Pomoc u vezi PC-a

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

miki_92
Kontakt:

Re: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la miki_92 » 12 jan 2017, 18:19

mandraX je napisao/la:Mišljenje o ovoj konfiguraciji?

http://www.procomp.ba/rasprodaja/2593-r ... er-i5.html
za te pare sasvim OK

taj i5 se jos uvijek dobro drzi i tek je nekih 10ak % sporiji od proc. novih generacija iste brzine

sto se tice graficke ja mislim da je to na slici HD 7750 , tesko da ces se na njoj u 2017. naigrati novijih naslova, ali za starije i manje zahtjevne moze proci

napojna je jako sumnjive kvalitete ali posto sama konfiguracija ne bi trebala vuci previse moze posluziti do kupovine bolje
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

Quinlan
Kontakt:

Post Postao/la Quinlan » 17 jan 2017, 20:54

@Asteriks
kakav si oko overclockinga, hocu da probam malo jos dici cpu brzinu pa odo citat tutorijale, ali ako znas da pomognes jos bolje :mrgreen:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 jan 2017, 21:12

Quinlan je napisao/la:@Asteriks
kakav si oko overclockinga, hocu da probam malo jos dici cpu brzinu pa odo citat tutorijale, ali ako znas da pomognes jos bolje :mrgreen:
http://www.itrevolucija.org/vodic-za-overclocking/

Imas sve u detalje, tesko ces naci bolje objasnjenje.

Ovo da testiras stabilnost sistema imas i Everestov stres test il tak nesto tak da ne moras skidati npr. dva dodatna programa.

I jos jedna ispravka ovog teksta, gledaj da ti temp ne prelazi 65 stepeni pod bilo kakvim opterecenjem.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Quinlan
Kontakt:

Re: RE: Re: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la Quinlan » 17 jan 2017, 21:26

Asteriks je napisao/la:
Quinlan je napisao/la:@Asteriks
http://www.itrevolucija.org/vodic-za-overclocking/

Imas sve u detalje, tesko ces naci bolje objasnjenje.

Ovo da testiras stabilnost sistema imas i Everestov stres test il tak nesto tak da ne moras skidati npr. dva dodatna programa.

I jos jedna ispravka ovog teksta, gledaj da ti temp ne prelazi 65 stepeni pod bilo kakvim opterecenjem.
Davno sam ja njega digo sa 1.86 na 2.0 i preko kad idem ne radi tj. treba voltazu dići i nisam nikad diro pa sad da pokušam još malo podići :D

Hvala na linku ja engleske nekakve čito :D

I sad je temp 51max mi do 55-56 ću ići jer je max za ovaj CPU samo 60 pa da ne napravim belaj :D

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 jan 2017, 21:32

Ak zapnes oko nekih caka ev par pojasnjenja

Front Side Bus (FSB) - sabirnica procesora. Imamo "pravu" i tzv. "quad pumped" frekvenciju. Potonja se dobije množenjem ''prave'' frekvencije sa 4. Npr. s postavljenih 333 MHz, množenjem sa 4, dobivamo krajnju frekvenciju sabirnice - 1333MHz (quad pumped FSB). U overclockingu se sve vrti oko frekvencije ove sabirnice. Množenjem FSB-a i množitelja dobivamo krajnju brzinu procesora (npr. 333*8=2666MHz).

CPU Multiplier - množitelj procesora, definira finalnu brzinu samog procesora. Kako sam gore rekao: množenjem FSB-a i množitelja dobivamo pravu brzinu procesora. Većina novih procesora dolazi sa zaključanim množiteljima (prema "gore"). Izuzev Intelove Extreme serije, odnosno AMD-ove FX i Black Edition serije procesora.

vCore - napon procesora. Dizanje napona procesora vam omogućava veće frekvencije istog. Rezultat većeg napona je veće grijanje procesora. Stoga je u slučaju većeg overclocka vrlo poželjno nabaviti neki bolji zamjenski hladnjak (prijedlozi niže u tekstu). Preporuka je da napon podešavate ručno jer ploča na "Auto" postavkama nerijetko daje procesoru više napona nego što treba. A time nepotrebno dobivamo veće grijanje.
1. sabirnica x memorijski djelitelj = efektivna brzina memorije

Primjer 1
400MHz (sabirnica) x 2.00 (djelitelj) = 800MHz (efektivna brzina memorije)

2. sabirnica x množitelj = brzina procesora

Primjer 2
400Mhz (sabirnica)* 8 (množitelj) = 3200MHz (finalna brzina procesora)

Koliko god se malo činilo, te dvije formule predstavljaju cijelu bit.

