Kad vec niko nije postavio
Mirza Halvadžić: Uzor mi je ranije bio Barbarez, a sada je to Pjanić
Mirza Halvadžić je igrač koji je nedavno sa reprezentacijom Švedske osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina, a čiji su roditelji iz Sarajeva.
Na početku razgovora za švedske medije Halvadžić je govorio o svojim počecima.
''Rođen sam u Lundu i počeo sam tu i igrati kada sam imao pet godina. Moji roditelji su iz Sarajeva i izbjegli su u Švedsku između 1993. i 1995. godine. Imam brata blizanca, Bekira, koji igra u odbrani i on je ostao u Lunds BK, gdje čeka profesionalni ugovor. Također imam i dvije starije sestre'', istakao je Havladžić na početku razgovora, te potom govorio o osjećanjima nakon što je Švedska osvojila bronzanu medalju:
''Još uvijek sam u šoku i osjećam se zaista posebno. Švedska nije uspjevala do sada osvojiti medalju na ovakvom turniru, ali ova generacija je to uspjela i zaista to je nevjerovatan osjećaj. Igrao sam sve utakmice i postigao sam jedan pogodak i upisao dvije asistencije. Ovaj turnir za mene predstavlja nezaboravno iskustvo, jer sam dobio veliku priliku da igram na velikoj sceni što u ovim godinama za mene predstavlja nešto veliko. Do sada sam odigrao 31 utakmicu za U17 selekciju Švedske''.
''Trenutno sam pod ugovorm sa Malmom i imam osjećaj da se mogu do kraja razviti u Malmou. Volio bih nastaviti igrati u klubu i sjesti i porazgovarati sa čelnicima kluba o daljoj saradnji. Biti najbolji u svijetu je moj cilj, a pravi Ronaldo je uvijek bio moj idol. Također jedan od mojih snova jeste da zaigram za Real Madrid koji je moj omiljeni klub, ali idem korak po korak i za sada mi je bitno da igram i da se razvijam'', nastavio je mladi Halvadžić koji je nakon toga govorio o svojim idolima:
''To su Ronaldo, Roberto Carlos i David Beckham, a što se tiče bosanskih igrača, to je Sergej Barbarez, a Bolić i Baljić su također bili odlični igrači, ali nažalost oni se više ne bave aktivno nogometom. Miralem Pjanić mi je sada uzor i također najdraži igrač, kada je tek došao u ekipu Lyona, jasno se vidjela mirnoća u njegovoj igri''.
Nakon toga Halvadžić je govorio i o nacionalnom timu Švedske, te o mogućnosti da nastupa za selekciju Bosne i Hercegovine, budući da su mu roditelji iz Sarajeva.
''Veoma sam ponosan što sam dobio šansu da nastupam za reprezentaciju, o tome sam mogao samo sanjati kada sam bio mlađi i sada sam ovde i razvijam se, a ko zna šta sutra nosi budućnost, ja idem korak po korak i za sada uživam u fudbalu'', istakao je Halvadžić, te nakon toga zaključio razgovor u humorističnom tonu:
''Volim ćevape, ali ne zaboravite uz njih dodati kajmak i malo luka'', kroz smijeh je za švedske medije zaključio Halvadžić.
Ne idem ja na tu prokletu utakmicu da vidim "svemirski" fudbal, jer nema ga ovdje. I još dugo ga neće biti. Idem da gledam Želju zato što samo tih par sati imam osjećaj da negdje pripadam, da je nešto moje!