Književnost
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Književnost
Prvi razred sto se tice lektira je grozan.
Antigona,Alularija,Ilijada i Odiseja onda Suznji,pa Mali Princ,Mama Leonei Hasanaginica (ostalog se ne sjecam) u drugom je vec ljepsa slika:Pakao,Dekameron,Werther i blok od 3 smor knjige:Fedra,Tvrdica i Zivot je san.
Ima jos i Notre Dame te jos par knjiga kojih se ne sjecam.
U trecem je tu vec Zlocin i Kazna,Ana Karenjina,Eugenija,Zeleno Busenje,Madam Bovari i onda neke smaracke knjige od komsija.
Za 4. ne znam.
Antigona,Alularija,Ilijada i Odiseja onda Suznji,pa Mali Princ,Mama Leonei Hasanaginica (ostalog se ne sjecam) u drugom je vec ljepsa slika:Pakao,Dekameron,Werther i blok od 3 smor knjige:Fedra,Tvrdica i Zivot je san.
Ima jos i Notre Dame te jos par knjiga kojih se ne sjecam.
U trecem je tu vec Zlocin i Kazna,Ana Karenjina,Eugenija,Zeleno Busenje,Madam Bovari i onda neke smaracke knjige od komsija.
Za 4. ne znam.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Pa ne radi se o tome šta omladina voli da čita nego o tome šta treba da čita. Da možda podijelimo stripove Dylan Doga i Wyatta Earpa da se čitaju?
Najveći problem knjiga za lektiru je taj što nisu prilagođene uzrastu i nisam siguran koliko takve knjige mogu doprinijeti nadgradnji učenika u književnom smislu. Meni je recimo nevjerovatno da neko očekuje od jednog adolescenta da shvati poentu djela Dostojevskog ili Tolstoja bez da na internetu pročita o tome. Prognoziram da to mogu najviše dva učenika od trideset.
Najveći problem knjiga za lektiru je taj što nisu prilagođene uzrastu i nisam siguran koliko takve knjige mogu doprinijeti nadgradnji učenika u književnom smislu. Meni je recimo nevjerovatno da neko očekuje od jednog adolescenta da shvati poentu djela Dostojevskog ili Tolstoja bez da na internetu pročita o tome. Prognoziram da to mogu najviše dva učenika od trideset.
pa bas zbog toga sam i napisao ono da im je dosadno i ne cita im se, jos kada se upakuje u neke nerazumljive stihove dosadi nema kraja
Closed mouths don't get fed on this boulevard.
Onda neka čitaju Miku Antića i Desanku Maksimović. Vidim na Fejsu da su im baš dragi.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.
Nije za sve kriv srednjoskolski program.
Ima dosta gresak i u osnovnoj skoli gdje se od ucenika trazi da procitaju 2 od 10 knjiga za tu godinu.Odnosno po jednu u svakom polugodistu,rijese ocjenu i ostatak su mirni sto se tice lektire.
I naravno da ucenik kojem je u do 8. razreda najteza knjiga bila Mali Princ ne moze da shvati poentu Antigone,Ilijade itd.
Mene su moji roditelji od malena tjerali da citam lektire pa mi nije problem sad sjesti i u 3-4 dana procitat Anu i istu shvatiti bez neta.
Ima dosta gresak i u osnovnoj skoli gdje se od ucenika trazi da procitaju 2 od 10 knjiga za tu godinu.Odnosno po jednu u svakom polugodistu,rijese ocjenu i ostatak su mirni sto se tice lektire.
I naravno da ucenik kojem je u do 8. razreda najteza knjiga bila Mali Princ ne moze da shvati poentu Antigone,Ilijade itd.
Mene su moji roditelji od malena tjerali da citam lektire pa mi nije problem sad sjesti i u 3-4 dana procitat Anu i istu shvatiti bez neta.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
u 4 krene Majstorom i Margaritom, nastavlja sa Markesovih 100 godina samoće, pa ide do Stranca, nastavlja se Dervišom, pa Tvrđavom
I had an appointment with you tonight… in Samarra.
Eh knjigu koju sam mrzio je Ana Karenjina i jos kada sam uzeo Tvrdavu
nego imali neko da prodaje knjige,.
Sve ove stvari,stvorene su s predumišljajem,rođene s odlučnošću,hranjenje preciznošću,vođene pravilima,usmjeravane razumom,a potom pogubljene i sahranjene na uobičajen način. I njihovi nijemi grobovi koji u duši ljudskoj leže čak su označeni i numerisani.

