Zip je napisao/la:Slazem se u mnogo cemu s tobom.. Al moras imati neki cilj te lige..
Ne znaci ti nista ako si prvak, a dobijes cunu... Onda bolje prijateljske tekme organizovati...
Ja sam za Reg ligu iz mnogo razloga... I sve se moze definirati, samo uz jaku volju...
Al ko da gledam da bi nama pravili problem iz sumske, ev primjer.. bosna ima pravo na dva predstavnika, obi iz sumske bi trazili da jedan ide iz rs a jedan iz federacije...
Mislim, 100000 caka se mora rjesiti, pa da ta liga postane ono sto zelimo...
Postano kroz Forum SportSport.ba app.
To je taj problem prijatelju jer ta liga ovim manjim nikako ne odgovara. Vraga se neki njihovi drugi klubovi osim Borca mogu tu takmiciti, to bi za njih bila smrtna presuda.
To bi moglo po meni ici sljedecim tempom mozda.
1. Svaka drzava ucesnik smanjiti svoje lige na 8 klubova (svaka premier liga broji 8)
2. Zatim, igras prvi dio prvenstva 16 utakmica, od toga dva idu direktno u regionalnu ligu (iz koje se klubovi bore za euro kupove)
Recimo, matematika je sljedece:
U ligi se takmice klubovi iz, Slovenije, Hrvatske, BIH, Srbije i Crne gore.
Svaki tim iz prvog dijela prvenstva daja po 2X kluba direktno za regionalnu ligu, plus treceplasirani se bori ide u baraz. najbolji treci ide direkno, dakle to je 11, a ostalog ucesnika dobijamo iz baraza za regionalnu ligi od 12 klubova koji se bora za izlazak na euro scenu.
Ovi preostali u svojim drzavnim prvenstva se bore za opstanak. Sitvacija je na dnu skoro identicna samo sto dva ispadaju direktno (zadnja) a predzadnja dva idu u baraz za 1 ligu svojih drzava.
Ima tu jos varijanta da se dva prva sa polusezone u 1 ligi ubacuju i premier kada odu ovi klubovi u regionalno takmicenje.
Mislim, cilj je ovoga napraviti jedno zanimljivo i napetno takmicenje gdje ce biti dosta utakmica i na kraju ce najbolji igrati sa najbolje, tj pripremati se za euro scenu, a ostali za prezivljanje.
Za kup sistem ide prijedlog, slican kao danasnjih eng FA kup, dakle jedna utakmica.
Ovaj prijedlog je radio jedan moj prijatelj.
Prijedlog je vec u UEFA arhivi.
Ima tu jos stavki u vezi toga, posebice kada su nize lige upitanju.
Sve u svemu, treba se prvo rijesiti ovih malih klubova koji su robovi kvazi menadare i samo takvim ne odgovara reg liga. Vremenom, kako budete napredovali, sve ce te vise pricati o ovome, jer ce mnogo svatiti da se ovdje samo vrti u krug i da nemaju zdrave konkurencije.
Mozemo mi na PP da drugim ne smetamo ako zelis...
Uglavnom, prijedloga ima vise nego dobrih a ovaj bi bio dobar za sve...
@Evander - Nije to bas kako ti gledas bez uvrede.
Regionalno takmicenje samo po sebi vuce regionalne klubove, isto kao sto Vas Kusturica kaze: "Kako se razvijate, postaje regionalni a samim ti bolji sponzori ti dolaze"
To je dobit i to je bit fakticki, jer ovako za tebe nitko iskreno i ne zna niti te se sjeti do ljeta i euro scene, a onda standardno prica ide u krug.
Znacilo bi to mnogo kako Dinamo tako Rijeci, jer vraga je isto igrati na Marakani kada ti noge drhte svih 90 min i negdje po vukojebinama stalno. Igraci iz toga dosta nauoce i budu spremniji za evropu jer sa ovim tempom igraci ne mogu 45 min odigrati kako treba jedne prave euro tekme.
Sto se nereda tice, vjeruj mi samo dati slobodu Policiji i te grupice ne bi vise mogle na stadionima nista raditi, vec bi se na auto cestama sukobljavalje kao sto danas imamo slucaj.
To se sve da rijesiti, ako bi postojalo jaceg interesa...
Ja koliko znam Srbi bi sigurno igrali ligu juznog toka, sad koliko je relevantvno njih racunati u ovome svemu, tesko je predvidjeti.