Zagonetke
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Zagonetke
@topnik1, mislim da ta formula nije legit, jer ne ovisi konacni ishod o tome koliko puta je bacen novcic. Moze ti 100 puta doc pismo, pa opet ima isto sanse da dodje i 101. put.
jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest
željkan vazda mačić čest
Nemam matematičke funkcije na laptopu pa ne mogu pisati al uglavnom q=1-p tako da je 0,5.
A ovo n nad x se računa kao n!/x!(n-x)!
@uNbx ovako se računa raspored vjerovatnoće kad je broj eksperimenata manji od 20 i vjerovatnoća veća mislim od 0.05, al nisam siguran no nije ni bitno.
Čak i bez statistike nije 50% jer je jedna strana teža, al statistički je ovako 101%. Jer tražiš koja je vjerovatnoća 6. put da padne na određenu stranu, a ne bilo koji put.
A ovo n nad x se računa kao n!/x!(n-x)!
@uNbx ovako se računa raspored vjerovatnoće kad je broj eksperimenata manji od 20 i vjerovatnoća veća mislim od 0.05, al nisam siguran no nije ni bitno.
Čak i bez statistike nije 50% jer je jedna strana teža, al statistički je ovako 101%. Jer tražiš koja je vjerovatnoća 6. put da padne na određenu stranu, a ne bilo koji put.
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
Ja da napisem koliko je 1+1, nasto bi haos na temi... Odustajem 

jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest
željkan vazda mačić čest
pinoglavi je napisao/la:Kad ovi mogu pitat otkud 50-50 mogu i ja sto Irska?
Fora je u bojama na zastavama.
Braća su jer imaju iste boje samo drugačiji redoslijed.
"Beware the stare of Mary Shaw. She had no children, only dolls. If you see her in your dreams, make sure you never ever scream, or she'll cut your tongue out at the seam"
E tu bi Sheldon zakucoGarfield je napisao/la:pinoglavi je napisao/la:Kad ovi mogu pitat otkud 50-50 mogu i ja sto Irska?
Fora je u bojama na zastavama.
Braća su jer imaju iste boje samo drugačiji redoslijed.

“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Raja evo jedna zagonetka koja me je najviše fascinirala a nedavno sam je čuo, a fakat sam ih mnogo rješavao ili pokušavao rješiti ... moguće da neko zna za nju od ranije, pa bi bilo fino da ne odgovori odmah i da prepusti ostalima koji nisu čuli za nju da pokuša neko da riješi
Otprilke ide ovako:
Neki kralj je imao 10 sluga nekakvih čiji je zadatak bio da mu u toku jedne godine donesu svaki od njih ponaosob tačno 10 kg zlata u polugama od po kilogram (znači svaki od njih donosi po 10 poluga od po 1 kg) ... vremenom su kraljevi bliži saradnici primjetili da nakon što svi donesu poluge ne bude tačno 100 kg zlata nego malo manje.
To je značilo da neki od sluga vara, tj. donosi lakše poluge (manja gustoća iako je veličina ista kao kod ostalih) i kralj odluči da otkrije varalicu pa ih sve pozove da istovremeno dođu pred njega i predaju mu poluge za tekuću godinu. Inače, taj koji je varao je donosi poluge koje su bile teške 900 grama, dakle uzimao je po 100 grama na svakoj od njih.
Postrojio ih je sve ispred sebe i oni su ispred stavili svoje poluge ... kralj je bio mudar i iz samo jednog mjerenja na vagi je skontao koji sluga donosi lažne poluge. Kako je to uspio?
PS zagonetka je čisto matematičko-logička .. dakle nikakvi fazoni ... i ova vaga koja se spominje nije precizirana što znaci da pri pokusaju da skontate mozete 'koristiti' i one vage koje imaju brojčano očitanje a i one koje imaju tasove lijevo i desno xd

Otprilke ide ovako:
Neki kralj je imao 10 sluga nekakvih čiji je zadatak bio da mu u toku jedne godine donesu svaki od njih ponaosob tačno 10 kg zlata u polugama od po kilogram (znači svaki od njih donosi po 10 poluga od po 1 kg) ... vremenom su kraljevi bliži saradnici primjetili da nakon što svi donesu poluge ne bude tačno 100 kg zlata nego malo manje.
To je značilo da neki od sluga vara, tj. donosi lakše poluge (manja gustoća iako je veličina ista kao kod ostalih) i kralj odluči da otkrije varalicu pa ih sve pozove da istovremeno dođu pred njega i predaju mu poluge za tekuću godinu. Inače, taj koji je varao je donosi poluge koje su bile teške 900 grama, dakle uzimao je po 100 grama na svakoj od njih.
Postrojio ih je sve ispred sebe i oni su ispred stavili svoje poluge ... kralj je bio mudar i iz samo jednog mjerenja na vagi je skontao koji sluga donosi lažne poluge. Kako je to uspio?
PS zagonetka je čisto matematičko-logička .. dakle nikakvi fazoni ... i ova vaga koja se spominje nije precizirana što znaci da pri pokusaju da skontate mozete 'koristiti' i one vage koje imaju brojčano očitanje a i one koje imaju tasove lijevo i desno xd
Manchester United - 67 titles
Liverpool - 67 titles
Liverpool - 67 titles
- theboss_RD07
- Kontakt:
@topnik1
Pa nebitno koliko je pokusaja.
100% podijeli sa brojem mogucih ishoda...
Da bacis kocku, i da sto puta padne na istu stranu, u narednom bacanju opet svaka ima sansu 16,67% da ce na nju pasti
Pa nebitno koliko je pokusaja.
100% podijeli sa brojem mogucih ishoda...
Da bacis kocku, i da sto puta padne na istu stranu, u narednom bacanju opet svaka ima sansu 16,67% da ce na nju pasti
⭐
AlanSmith14 je napisao/la:Raja evo jedna zagonetka koja me je najviše fascinirala a nedavno sam je čuo, a fakat sam ih mnogo rješavao ili pokušavao rješiti ... moguće da neko zna za nju od ranije, pa bi bilo fino da ne odgovori odmah i da prepusti ostalima koji nisu čuli za nju da pokuša neko da riješi![]()
Otprilke ide ovako:
Ova zagonetka je bila na pinku prije nekoliko sedmica hahahaha
"Beware the stare of Mary Shaw. She had no children, only dolls. If you see her in your dreams, make sure you never ever scream, or she'll cut your tongue out at the seam"
Ima nas sto ne gledam Pink pa prvi put cujemo za nju
Al preumoran sam da bih razmisljao o njoj

