O Kirchoffu ne bih više zaista, vrti se ista priča u krug, bavarci imaju svoje mišljenje a svi ostali koji nisu pristalice bavarskog giganta drugo... Umjesto argumenata neki ovdje prosipaju jeftin sarkazam...
Nego, završila nam je polusezona te je vrijeme da se sumiraju učinici ekipa i tako to... Pauza je iscrpljujuće duga za nas fanove tako da eto odlučih da sastavim neku svoju analizu da ubijem malo vremena...
1.

44 / +34
Bayern je apsolutni vladar Bundeslige. Apsolutno zasluženo je na vrhu tu se nema šta pričati. Iskreno bio sam pomalo skeptičan povodom dolaska Pepa i nisam očekivao ove rezultate kakve je Bayern ostvario u polusezoni, ali prevarih se. Očekivao sam u svakom slučaju Bayerna kao lidera ali sa ovom vrstom dominacije baš i ne. U ekipi sve štima, čak ih i česte povrede bitnih igrača nisu omele i uz kvalitetan kadar su premostili sve prepreke koje su bile pred njima.
U nekim utakmicama i nisu odigrali koliko su mogli i vidjelo se da se kalkulisalo no sa ovakvim rezultatima na to i imaju pravo. Nažalost po mnoge neutralne posmatrače Bundeslige prvenstvo i neće biti više toliko zanimljivo jer je Bayern 99% novi-stari prvak, a i pitanje je koliko će u budućnosti liga biti primamljiva ostalima zbog ovako moćnog Bayerna... Ipak je borba za prvaka ono najintersantnije što jedna liga može ponuditi a Bundesliga u tom parametru ne nudi neku napetost. No ipak ovako moćni Bayern bi vjerovatno bio dominantan i u svakoj drugoj ligi tako da se ovdje nema šta prigovoriti ostalim bundesligašima.
Za moj lični ukus prošlosezonski Bayern pod vodstvom don Juppa je bio ''ljepši za oko' što se igre i pristupa istoj tiče.'
Manđo je najbolji strijelac tima sa 10 golova, slijedi Muller sa 7 i duo
Robbery sa po 6 pogodaka na svome kontu.
2.

37 / +16
Apotekari su za mene jedno od najvećih iznenađenja ove godine. Razlog tome je da dobro guraju na sva tri fronta što je pomalo neočekivano za mene. Nisu puno trošili i kupovali na ljeto zbog čega se osula paljba po njima no oni i dalje imaju jako kvalitetan kadar i dobrog stručnjaka koji ih vodi na pravi način. Produžili su ugovore sa ključnim igračima (ostalo je još samo da se riješi slučaj Sam-a) i planiraju dovoditi i dalje mlade igrače i potencijalne zvijezde (Brandt je već kaparisan).
No da još uvijek nisu sazrili za vrh potvrdili su porazima protiv Braunschweiga, Werdera i Eintrachta doma, što su jedne od najlošijih ekipa u ovoj sezoni Bundeslige. Petarda od neizbalansiranog Man UTd-a kući je također bio veliki šamar a najveći blam je ona famozna utakmica protiv Hofenheima gdje je Kiessling postigao tkz. fantomski pogodak gdje se uprava i igrače Vicekusena nisu ponijeli u duhu fair-playa.
Ja ih iskreno ne volim i ne bi se trebali čuditi ako njihova forma u drugom dijelu sezone krene silaznom putanjom, jer oni još nisu dovoljno zreli i kvalitetni da igraju na ovako visokom nivou tokom cijele sezone. Za njih je ova pauza došla u odličnome trenutku jer su zaredali sa dva poraza protiv Eintrachta i Werdera i forma je očigledno se
strmopizdila prema dolje.
Pomenuti Kiessling vodeći strijelac tima sa 9, slijedi Son sa 7 golova. Kevin de Bruyne bi mogao da pojača ovaj tim u januaru što bi bio odličan posao za Bayer.
3.

