Raja,
Ovo 'prepucavanje' oko (ne)uspjeha (kako za koga) nema nikakvog smisla i prešlo je u nepoželjnu 'sferu', te postaje "Off Topic".
Smirite strasti i neka se svako za sebe raduje, likuje iz svog razloga (za, protiv..) a ovdje bi bilo ljepše da sad sumiramo ovo odlično prvenstvo, mnogo sjajnih rukometnih predstava, igrača 'starih' i novih...
Finalna utakmica je bila istinsko finale i ne bih se složio da je bilo ko kriv za krajnji rezultat. Sudije (najveći rukometni problem) nisu baš bile na nivou finala ali nisu nijednu ekipu drastično oštetitile niti uticale na konačan rezultat. Grešaka su imali i to, po mom mišljenju, više nego što ih smije biti ako već dobiješ da sudiš finale, ali tendencioznost nisam primjetio.
9 penala za Hrvatsku ( neki i diskutabini), 2 isključenja 'na vratu' Karabatića, ključnog za igru Francuza, nekoliko očitih obostranih previda kod probijanja i prestupa...ali, ponavljam, nije bilo namjera da se neka od ekipa ošteti ili favorizuje.
Hrvatska je pokazala kako se igra rukomet, ali u ovom trenutku su Francuzi objektivno jača ekipa i to je to. Genijalac Ivano Balić danas nije baš mogao sve sam, a dok je imao snage i Hrvatska je bila u prednosti. U drugom poluvremenu se očekivao jak pritisak Francuza (sve dosadašnje utakmice su to pokazale) ali Červar je na to zaboravio, kako mi se čini, i nije pripremio ni igrače ni taktiku za taj 'furiozni' period Francuza!?
Pokušavao je 'linijsko letalo' da čestim izmjenama igrača zbuni Francuze, ali imam utisak da je time napravio konfuziju u vlastitoj repki! Koliko god Lacković bio sjajan igrač ići s njim u trenucima odluke je ipak 'očaj' da ne kažem nešto drugo i kad tome dodam, meni neobjašnjivo, stavljanje Čarapine umjesto Alilovića u finišu utakmice onda sam siguran da se g. Červar totalno "izgubio" nakon velike serije Francuza.
Skoro cijelo drugo poluvrijeme je odigrao s Balićem na desnom beku i pokvario igru Hrvatske...da je barem tu prebacio Vukovića, ako već Buntić i Kopljar nisu bili dorasli velikom finalu....
Francuska nije bila toliko bolja koliko to 'pokazuje' konačan rezultat, ali je zasluženo osvojila prvenstvo.
Da je Hrvatskoj, prije početka EP, neko ponudio "srebro", bezpogovora bi svi (igrači, Červar, rukovodstvo, mediji, javnost...) prihvatili s obzirom na sve 'okolnosti'.
Zlato je bilo skoro u 'rukama', ali na klupi je falio neko poput Smajlagića, Bašića... da 'spašava izgubljenog' Červara, jer Goluža nije taj kalibar ni stručnjaka ni autoriteta, a ni Balić ne može sam protiv svih! Hrvatsku bi trebalo da zabrine činjenica da im je Balić 'pola repke', jer i kod njega 'biologija' radi.... Pojavili su se novi 'klinci' kao Štrlek, Mataija, Gojun (strašna odbrana, među prvim 'blokerima'), a tu je i već poznati i dokazani Duvnjak. Međutim, bez Balića cijela ekipa mora mijenjati stil i sistem igre jer 'novog Balića' ni na vidiku a takvi igrači se ne 'štancaju'... takvi se 'rađaju' ali ne baš često.
Već sam napomenuo (više puta) da isključivo navijam za Bosnu i Hercegovinu, pa i kad je u "Ž-grupi" i volio bih da je vidim na velikim takmičenjima, ali nemam ništa protiv uspjeha ni susjeda ni komšija, osim kad pojedini (više njih, ustvari) predju "mjeru" pristojnosti i pišu postove koji nemaju veze sa sportom ili nepristojno prvociraju.
Smatram da je Hrvatska napravila veliki uspjeh, uspjeh koji ni njihova javnost nije baš sigurno očekivala.... A Červar je u svoj "CV" upisao još jedan veliki uspjeh ma šta i ja o njemu mislio kao treneru (ništa previše pozitivno, iskreno) pa makar on trenirao skopski Metalurg a ne npr. Barcelonu, Kil, Siudad Real, HSV....
Čestitke Hrvatskoj reprezentaciji na istinski velikom uspjehu!
Ja sam uživao u utakmicama i pojavi mnogo novih sjajnih rukometaša, a ponovo se potvrdilo da rukomet, bez obzira što je često vrlo gruba (pa i ponekad 'prljava') igra, ipak ide u pravcu tehnike, brzine i 'mozga' na račun zastarjele orijentacije na golu snagu, visinu, 'šablon'... To su najbolje osjetili Švedi, Rusi, Srbija, Mađarska... a dijelom i Poljska koja je ostvarila izvrstan plasman.
Mene je pozitivno je iznenadio Island koji eto nema skoro nikakvu 'široku bazu' i ligu, ali znaju vikinzi igrati rukomet, i to odlično (dugo su oni rukometna 'nacija')... samo da su bili malo taktično strpljiviji u napadu u zadnjih desetak minuta svake utakmice mogli su i dalje i više...
Također, ovo prvenstvo je "lansiralo" podosta novih, dosad nepoznatih, rukometaša koji pokazuju da rukomet kao sport ima sjajnu perspektivu samo da srede SUDIJE - najgori segment rukometa.
Bosno moja poharana....