Nogometni savez BiH

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_

zlaja-73TM87
Kontakt:

Re: Nogometni savez BiH

Post Postao/la zlaja-73TM87 » 10 jul 2010, 10:08

ackeey je napisao/la:Nije mi jasno odakle cudjenje svih forumasa na ponasanje NSBiH.
Jos za vrijeme rata su se ovako ponasali, dok nije bilo ni "onih" ni "onih", kako oni sami kazu.
Ljudi, ne smetaju nam ni Hrvati, ni Srbi, dapace, trebaju nam, sa njima smo jaci.
Treba izvrsiti, iako je to protuustavno djelovanje, nasilni puc, povjesati debele guzice na jarbole ispred zgrade saveza, i konacno, naci ljude od struke da rade taj posao. Ljude kojima ne trebaju pare, vec koji ce to raditi iz ljubavi i patriotskih osjecanja, a ne ove koji nemaju ni prebijene pare, pa samo kradu. A o fudbalu znaju isto koliko i Hilary Clinton.
Nek me i banuju, ALI **** IM MATER LOPOVSKU!!!

SAVEZ - NAPOLJE!!! :evil: :evil: :evil:
To je to ackeey,upravo Nam to treba i zato od mene imaš podršku!
Trebalo bi da se dogodi GRČKA ispred N/F Saveza BiH i to što prije,jer BLIZU su 15 i 16.07.2010.,kada bi se trebalo nešto PODUZETI!POZDRAV SVIM iskrenim ljubiteljima (ZA BOLJE SUTRA)Naše BH reprezentacije.
SAVEZ-NAPOLJE!!!

Babilon
Kontakt:

Post Postao/la Babilon » 14 jul 2010, 18:35

FIFA i UEFA ponovno su upozorile Nogometni savez BiH da će u slučaju neusvajanja novog statuta na Skupštini 16. srpnja uslijediti oštre sankcije!
“Prijeteće” pismo, koje su potpisali Teodor Teodoridis i Thierry Regenaf, direktori odjela za nacionalne asocijacije u UEFA-i i FIFA-i, stiglo je u kuću bh. nogometa u ponedjeljak kasno uvečer, nekoliko sati nakon što je Izvršni odbor nogometnog saveza Republike Srpske ponovio svoj tvrdi stav da ne prihvaća ukidanje tročlanog predsjedništva, čime je potvrđen i stav IO-a NS-a BiH od prije nekoliko dana. Inače, potpisnici su najbliži suradnici čelnika svjetske i europske nogometne asocijacije Seppa Blattera i Michela Platinija, što jasno govori o ozbiljnosti njihovih namjera.
UEFA i FIFA iznenađeni

- Iznenađeni smo zaključcima Izvršnih odbora NS-a BiH i FS-a Republike Srpske, koji su odbacili prijedloge FIFA-e i UEFA-e o ukidanju funkcije tročlanog Predsjedništva i uvođenju funkcije jednog predsjednika NS-a BiH. Apeliramo na delegate Skupštine NS-a BiH da ne prihvate preporuke svojih Izvršnih odbora i apeliramo da na Skupštini 16. srpnja prihvate novi Statut. U protivnom, Izvršni odbori FIFA-e i UEFA-e sankcionirat će vaš Savez, razmotriti zabranu nastupanja na međunarodnoj sceni svim vašim klubovima i reprezentacijama, stoji između ostaloga u pismu FIFA-e i UEFA-e.
Teodoridis i Regenaf su, također, pozvali delegate skupštine da se odazovu na zajednički sastanak koji će se održati 15. srpnja, a na kojem će ih upoznati s važnostima promjena koje se zahtijevaju i koje bi olakšale funkcioniranje NS-a. Koliko će njihovi savjeti doprijeti do ušiju naših “gluhih” delegata, vidjet ćemo dan poslije kada će izravno odlučivati o sudbini bh. nogometa. Na stolu će imati ponudu uzmi ili ostavi. Gospodo birajte, ukinite tročlano predsjedništvo i prihvatite novi statut ili snosite sankcije i bankrotirajte! Hoće li delegati doista jednim potezom uništiti sve što sportski radnici godinama prave? Hoće li zatvoriti vrata Europe reprezentaciji, Željezničaru, Zrinjskom, Širokom Brijegu i Borcu? Na ta pitanja nitko u NS-u trenutačno ne želi odgovoriti.

Trud pada u vodu?

Inače, strani eksperti već nekoliko godina rade na novom Statutu NS-a BiH s ciljem da ga usuglase sa Statutima preostalih 207 članica FIFA-e. Pri tome su nailazili na mnoštvo otpora iz bh. Saveza, koji, sudeći po odlukama koje donosi, želi ići mimo čitavoga svijeta. Osnovni ciljevi UEFA-e i FIFA-e jesu eliminiranje utjecaja nacionalnog ključa na donošenje odluka, želja je znatno olakšati funkcioniranje, ostvariti financijske uštede i otvoriti prostor za napredak. UEFA i FIFA su s NS-om BiH uspjeli usuglasiti dosta stvari koje se tiču lakšeg načina donošenja važnih odluka. Novim statutom promijenjeni su kvorumi, kao i broj mogućih sastanaka komisija i odgovornih službi Saveza, tako da će se ubuduće izbjeći situacije poput najsvježijeg “slučaja Gavarić”, koji je pokazao mali milijun pogrešaka u radu svih dijelova Saveza. Jedina boljka ostalo je tročlano Predsjedništvo, na čijem ukidanju UEFA inzistira iz razloga jer sve ostale članice imaju jednoga predsjednika. Nejasno je, međutim, zbog čega taj prijedlog nailazi na tako velik otpor u BiH, jer predsjednici po sadašnjem statutu nemaju pretjerano velike ovlasti. Osim, ako se u pozadini ne krije nešto što javnost ne vidi. Politika? Novac? Izravni utjecaj na sve važne odluke poput potpisivanja marketinških ugovora, biranja izbornika…? Boje li se odgovorni u NS-u da će ostati bez svoga dijela kolača?