Al preumoran sam da bih razmisljao o njoj

"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Ova zagonetka ima najnevjerovatniju istinitu priču. Upravu si, bila je nekad na Pinku jer je neki kriminalac iz Srbije istu postavio inspektorima u zamjenu za priznanje nedjela. xdGarfield je napisao/la:
Ova zagonetka je bila na pinku prije nekoliko sedmica hahahaha
Liverpool - 67 titles
Liverpool - 67 titles
Kako ih ima 10, uzme od prvog 1 polugu, od drugog 2, od treceg 3,od cetvrtog 4 .........od osmog 8,od devetog 9 i od desetog 10.Ukupna tezina kad se saberu te poluge koje je uzeo bi trebalo da iznose 55kg(kad ne bi niko varao).E sad ako vaga pokazuje 54,2kg, znaci da je osoba broj 8 varalica jer je uzeo njegovih 8 poluga(8x0.100=0.800kg), ako vaga pokazuje 54,9kg onda je osoba broj 1 varalicaAlanSmith14 je napisao/la:Raja evo jedna zagonetka koja me je najviše fascinirala a nedavno sam je čuo, a fakat sam ih mnogo rješavao ili pokušavao rješiti ... moguće da neko zna za nju od ranije, pa bi bilo fino da ne odgovori odmah i da prepusti ostalima koji nisu čuli za nju da pokuša neko da riješi![]()
Otprilke ide ovako:
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće. Željo je oduvijek važio za nešto što povezuje divne ljude koji pomažu jedni druge."

Schwarz je napisao/la:Kako ih ima 10, uzme od prvog 1 polugu, od drugog 2, od treceg 3,od cetvrtog 4 .........od osmog 8,od devetog 9 i od desetog 10.Ukupna tezina kad se saberu te poluge koje je uzeo bi trebalo da iznose 55kg(kad ne bi niko varao).E sad ako vaga pokazuje 54,2kg, znaci da je osoba broj 8 varalica jer je uzeo njegovih 8 poluga(8x0.100=0.800kg), ako vaga pokazuje 54,9kg onda je osoba broj 1 varalicaAlanSmith14 je napisao/la:Raja evo jedna zagonetka koja me je najviše fascinirala a nedavno sam je čuo, a fakat sam ih mnogo rješavao ili pokušavao rješiti ... moguće da neko zna za nju od ranije, pa bi bilo fino da ne odgovori odmah i da prepusti ostalima koji nisu čuli za nju da pokuša neko da riješi![]()
Otprilke ide ovako:

Svaka čast! Zar nije moćna!? xd
Liverpool - 67 titles
Liverpool - 67 titles
Vjerovatnoca za pismo ili glava : 1/2
Vjerovatnoca za 2x zaredom pismo ili glava : 1/2 x 1/2 = 1/2x2
Za sest puna zaredom : 1/2x2x2x2x2x2 = 1/64 = 1,56%
Vjerovatnoca za 2x zaredom pismo ili glava : 1/2 x 1/2 = 1/2x2
Za sest puna zaredom : 1/2x2x2x2x2x2 = 1/64 = 1,56%
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
Ev jedna od mene:
Sta se javlja jedanput u svakoj minuti,dva puta u svakoj minut
Sta se javlja jedanput u svakoj minuti,dva puta u svakoj minut
...Nek nam vrate Elvisa,HASETA,Brus Lija...
Sta se javlja jedanput u svakoj minuti,dva puta u svakom momentu,ali NIJEDNOM u hiljadu godina?
- Evolution87
- Kontakt:
Ova je stara ko Rusija.
M

M
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
Ovo isto šta je foka bez oka 

Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
Bra'o 
Muskarac govori djecaku::''Ako ja na ovaj papir napisem koliko tacno kila imas,das mi 50 maraka,a ako ne napisem ja tebi dajem 50 maraka.'' Djecak pogleda i vidje da nema nigdje vage,niti je na bilo koji nacin moguce precizno procjeniti njegovu tezinu i pristade.
Na kraju je djecak izgubio okladu?
Kako??

Muskarac govori djecaku::''Ako ja na ovaj papir napisem koliko tacno kila imas,das mi 50 maraka,a ako ne napisem ja tebi dajem 50 maraka.'' Djecak pogleda i vidje da nema nigdje vage,niti je na bilo koji nacin moguce precizno procjeniti njegovu tezinu i pristade.
Na kraju je djecak izgubio okladu?
Kako??

Zadnja izmjena: PEP, dana/u 27 mar 2015, 22:47, ukupno mijenjano 1 put.
PEP GUARDIOLA ZLO I UNISTITELJ MOCNOG BAYERNA .
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 268 gostiju.