Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_
- RezervniGolman
- Kontakt:
Re: Premijer liga BiH - općenito
Crnov haj ti brato na staro velezovo popij kaVu s mlikoN. Kakav zrinski i stadioni gdje je bila stara bolnica. Ne lazi narod pajdo. Nikad vi nistr ni imali svoj stadion. Bar ne u gradu. Za Višegrad neznam
KLUB LJUDI ČIJI OBRAZ NE MOŽEŠ KUPITI,ČIJE USPOMENE NE MOŽEŠ IZBRISATI.
LJUDI KOJIMA NE MOŽEŠ LAGATI.
VELEŽ MOSTAR,KLUB RAJE,LJUBAVI,PONOSA I PRKOSA.
KLUB SVIH NAS.
KLUB SVIH NAS.
-
- Kontakt:
Dobra mu ova za planinu. Nasmija me.crnov je napisao/la:Planina jeste ,klub ne!samo_lijevo je napisao/la:Cuj Velez prije i poslije rata nije isti.
Laku noc ekipa treba ujutro na radju!
ne laži. Dinamo je osnovala komunistička vlast u tadašnjem Zagrebu, i nemaju oni veze sa HAŠK-om. Kako trolaš bože dragi...crnov je napisao/la:Igrali derbije sa.Sask Sarajevom i Hrvojem iz Banja luke te Djerzelezom iz Sarajeva,to je tad bio nogomet a ne rat na tribinama i terenu,imao si tada HASK Gradjanski sadasnji Dinamo!
Morao je netko igrat tada isto kao nakon 45 !Nogometa ce uvijek biti,osim toga Zrinjskom je bilo ponudjeno da stavi petokraku i mijenja naziv ali to nije prihvaceno i klub su partizani ugasili i kraj price nismo se prodali kao bili tici pa imali petokraku vecu nego Zvezda na grbu!

- ficobahtic
- Kontakt:
Ja koliko se sjecam da su Dinamo uvijek povezivali sa ovim Haskom gradjanskim, e sad na koji su nacin povezana ova dva kluba nije mi najjasnije..???AlemC85 je napisao/la:ne laži. Dinamo je osnovala komunistička vlast u tadašnjem Zagrebu, i nemaju oni veze sa HAŠK-om. Kako trolaš bože dragi...crnov je napisao/la:Igrali derbije sa.Sask Sarajevom i Hrvojem iz Banja luke te Djerzelezom iz Sarajeva,to je tad bio nogomet a ne rat na tribinama i terenu,imao si tada HASK Gradjanski sadasnji Dinamo!
Morao je netko igrat tada isto kao nakon 45 !Nogometa ce uvijek biti,osim toga Zrinjskom je bilo ponudjeno da stavi petokraku i mijenja naziv ali to nije prihvaceno i klub su partizani ugasili i kraj price nismo se prodali kao bili tici pa imali petokraku vecu nego Zvezda na grbu!
Chuck Norris je jednom dos'o, dva put' da gleda Želju!
- samo_lijevo
- Kontakt:
po Mamicu.ficobahtic je napisao/la: Ja koliko se sjecam da su Dinamo uvijek povezivali sa ovim Haskom gradjanskim, e sad na koji su nacin povezana ova dva kluba nije mi najjasnije..???
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf
Nur gucken, nicht anfassen
Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo
Nur gucken, nicht anfassen
Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo
to oni misle, ali je istina sasvim drugo. HAŠK su komunjare zabranile, jer je nosio nacionalni predznak, i pod patronatom narodnih vlasti u tadašnjem Zagrebu, nakon II svjetskog rata se osniva Dinamo, nalik na Dinamo iz Moskve, dok je Hajduk uvijek imao u sebi prefiks Hrvatski, i zato je imao problema, ali pošto je bio milljenik Tita, dodat mu je na grb zvijezda petokraka, koja je stajala od 1945-1990 kada se opet vraća šahovnica.ficobahtic je napisao/la:Ja koliko se sjecam da su Dinamo uvijek povezivali sa ovim Haskom gradjanskim, e sad na koji su nacin povezana ova dva kluba nije mi najjasnije..???AlemC85 je napisao/la:ne laži. Dinamo je osnovala komunistička vlast u tadašnjem Zagrebu, i nemaju oni veze sa HAŠK-om. Kako trolaš bože dragi...crnov je napisao/la:Igrali derbije sa.Sask Sarajevom i Hrvojem iz Banja luke te Djerzelezom iz Sarajeva,to je tad bio nogomet a ne rat na tribinama i terenu,imao si tada HASK Gradjanski sadasnji Dinamo!
