vrijeme biti gotova. Sve ostalo oni sređuju usput. Za travnjakl se fakat nadam da će što prije doći na red, mada je ovo po meni jedan od stadiona gdje se savez obavezno treba uključiti. Mogu uraditi travnjak Veležu, a od njih tražiti da ispune uslove kako bi stadion zadovoljio kategoriju 2 UEFA takmičenja da bi U21 ekipa igrala na njemu. To bi u biti značilo uređenje kontrolnih soba, medijskog prostora na tribini, TV studio, sale za konferencije i sl.

Bijeli Brijeg je za mene najveće razočarenje. Zrinjski ima rezulate, liči na izuzetno ozbiljan klub, a igraju na stadionu koji je ko u Černobilu. I shvatam da potrebe Zrinjskog nisu prevelike, ali urediti stajanje i pod hitno mijenjati travnjak je minimum koji trebaju ispuniti. Stadion sa centralnom tribinom koju imaju i manjom tribinom kontra je sasvim lijep za njihove potrebe. Međutim, travnjak!

Tušanj - mislim da je u nizu svih sugestija, pričati o Tušnju najmanje vrijedno. Politika je gore čudo i nevjerovatno je da u Tuzli nema pozitivne klime da se uradi bar nešto dobro na tome. Teren, istok, sređivanje zapada, prilaz, okolina stadiona, sređivanje pozicija za novinare, onog oronulog nazovi VIP-a, strašno.

Doboj Kakanj - za mene je razočaravajuće kako su startali i na čemu su završili. Ne očekujem od njih da će ulagati u teren, jer im je u sudbina uvijek neizvjesna, pa bih, što se njih tiče, najviše volio da srede neke banalne stvari kao što su prilaz stadionu, izgled sam tribina, uslovi za VIP i novinare kojih praktično sad i nema i sl. Od lijepe priče napravili su koridu od stadiona (okolo i tribine).

Bijeljina - već sam o tome pisao. Oni samo trebaju na onoj glavnoj tribini obezbijediti kako Bog zapovijeda VIP i medijska mjesta, te opaliti na kontra strani panele kao recimo stadion u Koprivnici. Ništa više Radniku i Bijeljini ne treba. Reflektori su tu već na proljetnim tekmama. I naravno, travnjak!

Ugljevik - potentan stadion, ali kad mu je domaćin neizvjestan vazda. Osim travnjaka koji je pod moranje, bilo bi baš lijepo da se sredi ona zgrada sa svlačionicama, jer bi to dalo ozbiljniju dimenziju stadionu.

Generalno, mislim da stanje nije tako loše, osim sa travnjacima. Ali, i to će se sigurno srediti makar još 50% u narednih godinu-dvije. Ekipe koje ulaze bi trebale slijediti isti trend. Od Krupe treba zahtijevati zamjenu one plastike makar nekom novom i boljom i reflektore. Prosto, ako ne mogu, nek igraju u BL. Ni Olimpiku ne treba dozvoliti da igra na Otoci onakvoj kakva jeste. Doduše, oni će se lahko prebaciti na grbaču Sarajevu ili Želji, ali svejedno, ne bih im dao da igraju na onakvoj Otoci. I obavezno i u 1. ligu uvesti neke kriterije. Meni je bilo frapantno vidjeti stanje stadiona u Živinicama recimo, koje nisu uopšte mali grad. Goražde havarija isto, Konjic, ono ruglo u Jajcu i sl. Vjerovatno ima i gorih, ali nisam bio.

Fareus1921
Kontakt:

Post Postao/la Fareus1921 » 08 dec 2019, 13:55

Slažem se sa komentarom Hantrage u potpunosti malo bih se nadovezao mog grada Kaknja

Stadion pod Vardom-pristojan stadion i jedan od boljih u Prvoj Ligi,teren su u zadnje vrijeme uy pomoć opštine popravili koji je bio u užasnom stadnju.Zapadna tribina je ok samo je nedovršena.Prilazi tribini su loši preko pomočnog terena od plastike.Prostorije kluba i skačionice su ok.Sve o svemu najpotrebnije je tom stadionu malo bolji tereb,korektan prilaz i parking a pošto u Rudaru nemaju još ambicija za PL ne mora se nešto dodatno raditi poput Press-a,VIP-a itd.
slika slika

