Zagonetke

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

uNbx
Kontakt:

Re: Zagonetke

Post Postao/la uNbx » 27 mar 2015, 20:42

@topnik1, mislim da ta formula nije legit, jer ne ovisi konacni ishod o tome koliko puta je bacen novcic. Moze ti 100 puta doc pismo, pa opet ima isto sanse da dodje i 101. put.
jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 27 mar 2015, 20:44

Nemam matematičke funkcije na laptopu pa ne mogu pisati al uglavnom q=1-p tako da je 0,5.

A ovo n nad x se računa kao n!/x!(n-x)!

@uNbx ovako se računa raspored vjerovatnoće kad je broj eksperimenata manji od 20 i vjerovatnoća veća mislim od 0.05, al nisam siguran no nije ni bitno.

Čak i bez statistike nije 50% jer je jedna strana teža, al statistički je ovako 101%. Jer tražiš koja je vjerovatnoća 6. put da padne na određenu stranu, a ne bilo koji put.
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

uNbx
Kontakt:

Post Postao/la uNbx » 27 mar 2015, 20:48

Ja da napisem koliko je 1+1, nasto bi haos na temi... Odustajem :urnebes:
jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 27 mar 2015, 20:50

Kad ovi mogu pitat otkud 50-50 mogu i ja sto Irska? :D
Nad tobom sunce najljepše sja

Garfield
Kontakt:

Post Postao/la Garfield » 27 mar 2015, 20:51

pinoglavi je napisao/la:Kad ovi mogu pitat otkud 50-50 mogu i ja sto Irska? :D

Fora je u bojama na zastavama.

Braća su jer imaju iste boje samo drugačiji redoslijed.
"Beware the stare of Mary Shaw. She had no children, only dolls. If you see her in your dreams, make sure you never ever scream, or she'll cut your tongue out at the seam"

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 27 mar 2015, 20:52

Garfield je napisao/la:
pinoglavi je napisao/la:Kad ovi mogu pitat otkud 50-50 mogu i ja sto Irska? :D

Fora je u bojama na zastavama.

Braća su jer imaju iste boje samo drugačiji redoslijed.
E tu bi Sheldon zakuco :lol:
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

Unknown3
Kontakt:

Post Postao/la Unknown3 » 27 mar 2015, 20:53

Raja evo jedna zagonetka koja me je najviše fascinirala a nedavno sam je čuo, a fakat sam ih mnogo rješavao ili pokušavao rješiti ... moguće da neko zna za nju od ranije, pa bi bilo fino da ne odgovori odmah i da prepusti ostalima koji nisu čuli za nju da pokuša neko da riješi :thumbup:

Otprilke ide ovako:

Neki kralj je imao 10 sluga nekakvih čiji je zadatak bio da mu u toku jedne godine donesu svaki od njih ponaosob tačno 10 kg zlata u polugama od po kilogram (znači svaki od njih donosi po 10 poluga od po 1 kg) ... vremenom su kraljevi bliži saradnici primjetili da nakon što svi donesu poluge ne bude tačno 100 kg zlata nego malo manje.
To je značilo da neki od sluga vara, tj. donosi lakše poluge (manja gustoća iako je veličina ista kao kod ostalih) i kralj odluči da otkrije varalicu pa ih sve pozove da istovremeno dođu pred njega i predaju mu poluge za tekuću godinu. Inače, taj koji je varao je donosi poluge koje su bile teške 900 grama, dakle uzimao je po 100 grama na svakoj od njih.
Postrojio ih je sve ispred sebe i oni su ispred stavili svoje poluge ... kralj je bio mudar i iz samo jednog mjerenja na vagi je skontao koji sluga donosi lažne poluge. Kako je to uspio?

PS zagonetka je čisto matematičko-logička .. dakle nikakvi fazoni ... i ova vaga koja se spominje nije precizirana što znaci da pri pokusaju da skontate mozete 'koristiti' i one vage koje imaju brojčano očitanje a i one koje imaju tasove lijevo i desno xd
Manchester United - 67 titles
Liverpool - 67 titles

theboss_RD07
Kontakt:

Post Postao/la theboss_RD07 » 27 mar 2015, 20:53

@topnik1
Pa nebitno koliko je pokusaja.
100% podijeli sa brojem mogucih ishoda...
Da bacis kocku, i da sto puta padne na istu stranu, u narednom bacanju opet svaka ima sansu 16,67% da ce na nju pasti

Garfield
Kontakt:

Post Postao/la Garfield » 27 mar 2015, 20:59

AlanSmith14 je napisao/la:Raja evo jedna zagonetka koja me je najviše fascinirala a nedavno sam je čuo, a fakat sam ih mnogo rješavao ili pokušavao rješiti ... moguće da neko zna za nju od ranije, pa bi bilo fino da ne odgovori odmah i da prepusti ostalima koji nisu čuli za nju da pokuša neko da riješi :thumbup:

Otprilke ide ovako:

Neki kralj je imao 10 sluga nekakvih čiji je zadatak bio da mu u toku jedne godine donesu svaki od njih ponaosob tačno 10 kg zlata u polugama od po kilogram (znači svaki od njih donosi po 10 poluga od po 1 kg) ... vremenom su kraljevi bliži saradnici primjetili da nakon što svi donesu poluge ne bude tačno 100 kg zlata nego malo manje.
To je značilo da neki od sluga vara, tj. donosi lakše poluge (manja gustoća iako je veličina ista kao kod ostalih) i kralj odluči da otkrije varalicu pa ih sve pozove da istovremeno dođu pred njega i predaju mu poluge za tekuću godinu. Inače, taj koji je varao je donosi poluge koje su bile teške 900 grama, dakle uzimao je po 100 grama na svakoj od njih.
Postrojio ih je sve ispred sebe i oni su ispred stavili svoje poluge ... kralj je bio mudar i iz samo jednog mjerenja na vagi je skontao koji sluga donosi lažne poluge. Kako je to uspio?