Primjer 3
Ako želite 3.2GHz, a imate procesor sa množiteljem 8:

3200MHz (procesor) = 8 (množitelj) x "x" MHz (sabirnica)

Čisto ''matematikom'' dijeljenjem brzine procesora i njegovog množitelja, dobijemo brzinu same sabirnice. A iz nje dobijemo brzinu memorije. Ovisno o djelitelju.

Uzmimo za primjer GB-ovu ploču na kojoj uzmemo djelitelj npr 2.40, koliko će biti finalna brzina memorije?

400MHz (sabirnica) x 2.40 (djelitelj) = 960MHz (efektivna brzina memorije)

Traženje maksimalne frekvencije procesora
Povećavati FSB za 5-10MHz.
Ukoliko je potrebno (ako memorija ne može pratiti), djelitelj memorije smanjiti ili držati na stocku.
Za testiranje stabilnosti provrtjeti Prime SmallFTT's.
Vrtjeti ga 30-ak minuta. Ako prođe, vraćamo se na točku 1., a ako ne prođe idemo na točku 5. Također je potrebno konstatno pratiti temperature.
Povećati voltažu procesora za jednu stepenicu. Ponavljati proces sve dok temperatura procesora ne dođe do kritične razine. Ili jednostavno dođete do "zida"
Traženje maksimalne frekvencije FSB-a:
Povećavati FSB za 5-10MHz.
Ukoliko je potrebno (ako memorija ne može pratiti), djelitelj memorije smanjiti ili držati na stocku.
Za tesiranje stabilnosti provrtjeti Prime LargeFFT, kako sam gore rekao, isti opterećuje i čipset te memoriju, tako da će testirati i FSB a ne samo CPU.
Vrtjeti ga 30-ak minuta. Ako prođe, vraćamo se na točku 1., a ako ne prođe idemo na točku 5. Također je potrebno konstatno pratiti temperature.
U slučaju viših frekvencija (450+), lagano povećavati voltaže čipseta.
Traženje maksimalne frekvencije memorije
Da nas ne koči procesor, spustimo sabirnicu i dignemo za jednu stepenicu djelitelj memorije.
Opustimo latencije na CL5.
Dižemo postepeno FSBu razmacima od 10-ak MHz.
Testiramo sa Prime Blend testom ili Memtestom
U slučaju rušenja, dižemo voltažu za jednu stepenicu i ponavljamo postupak
Poželjno je imati ventilator da puše po memoriji tokom testiranja
Et par stvari koje su tamo sturo prikazane i nisu detaljno obradjene al snaci ces se ti, tu nema sumnje. :)

A temperatura, sta god da radis gledaj da ide max do 60 i to je neka crvena linija.

Quinlan
Kontakt:

Post Postao/la Quinlan » 17 jan 2017, 21:43

Ma ništa ipak nemam opcije u biosu da dižem voltazu tako da ostajem na 2.0 :D
Propao pokušaj, halali što te ispegla :D

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 jan 2017, 21:54

Vidis da li imas zadnju verziju biosa, ak postoji neki noviji update, skines, za min dvi flesujes i mozda ti otključa i ponudi opcije koje fale.

High

Post Postao/la High » 18 jan 2017, 11:59

Već godinu-dvije problema s konekcijom nemam samo ako upalim laptop i odmah ga restart. Ako to ne uradim, konekcija se gubi. Nikako ne mogu iz prve upaliti i imati kvalitetnu konekciju. Do čeg bi moglo biti?
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 jan 2017, 12:59

High je napisao/la:Već godinu-dvije problema s konekcijom nemam samo ako upalim laptop i odmah ga restart. Ako to ne uradim, konekcija se gubi. Nikako ne mogu iz prve upaliti i imati kvalitetnu konekciju. Do čeg bi moglo biti?
-Lose konfigurisan modem, neispravnost istog ili greska sistema. To je sire polje koje zahtjeva detaljan pristup ali vecinu imas u event vieweru (ides Control Panel - System and Secutiry - Administrative Tools - Event Viewer - Custom Views - Administrative Events). Znaci u ovom admin events su ti zapisane sva znacajnija upozorenja koja mozes kopirati i guglati.

