Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Mi se vodimo emocijama i moralnim zakonima u svemu što gledamo na svijetu, ali to ne postoji. Mislim postoji, ali ima jači i preči zakona od toga. Zakon sile. Odnosno interesa onoga koji je jači. Udari zemljotres i podere 50 000 bijede u Turskoj...dođe Izraelćanin i zauzme neku zemlju od bijede, odem u čekaonicu kod doktora i mene u redu preskoči neki sa S klasom... i tako u svemu. Ono što ne radim za razliku od drugih ili nekih je da ne odem kući plakati i čuditi se što neko ne poštuje moralni zakon, gdje je pravda, i ako ne poštuje možda ima neka zavjera što je to tako. Nema. Ima da postoje ljudi koji gledaju svoj interes ne gledajući mene kako ću završiti, ima da sam slab pa ne mogu da isto to radim ili da se borim sa takvima, ima da sam se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme, da sam usrane sreće... Pošto je to tako onda se trudim da na ovaj ili onaj način to ispravim, kroz ukazivanje drugima da gledaju na taj način, kroz borbu za prava... a ne da zalegnem na kauč i ovdje plačem i palamudim kako postoji neka zavjera, kako me niko ne voli, i slično, i onda za 10 godina hodam sa zamotanom folijom na glavi, gdje me opet preskaču na šalteru.
-
- Kontakt:
Ovdje puna tema filozofa izgleda. Eto mi ne znamo da je Amerika najjača država na svijetu i kako oni kažu tako će biti u 90% slučajeva gdje imaju kontrolu. Nije to bit niti to ljudima smeta. Ljudima smetaju dvostruki standardi koji nikada ne bi smjeli biti prihvaćeni kao nešto normalno. Ne može biti normalno da onaj plače za djetetom u Ukrajini i prosipa priču, a ovamo za Palestinu kaže tamo je rat odrastite ljudi, u ratu se gine. I u Ukrajini je rat isto kao i u Palestini, ali za Ukrajinu kmeziš, a ovamo te boli kita. Ne samo da te boli kita već podržavaš to isto ubijanje za koje optužuješ Rusiju. I šta si ti onda bolji od njih? Nisi ništa, i gori si jer si dvoličnjak. E to je problem.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
- ASD
- Kontakt:
Može se puno toga napisati zašto ovaj rat i taj rat se ne mogu porediti.
Prije svega jer su ovaj rat započeli Arapi, kao i skoro sve ratove do sad.
Prije svega jer su ovaj rat započeli Arapi, kao i skoro sve ratove do sad.
- Centre forward
- Kontakt:
Paradox, ako ćemo tim logikama. Što je zemlja više "vjerska", kako god to zvučalo, sistem je koruptivan i truo.
S druge strane, zemlje prije svega Protestantizma imaju više te etike ravnopravnosti. Sumnjam da u Švedskoj ili Japanu postoji neki "Ramo Isak". Čak iako se desi, sistem ga detektuje i odstrani.
Post nije uvredljivog sadržaja istinskim vjernicima, ne radi se o tome. Poenta je da je društvo zalutalo, generalno, i da su suštinske duhovne vrijednosti zadržane kod malog broja pojedinaca.
S druge strane, zemlje prije svega Protestantizma imaju više te etike ravnopravnosti. Sumnjam da u Švedskoj ili Japanu postoji neki "Ramo Isak". Čak iako se desi, sistem ga detektuje i odstrani.
Post nije uvredljivog sadržaja istinskim vjernicima, ne radi se o tome. Poenta je da je društvo zalutalo, generalno, i da su suštinske duhovne vrijednosti zadržane kod malog broja pojedinaca.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Ne znam koliko to ima logike ali eto, kako su mogli Americki indijanci zapoceti rat protiv Evropljania (a bilo je i kod njih ratova, citaj Indijanski masakar 1622, kad su pobili 350 Evropljana). Oni su na svom, ti razguli. Ali eto ok
chily-rz je napisao/la: ↑31 okt 2023, 14:42Ne može svijet opstati bez duhovni vrijednosti, bez uvjerenja da postoji Kreator i pravedan sud nakon smrti jer to je ono što ljude odvraca od zla ka dobru. Ako nam "ubiju" Boga onda ih više ništa ne spriječava da porobe čovječanstvo jer će važiti samo ovozemaljski zakoni a oni su samo privid.
Šta bilo koga spriječava da ukrade i otme ako je na poziciji da to može uraditi bez da će ga iko sankcionisati? Jedino vjera u Boga jeli tako ? Ako nema Boga onda se sve svodi na zakon jačeg i privatne interese a mi vidimo da ovaj svijet sve više teži ka tome.
Pa vjera u Boga je pokretač jako puno sukoba kroz povijest.
Ne bi se složio da ona odvraća.
Vidiš i sam šta Arapi rade po svojim državama guraći vjeru ispred svega.
Ja sam nedavno našao novčanik i dobro svotu novaca u njemu pa ga nisam uzeo radi savijesti i odgoja a tek onda zbog tog sto to nije uredu prema Bogu.
