Cek,cek.Moradoh se umijesati. Ko je to nosioc NAJBOLJE odbrane lige? Ne kontam sta zelis reci? Da je Lopez nosioc odbrane MIL u ligi gdje se sve odigrava na perimetru? Nemoj biti neozbiljan.Da moze uspojesno preuzimati, vjerovao bih da je tako, ali posto ne moze, sve je jasno ko dan, iako jeste elitan na obrucu.Clutch je napisao/la: ↑07 avg 2020, 20:22
Pričamo o DPOY nivou i nagradi a ne generalno Giannisovom defanzivnom kvalitetu. Naravno da je elitan defanzivac, niti to sporim, ali DPOY? Ne, jer dosta igrača je odigralo bolju sezonu od njega, uključujući i Lopeza koji mu je suigrač i nositelj te najbolje odbrane lige.
U vezi statistike, nijedan statistički parametar nije pokazatelj sam po sebi (pa tako Whitesidove blokade nisu potvrda da je elitan defanzivac, kao ni Iversonove ukradene). Međutim, više kvalitetnih parametara vezanih za jedan segment igre može dati jasniju sliku.
Mada i nije stvar samo statistike nego generalno moje mišljenje je da Giannis ima takvu ulogu kojom "kupi kajmak" odlične odbrane. Bucksi kad god mogu ga stavljaju na igrača koji ne učestvuje u centralnim akcijama, te je njegova uloga rotiranje i pokrivanje terena gdje je fantastičan. Recimo njegov DFG% na obruču je elitan baš iz tog razloga, po mom mišljenju. Sličan razlog je i kod Davisa, koji međutim je dosta bolji na preuzimanjima i branjenju nižih igrača (njega sam zaboravio navesti među igračima koji su imali bolju defanzivnu sezonu). Da se razumijemo, ta odbrana ne bi bila to što jeste bez Grka, međutim njegov utjecaj nije takav da je nosioc elitne odbrane, što bi DPOY trebao biti, posebno u sezonama kad takvih kandidata ima, a ima ih.
Valjda iz upravo svega ovoga sto si naveo proizilazi da je odbrana MIL takva kakva jeste zbog Giannisa.On je taj koji omogucava da se na perimetru igra agresivno, koji omogucava udvajanja, jer ce na slaboj strani stici zatvoriti 2 igraca ili zastiti obruc.Odbrana MIA u vrijeme velike trojke je zbog toga i bila ubitacna, jer je James bio neka vrsta defanzivnog quarteback-a sa slabe strane.Sigurno nije zbog toga sto je Chalmers branio dobro pik.E isto to sad igra MIL.Isto to igraju i LAL i mogu biti agresivni na perimetru(sto i jesu), zato sto je Davis iza ledja.To je tako dizajnom da on "kupi kajmak", jer ima takve fizikalije da moze igrati ovo navedeno i on svojim fizikalijama omogucava takvu odbranu.