Njemačko vijeće za sigurnost u prometu (DVR) ponovno je uputilo poziv za potpunu zabranu alkohola za volanom. Apel dolazi u kontekstu alarmantnih brojki: u 2024. godini u prometnim nesrećama povezanim s alkoholom u Njemačkoj ozlijeđeno je 17.776 ljudi, a 198 je izgubilo život. U prosjeku se nesreća povezana s alkoholom dogodila svakih 15 minuta.
– Alkohol za volanom ostaje jedan od glavnih uzroka ozbiljnih prometnih nesreća. Zato pozivamo na opću zabranu alkohola za sve koji sudjeluju u cestovnom prometu, bez obzira voze li automobil, motocikl, električni skuter, bicikl ili električni romobil – rekao je predsjednik DVR-a Manfred Wirsch.
Različite granice stupnja alkohola u krvi u Njemačkoj često dovode do nesigurnosti, kažu iz DVR-a. Manfred Wirsch naglasio je da sigurnost na cestama zahtijeva jasnoću i da jasnoća znači samo jedno pravilo: bez alkohola za volanom.
Pravilo o nultoj razini alkohola već se primjenjuje na vozače mlađe od 21 godine, na vozače početnike tijekom probnog roka i na vozače u komercijalnom prijevozu putnika. Njemački zakoni o vožnji pod utjecajem alkohola uključuju odredbu prema kojoj bi vozač, ako ima preko 0,03% – 30 mg alkohola u 100 ml krvi – kada je uključen u nesreću, mogao biti kažnjen za vožnju pod utjecajem alkohola. Ako bude uhvaćen, ali nije uključen u incident, s koncentracijom alkohola u krvi od 0,05% do 0,11%, može mu se izreći kazna do 1000 eura i zabrana upravljanja vozilom.
Automobili, motori...
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Automobili, motori...
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Asterix slažem se skroz, mislim da su i kod nas ove brojne nesreće uzrokovane alkoholom najviše.
Hajde kad je neko bolji vozač, pa bude i agresivan, opet kad dođe u situaciju odreagovaće nešto, zakočiti, ali ovi pod opojnim sredstvima, oni i ne znaju šta se desilo, niti išta vide, niti su u stanju reagovati.
najgore što su ljudi nesvjesni, oni pođu na zabavu znajući da će popiti i znajući da će opet voziti nazad, e takav mentalni sklop meni nije jasan niti će ikada biti.
@milanist, ispravljeno.
Hajde kad je neko bolji vozač, pa bude i agresivan, opet kad dođe u situaciju odreagovaće nešto, zakočiti, ali ovi pod opojnim sredstvima, oni i ne znaju šta se desilo, niti išta vide, niti su u stanju reagovati.
najgore što su ljudi nesvjesni, oni pođu na zabavu znajući da će popiti i znajući da će opet voziti nazad, e takav mentalni sklop meni nije jasan niti će ikada biti.
@milanist, ispravljeno.

Zadnja izmjena: Huske, dana/u 14 sep 2025, 13:56, ukupno mijenjano 7 puta.
Kakve to veze ima sa plutajucim zamajcem 
There is a good player, and a great star, and after a legend. But above all these comes Paolo Maldini.
POBJEDNIK SportSport.ba CALCIO LIGE SEZONA 2015/16
POBJEDNIK SportSport.ba CALCIO LIGE SEZONA 2015/16
Imate li mozda nekog ko ima nove/polovne dijelove za Hyundai Tucson, osim ovih oficijelnih?
Konkretno, treba mi prekidac za stakla (vozacevo sjediste) i mehanizam podizaca stakala (ono iza tapacirunga)?
Moze i u pp, bio bih zahvalan
Konkretno, treba mi prekidac za stakla (vozacevo sjediste) i mehanizam podizaca stakala (ono iza tapacirunga)?
Moze i u pp, bio bih zahvalan
Uz prekoračenje brzine i vožnju neprilagođenu uslovima puta, alkohol je jedan od ključnih faktora tolikog broja nesreća.Huske je napisao/la: ↑14 sep 2025, 13:05Asterix slažem se skroz, mislim da su i kod nas ove brojne nesreće uzrokovane alkoholom najviše.
Kada bi institucije mjerama uspjele ciljano napasti ovu pošast, uz izgradnju autoputeva, broj nezgoda sa smrtnim ishodom vjerovatno bi se prepolovio.
Istina zbog krkanskog mentaliteta ne možemo težiti utopiji, poput primjera iz Helsinkija, gdje godinu dana nije bilo stradalih u saobraćaju. Teško može i ostatak svijeta.
Ipak može se koliko-toliko uticati na alkoholičare, obzirom da je BiH, glede stradalih, prilično iznad EU prosjeka.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.