Stadion MGM Farm Arena-Stadion građen sa velikim ambicijama međutim od one rekonstrukcije iz 2015. do danas se malo toga još radilo.Teren je po meni iza Grbavice,BP,Koševa,Pecare.Teren se svakodnevno održava.Prilazi stadionu i parking su veoma dobri.Na tribinama odavno ništa nije rađeno.Stolice na sjeveru izbjedile kao i one na zapadu.Jedino šta je postavljeno na stadionu je semafor.VIP i Press ukoliko ostanu u ligi sa mora napravit.Ispod mjesta za kamere ima 70-tak mjesta na kojima bi se mogao napraviti vip i press i pokriti jedan određeni dio tribine (oko 500) mjesta i reflektori dosta za stadion.Što se mene tiče Kakanj ne mora imati stadion sa CAT 2 ili CAT 3 jer i ako neko izbori Europu može igrat u Zenici.
slika
Mi smo Željini,Željo je naš!!!
2.8.2019.Semir Štilić potpisao za Željezničar

Hantraga
Kontakt:

Post Postao/la Hantraga » 08 dec 2019, 15:13

Pošto sam bio odužio sa postom, nisam htio detaljisti toliko oko niželigaških, ali meni recimo nikako nije jasno što se prije 3 godine nije išlo na ulaganje oko stadiona pod Vardom, umjesto ovog u Doboju. Ovako, dva stadiona na malom prostoru i usporen je razvoj oba. A i Rudar rovari po prvoj ligi i normalno je da se ne isplati ništa ozbiljno ulagati. Nova velika tribina ima ok potencijal, ali nije centrirana koliko se sjećam s utakmice prošle godine? Recimo da bi bilo zanimljivo da je ona tribina centrirana (ili dovršena do kraja terena) i natkrivena, a na kontra strani samo da urede tribinu koliko god mala bila. Po meni, Kaknju ne treba nikad ništa više od toga, pa i kad uđu u PLBiH.

Za MGM arenu se ne slažem da su prilazi dobri. Postoji samo jedan prilaz? Neuređen je, iza rijeka, okolo tribina izgleda užasno već. VIP i press se moraju napraviti ispod kamere, a ne kao do sada, stave na stolice podguze i to je kao VIP :D Preko VIP-a prolazi kako ko hoće.

KrajisnikBosnjak
Kontakt:

Post Postao/la KrajisnikBosnjak » 08 dec 2019, 17:09

PL BiH obavezno smanjiti na 10 klubova (što će biti za par godina sigurno), ujediniti 1. ligu FBiH I 1. ligu RS-a, svake godine barem 2 terena učiniti kao Bilino polje i Grbavicu, poboljšati prijenose utakmica u ligi, usvojiti zakon o privatizaciji sportskih subjekata u BiH.

Eto, ukratko sam vam objasnio neke stvari kako poboljšati generalno nogometne prilike u BiH. :bih:

Mislim da će se neke stvari popraviti ako aktiviramo ovaj MAP konačno, dobit ćemo neku stabilnost, napredovat ćemo i ka EU, sve su to neke stvari koje će i fudbal u BiH kroz 10 godina podići na neki viši nivo, ali očigledno treba čekati u ovom monstrumu od države zvanom BiH sa ovakvim (ne)uređenjem.
⚜ Simpatizer reprezentacija BiH i FK Sarajevo 🔴⚪

deyo
Član IO SS.ba lige
Kontakt:

Post Postao/la deyo » 08 dec 2019, 20:25

Ligu ne moze voditi savez jer je nesposoban obezbjediti isti izgled trofeja za dvije sezone.Znaci pod hitno udruzenje klubova i da oni npr prave listu sudija, ma mislim sve to vec postoji u iole jacim prvenstvima, a onda idu uslovi za igru.Savez nek se bavi reprezentacijom i naravno preko saveza sredstva od uefe.
® GONGASHI POWERHOUSE ® Founder & Capitano ©
Šampioni SS Lige 🏆🏆
SS Kup 🏆
Super Kup 🏆🏆
Strijelac Lige -★★★
Strijelac Kupa-★★★
U sezoni 16★20★21★22★23★24 No1 po broju datih golova u ss.ba ligi★
Prvi član Kluba ⚽ 100, 200,300

SanaBosna
Kontakt:

Post Postao/la SanaBosna » 09 dec 2019, 03:39

Da li bosna ima ministar sports? Sta je njegova uloga? Savez je obicni shit sto se kaze, toliko su ljeni i nesposobni da ja stvarno neznam vise sta bi napisao od muke.

