Demografija

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koliko danas stanovnika ima BiH?

2 500 000 stanovnika
45
30%
2 700 000 stanovnika
42
28%
2,900 000 stanovnika
23
15%
3 000 000 stanovnika
15
10%
više od 3 000 000 stanovnika
24
16%

Ukupno glasova: 149

Ukriaga
Kontakt:

Re: Demografija

Post Postao/la Ukriaga » 01 sep 2020, 20:17

Ortega10 je napisao/la:
01 sep 2020, 19:24
? на 1991. $.
Ту се јасно $ $ " " ? " $ " $ се & " $ $ онога % ?.
" ', зар " " " ? " ? & $ се 91-ве " & ? " говоре " "? " $ је то $ - & $ $ " у ".
Morat ću malo opširnije napisati. Povratak bošnjačke nacije trajao je mnogo duže.

Ne, 1991. samo su "Muslimani", Srbi i Hrvati bili konstitutivni narodi u BiH.
Što nije bio slučaj za jezičku pripadnost. Nisu postojali konstitutivni jezici.

Ta tzv. konstitutivnost naroda utjecala je da se Bošnjaci izjašnjavaju kao "Muslimani", što nije bio slučaj kod jezičke pripadnosti.

Nažalost, to je bio cilj u Centralnom komitetu Saveza komunista Bosne i Hercegovine.
Obrazloženje srpskih komunista u CK SKBiH zašto ne dozvoljavaju konstitutivnost muslimanskom narodu, bilo je da će se tim činom ugroziti nacionalni interesi srpske populacije u Bosni, iako su svoj nacionalni identitet Srbi formirala mnogo ranije, nakon atentata Gavrila Principa u Sarajevu. To je besmisleno.

Povrtak bošnjačke nacije počeo je od 1921. godine. Na popisu iz 1921. samo su Srbi, Hrvati i Slovenci predstavljali moguće opcije za nacionalnu pripadnost. Veliki dio Bošnjaka ostavio je nepopunjeno polje za nacionalnu pripadnost. Ovaj fenomen, označen kao nenarodni element, bio je žestoka tema političara tog doba. Neki su izvodili dokaze da su pripadnici nenarodnog elementa nasljednici turskog okupatora i da kao takvi trebaju biti protjerani.

Husaga Ćišić na Trećem zasjedanju AVNOJ-a, 7.8.1945. u Beogradu podnio je amandman na novi Ustav federativne Jugoslavije i jasno istupio protiv negiranja prava muslimanskog naroda na ime Bošnjak i BiH kao republike. Husaga Ćišić se 5.12.1945. i 6.1.1946. godine, obraća Ministarstvu za Konstituantu zahtjevom da se u državni grb unese i šesta buktinja. Prijedlog nije usvojen. Iz tog je razloga bio jedini član Ustavotvorne skupštine koji je 1946. glasao protiv usvajanja Ustava.

Hamdija Pozderac je tražio povratak bošnjačke nacije više puta, najpoznatije su one iz 1968. i 1971. godine. U razgovoru s Titom o ustavnim reformama 1971. godine je rekao: "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces."

Bošnjaci su prihvatili nacionalnu pripadnost kao "Musliman" samo zato da bi dobili konstitutivnost unutar BiH.
Dvadeset godina poslije, vratili smo i bošnjački identitet. ;)

Ortega10
Kontakt:

Post Postao/la Ortega10 » 01 sep 2020, 22:45

' " " " " $.
' &, ? ? % $ 1991. $ " ? $ га назову ", тј. $ се $ & ".
% " & ¥, " на " $ $. ? " је " ' " " ?.
" " $.

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 02 sep 2020, 01:25

Ortega10 je napisao/la:
01 sep 2020, 22:45
' " " " " $.
Alija Izetbegović dao je intervju zagrebačkom "Revije Vjesnik", 7.7.1990. i odgovorio zašto i zbog čega.

IZETBEGOVIĆ: "Koliko ja poznajem teorije zagovornika te ideje, Bošnjaci su ono što danas zovemo Muslimani. U pitanju je isti nacionalni entitet, samo su nazivi različiti. Neki smatraju da je to adekvatniji naziv jer dublje zasijeca u historiju ovog naroda i određuje ga historijski, a i po zvuku naziv je nacionalni (a ne vjerski). To nije, kako ga neki krivo tumače, integralno, tj. trokonfesionalno bošnjaštvo. Ono sadrži jasnu muslimansku komponentu."

IZETBEGOVIĆ: "Mislim da je Bošnjak adekvatniji naziv iz razloga koje sam naveo, ali ne treba ga agresivno nametati."

IZETBEGOVIĆ: "Inače, priznajem da bih razgovor na ovu temu najradije odgodio za godinu-dvije. Naime, mislim da bi na ovom predstojećem popisu trebalo da se svi izjašnjavamo kao Muslimani. Ne bi bilo dobro stvarati svega godinu dana pred popis ovom raspravom zabunu među ljudima. Imamo dovoljno dilema, ne treba nam još jedna. Nakon popisa i kada uđemo u demokratsku fazu dijaloga, situacija će za ovaj razgovor biti povoljnija."

