Ovdje se jasno vidi kako Palestinci prvi napadaju a jadni Zidovi se samo brane

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Kako je Izrael uspio proglasiti nezavisnost u tuđoj državi ?ArtemisFowl je napisao/la: ↑13 okt 2023, 12:40Pričamo o oružanim sukobima. Izrael proglasio nezavisnost 1948. i napali ih sve okolne arapske zemlje zajedno što je rezultiralo najvećim progonom arapskog stanovništva. Kako je tu Izrael agresor?
Pa kako je moguće oteti nekom zemlju, proglasiti državu na toj teritoriji a ne izazvati sukobe ?ArtemisFowl je napisao/la: ↑13 okt 2023, 12:40
Pričamo o oružanim sukobima. Izrael proglasio nezavisnost 1948. i napali ih sve okolne arapske zemlje zajedno što je rezultiralo najvećim progonom arapskog stanovništva. Kako je tu Izrael agresor?
Zašto misliš da je to tuđa država? Proglasili nezavisnost na teritoriji gdje su oni većina, htjeli su prihvatiti UN plan.
Već jesu proglasili RS i mi smo to prihvatili Dejtonskim sporazumom. Hvala bogu nemamo terorističkih napada svake godine i međunacionalne sukobe u zemlji.chily-rz je napisao/la: ↑13 okt 2023, 12:45Pa kako je moguće oteti nekom zemlju, proglasiti državu na toj teritoriji a ne izazvati sukobe ?ArtemisFowl je napisao/la: ↑13 okt 2023, 12:40
Pričamo o oružanim sukobima. Izrael proglasio nezavisnost 1948. i napali ih sve okolne arapske zemlje zajedno što je rezultiralo najvećim progonom arapskog stanovništva. Kako je tu Izrael agresor?
Ne kontam kojom se logikom vodiš pa ti je uredu takav koncept pravljenja države. Ne znam onda u cemu je razlika ovdje, evo Mile proglasi nezavisnu RS i šta onda ? Krivi su oni koji to pokušaju spriječiti?
E **** ga sad. Proglasili gdje su većina? Znači sad svako selo koje dobije aspiraciju za "nezavisnošću" može to i uraditi samo na osnovu toga što su većina? Zašto se Kataloniji ne dozvoli to? Ljudi imaju svoj jezik, svoju kulturu i tradiciju pa smo vidjeli kako je prošao referendum.ArtemisFowl je napisao/la: ↑13 okt 2023, 12:49Zašto misliš da je to tuđa država? Proglasili nezavisnost na teritoriji gdje su oni većina, htjeli su prihvatiti UN plan.
Palestina se trebala podijeliti tako da Arapi dobiju puno više teritorija nego što sad imaju, ali draže im je bilo protjerati Židove.
A zašto ne bi proglasili? Nakon WW2 i holokausta, to im je bio neophodan alat da sačuvaju svoj narod na okupu.Beli98 je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:01E **** ga sad. Proglasili gdje su većina? Znači sad svako selo koje dobije aspiraciju za "nezavisnošću" može to i uraditi samo na osnovu toga što su većina? Zašto se Kataloniji ne dozvoli to? Ljudi imaju svoj jezik, svoju kulturu i tradiciju pa smo vidjeli kako je prošao referendum.ArtemisFowl je napisao/la: ↑13 okt 2023, 12:49Zašto misliš da je to tuđa država? Proglasili nezavisnost na teritoriji gdje su oni većina, htjeli su prihvatiti UN plan.
Palestina se trebala podijeliti tako da Arapi dobiju puno više teritorija nego što sad imaju, ali draže im je bilo protjerati Židove.
Degutantno je gledati kako SAD i VB ližu dupe Izraelu i način na koji mu daju podršku. Ovo još nisam vidio...
Bolji ti je primjer slijedeci zamisli da su srbi uzeli cijelu BiH napravili drzavu RS i tebe krivili sto neces da priznas to i proglasili te teroristom.Evander je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:04Danasnji Izraleci nisu doseljenici i drugu drzavu nemaju, isto kao i Palestinci. Svi su rodjeni tu, roditelji su im se tu rodili. Sta je bilo 1948. ili 1000 krije Krista, ne zanima nikog ko je rodjen 1990 i neke. Fakt je da su Izraelci jaci i napredniji. Fakt je da su Palestinci maltretirani decenijama. Fakt je takodje da se Palestinci ne mire sa tim da tu zive i Izraelci i da bi ih unistili da mogu, sve do zadnjeg. Za njih nikad nije postojala opcija mirnog rijese je i dogovra. Morali su biti realniji i prihvatiti ono sto im se nudilo. Upadajuci i ubijajuci 1000 civila, ne znam sta su mislili da ce postici sa tim?
