Evo neka brzinska analiza ovih trenutno mogućih protivnika Zrinjskog:
Shkendija Tetovo - kada onako uvjerljivo rasturite makedonsko prvenstvno, odnosno bilo koje, to je za respekt. Vardar je ostao na 35 bodova minusa i strašna gol razlika. Shkendija ima neke strašne igrače. Hasani je igrač koji može hladno igrati u osrednjim ekipama liga petice (25 golova, 19 asistencija), a šta tek reći za Ibraimija: 27 golova i 17 asistencija ove sezone

Treći igrač u navali je Stenio Junior (13 golova i 14 asistencija). Ostatak ekipe generalno ne odskače. Protiv ove trojice, teško bi se borila ijedna naša ekipa. Uglavnom za nadati se da će se rasuti do sezone. Dodatno, Shkendija solidno igra Evropu. Prethodne dvije sezone su dogurali do Play offa i izbacili Cracoviu, Neftchi, Mladu Boleslav, Daciju, HJK. Šanse Zrinjskog su na 40%, rekao bih.
F91 Dudelange - izdizanje Luksemburga u fudbalskom smislu je počelo od Dudelangea, ali ih Dudelange više ne prati. Godinama ne mogu proći nikoga. I oni su bili uvjerljivi u prvenstvu, ali nije to to

Ima tu finih igrača, ali mislim da bi se u našoj ligi borili za Evropu. Dakle, Zrinjski je favorit. Šanse na oko 60% rekao bih.
Spartak Trnava - možda i najgori mogući protivnik. Na kraju su pokvarili učinika u prvenstvu, ali prvak je prvak. U Evropi šaraju. Znamo da ih je mučio i Olimpik, Sarajevo izbacivalo, ali inače ne ispadaju od bezveznih klubova. Proteklih godina su ispadali od: Austrija, PAOK, Zurich, Steaua, Lokomotiv

A, i Spartak je nikad jači. Nije nemoguće, ali svakako bi valjalo izbjeći. Šanse na oko 35%.
Valletta FC - i Maltežani postaju ozbiljniji, ali ni Valleta, koja je tamo ubjedljivo najjača, ne pravi neke evropske uspjehe. Lagano izbace prvaka San Marina, jednom i Farane, ali kontra ozbiljnijih ne ide. Mada, protiv CZ su pretprošle godine djelovali baš solidno. I, prvi put mi stranci koji igraju tamo izgledaju skroz bezveze. Uglavnom, nisu za zezanciju, u našem prvenstvu bi opstali sigurno, ali sigurno nisu ni preteški. Šanse na oko 70%.
Olimpija Ljubljana - ne bi u Zrinjskom voljeli Olimpiju, sigurno. Mada, ja mislim da nisu ni toliko preteški. Iskustvo koje Maribor ima u Evropi ih čini puno jačim od Olimpije. Olimpija već godinama ne može nikog proći. VPS, Trenčin, Žilina, Tromso - niko od ovih nije pretežak, a izbacivali su Olimpiju. Sastav je rekao bih ekipa koja bi bila sasvim dovoljna da ovdje uzme titulu kod nas, ali ništa što bi odskakalo ubjedljivo. Šanse Zrinjskog na oko 40%.
FC Santa Coloma - mrsko mi je i analizirati pretjerano ekipe iz Andore za koje mislim da bi i ekipe iz naše 1. lige uspjele da riješe to. Ekipa je samo jednom u historiji prošla protivnika, i to Banants na gol u gostima u sezoni 14/15. Protiv iole ozbiljnog protivnika ne mogu biti ni u blizu sa prolaskom. Vjerovatno bi se borili za opstanak i u 1. ligi FBiH. Ovo je jedna od idealnih opcija, šansa na 90% sigurno.
Sutjeska Niksic - nešto ne volimo dobiti ove komšije, ali Sutjeska je protivnik po mjeri. Prvo, putovanje je kraće nego neka u domaćem prvenstvu. Drugo, ekipa Sutjeske ni u ludilu nema igrače poput one trojice iz Shkendije, igrača iz Trnave ili čak Olimpije. U Evropi standardno zakuhaju jednu tekmi, ali uglavnom ispadnu. Levski, Debrecen, Sheriff 2x - to su njihovi krvnici posljednjih godina. Ako se izuzme Intertoto kup, nikad u historiji nisu prošli nikog u Evropi. Mislim da bi u našem prvenstvu bili poput Radnika maksimalno. Šanse Zrinjskog? Rekao bih tek nešto manje nego protiv Vallete, ali oko 70%.
Alashkert FC - na pomen Armenije, opet bolne uspomene za Zrinjski (Shirak). Ali, stvarno mislim da su dno. Njihov ligaški sistem onemogućava razvoj klupskog fudbala tamo i sramota je ispasti. Alashkert ima masu igrača s ovih prostora (uglavnom Srba) koji su ovdje nivo druge lige. Haman najbolji od njih je Zeljković (ex Borac, Željezničar, Radnik)

Uglavnom, njihovu snagu bih opisao kao snagu Viteza u najboljem slučaju. Šanse preko 70%, i do 80%.
Suduva - Suduva ne samo da je osvojila litvansko prvenstvno, nego i ove godine deru, a i u Evropi su imali iskorak - PO EL. Izgleda da su se uozbiljili. Stranci su na mnogo ozbiljnijem nivou nego u Alashkertu ili Valleti. Ima tu dosta igrača i iz liga s ovih prostora, a naš predstavnik je Kerla. Treba ih ozbiljno shvatiti, jer sigurno nisu lošiji od ekipa iz naše lige za prvaka. Šanse na 50% rekao bih.
Flora Tallinn - iako komšiluk Litvaniji, Estonci su dosta lakša varijanta. U ekipi nema puno stranaca. Liivak, koji ovdje nije mogao do minutaže, tamo je najbolji igrač. Ne mislim da bi ispali iz naše lige, ali bi to bilo dno tabele sigurno. U Evropi su imali jedan jedini uspjeh u sezoni 06/07. A inače, ispadali su i od ekipa s Gibraltara, Rabotiničkog, Kukesija, Domžala, Shamrocka itd. Uglavnom, šanse su isto na magičnih 70%. (možda je vakat da nam neko ovakav zaluta po nekoj regionalnoj podjeli

)
Torpedo Kutaisi - ove godine pokušati će ispraviti bruku iz prošle sezone kada ih je Trenčin razvalio sa 1-8. Ni tamo nema puno stranaca i čudi me da su uzeli prvenstvo. Dinamo je sigurno jača ekipa, pa i Dila Gori, Chikhura itd. Ove godine su u sredini tabele. Helem, slično je ovo kao Flora. Dakle, na oko 70%.
Ekipe sa sjevera nisam ni gledao