Postao/la miralem444 » 05 mar 2010, 21:03
Sigurno da ne bih zakasnio na sastanak sa Safetom Sušićem u njegovom omiljenom kutku «Blue», gdje pije jutarnji kapućino, da nisam naletio na Senada Repuha. Bivši prvotimac i kapiten Sarajeva, devedesetih godina bh. reprezentativac, osjetio je potrebnu nešto reći.
- Ne znam šta drugi misle, ali ja sam oduševljen kako su momci igrali. U igri protiv jake Gane prepoznajem snažan karakter naše ekipe i rukopis novog trenera. Najteže je igrati prijateljske utakmice. Posebno mi je drago zbog Sušića - izrazio je Repuh zadovoljstvo debi-pobjedom novog selektora, koji je sa kolegama Arsenom Novalijom i Sašom Ibruljem vrtio film koševske utakmice.
- Drago mi je, dakako. Lijep je osjećaj pobjediti na startu. Osjetim i da je raji drago, a posebno sam sretan kako su nas navijači primili. Za ovo doba godine, bilo je dosta navijača. Iako rezultat nije u prvom planu, sretan sam što smo pobjedili - staloženo je Sušić komentirao svoj debi.
Otkrio nam je svoja debitanska trenerska iskustva u klubovima u kojima je radio.
- Imao sam sreću da sam sa svim klubovima startao pobjedom. I u Saudijskoj Arabiji i u Francuskoj i u Turskoj. Ustvari, jedino nisam pobjedio kada sam preuzeo Ankaraspor.
Pobjeda na težini dobiva ako se zna da je na kontra strani bio viceprvak Afričkog Kupa nacija, jedna od najboljih reprezentacija iz tog dijela svijeta.
- Gana jeste bila oslabljena, ali su svejedno pokazali i snagu i volju za pobjedom. Imali su svojih faza, ali sam uvjeren da bi moj tim lakše odradio utakmicu da je teren bio bolji. Nije bilo lako kontrolisati igru i teren po oranici. Pogotovo ne kada je trebalo istrčati veće dionice.
Navijači i skoro svi mediji su Miralema Pjanića proglasili igračem utakmice. Kao i uvjek odbranom je suvereno komandirao Emir Spahić i bez gola blistao Edin Džeko, majstorski je odigrao Vedad Ibišević. Željeli smo od selektora čuti ko je igrač utakmice?
- Neka, to je vaš posao. Iako je bilo «praznog» hoda, nekih grešaka, koje su sastavni dio igre, mene je oduševio karakter ove ekipe. Nikad nisam vidio složniju ekipu od mojih igrača. Osjetio sam to nakon prvog sastanka, poslije prvog treninga, a potvrdili su to i tokom utakmice. U mojoj generaciji sve se završavalo utakmicom, iako sam igrao u složnoj ekipi. Prije utakmice sam bio ponosan kako momci u svlačionici svi složno stave ruku na ruku, kako se druže, bore jedan za drugog. Džeku sam iz hotela vozio do grada. I on mi je rekao kako su svi privatno dobri. To me baš raduje.
Sretan je što ima autoritativnog kapitena, ali i strahuje...
- Spahić je veliki autoritet kod suigrača, on je pravi lider. Međutim, mi danas nemamo zamjenu za njega. Zato sam zabrinut ukoliko bi kartoni ili nedaj Bože povreda izbacili Spahića iz stroja. Nadam se da toga neće biti, a ja svakako moram tražiti rješenja za defanzivne pozicije. Preporučili su mi Sudića iz Švedske, neko mi je spomenuo jednog momka iz Karlovca. Sada nisam zvao Mravca i Mirvića... Do utakmice sa Švedskom i Njemačkom, a posebno do početka kvalifikacija, moram naći igrače za deficitarne pozicije.
Selektor je znao kakvu moć, radar u nogama, kompjuter u glavi, ima Miralem Pjanić. Zato mu je našao novu poziciju.
- Miralem je klasan igrač. Gledao sam ga pedesetak puta u Lionu, ali tek nakon dva treninga vidio sam kakvu raskoš posjeduje. Ima odličan pas, sjajan pregled igre, a i kvalitetan šut, što je potvrdio eurogolom. Ova pozicija možda mu najviše odgovara, jer ima više prostora.
O iskusnim veznjacima Elviru Rahimiću i Samiru Muratoviću, kaže:
- Dogovorio sam prije utakmice da će Rahimić početi, a drugi dio igrati Muratović. Rahimić je bio konkretniji, jer je i lakši od Muratovića. Odradio je dobar posao na sredini.
