Književnost
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Književnost
tema je književnost, a ne stotinu drugih filozofsko-socioloških pojava, teorija, i kretanja...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Dobro, partibrejkeruDANTES je napisao/la:tema je književnost, a ne stotinu drugih filozofsko-socioloških pojava, teorija, i kretanja...

Je li ko čitao putopise Artura Džona Evansa, tačnije onaj o Bosni i Hercegovini?
NAPRIJED NARODE!
- PatrickBateman
- Kontakt:
Jel to onaj Andricev plagijator? Mislim da sam citao dijelove i clanak u vezi tog putopisaZeman je napisao/la: Je li ko čitao putopise Artura Džona Evansa, tačnije onaj o Bosni i Hercegovini?
Ne znam. Prijatelj mi preporučio. Kaže i on da je slično Andrićevim opisima tog doba. Malo mi čudno da je stariji, puno stariji gospodin plagijator u ovom slučaju.PatrickBateman je napisao/la:Jel to onaj Andricev plagijator? Mislim da sam citao dijelove i clanak u vezi tog putopisaZeman je napisao/la: Je li ko čitao putopise Artura Džona Evansa, tačnije onaj o Bosni i Hercegovini?
NAPRIJED NARODE!
- PatrickBateman
- Kontakt:
Anthony Rhodes je u pitanju, ipak. Jel ko fan Sartra ovdje? ili Dostojevskog? Neki dan trazim po sajmu Bijesove, i necu da kupim samo radi prijevoda Neciste sile 

ja volim dostojevskog... braća karamazov su mi omiljeni roman ruske književnosti...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Zločin i kazna je meni bolje, volim takvu vrstu romana, nije mi bilo dosadno čitat ni one opise muhe u letu, dok karamazovi treća najbolja, poslije idiotaDANTES je napisao/la:ja volim dostojevskog... braća karamazov su mi omiljeni roman ruske književnosti...
I had an appointment with you tonight… in Samarra.
Amicci Di Nessuno
Vječna Ljubav Čeličnog Grada
Vječna Ljubav Čeličnog Grada
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
"Bjesovi" iliti "Zli dusi".PatrickBateman je napisao/la:Anthony Rhodes je u pitanju, ipak. Jel ko fan Sartra ovdje? ili Dostojevskog? Neki dan trazim po sajmu Bijesove, i necu da kupim samo radi prijevoda Neciste sile
Još ne naletih na "Nečiste sile", moram priznati.

Meni je "Dvojnik" broj jedan kada je Fjodorevski (

Biraj šta ćeš.

Od Sartra sam pročitao samo "Mučninu" i to prije sto godina.

"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
Gledam u ovu Anu Karenjinu ispred sebe i razmisljam bil je citao sad kad ne moram il za 3 mjeseca kad budem morao
A cijene ovih knjiga su fakat skupe.
5Km trivijalne knjige a ove klasicne pretpostavljam da su skuplje.

"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
- PatrickBateman
- Kontakt:
Jbg stariji si, ja jos ne zaradjujem pa mi ofirno traziti pare za citavu zbirkuMonolog je napisao/la:"Bjesovi" iliti "Zli dusi".PatrickBateman je napisao/la:Anthony Rhodes je u pitanju, ipak. Jel ko fan Sartra ovdje? ili Dostojevskog? Neki dan trazim po sajmu Bijesove, i necu da kupim samo radi prijevoda Neciste sile
Još ne naletih na "Nečiste sile", moram priznati.![]()
Meni je "Dvojnik" broj jedan kada je Fjodorevski () u pitanju.
Biraj šta ćeš.Mada, moram biti potpuno iskren prema tebi. Fali mi jedna knjiga; moja kolekcija sadrži (samo) 14 knjiga (jedna je posuđena i nikad nije vraćena
).
Od Sartra sam pročitao samo "Mučninu" i to prije sto godina.

Kakvi su ti bjesovi? NIkada,nijedna knjiga mi nije ponudila dva lika,kao Kirilova i Stavrogina,koji su me jednostavno pomeli s nogu, da se tako izrazim

Dvojnika nisam jos citao, al' ako ti kazes da ti je najbolja, pogurat cu je na spisku

Zapisi iz podzemlja su mi kompozicijom i nacinom pisanja,i temom odlicni. O Karamazovim i Zlocinu ne treba previse pisati, samo zalim za epilogom u Zlocinu... Ovo ostalo,Idiot,Kockar,drugi zapisi,i ostatak su isto dobri,ali ipak zaostaju za ovim nabrojanim iznad.
pa kako te Mucnina nije navukla da citas dalje ?

