Benjamin Burić: Tko kaže da ne osjeća sve naše probleme, sigurno laže
Najbolji bosanskohercegovački rukometaši ispred sebe imaju četiri kvalifikacijske utakmice u jedanaest dana i moraju se u potpunosti fokusirati na njih jer prostor za popravni je posebno limitiran jesenskim remijem u Litvi.
Samo pobjednik skupine 1 ide u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine, a jasno je kako u posljednjih pola godine, pa i više, atmosfera oko tima nije na željenoj razini. Sve to je potrebno staviti na stranu kako bi se uspješno izišlo na kraj s protivnicima pred kojima smo ipak objektivno favoriti.
– Tko kaže da ne osjeća makar u podsvijesti sve te probleme oko Saveza, izostanaka igrača, izbornika, sigurno laže, ustvrdio je naš prvi golman, Benjamin Burić.
– Problema oko saveza ima puno i to sigurno utječe na nas. Financijska situacija i nebriga oko reprezentacije sigurno je učinila svoje, dodao je.
Pojedinci su neozbiljni
Sve reprezentacije, nevezano pripremaju li se za kvalifikacije koje započinju ranije, ili za Europsko prvenstvo u Poljskoj (na programu od 15. do 31. siječnja), su svoje pripreme započele bar tjedan dana prije nove godine.
– Mi smo se okupili tek 2. siječnja. To je malo glupo, trebali smo iskoristiti više dana zajedničkog rada i uigravanja što je vrlo bitno. Ovako nemamo vremena. Ne znam o čemu se radi i zašto nismo imali dovoljno dana priprema, ali to svakako nije dobro. Sigurno će puno utjecati na igru, smatra Burić.
Jasno je kako je većina u našem taboru kivna na one koji su, bez pravog objašnjenja, neodazivanjem u tim između ostalog okrenuli leđa i svojim suigračima.
– Zaista je neozbiljno to da se neki igraju s reprezentacijom i dolaze ili odlaze iz nje kad hoće. Kad se dođe u reprezentaciju treba sve ostaviti iza leđa jer nitko od nas tu ne igra za trenera ili ljude oko Saveza, poručio je Burić.
Pozitivna strana trenutačne situacije oko izabranika Dragana Markovića je da su pojedinačno vjerojatno na jedno okupljanje A tima stigli u najboljoj formi kroz posljednjih godinu dana. To je adut koji nam u misli može utisnuti optimizam.
– Imamo igrače koji su u formi i to je super, ova generacija je svakako odlična, puno je tu kvalitete i rukometaša koji u svojim klubovima igraju zapažene role.
Očekujem da to pokažemo i u nastavku kvalifikacije, ali mi je i sad najviše žao što to nismo uradili u prethodnim kvalifikacijama za EP u Poljskoj, odnosno u mečevima s Bjelorusijom i Danskom, prisjetila se“jedinica” bh. tima.
Slovačka je i dalje glavni konkurent
U kolektivnim sportovima međutim forma pojedinaca ni slučajno nije jamstvo uspjeha. Naš desni vanjski Dejan Malinović je u razgovoru za *******list prije par dana kazao da “utakmice više pobjeđujemo na račun pojedinačne kvalitete, manje timske igre”.
– Ne znam, osobno se nadam da ipak dobivamo na timsku kvalitetu, ne individualnu.
Ne kaže se slučajno da je u “sportu teren jedino pravo mjerilo”, pa će naši rukometaši imati štošta dokazati u predstojeća četiri kvalifikacijska ogleda.
– Nikad nikoga ne treba podcijeniti, pa tako ni mi ne smijemo Kosovo, kazao je kratko Burić o dvomeču s protivnikom od kojeg svi ipak očekuju sigurna 4 boda.
Ipak jasno je kako su glavni konkurenti i dalje Slovačka i Litva…
– Litva je stvarno super ekipa, nama posebno i tradicionalno nezgodna, ali u ovom trenutku nam je i dalje Slovačka glavni konkurent jer njima idemo u goste. Naravno, najbolja opcija bi bila da u sljedeća dva kola Slovačka i Litva u međusobnim susretima upišu po pobjedu jer bi nam to onda dosta olakšalo put do prvog mjesta, zaključio je Benjamin Burić.
Klupski rastanak sa Senjaminom?
Burić je nedavno potpisao ugovor na dvije godine s njemačkim Wetzlarom (novi angažman započinje od ljeta 2016.) i stigao do najjače svjetske lige, sna svakog sportaša koji se bavi rukometom.
– Prezadovoljan sam, potpisali smo ugovor na obostrano zadovoljstvo. Francuska i Njemačka su za mene jedine dvije stvarno kvalitetne lige, sve druge imaju samo po jedan – dva kluba,dok su ostali dosta slabiji.
Uvijek mi je želja bila igrati u Bundesligi jer tamo je svaka utakmica derbi. Svaki vikend puna dvorana. Siguran sam da ću dodatno napredovati, ushićen je Benjamin koji je dosad uvijek kroz karijeru igrao zajedno s bratom Senjaminom.
Ovoga puta kao da su najbliže klupskom rastanku…
– Neću reći da i dalje nećemo igrati zajedno jer sve su opcije otvorene za Senjamina. Znat ćemo do kraja siječnja gdje će on.
Golmani su svijetle točke Gorenja
Benjamina Burića sigurno očekuje još jedna klupska polusezona u slovenskom Gorenju gdje će nastupati do kraja ove natjecateljske godine.
– Gorenje je ispalo iz svih natjecanja osim lige.
Dobili smo novog trenera Marka Šibila i pokušat ćemo osvojiti titulu prvaka iako je u prethodnih nekoliko derbija s Celjem naš najveći rival bio dosta uspješniji, svjestan je Benjamin koji ipak može biti zadovoljan vlastitim statusom.
– Osobno sam super zadovoljan svojom formom, svi ističu da su svijetle točke Gorenja upravo golmani i nadam se da ću takvu formu nastaviti i u reprezentaciji.