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 02 sep 2020, 15:17

Ono sadrži jasnu muslimansku komponentu.
Ako sam ja dobro shvatio, Alija direktno govori da je Bosnjak iskljucivo "bosanac islamske vjeroispovijesti". Mozda bi on malo bolje trebao istrazit, kada i zasto se poceo spominjat termin Bosnjak/Bosnjani. SDA umobolna politologija, svaki moguci moment koristi kako bi produbila separaciju u samoj drzavi.

Da malo prosire balkonirani um, mozda bi i povecali zaintresovanost ostalih etnickih zajednica, da se pocnu poistovjecivat sa zemljom odakle dolaze.

Vrebac
Kontakt:

Post Postao/la Vrebac » 02 sep 2020, 15:41

Slucajno sam jucer bio u Sloveniji (Postojan) -pocetak skolske godine. Jedna Osnovna Skola u Centre grada imala je jucer 4 prva razreda od po 20 ucenika, min. 70% su bila djeca iz BIH. :tokralju:

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 02 sep 2020, 17:54

AshburtonG je napisao/la:
02 sep 2020, 15:17
Ako sam ja dobro shvatio, Alija direktno govori da je Bosnjak iskljucivo "bosanac islamske vjeroispovijesti". Mozda bi on malo bolje trebao istrazit, kada i zasto se poceo spominjat termin Bosnjak/Bosnjani. SDA umobolna politologija, svaki moguci moment koristi kako bi produbila separaciju u samoj drzavi. Da malo prosire balkonirani um, mozda bi i povecali zaintresovanost ostalih etnickih zajednica, da se pocnu poistovjecivat sa zemljom odakle dolaze.
Postavio mu je to pitanje novinar Vlado Vurušić odmah poslije.

VURUŠIĆ: "Neki bošnjaštvo shvaćaju kao nekakav bosanski integralizam, kao put ka stvaranju jedne nove nacije?"

IZETBEGOVIĆ: "Mislim da je za tako što historijska mogućnost zauvijek prošla. Formiranje nacionalne svijesti kod Hrvata i Srba u Bosni završen je proces. Hrvati i Srbi nisu spremni da budu Bošnjaci. A što se tiče Muslimana, naziv Bošnjaci zatvorio bi, na neki način, krug i otklonio rasprave o tome jesmo li mi Srbi ili Hrvati. Utvrdila bi se naša pripadnost, jer naziv Muslimani kao da pitanje ostavlja otvorenim. Mi smo po vjeri muslimani, a što smo nacionalno? Tim određenjem konačno bi se stavila točka na ovu dilemu, ako ta dilema uopće postoji."

VURUŠIĆ: "Da li bi se taj naziv odnosio i na Muslimane iz Sandžaka i Crne Gore?"

IZETBEGOVIĆ: "Kako ima Hrvata izvan Hrvatske, tako ima i Bošnjaka izvan Bosne. Naziv bi po mom mišljenju, pokrivao i znatan dio Muslimana izvan Bosne i Hercegovine. Jer Muslimana slavenskog porijekla ima i u Makedoniji, na Kosovu, u Sandžaku, Crnoj Gori."
Vrebac je napisao/la:
02 sep 2020, 15:41
Slucajno sam jucer bio u Sloveniji (Postojan) -pocetak skolske godine. Jedna Osnovna Skola u Centre grada imala je jucer 4 prva razreda od po 20 ucenika, min. 70% su bila djeca iz BIH. :tokralju:
Steta sto zavod u Sloveniji ne objavljuje podatke o nacionalnosti zivorodjenih, da to prebrojimo. :mrgreen:

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 02 sep 2020, 18:15

@Ukriaga

Nije on relevantan da odredjuje kada je prosla historijska mogucnost. Da nije postavio tu premisu, imali bi sigurno par postotaka vise, koji bi se izjasnjavali kao Bosnjaci, kad vec sve svodite na tu statistiku ovdje. Poznajem mnoge nemuslimane, koji se trenutno izjasnjavaju kao "Bosanci", "Jugosloveni" i slicno, a definitvno bi se prije izjasnili kao Bosnjaci, nego kao Hrvati ili Srbi, da nije musliman==Bosnjak. Ovako su zauvijek zatvorena vrata nemuslimanima, pa se onda pitamo zasto se ljudi ne poistovjecuju sa Bosnom kao domovinom. Ista situacija je i sa Sandzakom. Za mene su oni Srbi/Crnogorci, ovi koji su tamo generacijski i to je to. Pricaju srpski, pricaju ekavicu, rodjeni su na teritoriji Srbije ili CG, kakve oni imaju veze sa Bosnom? Nije Bosna religijska prcija. Etnicki bi se moglo razgovarat, medjutim nacionalno je to jasno kao dan.
Da se tezilo tome da je Bosnjak-> "Bosanac", mnogo pozitivnije(iz tvoje tacke gledista, a i moje ako cemo iskreno) bi izgledala demografska slika BiH.