- ficobahtic
- Kontakt:
Nije mi jasno onda zasto sam ja i prije rata nekako znao da je Dinamo nastao od Haska G., a odakle mi ta info ne bih se mogao sjetiti?
Evo pošto bekić na forumu iznosi dosta laži, pa da iznesemo i malo činjenica za promjenu...
Opšte je poznato da su navijači zrinskog bivši navijači Veleža, ili su djeca navijača Veleža... Tu informaciju mogu potvrditi i navijači zrinskog.
Kažu da su Ultrasi osnovani 1994. godine... a na gradskom derbiju se prvi put pojavljuju 2006. godine, iako je prvi odigran 2000. godine.
Prvu titulu 2005. godine slave pred par stotina navijača. Evo i sad su aktuelni prvaci i domaće utakmice aktuelnog prvaka gleda 800-1000 gledalaca. I onda navijačima Veleža nešto govore ?
Velež ima puno slabije rezultate zadnjih godina, ali ih svejedno u prvoj ligi federacije prati na gostovanja 1.000 - 3.000 ljudi. Kakanj, Grbavica, Koševo, Zenica, Kiseljak, Hadžići, Čitluk itd itd... Sve najmanje 500 ljudi do 3.000. Eto to je sve u zadnjih 10-tak godina.
I tako, dan danas Velež nije napravio u ligi neki značajan uspjeh, ali svejedno na domaćim utakmicama ima 1.000 - 1.500 ljudi, izuzev ove zadnje jer je olujno nevrijeme pogodilo Mostar i utakmica je bila pod znakom pitanja, pa je bilo oko 400 ljudi, iako je stadion na izlazu iz grada i nije lako naći prijevoz, dok je navijačima zrinskog stadion pred nosom, imaju rezultate, sve uslove i opet ih gleda 900 ljudi.
Opšte je poznato da su navijači zrinskog bivši navijači Veleža, ili su djeca navijača Veleža... Tu informaciju mogu potvrditi i navijači zrinskog.
Kažu da su Ultrasi osnovani 1994. godine... a na gradskom derbiju se prvi put pojavljuju 2006. godine, iako je prvi odigran 2000. godine.
Prvu titulu 2005. godine slave pred par stotina navijača. Evo i sad su aktuelni prvaci i domaće utakmice aktuelnog prvaka gleda 800-1000 gledalaca. I onda navijačima Veleža nešto govore ?
Velež ima puno slabije rezultate zadnjih godina, ali ih svejedno u prvoj ligi federacije prati na gostovanja 1.000 - 3.000 ljudi. Kakanj, Grbavica, Koševo, Zenica, Kiseljak, Hadžići, Čitluk itd itd... Sve najmanje 500 ljudi do 3.000. Eto to je sve u zadnjih 10-tak godina.
I tako, dan danas Velež nije napravio u ligi neki značajan uspjeh, ali svejedno na domaćim utakmicama ima 1.000 - 1.500 ljudi, izuzev ove zadnje jer je olujno nevrijeme pogodilo Mostar i utakmica je bila pod znakom pitanja, pa je bilo oko 400 ljudi, iako je stadion na izlazu iz grada i nije lako naći prijevoz, dok je navijačima zrinskog stadion pred nosom, imaju rezultate, sve uslove i opet ih gleda 900 ljudi.
zato što je HAŠK zabranjen i ugašen i do današnjeg dana nije obnovljen, a to što Mamić misli da jest, to je njegov problem. I dan danas većina purgera Dinamo smatra komunističkom zaostavštinom, ali oni to ne žele priznati pa su mu dodali prefiks GNK. Isti je slučaj i sa Partizanom.ficobahtic je napisao/la:Nije mi jasno onda zasto sam ja i prije rata nekako znao da je Dinamo nastao od Haska G., a odakle mi ta info ne bih se mogao sjetiti?
EDIT: Ono što se uradilo HAŠK-u, pokušalo se u prošlom ratu sa Veležom, na način da mu se izbriše cijela povijest i da se svi njegovi uspjesi dodijele novom klubu, koji će doći umjesto njega, a pogađajte o kojem je klubu riječ? Ovo sam slučajno saznao nedavno, ali zahvaljujući Džidi spašeni su neki trofeji, ali i dokumenti kluba, pa je rad kluba obnovljen u jeku rata. E to je istina, a ovi što laprdaju, njihov problem. Njihova mitomanija prolazi jedino kod znate koga?