- Ozymandias
- Kontakt:
Drugim rijecima, plesu kako Zapadni mediji sviraju.Bundesliga je napisao/la: ↑31 okt 2023, 15:00Ovdje puna tema filozofa izgleda. Eto mi ne znamo da je Amerika najjača država na svijetu i kako oni kažu tako će biti u 90% slučajeva gdje imaju kontrolu. Nije to bit niti to ljudima smeta. Ljudima smetaju dvostruki standardi koji nikada ne bi smjeli biti prihvaćeni kao nešto normalno. Ne može biti normalno da onaj plače za djetetom u Ukrajini i prosipa priču, a ovamo za Palestinu kaže tamo je rat odrastite ljudi, u ratu se gine. I u Ukrajini je rat isto kao i u Palestini, ali za Ukrajinu kmeziš, a ovamo te boli kita. Ne samo da te boli kita već podržavaš to isto ubijanje za koje optužuješ Rusiju. I šta si ti onda bolji od njih? Nisi ništa, i gori si jer si dvoličnjak. E to je problem.
Apsolutno se slažem, evidentno je da kod nas mnogima vjera samo sredstvo manipulacije ali se ne mogu osnovna načela duhovnosti gledati kroz prizmu takvih poput Rame.Centre forward je napisao/la: ↑31 okt 2023, 15:02Paradox, ako ćemo tim logikama. Što je zemlja više "vjerska", kako god to zvučalo, sistem je koruptivan i truo.
Ne ubij, ne ukradi, to je nešto što bi svaki razuman insan potpisao bilo kad i bilo gdje, što ne želiš sebi nemoj ni drugome.
Kod nas je normalna pojava kupiti posao ili ubaciti se preko reda negdje a to je ništa drugo do politika ličnih interesa. To je po meni veci grijeh nego napiti se ili nadrogirati bez da si ugrozio bilo koga drugog osim sebe.
-
- Kontakt:
I plešu i prave se pametni i iznad ostalih. Onaj iz Austrije sere o ljudskim pravima i slobodama, a tjerali ih ko cuke da se vakcinišu kad je bila korona. Nećeš vakcinu, nećeš ni na posao, nećeš nigdje. Htjeli im uvesti socijalni kredit po uzoru na Kinu, o čem pričamo. Svijet bi valjda trebao ići naprijed, a ne nazad. Kad se već toliko priča o ljudskim pravima i jednakosti, onda bi trebali težiti da su pravila jednaka za sve.
@bundesliga, ako meni govoriš za Ukrajinu i ovo sad, ja sam to objasnio, Ukrajina je meni puno "čišća" situacija u kontekstu osuda. Ovaj sukob u Palestini meni nije tako jasan, jer kako god gledao i jedni i drugi imaju pravo da tu žive, odnosno nijedna strana nema dovoljno dobar argument da bi otjerala ovu drugu. I drugo, nije da ne osuđujem ni jedne ni druge, ko god radi zločine i ima namjeru da ukloni drugog osuđujem i nadam se da će to sve stati i zločinci da udu procesirani.
- ArtemisFowl
- Kontakt:
Eto npr. 9/11. Imaš masu dokaza da su avioni oteti, ko ih je oteo, da su završile u zgradama, koliko je ljudi bilo u avionima, ko su otmičari, dokaze nauke zašto su se zgrade srušile itd. itd. A nemaš dokaze za nešto što zvuči tebi ili nekome primamljivije.
Tako i za većinu drugih stvari.
Paradox se desava zbog samog Izraela, svako kaze Izrael ima pravo da se brani, ali nigdje ne pise da okupator ima pravo da se brani, pise (u medjunarodnom pravu) da ljudi koji su okupirani imaju pravo da se brane i oruzjem. Gaza je okupirana jer Izrael kontrolise sve, more, nebo, struju vodu, hranu, ali onda kazu da se to pravo Palestinica ne aplicira njima jer ne postoji drzava Palestina, sto onda znaci da je Gaza pod okupacijom Izraela (da je sve Izrael), pa which one is it?
Jebga je.benisi dok prolazi stas

Opet se doje.bali korone i vakcina 

- Centre forward
- Kontakt:
Sistem radja takve k'o Ramo, složićeš se. On je produkt svih "vrijednosti" koje mi kao društvo baštinimo. Opet, kažem, postoje briljantni i moralni pojedinci.chily-rz je napisao/la: ↑31 okt 2023, 15:17Apsolutno se slažem, evidentno je da kod nas mnogima vjera samo sredstvo manipulacije ali se ne mogu osnovna načela duhovnosti gledati kroz prizmu takvih poput Rame.Centre forward je napisao/la: ↑31 okt 2023, 15:02Paradox, ako ćemo tim logikama. Što je zemlja više "vjerska", kako god to zvučalo, sistem je koruptivan i truo.
Ne ubij, ne ukradi, to je nešto što bi svaki razuman insan potpisao bilo kad i bilo gdje, što ne želiš sebi nemoj ni drugome.
Kod nas je normalna pojava kupiti posao ili ubaciti se preko reda negdje a to je ništa drugo do politika ličnih interesa. To je po meni veci grijeh nego napiti se ili nadrogirati bez da si ugrozio bilo koga drugog osim sebe.