Evo ja prvi nisam musliman, a ponosniji sam Bosnjak od pola SDA glasaca.

Baader
Kontakt:

Post Postao/la Baader » 02 sep 2020, 21:11

AshburtonG je napisao/la:
02 sep 2020, 18:15
@Ukriaga

Nije on relevantan da odredjuje kada je prosla historijska mogucnost. Da nije postavio tu premisu, imali bi sigurno par postotaka vise, koji bi se izjasnjavali kao Bosnjaci, kad vec sve svodite na tu statistiku ovdje. Poznajem mnoge nemuslimane, koji se trenutno izjasnjavaju kao "Bosanci", "Jugosloveni" i slicno, a definitvno bi se prije izjasnili kao Bosnjaci, nego kao Hrvati ili Srbi, da nije musliman==Bosnjak. Ovako su zauvijek zatvorena vrata nemuslimanima, pa se onda pitamo zasto se ljudi ne poistovjecuju sa Bosnom kao domovinom. Ista situacija je i sa Sandzakom. Za mene su oni Srbi/Crnogorci, ovi koji su tamo generacijski i to je to. Pricaju srpski, pricaju ekavicu, rodjeni su na teritoriji Srbije ili CG, kakve oni imaju veze sa Bosnom? Nije Bosna religijska prcija. Etnicki bi se moglo razgovarat, medjutim nacionalno je to jasno kao dan.
Da se tezilo tome da je Bosnjak-> "Bosanac", mnogo pozitivnije(iz tvoje tacke gledista, a i moje ako cemo iskreno) bi izgledala demografska slika BiH.

Evo ja prvi nisam musliman, a ponosniji sam Bosnjak od pola SDA glasaca.
Mogao je Alija pričat šta hoće, ali nema nikakve dileme da se nacionalnost Bošnjak može i mora odvojiti od vjeroispovijesti musliman. Isto kao i kod svake druge nacije.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 02 sep 2020, 21:38

Bar danas niko ne može nikom zabraniti kako da se izjasni po nacionalnosti, naravno da je sam prefiks Bošnjak(Bošnjanin) stariji od muslimana te je jasno svakom ko ima razuma da se termin Bošnjak kao nacionalnost ne može isključivo vezati za vjeru.

U ostalom, vjera bi trebala biti intimna stvar svakog pojedinca kao što i jeste, bar u Bosni imaš veliki broj primjera gdje se neko kvalifikuje kao musliman a u dzamiju ode dva puta godišnje bez da ga neko i nešto mori zbog tog, nekako tako zamišljam i crkvu bosansku i bosanske krstjane,. Ne možeš me silit ni u šta, vjerujem u šta želim i kako želim i kad želim i tu bi trebala biti sva suština Bosne,.

Osnovna i prirodna podjela kod ljudi je na dobro i loše i to za neko zdravo društvo mora biti daleko bitnije od toga ko se kojim narodnim imenom zove.

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 02 sep 2020, 22:32

Ortega10 je napisao/la:
01 sep 2020, 22:45
' " " " " $.
Srbin alija nije htio da ljude koji bosnu smatraju svojom maticnom domovinom nazove bosnjacima nego je taj naziv ostavio samo za vjernike muslimane...time je kopile izdajnicko iskljucilo barem pola miliona ljudi koji ili nisu muslimani ili su iz mhesanih muslimansko- katolickih familija ili su ateisti agnostici i sta vec... Cilj srbina alije nije bilo nacionalno osvjestavanje bosnjackog naroda jer to je njemu kao srbinu porijeklom iz beograda strani pojam...njegov cilj je bio islamizacija Muslimana tj njihov povratak islamu( tj ljudi koji su se prije rata izjasnjavali kao muslimani a islam nisu praktikovali haman nikako tj vecina nije) i stvaranje fildzan drzave u kojoj muslimani cine 95 posto stanovnistva vlada sda i vrijednost covjeka se mjeri po pripadnosti sda i po tome koliko ide u dzamiju a ne po tome koliko zna i koliko je sposoban
....u tome je i dobrano uspio ali su mu se bosnjaci mostara i krajine popisali na cejf jer su se u nemogucim uslovima uspjeli odbranit... Alija je bio ubaceni veliosrpski element koji je bio desna ruka velikosrpske ideologije jer da?bi srbi ostvarili svoj naum trebao im je asistent sa suprotne strane i to su imali u krepalom aliji(pocivao vjecno u masti krmecoj)...ko je bio alija izetbegovic dovoljno govori cinjenica da ga je dobrica cosic izvadio sa robije i da je njegovu knjigu tj islamsku deklaraciju izdala izdavacka kuca iz beograda....svi ljudi oko njega bili su bivsi kosovci tj srpski agenti fikret muslimovic ekrem mujezinovic sead rekic alija delimustafic da ih ne nabrajam dalje....

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 sep 2020, 22:39

tu ga i završavamo.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Quartararo, soxx i 8 gostiju.