Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Otelo
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la Otelo » 29 sep 2013, 20:49

Prvi razred sto se tice lektira je grozan.
Antigona,Alularija,Ilijada i Odiseja onda Suznji,pa Mali Princ,Mama Leonei Hasanaginica (ostalog se ne sjecam) u drugom je vec ljepsa slika:Pakao,Dekameron,Werther i blok od 3 smor knjige:Fedra,Tvrdica i Zivot je san.
Ima jos i Notre Dame te jos par knjiga kojih se ne sjecam.
U trecem je tu vec Zlocin i Kazna,Ana Karenjina,Eugenija,Zeleno Busenje,Madam Bovari i onda neke smaracke knjige od komsija.
Za 4. ne znam.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 29 sep 2013, 21:13

Pa ne radi se o tome šta omladina voli da čita nego o tome šta treba da čita. Da možda podijelimo stripove Dylan Doga i Wyatta Earpa da se čitaju?

Najveći problem knjiga za lektiru je taj što nisu prilagođene uzrastu i nisam siguran koliko takve knjige mogu doprinijeti nadgradnji učenika u književnom smislu. Meni je recimo nevjerovatno da neko očekuje od jednog adolescenta da shvati poentu djela Dostojevskog ili Tolstoja bez da na internetu pročita o tome. Prognoziram da to mogu najviše dva učenika od trideset.

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 29 sep 2013, 21:14

pa bas zbog toga sam i napisao ono da im je dosadno i ne cita im se, jos kada se upakuje u neke nerazumljive stihove dosadi nema kraja
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

High

Post Postao/la High » 29 sep 2013, 21:15

Onda neka čitaju Miku Antića i Desanku Maksimović. Vidim na Fejsu da su im baš dragi.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 29 sep 2013, 21:19

Nije za sve kriv srednjoskolski program.
Ima dosta gresak i u osnovnoj skoli gdje se od ucenika trazi da procitaju 2 od 10 knjiga za tu godinu.Odnosno po jednu u svakom polugodistu,rijese ocjenu i ostatak su mirni sto se tice lektire.
I naravno da ucenik kojem je u do 8. razreda najteza knjiga bila Mali Princ ne moze da shvati poentu Antigone,Ilijade itd.

Mene su moji roditelji od malena tjerali da citam lektire pa mi nije problem sad sjesti i u 3-4 dana procitat Anu i istu shvatiti bez neta.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 29 sep 2013, 21:36

u 4 krene Majstorom i Margaritom, nastavlja sa Markesovih 100 godina samoće, pa ide do Stranca, nastavlja se Dervišom, pa Tvrđavom
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

dawud
Kontakt:

Post Postao/la dawud » 07 okt 2013, 20:19

Eh knjigu koju sam mrzio je Ana Karenjina i jos kada sam uzeo Tvrdavu :o nego imali neko da prodaje knjige,.
Sve ove stvari,stvorene su s predumišljajem,rođene s odlučnošću,hranjenje preciznošću,vođene pravilima,usmjeravane razumom,a potom pogubljene i sahranjene na uobičajen način. I njihovi nijemi grobovi koji u duši ljudskoj leže čak su označeni i numerisani.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 07 okt 2013, 20:26

slika

Poceo danas citati i u jednom dahu procitao oko 100 stranica.
Dosao do dijela kad Ahmet krece sa vojskom preko Bosne na Doboj.
Odavno me nijedna knjiga nije odusevila kao ova.Mada jos nisam procitao citavu al ovo za sad je nesto sto samo bosanska knjizevnost moze ponuditi.
Ne znam jel to zbog toga sto znam historiju drzave,sto sam pripadnik Bosnjacke nacije al jednostavno je drasticna razlika izmedju citanja nasih i stranih knjiga (pogotovo hrvatskih i sprskih).
Knjige nasih pisaca kao da imaju dusu,ucine da udjes u lika i da sve gledas iz njegovih ociju.Strahujes kad i on,patis kad i on,smijes se kad i on i ne samo psihicki nego i fizicki.