- ficobahtic
- Kontakt:
@Shearer Da je dobar co'jek taj Bekic ne bi on otisao kod pitara gore ccc koji manipulator jbt..
Ne moras se brate pravdati nikome, posjeta u cijeloj ligi je mizerna tako da nema sta ko prigovoriti kome.
Naravno da je starija populacija navijaca Zrinjskog navijala za Velez i to je cinjenica, nema sanse da nisu jer je Velez u to vrijeme bio omiljen klub kao i Zeljo sirom bivse Juge. Ovi nesto mladji sigurno da su okrenuti Zrinjskom koji je ipak jako respektabilan klub za nase uslove bez obzira na sve! Dajte Izgradite neke dobrosusjedske odnose i disite punim plucima jer zivot je pred vama...Valja odigrati jos masu i masu utakmica u ovoj nasoj ligi svak sa svakim i zar nam nije bolje da svi u miru dodjemo i gledamo svoje klubove nego da razmisljamo hocemo li izvuci zivu glavu sa nekog *ebenog gostovanja...
Aleme po meni najveca pobjeda Veleza je ta sto se nije ugasio, ne moze ti brate nista biti vece od toga...Zeljo je bio u slicnoj situaciji, pa ima nekoliko utakmica odigranih (cak sam jednu i gledao na srni, mislim da se na Palama igrala utakmica) kao srpski Zeljeznicar - srpsko Sarajevo, a mislim da se mi jos nismo bili ni vratili na Grbavicu...Kontam jbt gdje ces nam to napraviti, da ti se neko popi*a na klub i fakticki ga ugasi i napravi nakav nakaradni, (u kojem Edin fico Bahtic ne bi zaigrao ni za 100 godina) jer kontam ako budu igrali utakmice na Grbavici bit ce to taj nakav Zeljo. Kad me nije srce opalilo svega mi! Vi morate ipak zahvaliti Zrinjskom na tome sto nije uzeo ime Veleza vec je obnovio taj svoj klub koji je mozda i najstariji na ovim prostorima, koji je imao nesrecu da igra tu prokletu ligu 41-45. Oni imaju svoj klub koji je pronasao svoje mjesto u novom vremenu, Velez je opet tu gdje jeste a stadiona ce biti mozda i ljepsih i komfornijh od BB, mada ja vjerujem da ste preboljeli sve to i imate svoj stari 1922 Velez koji je tu u vrhu i niko ga ne moze i ne smije unaprijed otpisati!
Opstanak i spas Veleza nek' vam bude a i jeste vjeruj te najveca pobjeda i prijeratna i poslijeratna...Doci ce i Evropa i titule bit ce brate jos svega, samo treba jako vjerovati u nesto i tako ce i biti....vjeruj starom zeljovcu
Ja se prvi popi*am na onu ligu u kojoj nema Veleza ili Sarajeva, ili Celika, Sirokog, Zrinjskog, Zelje, Borca i Slobode i Slavije, Jedinstva, Leotara
Olimpica, sigurni bodovi
, Travnika, neka se ne uvrijede neki ako ih izostavim.., jer su to klubovi sa kojima igramo najbolje utakimice I ovo bi vjerovatno i bili klubovi koji bi se rotirali u ligi 12...Uz jos nekoliko klubova...Klubovi iz zapadne Hercegovine koji su ovdje cesto osporavani su takodjer konstanta naseg fudbala i to je cinjenica. Oni su tu od postanka ove drzave i imaju puno pravo da se takmice kao i svi mi koji dolazimo iz bivse drzave! To je tako i ko hoce pomiri se sa svim ovim i nastavi zivjeti a ko ne moze nek' onda jos zivi u nekom svom paralelnom svijetu iz kojeg svakako pokusava naci izlaz ali bezuspjesno! Sportski pozdrav 

Ne moras se brate pravdati nikome, posjeta u cijeloj ligi je mizerna tako da nema sta ko prigovoriti kome.
