Ja bih volio vidjeti info na koji nacin ce se izvrsiti raspodjela novca od tv prava. Kako sam shvatio, dosad su klubovi dobivali jednako, oko 60 k plus neki manji bonusi za plasman na tabeli?
Usporedbe radi (ne potenciram cifre naravno nego samo nacin raspodjele) evo kako englezi to dijele:
1) imaju svi jednu istu osnovu na koju dobiju po 50 posto za ravnomjernu podjelu (equally shared)
2) 25 posto po principu koliko su im klubovi imali prenosa pojedinacno u UK (Facility fees) (stavljam akcenat na ovu tacku)
3) 25 posto po osnovi po osnovi na kojem mjestu zavrsi ekipa (Merit Payments) (to bi valjda trebao biti onaj nas ekvivalent za bonus po osvojenom mjestu)
4) prihodi od reklama - jednako se dijele svima
5) prihodi od inostranih tv prava - dijele se jednako.
E sad, po ovome sto kontam kod nas, mi nemamo tacku 5, tacku 4 (vjerovatno ukljuceno u deal od 60k), i tacku 2.
Tacka 1 je ta ravnomjerna osnova i tacka 3 taj bonus koji se dobije po osvojenom mjestu. Ako sam u pravu, kod nas raspodjela novca prema klubovima nije ok, barem zbog tacke 2 gdje bi klubovi sa vise prenosa imali i veci kolac, sasvim logicno, te tacka 4 sta je sa reklamama?

Hase je opalio loptu sa tridesetak metara, pa kad je lopta polomila prećku, Hase se okrenuo Željovcima i rekao: ‘Neću vam ja više ni dolazit’ na Grbavicu. Šutaću vam s Vratnika.