PS zagonetka je čisto matematičko-logička .. dakle nikakvi fazoni ... i ova vaga koja se spominje nije precizirana što znaci da pri pokusaju da skontate mozete 'koristiti' i one vage koje imaju brojčano očitanje a i one koje imaju tasove lijevo i desno xd

Ova zagonetka je bila na pinku prije nekoliko sedmica hahahaha
"Beware the stare of Mary Shaw. She had no children, only dolls. If you see her in your dreams, make sure you never ever scream, or she'll cut your tongue out at the seam"

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 27 mar 2015, 21:01

Ima nas sto ne gledam Pink pa prvi put cujemo za nju :P

Al preumoran sam da bih razmisljao o njoj :rol:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Unknown3
Kontakt:

Post Postao/la Unknown3 » 27 mar 2015, 21:02

Garfield je napisao/la:
Ova zagonetka je bila na pinku prije nekoliko sedmica hahahaha
Ova zagonetka ima najnevjerovatniju istinitu priču. Upravu si, bila je nekad na Pinku jer je neki kriminalac iz Srbije istu postavio inspektorima u zamjenu za priznanje nedjela. xd
Liverpool - 67 titles

Schwarz
Kontakt:

Post Postao/la Schwarz » 27 mar 2015, 21:33

AlanSmith14 je napisao/la:Raja evo jedna zagonetka koja me je najviše fascinirala a nedavno sam je čuo, a fakat sam ih mnogo rješavao ili pokušavao rješiti ... moguće da neko zna za nju od ranije, pa bi bilo fino da ne odgovori odmah i da prepusti ostalima koji nisu čuli za nju da pokuša neko da riješi :thumbup:

Otprilke ide ovako:

Kako ih ima 10, uzme od prvog 1 polugu, od drugog 2, od treceg 3,od cetvrtog 4 .........od osmog 8,od devetog 9 i od desetog 10.Ukupna tezina kad se saberu te poluge koje je uzeo bi trebalo da iznose 55kg(kad ne bi niko varao).E sad ako vaga pokazuje 54,2kg, znaci da je osoba broj 8 varalica jer je uzeo njegovih 8 poluga(8x0.100=0.800kg), ako vaga pokazuje 54,9kg onda je osoba broj 1 varalica
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće. Željo je oduvijek važio za nešto što povezuje divne ljude koji pomažu jedni druge."

Unknown3
Kontakt:

Post Postao/la Unknown3 » 27 mar 2015, 21:41

:thumbup:
Schwarz je napisao/la:

Otprilke ide ovako:

Kako ih ima 10, uzme od prvog 1 polugu, od drugog 2, od treceg 3,od cetvrtog 4 .........od osmog 8,od devetog 9 i od desetog 10.Ukupna tezina kad se saberu te poluge koje je uzeo bi trebalo da iznose 55kg(kad ne bi niko varao).E sad ako vaga pokazuje 54,2kg, znaci da je osoba broj 8 varalica jer je uzeo njegovih 8 poluga(8x0.100=0.800kg), ako vaga pokazuje 54,9kg onda je osoba broj 1 varalica
:thumbup:
Svaka čast! Zar nije moćna!? xd
Liverpool - 67 titles

Gefufna
Kontakt:

Post Postao/la Gefufna » 27 mar 2015, 21:46

Vjerovatnoca za pismo ili glava : 1/2
Vjerovatnoca za 2x zaredom pismo ili glava : 1/2 x 1/2 = 1/2x2

Za sest puna zaredom : 1/2x2x2x2x2x2 = 1/64 = 1,56%
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Hass
Kontakt:

Post Postao/la Hass » 27 mar 2015, 22:03

Ev jedna od mene:
Sta se javlja jedanput u svakoj minuti,dva puta u svakoj minut
...Nek nam vrate Elvisa,HASETA,Brus Lija...

Hass
Kontakt:

Post Postao/la Hass » 27 mar 2015, 22:05

Sta se javlja jedanput u svakoj minuti,dva puta u svakom momentu,ali NIJEDNOM u hiljadu godina?

Evolution87
Kontakt:

Post Postao/la Evolution87 » 27 mar 2015, 22:07

Ova je stara ko Rusija. :mrgreen:

M
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 27 mar 2015, 22:08

Ovo isto šta je foka bez oka :urnebes:
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

Hass
Kontakt:

Post Postao/la Hass » 27 mar 2015, 22:13

Bra'o :rol:
Muskarac govori djecaku::''Ako ja na ovaj papir napisem koliko tacno kila imas,das mi 50 maraka,a ako ne napisem ja tebi dajem 50 maraka.'' Djecak pogleda i vidje da nema nigdje vage,niti je na bilo koji nacin moguce precizno procjeniti njegovu tezinu i pristade.
Na kraju je djecak izgubio okladu?
Kako??

PEP
Kontakt:

Post Postao/la PEP » 27 mar 2015, 22:17

:hmmmmm: :problem: :mrgreen:
Zadnja izmjena: PEP, dana/u 27 mar 2015, 22:47, ukupno mijenjano 1 put.
PEP GUARDIOLA ZLO I UNISTITELJ MOCNOG BAYERNA .

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 268 gostiju.