Zamisli da smo mi devedesetih u ratu satrali Srbe vojno i iz samilosti im pustili da zive na odredjenom teritoriju unutar BiH, odakle smo ih mogli protjerati kad god to zelimo, a to recimo mozemo i sad. A oni, jedino sta pricaju je to kako ce, ne da li ce, unistiti sve nas. A inferiorniji su puno. Onda oni ulete i poubijaju 1000 nasih civila. Sta bi smo onda mi trazili od drzave? Bas bi smo imali empatiju za civilne zrtve. Na zalost, tako bi bilo ko razmisljao. Navijalo se i slavilo kad je Hamas uletio i poubijao koga je stugao. I ovdje kod nas je bila prica "ne opravdavam, ali...". Dovoljno je pogledati komentare na drustvenim mrezama i prizivanje Hitlera. Sutra da neko baci atomsku na Izrael i sve da ih poubija, neko bi kao zalio Izraelske civile? Bi malo sutra. Bila bi prica "zasluzili su". Uvijek ona druga strana misli kako su oni neki drugi "zasluzili".
Jaci tlaci, tako je uvijek bilo, tako ce uvijek i biti. Hamas je ovom brutalnom teroristickom akcijom, potpisao unistenje Gaze. Oni koji su slavili ubijanje civila od prije par dana, morali su sa tim racunati.
Ovo je rat za opstanak, a to znaci istrebljene onih drugih. Nikad se oni tamo dogovoriti nece.
Mislim da je palestina-izrael slučaj puno kompleksniji od našeg.alemsa je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:13Bolji ti je primjer slijedeci zamisli da su srbi uzeli cijelu BiH napravili drzavu RS i tebe krivili sto neces da priznas to i proglasili te teroristom.Evander je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:04Danasnji Izraleci nisu doseljenici i drugu drzavu nemaju, isto kao i Palestinci. Svi su rodjeni tu, roditelji su im se tu rodili. Sta je bilo 1948. ili 1000 krije Krista, ne zanima nikog ko je rodjen 1990 i neke. Fakt je da su Izraelci jaci i napredniji. Fakt je da su Palestinci maltretirani decenijama. Fakt je takodje da se Palestinci ne mire sa tim da tu zive i Izraelci i da bi ih unistili da mogu, sve do zadnjeg. Za njih nikad nije postojala opcija mirnog rijese je i dogovra. Morali su biti realniji i prihvatiti ono sto im se nudilo. Upadajuci i ubijajuci 1000 civila, ne znam sta su mislili da ce postici sa tim?
Zamisli da smo mi devedesetih u ratu satrali Srbe vojno i iz samilosti im pustili da zive na odredjenom teritoriju unutar BiH, odakle smo ih mogli protjerati kad god to zelimo, a to recimo mozemo i sad. A oni, jedino sta pricaju je to kako ce, ne da li ce, unistiti sve nas. A inferiorniji su puno. Onda oni ulete i poubijaju 1000 nasih civila. Sta bi smo onda mi trazili od drzave? Bas bi smo imali empatiju za civilne zrtve. Na zalost, tako bi bilo ko razmisljao. Navijalo se i slavilo kad je Hamas uletio i poubijao koga je stugao. I ovdje kod nas je bila prica "ne opravdavam, ali...". Dovoljno je pogledati komentare na drustvenim mrezama i prizivanje Hitlera. Sutra da neko baci atomsku na Izrael i sve da ih poubija, neko bi kao zalio Izraelske civile? Bi malo sutra. Bila bi prica "zasluzili su". Uvijek ona druga strana misli kako su oni neki drugi "zasluzili".
Jaci tlaci, tako je uvijek bilo, tako ce uvijek i biti. Hamas je ovom brutalnom teroristickom akcijom, potpisao unistenje Gaze. Oni koji su slavili ubijanje civila od prije par dana, morali su sa tim racunati.
Ovo je rat za opstanak, a to znaci istrebljene onih drugih. Nikad se oni tamo dogovoriti nece.
Nije bolji primjer. Mi smo ovdje okruzeni neprijateljima, isto kao sto su i Jevreji. U sustini, sva se moze gledati dvostrano. Ja te samo pitam, kako bi mi reagovali da ulete sad Srbi i poubijaju nam 1000 civila. Zagovarali bi primirje i razgovor? Bi malo sutra. A zamisli da si pritom 1000 puta vojno jaci od njih.alemsa je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:13Bolji ti je primjer zamisli da su srbi uzeli cijelu BiH napravili drzavu RS i tebe krivili sto neces da priznas to i proglasili te teroristom.Evander je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:04Danasnji Izraleci nisu doseljenici i drugu drzavu nemaju, isto kao i Palestinci. Svi su rodjeni tu, roditelji su im se tu rodili. Sta je bilo 1948. ili 1000 krije Krista, ne zanima nikog ko je rodjen 1990 i neke. Fakt je da su Izraelci jaci i napredniji. Fakt je da su Palestinci maltretirani decenijama. Fakt je takodje da se Palestinci ne mire sa tim da tu zive i Izraelci i da bi ih unistili da mogu, sve do zadnjeg. Za njih nikad nije postojala opcija mirnog rijese je i dogovra. Morali su biti realniji i prihvatiti ono sto im se nudilo. Upadajuci i ubijajuci 1000 civila, ne znam sta su mislili da ce postici sa tim?