33 / +16
O njima ne bih puno jer sam ih slabo pratio

.
Što reći.... 33 boda su imali (na polusezoni) i u onoj famoznoj sezoni 11/12, a znamo kako je to onda na kraju završilo. Treća pozicija je fenomenalan rezultat ali treba reći da će drugi dio sezone biti teži nego prvi (igrati će utakmicu više u gostima, a na BP dolaze Bayern i Leverkusen). Bit će jako teško za Gladbach da zadrže jednu od pozicija koje vode u LP no kvalitet zasigurno imaju. Ja se nadam da mogu izdržati u ovako kvalitetnom ritmu do kraja sezone.
Ključ za ovako visok plasman su bile odlične igre na Borussia Parku (7 pobjeda i 1 remi ) i odličan ljetni šoping Eberla. Raffael, Kruse i Kramer su se fantastično uklopili u tim i u vrlo kratkom vremenu su postali i ključni igrači.
Raffael koji je i po meni najbolji igrač Borussie u ovoj polusezoni vodeći je strijelac sa 9 golova, slijedi Kruse sa 8 i Arango sa 5.
4.

32 / +18
BvB je zasigurno ekipa sa najviše pehova ove sezone, povrede su se zaredale da je to bilo teško za probaviti i samim tim onemogućile su Dortmund da još više pritisne Bayerna i učini borbu za prvaka malo zanimljivijom. Zbog svog stresa siguran sam da će Klopp poinovno na presađivanje kose

.
Ali bez obzira na sve BvB opet igra dobru sezonu i guraju u sva tri takmičenja dobro i nema mjesta za neke pretjerane kritike i paniku. Ova pauza je došla po njih u najboljem mogućem trenutku.
Drugi dio sezone je nevjerovatno bitan po njih i ključ svega će biti dobar start kojeg mogu napraviti jer i nemaju nešto pretjerano težak raspored. BvB je trenutno br 2 u Njemačkoj i vjerujem da će na kraju sezone na toj poziciji i završiti jer su ipak ako izuzemo Bayern kvalitetniji od ostalih ekipa koje će se pokušatati s njima ''ganjati''.
I u LP mogu opet daleko, za takvo nešto bit će im potrebno i sreće u daljnjem ždrijebu.
Od pojačanja se za moj ukus samo Sokratis pokazao, Auba i Miki su podbacili no momci su tek došli u bundesligu i evidnetno je da je potreban još određeni period adaptacije. Od njih se zasigurno puno više očekuje.
Lewa po običaju najbolji strijalc tima sa 11 golova, bit će zanimljivo čuti gdje će nastaviti karijeru od iduće sezone. Rekao je ako se ne varam da će to objelodaniti u januaru.
5.

30 / +9
Vukovi igraju svoju najbolju (polu)sezonu u historiji što je i rezulitaralo sa 30 osvojenih bodova. Allofs i Hecking (obrvar

) su krenuli sa mudrom ali i jednim ispravnom filozofijom za ovu ekipu a to je afirmacija mladih talenata iz vlastite škole (koja slovi a jednu od boljih ako ne i najbolju) te su se tako u ekipi ustalili mladići poput Arnolda i Knochea, te drugi segment filozofije a to je kupovina samo provjerenih imena koji mogu odmah biti od pomoći klubu (Luiz Gustavo).Zbog jakog omladinskog pogona i jake finansijske moći, opet ponavljam, ovo je jedina ispravna filozofija za uspješnost kluba.
Još uvijek tu fali nekoliko segmenta da bi se zaokružio lijep mozaik, prije svega treba ima jedan vrsni napadač i vjerujem da je to prva potraga na tržištu za Wolfsburg. Vjerujem da će i dalje vukovi držati priključak za gornjim domom, a koji im je krajnji domet ostaje da se vidi.
Olić i Arnold najefikasniji, sa po 7 odnosno 5 golova.
6.

