Ne razumijem se u zitarice,ja sam gradsko dijeteEngland je napisao/la:@moraja
Prosuti kao vreću zobi, ne ?

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_
Ne razumijem se u zitarice,ja sam gradsko dijeteEngland je napisao/la:@moraja
Prosuti kao vreću zobi, ne ?
Malo geografije selo . grad, bravo, čestitam, ti seljake eliminiraš, pa makar i više pročitali , vrlo inteligentno razmišljanje, a zob jedu konji, ako nisi znao, puno gradske raje voli konje, skup sport, a ti si ipak gradsko dijete, a slaba ti spoznaja. Omiljena hrana konja je zob.moRAja je napisao/la:Ne razumijem se u zitarice,ja sam gradsko dijeteEngland je napisao/la:@moraja
Prosuti kao vreću zobi, ne ?![]()
daj stipu brate javi se kad se skines s brzine pa cemo diskutovat
Anele druze nema potrebe da mu objasnjavas. Ne konta ti taj nistaAnelZ je napisao/la:Klupski uspjehi se prepisuju klubovima i državama u kojim se trenutno nalaze, no najcesce se kaze da su ti klubovi bili iz Jugoslavije jer svi su svjesni razlike izmedju tadasnje Jugoslovenske lige i danasnjih liga koje su nastale raspadom iste. No sto se tice reprezentacije, tj. Jugoslavije u velikoj vecini timskim sportovima van olimpijade (iako Srbija prepisuje i sve medalje Jugoslavije sa olimpijada sebi), Srbija je jedini pravni nasljednik svih tih uspjeha.
Po stoti put - NIJE!!!AnelZ je napisao/la:Klupski uspjehi se prepisuju klubovima i državama u kojim se trenutno nalaze, no najcesce se kaze da su ti klubovi bili iz Jugoslavije jer svi su svjesni razlike izmedju tadasnje Jugoslovenske lige i danasnjih liga koje su nastale raspadom iste. No sto se tice reprezentacije, tj. Jugoslavije u velikoj vecini timskim sportovima van olimpijade (iako Srbija prepisuje i sve medalje Jugoslavije sa olimpijada sebi), Srbija je jedini pravni nasljednik svih tih uspjeha.
To je zato što ostale članice ne insistiraju da se to ne radi, u pitanju je čista ignorancija. Postoji CAS u Lozani koji bi zabranio da se to radi da je iko od ostalih bivših republika tužio te organizacije zbog nepreciznog interpretiranja odluke koju sam gore naveo. Slavila je Srbija i 100. olimpijsku medalju, pa to ipak ne znači da ih je osvojila toliko.AnelZ je napisao/la:FIFA i UEFA smatra Srbiju direktnim i jedinim nasljednikom Jugoslavije i to je cinjenica, kao i mnoge druge krovne sportske organizacije. Ja pricam o sportu i pravnom priznanju tih uspjeha, dok je ovdje sto si ti postavio stvar vise o pravnom aspketu priznavanja drzave, granice, nasljedjivanje dugova i sl. od strane "European community", UN-a ili koga jos, a ne od strane UEFA, IHF i sl. organizacijama
Stav badinterove komisije je da se Jugoslavija raspala, dakle taj tvoj čisti razlog nije baš tako čist. Nema pravnog nasljednika i tačka.Signore je napisao/la:Srbija je nasljednik iz cistog razloga sto se nije odvajala, niti je odvajanje ikad trazila. BiH, Hrvatska, Makedonija i Slovenija su se odvojile za vrijeme rata, ostala je SCG, nakon toga se odvojili Crnogorci, pa i Kosovo. To je cinjenica. Uostalom, kao da je i bila masa reprezentativnih uspjeha pa da se svijetom i dan danas o tome prica. Nije i zato je meni prvom svejedno da su oni ti nasljednjici, iako ce se svugdje navesti da je to osvojila Jugoslavija, a ne Srbija. Klupski i pojedinacni uspjesi su bili puno veci, a svi jako dobro znamo odakle dolazi koji klub ili pojedinac, te je to jedino bitno. To sto neki tamo Amer misli da je Mate Parlov Srbin ili da je KK Bosna Srpski klub je potpuno nebitno. Mi na ovim prostorima znamo kako stvari stoje i tko danas slavi njihova velika odlicja. To sto ih neki mozda svojataju je apsurdno i njima na sramotu zbog neznanja ili glumljenja tog neznanja.