Zna da nema brzih igrača u timu, ali će ih tražiti.
- Tačno je da bez brzih igrača nema brzog protoka lopti, da je suparnički gol sve dalje. Imao sam Admira Vladavića i Ermina Zeca. Eto, dao sam šansu Zecu, koji je odigrao petnaestak minuta.
Priznaje "coach" bh. reprezentacije da je formacija bila preofanzivna.
- Bilo je u dobrom dijelu utakmice po četiri-pet, po vokaciji napadača ili ofanzivnih veznjaka. Sigurno da protiv Francuske i Rumunije nećemo igrati tako hazarderski. Nije mi rezultat bio u prvom planu, iako sam po ranijem dogovoru trebao Spahića mijenjati već nakon prvog poluvremena, ali kako je rezultat bio 1:1, odlučio sam da odigra do kraja. Spahić mi je prije utakmice rekao da je njegov trener zamolio da igra samo poluvrijeme, ali odigrao je odlično cijelu utakmicu.
Selektor će vrijeme do naredne utakmice iskoristiti da snimi sve potencijalne kandidate.
- Podijelit ću svojim saradnicima zadaću, svi ćemo raditi i pratiti kandidate. Borče Sredojević će pratiti ove iz Regiona, a mi ostali po Evropi. Dobijam dosta preporuka za naše igrače. Nikog neću otpisati, nikom zatvoriti vrata, ali niko neće ući zbog menadžera ili reklamiranja po novinama. Samo forma i ponašanje su kriteriji za poziv.
Na kraju je selektor rekao i nekoliko riječi o strožijem režimu u bazi reprezentacije.
- Čisto, da se ne protumači pogrešno. Nije riječ o zahtjevu igrača, niti o mojoj odluci. Nismo se izolovali zbog novinara. Nipošto. Želja nam je da zbog drugih posjetilaca igrači imaju mir. Moj stručni štab i igrači bit će vam uvjek na raspolaganju. Na istom smo zadatku, samo zajednički ćemo izgraditi pravu atmosferu za utakmice koje nas čeka. U dogovoru sa sekretarom Jasminom Bakovićem, koji je vaš prijatelj i kolega, dogovorit ćemo šta je najbolje za sve, kako bi ostvarili željene rezultate - izjavio je za "San" Safet Sušić.
S. Sinanović
O Domeneku i Dešampu
Selektor je komenturao prijateljske utakmice naših suparnika u grupi.
- Bilo bi iznenađenje da je Francuska dobila Španiju, tako da me ne čudi ishod njihovog meča. Ni pobjeda Izraela protiv Rumuna nije senzacija. Ipak, sve su to prijateljske utakmice. Pobjeda Bjelorusije nad Armenijom je očekivana, možda je iznenađenje poraz Luksemburga na svom terenu. Albanija je pobjedom nad S. Irskom pokazala da će svima biti neugodan protivnik. Mislim da će Domenek otići sa klupe. Realno bi bilo da ga zamjeni Didije Dešamp. Domenek nekako nervira francuske navijače, publika zviždi i njemu i reprezentaciji - kaže Pape.
Saša će igrati
Selektor žali, ali nikom ne zamjera, što ranije nije znao da će se igrati na Koševu. Evo i zašto?
- Mislili smo da se igra sa Saudijskom Arabijom i zato nisam zvao Sašu Papca. Da sam mogao na vrijeme pozvati Papca, zvao bih ga za ovu utakmicu. Za mečeve sa Švedskom i Njemačkom svakako ću ga zvati - najavljuje Sušić.
Kćerka i Hadžibegić prvi čestitali
Čak i prije utakmice selektoru su stizale čestitke. Dvije jako važne.
- Faruk Hadžibegić me zvao prije utakmice. Ja sam njemu čestitao jer je postao djed, a on me uvjeravao kako ćemo dobiti Ganu. Nakon utakmice zvala me kćerka, koja je negdje na internetu naša našu utakmicu. Iako je sin Deni ekspert za kompjutere i informatiku, kćerka je i njega obavijestila gdje da gleda. Nakon utakmice je samo rekla: Igrali ste super!
neznam jel ko objavljivo al svaka cast susicu tako se obavlja ovaj poso...kapa dolje...
>..,.-I DUSU SVOJU ZA BOSNU MOJU.:<.,.