Naravno da je starija populacija navijaca Zrinjskog navijala za Velez i to je cinjenica, nema sanse da nisu jer je Velez u to vrijeme bio omiljen klub kao i Zeljo sirom bivse Juge. Ovi nesto mladji sigurno da su okrenuti Zrinjskom koji je ipak jako respektabilan klub za nase uslove bez obzira na sve! Dajte Izgradite neke dobrosusjedske odnose i disite punim plucima jer zivot je pred vama...Valja odigrati jos masu i masu utakmica u ovoj nasoj ligi svak sa svakim i zar nam nije bolje da svi u miru dodjemo i gledamo svoje klubove nego da razmisljamo hocemo li izvuci zivu glavu sa nekog *ebenog gostovanja...
Aleme po meni najveca pobjeda Veleza je ta sto se nije ugasio, ne moze ti brate nista biti vece od toga...Zeljo je bio u slicnoj situaciji, pa ima nekoliko utakmica odigranih (cak sam jednu i gledao na srni, mislim da se na Palama igrala utakmica) kao srpski Zeljeznicar - srpsko Sarajevo, a mislim da se mi jos nismo bili ni vratili na Grbavicu...Kontam jbt gdje ces nam to napraviti, da ti se neko popi*a na klub i fakticki ga ugasi i napravi nakav nakaradni, (u kojem Edin fico Bahtic ne bi zaigrao ni za 100 godina) jer kontam ako budu igrali utakmice na Grbavici bit ce to taj nakav Zeljo. Kad me nije srce opalilo svega mi! Vi morate ipak zahvaliti Zrinjskom na tome sto nije uzeo ime Veleza vec je obnovio taj svoj klub koji je mozda i najstariji na ovim prostorima, koji je imao nesrecu da igra tu prokletu ligu 41-45. Oni imaju svoj klub koji je pronasao svoje mjesto u novom vremenu, Velez je opet tu gdje jeste a stadiona ce biti mozda i ljepsih i komfornijh od BB, mada ja vjerujem da ste preboljeli sve to i imate svoj stari 1922 Velez koji je tu u vrhu i niko ga ne moze i ne smije unaprijed otpisati!
Opstanak i spas Veleza nek' vam bude a i jeste vjeruj te najveca pobjeda i prijeratna i poslijeratna...Doci ce i Evropa i titule bit ce brate jos svega, samo treba jako vjerovati u nesto i tako ce i biti....vjeruj starom zeljovcu

Ja se prvi popi*am na onu ligu u kojoj nema Veleza ili Sarajeva, ili Celika, Sirokog, Zrinjskog, Zelje, Borca i Slobode i Slavije, Jedinstva, Leotara

- SiggySinatra
- Kontakt:
Ja bi samo da pitam posto je ovo premijer liga opcenito, jel ima smijesnijih ljudi od ove tzv armije?
-
- Interni moderator
- Kontakt:
kakvo ti je to pitanje....ARMIJA dominira...pa jesi vidio slike,jbti..al tek ces da vidis kad budu igrali sa zrinjom sta je dobro odradzeno gostovanje...e tu ce i 300 da ih bude.....ljudi razbijaju sto cifrom sto organizacijski a usput se stigne ONO jos nekome narugat i ONO jos nekoga ismijavaSiggySinatra je napisao/la:Ja bi samo da pitam posto je ovo premijer liga opcenito, jel ima smijesnijih ljudi od ove tzv armije?

DA VIDIS...DA ZNAS...DA PAMTIS....11.07.1995....NEVER FORGET SREBRENICA
- RezervniGolman
- Kontakt:
A imate vi. Najavljujete neke osvete manijacima a ovi ko gospoda dodju i u avliji vam po mozgu daju. Gasite grupu samo se brukate sabani jedniSiggySinatra je napisao/la:Ja bi samo da pitam posto je ovo premijer liga opcenito, jel ima smijesnijih ljudi od ove tzv armije?

KLUB LJUDI ČIJI OBRAZ NE MOŽEŠ KUPITI,ČIJE USPOMENE NE MOŽEŠ IZBRISATI.
KLUB SVIH NAS.
KLUB SVIH NAS.
- ficobahtic
- Kontakt:
Siggy buraz hajd moli te braca da obrises post kvaris utisak malo je reci, imas svoj klub i okrenes se njemu a ostale klubove spominjes samo kad imas neke pohvale da preneses..
Svakako krsis pravila foruma i spominjes navijace..