Za pocetak ocistis sistem sa advancedsystemcare (kojeg nakon toga deinstaliras).

Imas onda opciju u command promptu - IPCONFIG /RELEASE zatim enter, sacekas 5 sec pa IPCONFIG /RENEW i opet enter.

To bi otp bilo sve sto je u tvojim rukama a ako ne upali jednostavno zamjenis taj modem.

MarlonLT
Kontakt:

Post Postao/la MarlonLT » 18 jan 2017, 17:35

Koji je najbolji program za update drajvera da to sve odradi? al besplatan naravnvo :D

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 19 jan 2017, 00:00

:bow:

High

Post Postao/la High » 19 jan 2017, 14:08

Asteriks je napisao/la:
High je napisao/la:Već godinu-dvije problema s konekcijom nemam samo ako upalim laptop i odmah ga restart. Ako to ne uradim, konekcija se gubi. Nikako ne mogu iz prve upaliti i imati kvalitetnu konekciju. Do čeg bi moglo biti?
-Lose konfigurisan modem, neispravnost istog ili greska sistema. To je sire polje koje zahtjeva detaljan pristup ali vecinu imas u event vieweru (ides Control Panel - System and Secutiry - Administrative Tools - Event Viewer - Custom Views - Administrative Events). Znaci u ovom admin events su ti zapisane sva znacajnija upozorenja koja mozes kopirati i guglati.

Za pocetak ocistis sistem sa advancedsystemcare (kojeg nakon toga deinstaliras).

Imas onda opciju u command promptu - IPCONFIG /RELEASE zatim enter, sacekas 5 sec pa IPCONFIG /RENEW i opet enter.

To bi otp bilo sve sto je u tvojim rukama a ako ne upali jednostavno zamjenis taj modem.
Upalilo je ovo s programom. :D Hvala ti! Imao sam instaliran AVG TuneUp i 360 Total Security, preko kojih sam čistio te greške, ali mi to nisu otklonili. Evo sad može. :D
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 jan 2017, 14:13

Et odlicno.

Inace 360 TS je antivirus pa tak ne moze upotpunosti (posto ima djelmicno instaliranu bazu) ispraviti greske kao ovaj advanced... koji je tune up ali zato ovaj drugi ne detektuje il uklanja viruse kao 360 (koji je opet tu nepogrijesiv). Znaci ova dva programa se nadopunjuju.

Quinlan
Kontakt:

Post Postao/la Quinlan » 19 jan 2017, 14:29

Puko mi kompjuter :rol: :rol:slika

Kaže desifruj simbole pa ću se upalit :rol:

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 19 jan 2017, 16:47

miki_92 je napisao/la::bow:

:tokralju: :tokralju: :tokralju:

Kako sam ovo preskočio :o
4.10.2009.

MarlonLT
Kontakt:

Post Postao/la MarlonLT » 19 jan 2017, 18:35

slika

Ovo mi se desava kad ocu obrisem nesto na win10,i sad izaso update za Javu isto nesto slicno pise,znaci ne mogu nista ni brisati ni istalirati,pa ako neko zna sta je u pitanje nek pomogne? :D
Cak za CCleaner pise ova verzija windowsa ne podrzava pa ne mogu ni njega otvoriti.

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 19 jan 2017, 18:42

koalem je napisao/la:
miki_92 je napisao/la::bow:

:tokralju: :tokralju: :tokralju:

Kako sam ovo preskočio :o
nije sreca ni skupo :mrgreen:

http://www.ibuypower.com/product/landingpage/snowblind

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 20 jan 2017, 03:39

Mislim da su rekli oko 250$ u slobodnoj prodaji za case sam :D
4.10.2009.

chelsea358
Kontakt:

Post Postao/la chelsea358 » 20 jan 2017, 11:23

Ovako jucer sam bio pokupio neki virus tako da sam instalirao W7 Ultimate 64, i poskidao sam sve drajvere i u device manageru sam rijesio sve one zute tacke (ako me kontate :mrgreen: osim jedne al mislim da nije to problem) ,i sada kad spojim lapotp na tv preko hdmi kabla rezolucija na tv je velika tj. na tvu ne vidim po 1 cm sa svake strane a ne mogu mijenjati rezoluciji blokirano je na 1280 x 720
Valjda ste skontali ovo sam na brzinu napisao :D

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: JackW i 39 gostiju.