Pravni nasljednik svih reprezentativnih rezultata bivse drzave je Srbija i to svugdje stoji.Badinterova komisija je samo dala svoj stav i nacin kako bi trebalo doci do sukcesije SFRJ,ali koji,ocigledno(jer su se vodili ratovi),nije ispostovan.Naravno,rezultati ne vaze za klubove,vec samo za reprezentativne selekcije...DukeOfWellington je napisao/la:Stav badinterove komisije je da se Jugoslavija raspala, dakle taj tvoj čisti razlog nije baš tako čist. Nema pravnog nasljednika i tačka.Signore je napisao/la:Srbija je nasljednik iz cistog razloga sto se nije odvajala, niti je odvajanje ikad trazila. BiH, Hrvatska, Makedonija i Slovenija su se odvojile za vrijeme rata, ostala je SCG, nakon toga se odvojili Crnogorci, pa i Kosovo. To je cinjenica. Uostalom, kao da je i bila masa reprezentativnih uspjeha pa da se svijetom i dan danas o tome prica. Nije i zato je meni prvom svejedno da su oni ti nasljednjici, iako ce se svugdje navesti da je to osvojila Jugoslavija, a ne Srbija. Klupski i pojedinacni uspjesi su bili puno veci, a svi jako dobro znamo odakle dolazi koji klub ili pojedinac, te je to jedino bitno. To sto neki tamo Amer misli da je Mate Parlov Srbin ili da je KK Bosna Srpski klub je potpuno nebitno. Mi na ovim prostorima znamo kako stvari stoje i tko danas slavi njihova velika odlicja. To sto ih neki mozda svojataju je apsurdno i njima na sramotu zbog neznanja ili glumljenja tog neznanja.
Ostalo se slažem.
Gdje stoji?NEZALAGANJE je napisao/la: Pravni nasljednik svih reprezentativnih rezultata bivse drzave je Srbija i to svugdje stoji.Badinterova komisija je samo dala svoj stav i nacin kako bi trebalo doci do sukcesije SFRJ,ali koji,ocigledno(jer su se vodili ratovi),nije ispostovan.Naravno,rezultati ne vaze za klubove,vec samo za reprezentativne selekcije...
Pogledaj malo kome se vrednuju ti rezultati prije nego sto napises svoj post,a Badinterovu komisiju mozes okaciti macku o rep iz razloga koji sam ti vec naveo...On bi vazio da je sukcesija bila onakava kakvom su je predvidjeli,a svi mi znamo da se to nije desilo.Mozda ti nisi zivio ovdje tokom 90-ih ,pa mislis da je proveden stav navedene komsije!?DukeOfWellington je napisao/la:Gdje stoji?NEZALAGANJE je napisao/la: Pravni nasljednik svih reprezentativnih rezultata bivse drzave je Srbija i to svugdje stoji.Badinterova komisija je samo dala svoj stav i nacin kako bi trebalo doci do sukcesije SFRJ,ali koji,ocigledno(jer su se vodili ratovi),nije ispostovan.Naravno,rezultati ne vaze za klubove,vec samo za reprezentativne selekcije...
Stav Badinterove komisije je stav pravnika u skladu sa međunarodnim pravom i to je svakako puno relevantnije od tvog "i to svugdje stoji".
Sve što je potrebno jeste da ostale bivše republike tuže sve organizacije koji se ignorantski ponašaju prema ovom stavu i to bi bilo to. Dakle riječ je o ignoranciji, što sam ranije naveo.
Gdje?NEZALAGANJE je napisao/la: Pogledaj malo kome se vrednuju ti rezultati prije nego sto napises svoj post,a Badinterovu komisiju mozes okaciti macku o rep iz razloga koji sam ti vec naveo...On bi vazio da je sukcesija bila onakava kakvom su je predvidjeli,a svi mi znamo da se to nije desilo.Mozda ti nisi zivio ovdje tokom 90-ih ,pa mislis da je proveden stav navedene komsije!?...Usput,kad pricas o ignoranciji,onda trebas znati da "ignoratio iuris nocet" iliti "nepoznavanje prava steti(isto kao i nepoduzimanje nicega od strane ostalih republika da se rezultati pripisu i njima)" i zato svi reprezentativni rezultati pripradju Srbiji...P.S.Jos uvijek nije, u medjunarodnim okvirima, ni utvrdjeno da li se na nasim prostorima radilo o disoluciji,kako raspad SFRJ-a karakterisu Hrvatska,Slovenija,Makedonija i nasa zemlja,ili se radilo o secesiji,kako to navodi Srbija.To je jos jedan razlog zasto svi rezultati bivse drzave pripadaju njima...
Zao mi je sto si pisao toliki post,ali zivis u zabludi decko...Ja bih volio da je tako kao sto ti kazes,ali sve sto si ti napisao je utopija,a ja sam,kao,neupucen.DukeOfWellington je napisao/la:Gdje?NEZALAGANJE je napisao/la: Pogledaj malo kome se vrednuju ti rezultati prije nego sto napises svoj post,a Badinterovu komisiju mozes okaciti macku o rep iz razloga koji sam ti vec naveo...On bi vazio da je sukcesija bila onakava kakvom su je predvidjeli,a svi mi znamo da se to nije desilo.Mozda ti nisi zivio ovdje tokom 90-ih ,pa mislis da je proveden stav navedene komsije!?...Usput,kad pricas o ignoranciji,onda trebas znati da "ignoratio iuris nocet" iliti "nepoznavanje prava steti(isto kao i nepoduzimanje nicega od strane ostalih republika da se rezultati pripisu i njima)" i zato svi reprezentativni rezultati pripradju Srbiji...P.S.Jos uvijek nije, u medjunarodnim okvirima, ni utvrdjeno da li se na nasim prostorima radilo o disoluciji,kako raspad SFRJ-a karakterisu Hrvatska,Slovenija,Makedonija i nasa zemlja,ili se radilo o secesiji,kako to navodi Srbija.To je jos jedan razlog zasto svi rezultati bivse drzave pripadaju njima...