Evo ti frišak primjer kako naše društvo funkcioniše. Ja sam to nekako i znao al' sam se uvjerio iz prve ruke. Ja sam skoro počeo radit' ko profesor u jednoj školi. Na času predajem ja nešto njima, kad čujem dva momka negje pozadi tiho pričaju. Žali se ovaj jedan da je fasov'o keca iz Fizike. Kaže njemu drugi, šta se brineš, popraviće ti to babo, nije prvi put. A stari mu jest nešto u izvršnoj vlasti u Kantonu, znam lično.
Eto ti, i šta očekuješ sutra od takvog. Formir'o si moralnog i intelektualnog bogalja, uskih vidika koji je naučen na nepotizam i on misli da je to ispravno. A takvih je primjera masu, u svim segmentima društva.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
-
- Kontakt:
Ma ne govorim samo tebi. Zločin je zločin, nema tu čišća situacija. Ni po jednom međunarodnom pravu ili konvenciji nemaš pravo raditi ono što Izrael radi. Prekršili su milion konvencija. Nemaš pravo pobiti toliko civila, otjerati preko milion ljudi iz njihovih ognjišta, ne dati pristup hrani, vodi, struji. Niko ni ne govori da bi neko trebao biti otjeran, a Izrael je taj koji tjera Palestince trenutno. Imaš preko milion izbjeglica. Trebali bi biti procesuirani ali neće, misliš da će neko iz Izraela ikad odgovarati za nešto?sljivo je napisao/la: ↑31 okt 2023, 15:26@bundesliga, ako meni govoriš za Ukrajinu i ovo sad, ja sam to objasnio, Ukrajina je meni puno "čišća" situacija u kontekstu osuda. Ovaj sukob u Palestini meni nije tako jasan, jer kako god gledao i jedni i drugi imaju pravo da tu žive, odnosno nijedna strana nema dovoljno dobar argument da bi otjerala ovu drugu. I drugo, nije da ne osuđujem ni jedne ni druge, ko god radi zločine i ima namjeru da ukloni drugog osuđujem i nadam se da će to sve stati i zločinci da udu procesirani.
Gledano filozofski u pogledu cuvanja vrijednosti i morala, postoji praktican razlog za vjeru u Boga.chily-rz je napisao/la: ↑31 okt 2023, 14:42Ne može svijet opstati bez duhovni vrijednosti, bez uvjerenja da postoji Kreator i pravedan sud nakon smrti jer to je ono što ljude odvraca od zla ka dobru. Ako nam "ubiju" Boga onda ih više ništa ne spriječava da porobe čovječanstvo jer će važiti samo ovozemaljski zakoni a oni su samo privid.
Šta bilo koga spriječava da ukrade i otme ako je na poziciji da to može uraditi bez da će ga iko sankcionisati? Jedino vjera u Boga jeli tako ? Ako nema Boga onda se sve svodi na zakon jačeg i privatne interese a mi vidimo da ovaj svijet sve više teži ka tome.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 31 okt 2023, 15:47, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Daš podršku Gazi i odmah dobiješ tužbuBenjamina Karić pod lupom Tužilaštva: Koga je oštetila za 70.000 KM
Sumnja se da Grad Sarajevo nije platio porez ni PDV prilikom organizacije više od 15 događaja
Vjera je sredstvo manipulacije, lakše je ljude ubijediti da idu ubijati nekog kad im to kažeš da je u ime Boga i da je njihov Bog pravi Bog.Rosicky je napisao/la: ↑31 okt 2023, 15:12
Pa vjera u Boga je pokretač jako puno sukoba kroz povijest.
Ne bi se složio da ona odvraća.
Vidiš i sam šta Arapi rade po svojim državama guraći vjeru ispred svega.
Ja sam nedavno našao novčanik i dobro svotu novaca u njemu pa ga nisam uzeo radi savijesti i odgoja a tek onda zbog tog sto to nije uredu prema Bogu.
Ako postoji Kreator Jedan je, i za mene i za tebe i svakog čovjeka na planeti. Religija kaže ne ubij i ne ukradi, ne čini drugom što nebi sebi. Kažem, nema ništa liberalnije i demokratičnije od tog, samo da se vidimo ovim uputama i mirna planeta.
Mogu živjeti na jednom mjestu vjernici bilo koje religije bez ikakvih problema ali ako će dozvoliti da im zajednicu vode ljudi kojima nije u interesu mir onda to više nema veze sa vjerom.
Svijet ne vode vjernici a mi smo se kao ljudi nekako pomirili sa tim pa je i nama lični interes postao nekako srodan.
Možda je to oduvijek bilo tako, ne znam, kažu da historiju pišu pobjednici ali mi živimo u vremenu kad se možemo upoznati i spoznati jedni druge bolje nego ikad. Sve nam je na dlanu i zašto to ne iskoristiti i shvatiti da mi nismo jedni drugima neprijatelji, normalan čovjek želi mir.
Trenutno korisnika/ca: TheTruth34 i 3 gosta.