Samo pogledas rezultate svedskih klubova u Evropskim takmicenjima godinama unazad, pa se zapitas kakva li im je tek cetvrta liga.wobly92 je napisao/la:Jel ko pratio švedsku četvrtu ligu, kakav je ovaj Taty što je na probi?

Moderatori/ce: TaRgEt_,Aerials
Samo pogledas rezultate svedskih klubova u Evropskim takmicenjima godinama unazad, pa se zapitas kakva li im je tek cetvrta liga.wobly92 je napisao/la:Jel ko pratio švedsku četvrtu ligu, kakav je ovaj Taty što je na probi?
Nakon ove price ja bih mu dao kapitensku traku u Slobodi.Sheyi je napisao/la:Spavaš li mirno, Premijer Ligo?Ono što te snašlo nije te moglo zaobići, a ono što te zaobišlo nije te moglo snaći!
----------
<><><><><><>
Kao dječaka sam ga gledao i bio sam oduševljen njegovom prefinjenom tehnikom karakterističnom za ljevonoge igrače.
Bio je ponajbolji igrač svoje generacije kada su u pitanju juniori Slobode, koji su u tom trenutku bili možda i najbolji u BiH.
Bio je na pragu omladinskih reprezentacija BiH. Po igrama je to i zaslužio, ali je trebalo samo da neko "uleti" nekome.
Poznat je to put, i skoro da nema igrača koji je prošo omladinske selekcije BiH (današnji članovi A selekcije) koji nisu prošli taj put.
Prije nekoliko mjeseci sam sjedio sa čovjekom koji je igrao Ligu prvaka sa svojim klubom, nakon čega je dobio poziv iz reprezentaciju BiH. Kaže da se zgrahno k'o malo dijete, ali se onda, kako veli,još više razočaro'o kada mu je rečeno "šta treba da uradi".
Otac mu pristao na tu igru. On nije želio. Odustao.
Kaže da ga je to koštalo bolje karijere, iako je i na SVOJU ponosan.
Veli da mirno spava. Žali samo što u tom trenutku nije glasno rekao neke stvari.
Danas je uspješan trener mladih selekcija u klubu kojeg je zadužio poštenim i predanim radom.
Da se vratim na Fazlića...
Bio je svestran igrač. Imate igrače za koje važi ona "može igrati sve, osim golmana". Sadžid Fazlić je bio i golman!
Čak je ubilježio nastup u jednoj od omladinskih reprezentacija BiH kao golman. Haman da mu je neko savjtovao da je to jedina preostala opcija ako neće/ne može da "uleti nekom".
Kao i obično, sa nečijim sudbinama se poigraju drugi. Nekada svojom bolesnom ambicijom, nekada je jednostavno takav splet okolnosti.
Sloboda, koja je imala odlične mlade fudbalere, je zbog očajne situacije, koja se taložila godinama , završila u nižem rangu.
Baš kada bi Sadžid trebao da zaigra u prvoj ekipi, klub preuzimaju neki likovi kojima je fudbal samo biznis.
Doveli i "trenera svih trenera", trećeg na svijetu, senilnog starca i emotivnog Bosanca, profesionalnog Hrvata koji istovrtemeno želi biti i merhametli Bosanac.
Helem, on je imao samo jedan cilj - izboriti plasman u Premijer ligu BiH. Za to su mu trebali "gotovi" igrači.
Sadžid Fazlić i grupa od 10-tak izuzetno talentovnih igrača Slobode, nisu imali mjesta u toj priči.
Slično je prošle sezone uradila moja omiljen (BH) ekipa - Sarajevo.
Prvaci BiH u, haman, svim omladinskim kategorijama. Na pripreme za sezonu poveli više od 30 fudblera, među kojima nema juniora. Prije na par dana pročitam da je neki dečkić u juniorima dominirao sa preko 30 golova u sezoni.
Oni dovedu Ahmtovića. Meni dražeg od svih fudbalera Sarajeva, ali dovesti čovjeka na zalasku karijere i usporiti/uništiti svoje mlade fudbalere, to znamo samo mi, u BiH.
Eh...
Sadžida Fazlića sam nakon toga viđao u Kalesiji i u Tuzli. Hodao je sa cigaretom u ruci.
Napustio fudbal.
Nakon pauze od skoro godinu dana, bez dodira sa loptom, Sadžid Fazlić na nagovor nekih osoba dolazi u FK Bosna Kalesija.
Tada sam bio kao neči član Uprave kluba, i odrađvao svoje zadatke.
Sadžid Fazlić je, nakon decenije, bio prvi "ludi" igrač u dresu kalesijskog drugoligaša.
Lud u 90% značenja te riječi. Nepouzdan. Da mu kažes da ne igra na turnirima na betonskom terenu - on bi namjerno otišao.