28 / +7
Stara dama, s obzirom da se radi o povratniku u bundesligu, igra odlično i nalazi se na sjajnom 6, mjestu. Jos Lukuhay radi odličan posao te se jasno vide konture njegove filozofije u igri, čvrsta odbrana koja ne dopušta protivnku kreaciju mnogih izrazitih šansi, taktička disciplina na visokom nivou te snalažljivi ofanzivni igrači koji su u stanju donijeti prevagu.
Nosioci igre su Lustenberger (jedan od ponajboljih igrača ove polusezone ne samo u Herthi po mome mišljenju), Hosogai i Adrian Ramos koji zaista igra odlično ove sezone i najbolji je strijelac tima sa 11 golova. Bit će veoma teško Herthi da zadrži Ramosa, ali ako ništa barem nek ga dobro unovče. Bit će interesantno pratiti što će se dešavati dalje sa Herthom i da li mogu ponoviti dobre igre kao i do sada. Evopska liga nije nerealna opcija.
7.

28 / +4
Polusezona odigrana ispod očekivanja za Schalke. Ovo za mene nije iznenađenje jer ih vodi Keller koji ovu ekipu nije pomaknuo naprijed niti za jedan segment dok ostali konukrentni timovi rade krupne korake prema naprijed i opasno prijete štrumfovima da ih izbace iz vrha lige. Potrebna je smjena trenera i nekoliko pojačanja na kritičnim pozicijama (prije svega zadnji vezni koji može i kvalitetno organizirati igru) da bi se klub trgnuo iz letargije .
Mnogo im fali Huntelaar, bez njega ide jako teško. Također se mnogo očekivalo i od KP Boatenga ali on za mene nije toliki kvalitet kako mnogi misle, mislim da su ga previše platili a isto to smatram i za Szalaija.
Ako se iduće sezone ne kvalifikuju za evropu klub će se naći u problemima jer poznata je činjenica da finansije i nisu baš najači segment kluba i potrebno je evopsko klupsko takmičenje kako bi se kadar finansirao odnosno kako bi bilo love za nova pojačanja koje su prijeko potrebna.
Ako je istina kako se ovih dana piše da će Keller ostati i dalje na klupi Schalkea, onda mogu reći da mi je drago da nisam u koži navijača toga kluba.
Schalke ima ogroman potencijal koji leži u ovome kadru, prije svega u mladim igračima ( Meyer, Draxler, Goretzka, Kolašinac) ali ne vjerujem da je Keller prava osoba koji će to sve ukomponovati. Pod hitno im treba i novi golman, ne znam stvarno zašto ne poduzimaju ništa po tom pitanju.
Farfan vodeći po broju pogodaka, 5 golova je dao (od toga čini mi se 3 iz penala).
8.

24 / -4
O Augsburgu sam nedavno pisao, o njima trenutno stvarno imam visoko mišljenje. Ovaj njihov plasman i igre iz ove polusezone su već sad za anale. Ljudi se bore ko lavovi, trče strašno i nema predaje do zadnje sekunde. Rekoh također da smo u njima dobili novog stabilnog Bundesligaša i bit će zanimljivo pratiti njih razvoj u idućih nekoliko godina. Prije par dana Weinzierl je produžio svoj ugovor što je odličan pokazatelj da ovaj klub i dalje namjerava ići korak po korak, ali prema boljemu. O evropi ne trebaju i ne smiju razmišljati, ali ne trebaju ni da se plaše da će natrag u cvajtu.
Ponajbolji igrači su Ostrzolek, Klavan, Daniel Baier - glavna idejna snaga tima /pokretač svih akcija i jedan od najpotcjenjenjijih veznih igrača Bundeslige, te Andre Hahn koje je jedno od najprijatnijih iznenađenja lige s obzirom da je došao ove sezone iz treće lige. igra vrlo dobro te je dao i najviše golova za tim (6), slijedi Altintop sa 5 koji sa svojim iskustvom daje veoma bitan doprinos ekipi.
To je to od mene što se prvih 8 tiče, ubrzo ću i za drugi dio tabele ponešto da napišem....