samo ti njih zezaj pastrmko ne znas ti da je u onoj ekipi manijaka bilo mangupa ,klosara i da nisu bili studenti sve i fini momci ,takodzer nikad ih nije bilo vise od 300 sad 600 sramota ,pored svega nisu se potukli i prekinuli utakmicu nego su ko ovce stajali jbt koja sramota umjesto da prebiju kornjace da sloboda upise pobjeduu momci razmisljaju izgleda fakat da je bilo studenataRezervniGolman je napisao/la:A imate vi. Najavljujete neke osvete manijacima a ovi ko gospoda dodju i u avliji vam po mozgu daju. Gasite grupu samo se brukate sabani jedniSiggySinatra je napisao/la:Ja bi samo da pitam posto je ovo premijer liga opcenito, jel ima smijesnijih ljudi od ove tzv armije?![]()

- SiggySinatra
- Kontakt:
Ne mogu, i sto pokusam normalno pisat ubaci se neko i izbaci me iz takta, idu mi na krc sa konstantnim provokacijama, al evo zavrsit cu ovu raspravu jednostavno.ficobahtic je napisao/la:Siggy buraz hajd moli te braca da obrises post kvaris utisak malo je reci, imas svoj klub i okrenes se njemu a ostale klubove spominjes samo kad imas neke pohvale da preneses..
Svi vi sto pljujete Tuzlu i njene navijace pogledajte malo posjetu, frajer znaci pise ugasite grupu a njih 30 iza gola stoji pa tako ti je druze kod mene u kraju kad igra FK Proleter Slavinovici, bude i po 50-60 ljud znaci cak vise nego ovih , i onda se udostoji da napise nesto za Tusanj na kojem svaku tekmu bude bar 3milje ljudi bez obzira kroz sta prolazimo trenutno, pa jel te druze sramota?
- ficobahtic
- Kontakt:
Evo ja kazem da imate odlicnu posjetu s'obzirom u kakvim se okolnostima nalazite...Ako se zadrzite blizu tog prosjeka onda je to i uspjeh jer se bojim da ce vam posjeta poceti opadati jer niste vi ipak navikli da se borite za opstanak, trebaju vam neke ambicije da se malo podignete...Borite se nista vam drugo ne preostaje, naravno idite na utakmice, i budite dostojanstveni jer cete na taj nacin najbolje pomoci svom klubu!
- BurningLegion
- Kontakt:
Nije Dinamo nastao od HAŠK-a, mada su na racun istog ugasena tri kluba komunistickim dekretom, ukljucujuci HAŠK. Istina jest doduse da se htjelo napraviti da je Dinamo toboze sljednik HAŠK-ove povijesti, sto su besmislice.ficobahtic je napisao/la:Nije mi jasno onda zasto sam ja i prije rata nekako znao da je Dinamo nastao od Haska G., a odakle mi ta info ne bih se mogao sjetiti?
HAŠK je obnovljen krajem 1990., ne znam odakle nekome da nije obnovljen.
A sto se tice sto ostadoh duzan, posto ljudi ocito misle da je Široki osnovan 90ih, osnovan je 1948, a prva momcad je bila : Jure Sopta, Jozo Ćavar Brico, Franjo Vican Lonđo, Jure Zadro Dido, Nikola Pažin, Pavle Zeljko Paško, Karlo Penavić, Tihomir Banožić, Drago Šušak, Božo Kvesić, Alija Kajić, Miljenko Perkušić, Tomislav Šremer, Jakov Miljković Njuko, Luka Ljubičić.
Sto se tice tih najvecih uspjeha momcad osvaja hercegovacku zonu 72/73 i na pragu je ulaska u drugi stupanj natjecanja, medjutim nazalost gubi u doigravanju pa potom igra republicku ligu BiH, treci stupanj natjecanja, i uvijek je u samom vrhu. 79. upada u regionalnu ligu Jug (BiH) i tu igra do rata.
Dosta igraca Širokog su imali zapazene prijelaze u tadasnje regionalne centre, odnosno vodece ekipe u ligi, tako da je Široki davao igraca i Velezu, Sarajevu, Dinamu.
Sad, to mozda nisu neki spektakularni rezultati, pogotovo kada se uzme u obzir kakav je tretman imao ovaj kraj od strane komunistickih vlasti, kakvo je siromastvo vladalo i maltene nepostojeci uvjeti za sport, medjutim dokaz su da se nogomet tu oduvijek igrao i volio, a pravi uspon se dogodio gradjenjem vlastitih uvjeta za sebe i ulaganjem u sport i od tog momenta je Široki bez sumnje vodeci po organizaciji u ligi. Ako nista drugo, nitko nam ga poklonio nije, kao sto nam nitko nista poklanjao nije ni kroz povijest.
