Rješenje je jednostavno. Savez, bez izuzetka, treba usloviti klubove minimalnim uslovima na stadionu i ne popuštati. Bez obzira ko ulazi, pravila treba da se poštuju. I mislim da bi savez jedino mogao uložiti u travnjake, ali i to da urade uz ugovor koji će klubove obavezivati na dodatne radove. Nema svrhe uraditi travnjak, a da ga se ne održava. Dakle, prvo bi sa svakim klubom kojem se to uradi trebalo potpisati da se ovi obavezuju da će ga održavati u dogledno vrijeme. Drugo, recimo postaviš im uslov da moraju obezbijediti to i to ako hoće teren, pa bujrum.
I opet kažem, generalno, stanje je bolje nego nekada prije.
Koševo kakvo jeste očito nikad neće dovoljno spremiti, ali se evo nekakva priča kotrlja, vjerovatno i pod pritiskom jer komšije rade, Evropa u Zenici i sl. Dosta su jake informacije da će se ići u zamjenu travnjaka u 2020. godini, a uz sve ostalo, Koševo je više nego dobar stadion za naše uslove (prostorije unutra, reflektori, video nadzor, semafor), odnosno fale brojači koji bi također trebali biti ubrzo.
Na Grbavici je bitno samo da se nešto okreće. Oni su odradili najvažnije, po prioritetima, i sada jedno po jedno može nabolje. Istok je valjda izvjestan, a za jug se nadam da će pokrenuti priču radi stogodišnjice kluba, ma šta stajalo na tom putu. Kako god, stadion je uslovan i ok već sada.
Banja Luka - ovdje je u prvom redu potrebna zamjena travnjaka, slično kao na Koševu. Možda vlasti u RS treba isprovocirati pa da ulože i u bolje reflektore, video nadzor, brojače, ali travnjak je ovdje iznad svega.
Bilino Polje - za potrebe Čelika i naše lige, nahrani kerove i ništa ne diraj

Očistiti stolice i stadion uopšte, ako nisu od ljeta
Široki Brijeg - nisam nikad bio, pa ni ne znam, ali za potrebe Širokog, to samo treba održavati. Vjerovatno će kod njih i dobar teren doći na red, mada ono što dole sada jeste, već je sasvim ok. Kad svi krenu, ni oni neće ostaviti svoj onakvim.
Vrapčići također idu svojim tokom. Reflektori će značiti mnogo za utakmice u ljetnom periodu, a evidentno je da će i nova tribina u skorije vrijeme biti gotova. Sve ostalo oni sređuju usput. Za travnjakl se fakat nadam da će što prije doći na red, mada je ovo po meni jedan od stadiona gdje se savez obavezno treba uključiti. Mogu uraditi travnjak Veležu, a od njih tražiti da ispune uslove kako bi stadion zadovoljio kategoriju 2 UEFA takmičenja da bi U21 ekipa igrala na njemu. To bi u biti značilo uređenje kontrolnih soba, medijskog prostora na tribini, TV studio, sale za konferencije i sl.
Bijeli Brijeg je za mene najveće razočarenje. Zrinjski ima rezulate, liči na izuzetno ozbiljan klub, a igraju na stadionu koji je ko u Černobilu. I shvatam da potrebe Zrinjskog nisu prevelike, ali urediti stajanje i pod hitno mijenjati travnjak je minimum koji trebaju ispuniti. Stadion sa centralnom tribinom koju imaju i manjom tribinom kontra je sasvim lijep za njihove potrebe. Međutim, travnjak!
Tušanj - mislim da je u nizu svih sugestija, pričati o Tušnju najmanje vrijedno. Politika je gore čudo i nevjerovatno je da u Tuzli nema pozitivne klime da se uradi bar nešto dobro na tome. Teren, istok, sređivanje zapada, prilaz, okolina stadiona, sređivanje pozicija za novinare, onog oronulog nazovi VIP-a, strašno.
Doboj Kakanj - za mene je razočaravajuće kako su startali i na čemu su završili. Ne očekujem od njih da će ulagati u teren, jer im je u sudbina uvijek neizvjesna, pa bih, što se njih tiče, najviše volio da srede neke banalne stvari kao što su prilaz stadionu, izgled sam tribina, uslovi za VIP i novinare kojih praktično sad i nema i sl. Od lijepe priče napravili su koridu od stadiona (okolo i tribine).
Bijeljina - već sam o tome pisao. Oni samo trebaju na onoj glavnoj tribini obezbijediti kako Bog zapovijeda VIP i medijska mjesta, te opaliti na kontra strani panele kao recimo stadion u Koprivnici. Ništa više Radniku i Bijeljini ne treba. Reflektori su tu već na proljetnim tekmama. I naravno, travnjak!
Ugljevik - potentan stadion, ali kad mu je domaćin neizvjestan vazda. Osim travnjaka koji je pod moranje, bilo bi baš lijepo da se sredi ona zgrada sa svlačionicama, jer bi to dalo ozbiljniju dimenziju stadionu.
Generalno, mislim da stanje nije tako loše, osim sa travnjacima. Ali, i to će se sigurno srediti makar još 50% u narednih godinu-dvije. Ekipe koje ulaze bi trebale slijediti isti trend. Od Krupe treba zahtijevati zamjenu one plastike makar nekom novom i boljom i reflektore. Prosto, ako ne mogu, nek igraju u BL. Ni Olimpiku ne treba dozvoliti da igra na Otoci onakvoj kakva jeste. Doduše, oni će se lahko prebaciti na grbaču Sarajevu ili Želji, ali svejedno, ne bih im dao da igraju na onakvoj Otoci. I obavezno i u 1. ligu uvesti neke kriterije. Meni je bilo frapantno vidjeti stanje stadiona u Živinicama recimo, koje nisu uopšte mali grad. Goražde havarija isto, Konjic, ono ruglo u Jajcu i sl. Vjerovatno ima i gorih, ali nisam bio.