- Smanjiti PL na 10 klubova pa na 8
- Ujediniti prve lige federacije i prve lige RS.
:salut:
Zeljeznicar
Sarajevo
Tuzla City
Borac Banja Luka
Velez
Zrinjski
Celik
Sloboda Tuzla

Sve najbrojani gore imaju svoj stadion, i potrebni je da pokrenu radovi, dizanje standard jer bi savez trebao uvesti nove kriterije za takmicenje.

Konzerva
Kontakt:

Post Postao/la Konzerva » 09 dec 2019, 09:37

"Ali, kad dođeš u Zenicu, ne da ti se ne igra, više ti se ni ne živi" : ivica osim za jutarnje novine

Lawer_88
Kontakt:

Post Postao/la Lawer_88 » 09 dec 2019, 11:14

Nevezano za stadione. Zna li neko šta nam je sa "doajenom" ove teme @Signore-om ..
#samoČelik

Machak
Kontakt:

Post Postao/la Machak » 09 dec 2019, 11:27

Velezov stadion jedini uz Grbavicu ulazi u 2020. godinu sa radovima, sudeci po ovim snimcima temlji za reflektore zavrseni, uklanja se stara tribina.
Mjau !

Lewy21
Kontakt:

Post Postao/la Lewy21 » 09 dec 2019, 23:34

Konzerva je napisao/la:
09 dec 2019, 09:37
Zna li se šta je u planu? Tribina uzdignuta kao ona VIP ili na fazon one što je uz aut liniju?

Radmilo87
Kontakt:

Post Postao/la Radmilo87 » 10 dec 2019, 09:05

SanaBosna je napisao/la:
09 dec 2019, 03:39
Da li bosna ima ministar sports? Sta je njegova uloga? Savez je obicni shit sto se kaze, toliko su ljeni i nesposobni da ja stvarno neznam vise sta bi napisao od muke.

Zeljeznicar
Sarajevo
Tuzla City
Borac Banja Luka
Velez
Zrinjski
Celik
Sloboda Tuzla

Sve najbrojani gore imaju svoj stadion, i potrebni je da pokrenu radovi, dizanje standard jer bi savez trebao uvesti nove kriterije za takmicenje.
Hajde malo se informiši prvo, u ligi je 12 klubova a ne 10, po propozicijama UEFE liga ne može imati manje od 10 klubova, lige FBIH i RS se ne mogu ujedniti, niti će se to ikada desiti, prvenstveno sto entitet RS i njihov savez to nebi dozvolio, a drugo što je to bio jedan od glavnih preduslova iz RS prije nego se formirala zajednička liga, tako da od toga nema ništa, a i realno ne vidim problem u tome, prije svega FBIH treba smanjiti broj klubova kao što je nedavno to uradio i savez RS, jer 16 ekipa je van svake pameti
MIHAJLOVIĆ !

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 10 dec 2019, 09:10

Radmilo87 je napisao/la:
10 dec 2019, 09:05
SanaBosna je napisao/la:
09 dec 2019, 03:39

Zeljeznicar
Sarajevo
Tuzla City
Borac Banja Luka
Velez
Zrinjski
Celik
Sloboda Tuzla

Hajde malo se informiši prvo, u ligi je 12 klubova a ne 10, po propozicijama UEFE liga ne može imati manje od 10 klubova, lige FBIH i RS se ne mogu ujedniti, niti će se to ikada desiti, prvenstveno sto entitet RS i njihov savez to nebi dozvolio, a drugo što je to bio jedan od glavnih preduslova iz RS prije nego se formirala zajednička liga, tako da od toga nema ništa, a i realno ne vidim problem u tome, prije svega FBIH treba smanjiti broj klubova kao što je nedavno to uradio i savez RS, jer 16 ekipa je van svake pameti
Mislim da je 8 minimum, to sam davno vidio.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.