Kakav je smor ovaj @staragarda, evo moja glava ako je on otis'o negdje na utakmicu van tuzlanskog kantona. 

1946
@BurningLegion
hvala ti na ispravci...
@ficobahtic
znaš kada navijači Zrinjskog kažu Velež nastao u komunizmu, pa se ja onako slatko nasmijem. vidi se da su imali keca iz povijesti. Velež je osnovan 1922. godine u državi SHS, a od 1929.-1940. je bio u kraljevini Jugoslavije. i gdje je ovdje komunizam? koliko ja znam a znam dosta pošto sam i čitao puno knjiga iz tog vremena, tada nije bilo jednopartijskog sistema, nego je bilo višestranače. Treba reći da je u periodu 1922-1940. Veležu 5 puta zabranjivan rad, a zadnji put te 1940 kada je BiH ušla u sastav NDH, i od tada pa do 1945. Velež je bio zabranjen isto kao i Željo.
Tek nakon 1945. obnavlja mu se rad u otežanim uslovima. Ako tvrde da je Velež komunistički, šta onda reći za klubove koji su osnovani nakon II svjetskog rata: Dinamo, Partizan, Zvezda, Sarajevo, Čelik, Maribor, Iskra...Za razliku od ovih klubova imamo one osnovane prije II svjetskog rata: Olimpija, Hajduk, Radnički Niš, Vojvodina, Željezničar, Velež, OFK Beograd (BSK Beograd), Borac, HAŠK, Slavija, Sloboda...
Kao što svi znaju tadašnje komunističke vlasti su i u sportu tražile strogi centralizam, pa je Zvezda trebala voditi glavnu riječ u Srbiji, Dinamo u Hrvatskoj, a kod nas ta je uloga trebala pripasti Sarajevu. Zbog toga su i bili zapostavljeni neki drugi sportski centri, pa je bilo nemoguće nekim drugim klubovima iz manjih sredina da budu prvaci, primjer opet Velež, pa ako hoćete i OFK Beograd kojeg su redovno krali, iako je dolazio iz Beograda, a uz to, to je klub sa bogatijom historijom od Zvezde ili Partizana.
zato ne želim više raspravljati sa neznalcima, koji lupaju stvari napamet.
hvala ti na ispravci...

@ficobahtic
znaš kada navijači Zrinjskog kažu Velež nastao u komunizmu, pa se ja onako slatko nasmijem. vidi se da su imali keca iz povijesti. Velež je osnovan 1922. godine u državi SHS, a od 1929.-1940. je bio u kraljevini Jugoslavije. i gdje je ovdje komunizam? koliko ja znam a znam dosta pošto sam i čitao puno knjiga iz tog vremena, tada nije bilo jednopartijskog sistema, nego je bilo višestranače. Treba reći da je u periodu 1922-1940. Veležu 5 puta zabranjivan rad, a zadnji put te 1940 kada je BiH ušla u sastav NDH, i od tada pa do 1945. Velež je bio zabranjen isto kao i Željo.
Tek nakon 1945. obnavlja mu se rad u otežanim uslovima. Ako tvrde da je Velež komunistički, šta onda reći za klubove koji su osnovani nakon II svjetskog rata: Dinamo, Partizan, Zvezda, Sarajevo, Čelik, Maribor, Iskra...Za razliku od ovih klubova imamo one osnovane prije II svjetskog rata: Olimpija, Hajduk, Radnički Niš, Vojvodina, Željezničar, Velež, OFK Beograd (BSK Beograd), Borac, HAŠK, Slavija, Sloboda...
Kao što svi znaju tadašnje komunističke vlasti su i u sportu tražile strogi centralizam, pa je Zvezda trebala voditi glavnu riječ u Srbiji, Dinamo u Hrvatskoj, a kod nas ta je uloga trebala pripasti Sarajevu. Zbog toga su i bili zapostavljeni neki drugi sportski centri, pa je bilo nemoguće nekim drugim klubovima iz manjih sredina da budu prvaci, primjer opet Velež, pa ako hoćete i OFK Beograd kojeg su redovno krali, iako je dolazio iz Beograda, a uz to, to je klub sa bogatijom historijom od Zvezde ili Partizana.
zato ne želim više raspravljati sa neznalcima, koji lupaju stvari napamet.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.