Kažeš mu da se čuva kartona u bezveznoj utakmici jer je sljedeća izuzeno važna, te će je propustiti u slučaju kartona, on će dobiti karton u prvoj minuti utakmice.
Bilo je tu zanimljivih scena, baš kao kad čitam priče iz karijere Balotelija i Ibrahimovića, ili nekadašnjih fudbaler koji su ovoj igri dali baš tu draž koja danas prebacuje čak i preko onoga "najvažnija (sporedna) stvar na svijetu".
Bilo je tu situacija kada je Uprava kluba skoro pa raspravljala o tome da li on treba da nosi dres Bosne.
U više navrata.
Sjećam se da je samo jedan lik iz Uprave gotivio njegovo "luđačko" ponašanje.
Znam da mu je, mimo znanja ostalih igrača, davao "platu" (hranarinu) prije nego drugima. Odnosno na njegov poziv da mu treba. A stalno mu je za nešto trebalo.
Sjećam se i ja da sa ga branio. U više navarta sam govorio da je lud, ali i da je daleko "najpotkovaniji" igrač, ne samo u klubu, nego u kompltnoj ligi. I obrnuto. Kada bi ga hvalio kako igra, uvijek sam govorio da je "lud".
Nakon kalesijske Bosne je otišao u neki klub u Švedskoj.
Čuo sam da je bila slična priča. Oduševljavao na terenu, pravio probleme odmah čim bi prešao aut liniju.
Nisam nešto provjeravao, jer ne sumnjam da je tako bilo.
Po povratku iz Švedske, zaigrao je na stadionu koji se nalazi 200-tinjak metara od njegove kuće u Kikačima.
Iako kantonalac, ekipa je, po mom skromnom mišljenju, daleko jača od kalesijske Bosne koja igra u Drugoj federalnoj.
Nedavno su ove dvije ekipe igrale i finale Kupa šehida općine Kalesija, i u prilog mom mišljenju - Kikači su slavili rutinsku pobjedu sa 2:0.
Kada sam nedavno čuo da je na pripremama sa Slobodom, istovremeno sam se obradovao i okahrio.
Da će uspjeti, ne mogu reći da sam odmah pomislio, jer sam se više plašio, kao čovjek, da neće doživjeto još jednom razočarenje.
Uspio je. Nametnuo se treneru i stručnom štabu. Naredne sezone, odnosno već za koji dan, Sadžid Fazlić će igrati Premijer ligu BiH.
Nešto što ga je zaobišlo prije 3-4 godine, sada ga "pogodilo".
Srcu mi nešto drago. Jes Allahami.
Da li će uspjeti? NE ZNAM.
Fazlic Sadzid želim ti sreću u daljnoj karijeri i životu.
Igraj "inatski". Biće poturanja nogu, ne samo od protivničkih igrača, ali sad je vrijme da pokažeš koliko si "lud".
Pa čovječe, momku je tek neštzo više od 20 godina.
Ja ga u fudbalu znam unzad 6-7 godina.
Nadam se da će (negativno) iskusto iz prethodnih godina biti recept kako da uspije.
SRETNO <3
P.S.
Ova slika u prilogu nije slučajna.
A.Karić
19.07.2017.
- http://www.nkp.ba/kalesijac-sadzid-fazl ... h-fudbala/
Bahtic se za tvoju info ispario bez pozdrava, pa je izradio i Celik. Da ima od njeg i od igraca ne bi on Bosne ocima vidioharry_90 je napisao/la:Dovode igraca koji nije godinu dana profesionalno se bavio fudbalom,ee moj Jagodicu Bahtic koji je igrao za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Austrije i doskorasnji igrac austrijskog drugoligasa Kapfenberga nije zadovoljio,al zato jeste neko ko loptee nije sutnuo godinu dana i dolazi iz neke desete lige![]()
Bahticu sam samo uzeo za primjer
Koje kriterijume je zadovoljio ovaj momak,kada se nije bavio fudbalom jedno godinu dana??katarakta je napisao/la:Bahtic se za tvoju info ispario bez pozdrava, pa je izradio i Celik. Da ima od njeg i od igraca ne bi on Bosne ocima vidioharry_90 je napisao/la:Dovode igraca koji nije godinu dana profesionalno se bavio fudbalom,ee moj Jagodicu Bahtic koji je igrao za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Austrije i doskorasnji igrac austrijskog drugoligasa Kapfenberga nije zadovoljio,al zato jeste neko ko loptee nije sutnuo godinu dana i dolazi iz neke desete lige![]()
Bahticu sam samo uzeo za primjer
Suljo je u istom rangu legendi Slobode kao i Secer,Meske itd..Koga god sam sreo da prati YU fudbal pita za "navijaca s repom"fukaratz je napisao/la:jedan i jedini Suljo Doricpa pokusaj opet izbrisati
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.