Pa čije je to onda bilo ako je Izrael proglasio nezavisnost tek 1948 ? Eto nije Palestina, ali neko je morao živjeti tu.ArtemisFowl je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:13Beli98 je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:01E **** ga sad. Proglasili gdje su većina? Znači sad svako selo koje dobije aspiraciju za "nezavisnošću" može to i uraditi samo na osnovu toga što su većina? Zašto se Kataloniji ne dozvoli to? Ljudi imaju svoj jezik, svoju kulturu i tradiciju pa smo vidjeli kako je prošao referendum.ArtemisFowl je napisao/la: ↑13 okt 2023, 12:49
Zašto misliš da je to tuđa država? Proglasili nezavisnost na teritoriji gdje su oni većina, htjeli su prihvatiti UN plan.
Degutantno je gledati kako SAD i VB ližu dupe Izraelu i način na koji mu daju podršku. Ovo još nisam vidio...
Tvoj problem je što vjerovatno misliš da je to bila Palestina i onda ovi došli srušili im državu i proglasili svoju. Ili kako već ide ta propaganda. Palestinci ih dočekali s cvijećem dok su ovi bježali od Hitlera.
Gluposti, zivim u mjestu gdje smo okruzeni i mi njima i oni nama. Nikakve razlike bitnije nema medju ljudimanumanumaye22 je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:00RS nije nezavisan samo na papiru. Ljudi imaju svoje zakone, institucije, pa dovoljno je samo uci autom na tu teritoriju, na svakom koraku cirilica i srpska zastava, bio sam u Srbiji i realno ni u cemu se ne razlikuju.
Pa ratovo si i ti protiv daleko jaceg protivnika, sa embargom, bez struje, vode itd. Sta bi bilo da si izgubio? Zamisli RS ali na cijeloj teritoriji. Palestinci nisu uspjeli ali je nerealno da ih neko krivi sto nece da priznaju to. Ne bi ni ti niti ces ikad.Evander je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:20Nije bolji primjer. Mi smo ovdje okruzeni neprijateljima, isto kao sto su i Jevreji. U sustini, sva se moze gledati dvostrano. Ja te samo pitam, kako bi mi reagovali da ulete sad Srbi i poubijaju nam 1000 civila. Zagovarali bi primirje i razgovor? Bi malo sutra. A zamisli da si pritom 1000 puta vojno jaci od njih.alemsa je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:13Bolji ti je primjer zamisli da su srbi uzeli cijelu BiH napravili drzavu RS i tebe krivili sto neces da priznas to i proglasili te teroristom.Evander je napisao/la: ↑13 okt 2023, 13:04Danasnji Izraleci nisu doseljenici i drugu drzavu nemaju, isto kao i Palestinci. Svi su rodjeni tu, roditelji su im se tu rodili. Sta je bilo 1948. ili 1000 krije Krista, ne zanima nikog ko je rodjen 1990 i neke. Fakt je da su Izraelci jaci i napredniji. Fakt je da su Palestinci maltretirani decenijama. Fakt je takodje da se Palestinci ne mire sa tim da tu zive i Izraelci i da bi ih unistili da mogu, sve do zadnjeg. Za njih nikad nije postojala opcija mirnog rijese je i dogovra. Morali su biti realniji i prihvatiti ono sto im se nudilo. Upadajuci i ubijajuci 1000 civila, ne znam sta su mislili da ce postici sa tim?
Palestinci se naravno moraju boriti za svoja prava, ali ne na nacin kako su to neki dan uradili. Ono je bilo samoubistvo. Izgubit ce i teritorij i ono sto sad imaju, izgubit ce stanovisto, ali i dosadasnju potporu javnosti, koju su ranije imali.
Arapi su imali sansu 1967., nisu je iskoristili. Nakon tog izgubljenog rata, ta zemlja pripada pobjedniku. Moze se sad moralisati do prekosutra, ali to nista promjeniti nece. Istoriju pisu pobjednici.
Nakon sto te Izrael devastira vojno, a ti i dalje pricas kako je jedina prihvatljiva opcija to da ces ih unistiti i sve poubijati, cemu vodi?
Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 4 gosta.