Ne znam,ali ova ideja o tome da navijaci grade stadion koliko god je suluda,kroz istoriju gledajuci,90% stadiona smo mi i napravili.Ne bukvalno mi,ali nasi ocevi,dede...
Ima tu i drugi par cipela,da je na maltanje zida sve skupa prodefilovalo mozda 50+ ljudi

,pa sad da li bi se stvorila euforija medju rajom ili ne,niko ne zna.
Po meni,onako laicki gledajuci,bar za gradjevinu,najisplativije bi bilo poceti istok graditi,najneuslovniji je i nicemu ne sluzi,a prvi i haman jedini se vidi na televiziji

. Takodjer istok je najlakse izgraditi,cak se moze i stadion koristiti dok traju radovi. Nedavno gledam na carsiji,na obali,kod carevog mosta,srusise zgradu sa onim malim bagercicem,bukvalno za 7 dana,znaci u 3 dana bi jedan veliki bager mogao iskopati istok,poravnati i pripremiti za gradnju. nakon toga ga raditi na isti nacin ko sjever s tim da poslovni prostori mogu biti prostorije kluba u slucaju eventualne izgradnje zapada.
E sad kako to uraditi? Misljenja sam da u sarajevu ima vise gradjevinskih firmi ciji su vlasnici zadrti zeljovci,evo sirbegovic npr. ako sam dobro upucen. Ponuditi ljudima reklamu na dresu par godina,reklame na stadionu na udarnim mjestima,ponuditi pomoc navijaca u izgradnji,godisnje karte,sta sve vec... pa onda baciti na papir koliko jos para treba za to
sigurno bi neko pristao na tu opciju,da mu se ime firme vrti na televiziji,kako sad stvari stoje,vrlo cesto i na raznim kanalima.
ako sa kubikom betona lupam mozes izbetonirati nekih 5m2 , istok je nekih 100X 30m i to dodje nekih 3000m2,kubik betona je oko 150km sa pumpom i prevozom znaci za beton izadje do 500000km,eto nek je 700000km,uz neke pratece objekte i sve ostalo bez pokrivanja i sad za sad stolica ne bi trebao ici preko 1,5mil km maximalno. znaci ja ovo laicki kazem na osnovu neke proste racunice,ako je neko upuceniji nek me ispravi
I sta dobivas tim? dobiva se minimalno 1500 ljudi vise po tekmi i to porodicnih ljudi,koji bi da ne bude baklji,da se sa djecom pogleda tekma,da se ne slikaju na zapadu i daju 10-20km za nista i ne slusaju psovke sa sjevera.
znaci to je minimum po utakmici 12000 maraka vise uz 15 utakmica godisnje ne racunajuci vecu posjetu i derbi,to izadje oko 200000km godisnje vise prihoda. ako bi ta tribina bila kapacitetanekih 6000 mjesta samo za derbi bi se uzelo 50000km ,a gdje je tu borac siroki celik gdje se skupi vise raje.
Znaci sama ta tribina moze godisnje isplatiti oko 350000 maraka ,e sad jesmo li mi toliko nesposobni da ne mozemo uzeti kredit 1mil na 3godine???
tim intenzitetom ako bi se svakog ljeta gradila po jedna tribina i na kraju natkrila za 4g. imas stadion koji mozes usminkati za evropske tekme i repku i uzimati finu lovu,jer bi se sigurno bar 3x povecala posjeta a vremenom bi i poslovni prostori poceli svoje isplacivati.
Svaka cast Amaru,podrzavam ga 100% i da bog da on nama bio jos 20g na klupi,ali to da stadion nije isplativ nek objesi macku o rep.Mada mislim da je ta njegova izjava vise neki revolt zbog kazni i slicnoga.
NE TREBAJU NAMA ARENE I SLICNI K. PALCI,NIKAKVA FUTURISTICKA ZDANJA I SL.
NAMA TREBA STADION U OBLIKU SJEVERA SA SVIH STRANA I TO JE TO,JA ZADOVOLJAN,A VI?