Nemam običaj sugovornicima govoriti da su neupućeni, ali za tebe ne znam koju bih drugu riječ upotrijebio. Stav pomenute komisije je pravni stav vrlo važne institucije koji bi u najmanju ruku pio vode kod bilo kojeg suda, u ovom slučaju CAS-a, po potrebi i PCA-a, a u krajnjoj liniji jedan ovakav stav garantuje siguran pozitivan ishod presude protiv svake organizacije koja Srbiju smatra pravnim nasljednikom Jugoslavije. Ne postoji nikakav pravni osnov da Srbija pripisuje te rezultate sebi, radi se o ilegalnoj raboti koja se provodi isključivo radi ignorancije ostalih bivših republika i neupućenosti organizacija koje to rade.
Dakle, možeš deset put ponovit da su rezultati Jugoslavije pravno pripali Srbiji, ali to neće promijeniti činjenicu da to nije tako iz prostog razloga što za to ne postoji pravni osnov. Ne postoji nikakav sporazum bivših republika o tome (kao u slučaju SSSR-a ili Čehoslovačke) i samim tim primijenjuje se međunarodno pravo u takvim situacijama koje je Badinterova komisija implementirala u svojoj odluci, a njegova suština je da SRJ nije pravni nasljednik SFRJ, koliko god ti agitovao za tu tezu.
Da li bi "ignorantia iuris nocet" važio kad bi BiH pripisala sebi sve te rezultate? Radi se o tome da ti ovu pravnu tezu koristiš u sasvim pogrešnom kontekstu, što me ni najmanje ne iznenađuje obzirom na tvoje ranije iznešene teze.
Proveo sam devedesete u BiH, mada ne vidim kakve to veze ima sa ovom pričom, problem je pravne prirode i nema nikakve veze sa činjenicom ko je gdje provodio vrijeme.
(1) Tu je osnovni problem, stav Srbije u tom pogledu NIJE RELEVANTAN i tu se sva priča završava. I ja mogu da tvrdim da sam svjetski rekorder na 100 metara, al džaba mi kad svako zna da je to Bolt. Moja tvrdnja me ne čini tim što tvrdim da jesam.NEZALAGANJE je napisao/la: Zao mi je sto si pisao toliki post,ali zivis u zabludi decko (3)...Ja bih volio da je tako kao sto ti kazes,ali sve sto si ti napisao je utopija,a ja sam,kao,neupucen.Procitaj moj P.S.u prethodnom postu i informisi se (3) prvo sta znaci disolucija,a sta secesija!?Kad sebi odgovoris sta je jedno,a sta drugo,onda ce ti biti jasnije zasto Srbija te rezultate pripisuje sebi!?Upravo iz razloga sto,kad se izvrsi secesija,a ponavljam,SRBIJA TAKO GLEDA NA RASPAD BIVSE SFRJ (1) i nikada nije podnesena nijedna tuzba koja bi joj to osporavala(zato navedoh da ignorisanje te pravne cinjenice steti svim drugim zemljama),ona se broji kao drzava prethodnica,dok istovremeno nastaju nove drzave.Zato su oni poslije bili SRJ,pa SCG sve do danasnjeg naziva i tako su se svaki put gledali kao DRZAVA PRETHODNICA (2).To u caps-u je kljucna rijec,jer ta rijec znaci da su oni i pravni nasljednici svih reprezentativnih rezultata.Mi ne mozemo sebi pripisati te rezultate,jer bi se prvo trebalo utvrditi da li je tokom 90-ih bila disolucija iili secesija,a to nikada nije utvrdjeno,niti ce se ikada utvrditi,jer previse kosta i ti rezultati nisu vrijedni tolikih troskova.
Što je opet trostruko više od onoga što ti znaš.NEZALAGANJE je napisao/la:Kazi ti meni koja pravna cinjenica se uzima kao postojeca,ako tuzba nikada nije podnesena da se spori to sto Srbija tvrdi,pa da rijesimo ovu nasu raspravu kad vec znas toliko o pravu!?Ok,pravnici tvrde jedno,ali jesu li ikada sporili to na medjunarodnom sudu?Itekako im je stav relevantan kad ga niko ne spori....Izvini,ali o pravu nemas pojma...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.