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 07 okt 2013, 22:41

Mulabdić je za sve srpske i hrvatske književnike( sem Krleže i Matoša) izmislio književnost

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la hilmo » 07 okt 2013, 22:44

@otelo...kad tu završiš toplo ti preporučujem Hifzi Bjelevac "Pod drugim suncem"... ;)

dawud
Kontakt:

Post Postao/la dawud » 07 okt 2013, 23:36

hilmo je napisao/la:@otelo...kad tu završiš toplo ti preporučujem Hifzi Bjelevac "Pod drugim suncem"... ;)
Prica o Murisu, preporuka i od mene ;)
Sve ove stvari,stvorene su s predumišljajem,rođene s odlučnošću,hranjenje preciznošću,vođene pravilima,usmjeravane razumom,a potom pogubljene i sahranjene na uobičajen način. I njihovi nijemi grobovi koji u duši ljudskoj leže čak su označeni i numerisani.

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 08 okt 2013, 18:07

slika
Idemo ponovo pročitat, nisam odavno, ima 3 mjeseca

Evolution87
Kontakt:

Post Postao/la Evolution87 » 20 okt 2013, 12:17

slika
sa bismilom do prvog novembra 8-)
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 21 okt 2013, 18:54

Evolution87 je napisao/la:slika
sa bismilom do prvog novembra 8-)
Ja sam to prošlo ljeto s bismiletom čito :mrgreen:

Vedad87
Kontakt:

Post Postao/la Vedad87 » 21 okt 2013, 22:58

Ne znam da li ste već spominjali, ali ako neko ima info, bio bih zahvalan. Knjiga A song of Ice and Fire (tu spada 5 knjiga) prema kojima se snima serija Game of Thrones - Da li neko zna da li se ima gdje uzeti u Sarajevu, da je na engleskom? Hvala
“If all else perished, and he remained, I should still continue to be; and if all else remained, and he were annihilated, the universe would turn to a mighty stranger.”

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 22 okt 2013, 15:36

Vedad87 je napisao/la:Ne znam da li ste već spominjali, ali ako neko ima info, bio bih zahvalan. Knjiga A song of Ice and Fire (tu spada 5 knjiga) prema kojima se snima serija Game of Thrones - Da li neko zna da li se ima gdje uzeti u Sarajevu, da je na engleskom? Hvala
Znam samo gdje ima na bosanskom

Vedad87
Kontakt:

Post Postao/la Vedad87 » 22 okt 2013, 16:15

Dex je napisao/la:
Vedad87 je napisao/la:Ne znam da li ste već spominjali, ali ako neko ima info, bio bih zahvalan. Knjiga A song of Ice and Fire (tu spada 5 knjiga) prema kojima se snima serija Game of Thrones - Da li neko zna da li se ima gdje uzeti u Sarajevu, da je na engleskom? Hvala
Znam samo gdje ima na bosanskom
Hvala ipak.
“If all else perished, and he remained, I should still continue to be; and if all else remained, and he were annihilated, the universe would turn to a mighty stranger.”

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 25 okt 2013, 17:31

DukeOfWellington je napisao/la:Pa ne radi se o tome šta omladina voli da čita nego o tome šta treba da čita. Da možda podijelimo stripove Dylan Doga i Wyatta Earpa da se čitaju?

Najveći problem knjiga za lektiru je taj što nisu prilagođene uzrastu i nisam siguran koliko takve knjige mogu doprinijeti nadgradnji učenika u književnom smislu. Meni je recimo nevjerovatno da neko očekuje od jednog adolescenta da shvati poentu djela Dostojevskog ili Tolstoja bez da na internetu pročita o tome. Prognoziram da to mogu najviše dva učenika od trideset.
jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažem sa tobom. Dostojevski može i proći, ali Krleža, Crnjanski, Lalić, ama baš nikako....
da stvari budu čudnije, izbor lektire postaje sve sumanutiji... npr u cg gdje živi moja sestra moj sestrić koji još nije bio naučio sva slova je dobio za lektiru Hajdi od 300 strana... preporuka učiteljice nek mu pomognu tata i mama.... nevjerovatno....šta time poručuju djeci? a plus ti si profesionalac, primas platu, a roditeljima svaljuješ svoj posao...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 26 okt 2013, 11:56

Kad mi kažu da je Kamijev "Stranac" onako :?

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 26 okt 2013, 12:51

Dex je napisao/la:Kad mi kažu da je Kamijev "Stranac" onako :?
stranac je porše književnosti
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.