Poceo danas citati i u jednom dahu procitao oko 100 stranica.
Ne znam jel to zbog toga sto znam historiju drzave,sto sam pripadnik Bosnjacke nacije al jednostavno je drasticna razlika izmedju citanja nasih i stranih knjiga (pogotovo hrvatskih i sprskih).
Knjige nasih pisaca kao da imaju dusu,ucine da udjes u lika i da sve gledas iz njegovih ociju.Strahujes kad i on,patis kad i on,smijes se kad i on i ne samo psihicki nego i fizicki.
Mulabdić je za sve srpske i hrvatske književnike( sem Krleže i Matoša) izmislio književnost
@otelo...kad tu završiš toplo ti preporučujem Hifzi Bjelevac "Pod drugim suncem"... 
Prica o Murisu, preporuka i od menehilmo je napisao/la:@otelo...kad tu završiš toplo ti preporučujem Hifzi Bjelevac "Pod drugim suncem"...
Sve ove stvari,stvorene su s predumišljajem,rođene s odlučnošću,hranjenje preciznošću,vođene pravilima,usmjeravane razumom,a potom pogubljene i sahranjene na uobičajen način. I njihovi nijemi grobovi koji u duši ljudskoj leže čak su označeni i numerisani.

Idemo ponovo pročitat, nisam odavno, ima 3 mjeseca
- Evolution87
- Kontakt:

sa bismilom do prvog novembra
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
Ja sam to prošlo ljeto s bismiletom čitoEvolution87 je napisao/la:
sa bismilom do prvog novembra
Ne znam da li ste već spominjali, ali ako neko ima info, bio bih zahvalan. Knjiga A song of Ice and Fire (tu spada 5 knjiga) prema kojima se snima serija Game of Thrones - Da li neko zna da li se ima gdje uzeti u Sarajevu, da je na engleskom? Hvala
“If all else perished, and he remained, I should still continue to be; and if all else remained, and he were annihilated, the universe would turn to a mighty stranger.”
Znam samo gdje ima na bosanskomVedad87 je napisao/la:Ne znam da li ste već spominjali, ali ako neko ima info, bio bih zahvalan. Knjiga A song of Ice and Fire (tu spada 5 knjiga) prema kojima se snima serija Game of Thrones - Da li neko zna da li se ima gdje uzeti u Sarajevu, da je na engleskom? Hvala
Hvala ipak.Dex je napisao/la:Znam samo gdje ima na bosanskomVedad87 je napisao/la:Ne znam da li ste već spominjali, ali ako neko ima info, bio bih zahvalan. Knjiga A song of Ice and Fire (tu spada 5 knjiga) prema kojima se snima serija Game of Thrones - Da li neko zna da li se ima gdje uzeti u Sarajevu, da je na engleskom? Hvala
“If all else perished, and he remained, I should still continue to be; and if all else remained, and he were annihilated, the universe would turn to a mighty stranger.”
jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažem sa tobom. Dostojevski može i proći, ali Krleža, Crnjanski, Lalić, ama baš nikako....DukeOfWellington je napisao/la:Pa ne radi se o tome šta omladina voli da čita nego o tome šta treba da čita. Da možda podijelimo stripove Dylan Doga i Wyatta Earpa da se čitaju?
da stvari budu čudnije, izbor lektire postaje sve sumanutiji... npr u cg gdje živi moja sestra moj sestrić koji još nije bio naučio sva slova je dobio za lektiru Hajdi od 300 strana... preporuka učiteljice nek mu pomognu tata i mama.... nevjerovatno....šta time poručuju djeci? a plus ti si profesionalac, primas platu, a roditeljima svaljuješ svoj posao...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Kad mi kažu da je Kamijev "Stranac" onako 
stranac je porše književnostiDex je napisao/la:Kad mi kažu da je Kamijev "Stranac" onako
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.