Iako aktuelni bh. prvak FK Željezničar nije izmirio sva dugovanja, našao se u grupi klubova koji su dobili licencu.
Komisija za licenciranje klubova Premijer lige BiH nedavno je objavila da uslove za licencu nisu ispunili Borac, Čelik, Olimpic, Slavija, Zvijezda, Leotar, Radnik, Rudar, Travnik, GOŠK i Gradina.
Licencu su dobili Željezničar, Sarajevo, Velež, Zrinjski i Široki. Plavi su dobili licencu i pored činjenice da duguju sadašnjem napadaču Sarajeva, Emiru Hadžiću, 34.742,18 KM. Naime, pojavio se u medijima dopis u kojem Hadžić pute svog advokata Mesuda Obralije azhtijeva od Komisije za status igrača Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo da obaveže Željezničar da izmiri dugovanja.
"Ni nakon pet godina nisam dobio nikakvu odluku i na taj način je ignorisan jedan od temeljnih principa FIFA da se ugovorne obaveze između igrača i kluba moraju poštovati. Ovim je prekršeno i moje pravo na pravično suđenje", stoji između ostalog u Hadžićevom dopisu N/FS BiH, prenose Nezavisne.
Ipak, predsjednik Prvostepene komisije za licenciranje klubova N/FS BiH Zoran Ćurguz tvrdi da je sve urađeno po Pravilniku kada su u pitanju odobrenja klubovima za licencu.
"Mi nismo dobili dokumentaciju u slučaju Emira Hadžića, jer da jesmo odmah bismo reagovali. Budite sigurni da je ova komisija svoj posao odradila časno i pošteno, a sve materijale nam je pripremio Odjel za licenciranje klubova. Međutim, ima jedan detalj koji se mora znati, a to je da u slučaju da se igrač i klub spore na sudu mi to ne razmatramo sve do kraja sudskog procesa. Ne razmatramo, jer ne možemo unaprijed znati kakav će epilog imati sudski spor i to je u skladu s uputama iz UEFA i FIFA. Imamo sličnu situaciju i sa Sarajevom. Igrač Đenaldin Hamzagić je svojevremeno napravio reprogram duga sa Sarajevom, koje kasnije nije izmirilo obaveze pa je slučaj završio na sudu i dok se ne okonča sudski proces mi ne reagujemo po tom pitanju", rekao je Zoran Ćurguz, predsjednik Prvostepene komisija za licenciranje klubova N/FS BiH.
Evo za one koji su se hvatali za ovaj dopis od Hadzica