Postao/la sarajlija89 » 11 avg 2011, 11:43
Agnelli: Vratit ćemo naše naslove
Jucer je održana konferencija za novinare na kojoj su nazočili Andrea Agnelli, Michael Briamonte (pravni koordinator i član uprave Juventusa), Pascal Landi (profesor upravnog prava), i Luigi Chiappero (već branio Juventus u procesu doping). Predstavljeni su sljedeći koraci Juventusa vezano za slučaj Calciopoli.
Donosimo vam pregled cijele konferencije:
Predsjednik Andrea Agnelli:
"Pozdrav svima. Sazvali smo ovu konferenciju danas, u prisutnosti odvjetnika Briamonte i Chiappero, i profesora Landi, kako bi vas obavijestili o daljnjim koracima vezano za proces Calciopoli. Juventus je uvijek igrao na terenu i pokušao pobjediti svaku utakmicu koju je igrao, na terenu. Igra zbog koje smo vas danas pozvali se očito igrala u Rimu, zato mislimo da je upravo Rim najbolje mjesto za objavu naše strategije nakon odluke suda. Već 6. srpnja sam izrazio zabrinutost s obzirom na sastav ljudi koji su donosili odluku, kako neće odlučivati na temelju dokaza koje smo predstavili u svibnju 2010. Tako je i bilo. Savezno vijeće je odlučilo da ne odlučuju o tome, i za nas to nije bilo iznenađenje, a s druge strane postavlja se pitanje što podrazumijeva primjena pravnih pravila u sportu. Dakle, već onda je odvjetnik Briamonte, koji ja zadužen za pravne poslove tvrtke, počeo razrađivati najbolju strategiju za s kojom ćemo nastaviti borbu. Odvjetnici Briamonte, Chiappero i profesor Landi će vam u detalje objasniti naše inicijative, koje su od temeljne važnosti za Juventus. Juventus se od 2006. oslanjao na ispravnu primjenu sporskog prava, te je platio visoku cijenu zbog toga, zbog vjere u pravdu. S vremenom su se pojavile neke nove činjenice proizašle iz procesa u Napulju. Činjenice koje smo prezentirali u svibnju 2010., koje su imale u cilju da svi članovi unutar saveza imaju jednak tretman. Zahvaljujući tim činjenicama došli smo do zaklljučka da su se različito tretirale slične stvari u ovom postupku, što je neprihvatljivo za nas. Taj isti sustav koji je linčovao Juventus davne 2006., sada je shvatio da nije nadležan za donošenje takve odluke. Takvo nešto je apsolutno neprihvatljivo. Mi ćemo učiniti sve kako bi ispravili ovu nepravu kako bi napokon mogli krenuti naprijed. S ove točke gledišta, mi se ne bojimo sukoba, nemamo straha od nikoga. Ali mi ne mislimo ovaj put sjediti za stolom kao što je to bilo u prošlosti, i dopustiti da se prikrije ono što se dogodilo u prošlosti. Nažalost, još nismo u stanju tražiti dva naslova, za koje vjerujemo da smo ih osvojili na terenu."
Briamonte, pravni savjetnik Juventusa:
"Naš zadatak je da promijenimo status quo. Naš posao je započeo 2010. , kad je na temelju naših dokazana Savezno Tužiteljstvo provelo odgovarajuće istrage. Pojavila su se 3 podatka, koji dijele sve strane u postupku. Prvi je nedostatak osnovnih dokaza za dodjelu prvenstva iz 2006. nekom drugom. Drugi element je nastao tiho - i iz izvješća tužiteljstva je vidljivo postojanje činjenica koje se kvalificiraju kao ilegalne temeljem članka 6 sportskog zakonika koji je bio na snazi u vrijeme donošenja presude. Treći element je zastara po kojoj nebi bilo moguće procesuirati osobe koje su sudjelovale u donošenju ovakve presude. Analizirajući ova tri podatka, predsjednik mi je dao zadaću da ispitam razumnost odluke donešene 18.srpnja 2011. I mi nismo u mogućnosti pronaći logičnan slijed događaja koji povezuje ta tri elementa s odlukom pojedinaca koji sačinjavaju tijelo koji su presudili Juventusu. Sada, po našem mišljenju, dogodilo se sljedeće: ili su presuda i istrage iz 2006. rezultat grubog nemara ili pravo ne vrijedi za sve jednako, iako postoje materijalni dokazi. U oba slučaja, klub je oštećen i za to netko mora odgovarati. Ovdje je donešena presuda bez razmišljanja o posljedicama, a savez će morati objasniti kako je moguće da se mimo zakona odlučivalo o ovako ozbiljnim stvarima. Da ne duljimo, mi ne možemo prihvatiti da odgovorni ne odgovaraju za svoj nemar, i da se brane kako ne znaju zašto je donošena takva presuda. Ne možete reći da je prošlo vrijeme za to, tj. možete, ali onda ćete snositi posljedice. Dakle, sva ta ponašanju su uzrokavala štetu, a nitko nije iznad zakona. I nogometni savez je pravna osoba, koja na kraju odgovara Ministarstvu unutarnjih poslova, a o svemu ćemo obavijestiti i međunarodne sportske organe. Naš plan je: Prvo ćemo iscrpiti sva domaća pravna sredstva, krenut ćemo od Nacionalno Arbitražnog suda za sport, zatim ćemo se obratiti i Regionalnom tužitelju revizorskog suda, koji će provjeriti postupke nadležnih osoba u ovom postupku. I u slučaju štete, odgovornost će snositi javna porezna tijela. Paralelno ćemo se obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova, kako bi gospoda koja čine nogometni savez shvatila da i oni podliježu zakonu, te da ne mogu donositi odluke bez posljedica. Imamo velika očekivanja, a također sve promatra i UEFA. Sve ove aktivnosti će se provoditi s ustrajnošću da dođemo do cilja, do pravde."
Profesor Landi:
"Nacionalno Abitražno vijeće bi trebalo proglasiti odluke "3 mudraca" i Saveznog Vijeća, nezakonitima. Žalba Državnom vijeću će uslijediti ako ne dobijemo sve potrebna odgovore iz sportskih instanci, a zatim slijedi korištenje na svim razinama da bi vratili naslov iz 2006.Također ćemo podnijeti žalbu tužitelju u Laziu, što je prvi korak prema zahtjevu za ekonomskom odštetom, zbog velikih financijskih gubitaka koji su prouzročeni ovim presudama."
Odvjetnik Chiappero:
"Da bi vratili Scudetto iz 2004-2005 čekamo konačnu odluku iz Napulja, a zatim idemo na kazneni sud, a očekujemo kako će se naslov iz 2006. ubrzo prepisati Juventusu. Ono što se dogodilo 18.srpnja je vrlo ozbiljno u pogledu jednakog postupanja za Juventus, i vjerujemo da će se to ispraviti."
Za kraj Andrea Agnelli:
"To su naši naslovi, i ovaj put ne odustajemo dok ih ne vratimo tamo gdje pripadaju".
FORZA JUVE
"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★