Volis li kamija?
kami je dobar, malo kraducka fore od dostojevskog, ali ima i svoj stil...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Bolje čitaj sad, jest da meni nije legla nikako, predosadna mi bilaOtelo je napisao/la:Gledam u ovu Anu Karenjinu ispred sebe i razmisljam bil je citao sad kad ne moram il za 3 mjeseca kad budem morao![]()
![]()
I had an appointment with you tonight… in Samarra.
@ High ,
onaj pisac kome nisam znao ime pre neki dan zove se Muharem Bazdulj
Ali ne znam dal cu ga citati
"Volio je prepričavati neki novinski članak u kojem je Fudbalski klub Sarajevo prozvan bošnjačkom ’Crvenom Zvezdom’. Zvezda, Croatia, Sarajevo, sve je to isti šljam, mislio je Sejo, a Partizan, Hajduk i Željezničar (kako im i imena kažu) su timovi jadnih i obespravljenih, poniženih i uvrijeđenih, tužnih gubitnika" ( nije da se ne slazem sa ovim " tuznih gubitnika" , ali umesto Hajduka trebao je ici Dinamo ).
onaj pisac kome nisam znao ime pre neki dan zove se Muharem Bazdulj

"Volio je prepričavati neki novinski članak u kojem je Fudbalski klub Sarajevo prozvan bošnjačkom ’Crvenom Zvezdom’. Zvezda, Croatia, Sarajevo, sve je to isti šljam, mislio je Sejo, a Partizan, Hajduk i Željezničar (kako im i imena kažu) su timovi jadnih i obespravljenih, poniženih i uvrijeđenih, tužnih gubitnika" ( nije da se ne slazem sa ovim " tuznih gubitnika" , ali umesto Hajduka trebao je ici Dinamo ).
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....
[youtube][/youtube]
Na današnji dan, 1877. godine, na Zmijanju, u selu Stričići, rođen je Petar Kočić.
Na današnji dan, 1877. godine, na Zmijanju, u selu Stričići, rođen je Petar Kočić.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.
valjda je čovjek mislio na simbolizan onoga šta klubovi predstavljaju... Dinamo se oduvijek furao na neke građanske i burzujske spike... Željezničar, radnik radnička klasa, uvijek zakinuta, Partizan borac, gerilac, koji se bori protiv moćnik, Hajduk isto to... to je ta analogija... po mom mišljenju @Tribalian
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Postujem misljenje ali da ne razvodnjavam sad , mogu i ja da postavim stvari na moj nacin kad su u pitanju ovih 6 klubova , ne samo ja vec svako od nas i svako ce biti u pravu, to je lepota bivse nam drzaveDANTES je napisao/la:valjda je čovjek mislio na simbolizan onoga šta klubovi predstavljaju... Dinamo se oduvijek furao na neke građanske i burzujske spike... Željezničar, radnik radnička klasa, uvijek zakinuta, Partizan borac, gerilac, koji se bori protiv moćnik, Hajduk isto to... to je ta analogija... po mom mišljenju @Tribalian

Velikan.High je napisao/la: Na današnji dan, 1877. godine, na Zmijanju, u selu Stričići, rođen je Petar Kočić.
@ Dantes

Spremam se da procitam ovo, da vidim i ja malo tu SF literaturu

Evo sta poznavaoci ove oblasti kazu o Zivkovicevom delu
Po svom bogatom tkanju stilskih i kompozicionih umeštava, kao i po imaginativnim dosezima i intelektualnoj istančanosti, Četvrti krug mora se smatrati Živkovićevim istinskim remek-delom koje nadilazi njegova ostala i inače osobena i jedinstvena prozna ostvarenja.
Vilijem Tompson, SF Site.com
Kada se delovi slagalice Četvrtog kruga slože u celinu u čitaočevom umu, nastaje nešto veoma blisko bogojavljanju. Posredi je jedan od najizuzetnijih trenutaka moderne fantastike, a svakako i jedan od najlepših (...) Bogatstvo ovog romana toliko je veliko da može da obuhvati neograničen broj tumačenja, te stoga nema nikakve sumnje da će godinama nadahnjivati književne analize. Četvrti krug najistančanija je alegorija razumevanja koja se pojavila u novijem vremenu.
Nikolas Gevers, Locus
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 18 gostiju.