“Nogomet po Daytonu”

“Nogomet po Daytonu” ujedinio je loptanje u BiH, ali slično kao i čitavu državu, i najvažniju sporednu stvar na svijetu okovao luđačkom košuljom koja je nogomet podredila nacionalnom ključu. Rat oko svake odluke, pa i one najbizarnije o terminima utakmica, nemogućnost donošenja bilo kakvih kvalitetnih rješenja u interesu sporta, obilježje su bh. nogometa od samostalnosti BiH.

U četvrtak zavrtanje ruku

Sjednica Skupštine održat će se u petak u Sarajevu. Predstavnici FIFA-e i UEFA-e Eva Pasquier i Marcel Benz već u četvrtak će doputovati u glavni grad BiH i održati uvodne sastanke s nogometnim dužnosnicima iz oba entiteta. Sve će se odvijati u hotelu park u Vogošći. U 16 sati počet će odvojeni sastanci s članovima Predsjedništva NS-a BiH i entitetskih saveza. U 18 sati planirano je da predstavnici FIFA-e i UEFA-e obave razgovore s 40 delegata Skupštine NS-a, koji dolaze iz Federacije BiH. Potom će u 19.30 sati održati sastanak s 20 delegata iz Republike Srpske. Sjednica Skupštine NS-a počinje u petak u 9 sati.

Pogrešno shvaćanje problema

U javnosti se posljednjih dana pogrešno interpretira ono što FIFA i UEFA žele. Naime, svi su se bazirali na ukidanje predsjedništva, no, to je samo jedna od promjena koje su predviđene novim statutom. FIFA i UEFA zahtijevaju usvajanje Statuta, a ne samo ukidanje predsjedništva. Dakle, delegati Skupštine ne mogu birati i reći “prihvaćamo sve, osim odluke o predsjedništvu”. Na izbor imaju usvajanje ili neusvajanje Statuta.

Benz: Savez će bankrotirati

Očekujem da će novi Statut biti usvojen. U suprotnom bi mogla uslijediti suspenzija neigranjem u međunarodnim natjecanjima. Također, bh. Savez ima ozbiljnih financijskih teškoća. Ukoliko NS BiH ne preuzme odgovornost i ne odluči krenuti prema naprijed, UEFA i FIFA nisu spremni dalje ulagati novac. Savez može bankrotirati i više ne bi bio član UEFA-e i morali biste početi od nule pod istim uvjetima za formiranje novoga bh. Saveza, kazao je Marcel Benz, UEFA-in stručnjak za pravne poslove prilikom nedavnog posjeta Sarajevu.

Čolakovićeva neprincipijelnost

Zanimljivo je pogledati što je nakon sastanka s predstavnicima UEFA-e i FIFA-e govorio prvi čovjek NS-a BiH Sulejman Čolaković, a što je učinio par dana poslije na sjednici Izvršnog odbora. Naime, Čolaković je pred tridesetak novinara i pred Marcelom Benzom rekao da “FS RS-a želi ostanak Predsjedništva, kao i hrvatska komponenta, dok je pet županijskih saveza s bošnjačkom većinom za prihvaćanje izmjena i dopuna Statuta”. No, potom je na IO-u NS-a BiH podigao ruku i glasovao za odbacivanje UEFA-inog prijedloga. Što se u međuvremenu promijenilo? Ovakva neprincipijelnost svakako nam ne ide u korist.

Piše: D. Lukić
HSK Zrinjski Mostar

velez_mostar
Kontakt:

Post Postao/la velez_mostar » 14 jul 2010, 19:05

Babilon je napisao/la:FIFA i UEFA ponovno su upozorile Nogometni savez BiH da će u slučaju neusvajanja novog statuta na Skupštini 16. srpnja uslijediti oštre sankcije!
“Prijeteće” pismo, koje su potpisali Teodor Teodoridis i Thierry Regenaf, direktori odjela za nacionalne asocijacije u UEFA-i i FIFA-i, stiglo je u kuću bh. nogometa u ponedjeljak kasno uvečer, nekoliko sati nakon što je Izvršni odbor nogometnog saveza Republike Srpske ponovio svoj tvrdi stav da ne prihvaća ukidanje tročlanog predsjedništva, čime je potvrđen i stav IO-a NS-a BiH od prije nekoliko dana. Inače, potpisnici su najbliži suradnici čelnika svjetske i europske nogometne asocijacije Seppa Blattera i Michela Platinija, što jasno govori o ozbiljnosti njihovih namjera.
UEFA i FIFA iznenađeni

- Iznenađeni smo zaključcima Izvršnih odbora NS-a BiH i FS-a Republike Srpske, koji su odbacili prijedloge FIFA-e i UEFA-e o ukidanju funkcije tročlanog Predsjedništva i uvođenju funkcije jednog predsjednika NS-a BiH. Apeliramo na delegate Skupštine NS-a BiH da ne prihvate preporuke svojih Izvršnih odbora i apeliramo da na Skupštini 16. srpnja prihvate novi Statut. U protivnom, Izvršni odbori FIFA-e i UEFA-e sankcionirat će vaš Savez, razmotriti zabranu nastupanja na međunarodnoj sceni svim vašim klubovima i reprezentacijama, stoji između ostaloga u pismu FIFA-e i UEFA-e.
Teodoridis i Regenaf su, također, pozvali delegate skupštine da se odazovu na zajednički sastanak koji će se održati 15. srpnja, a na kojem će ih upoznati s važnostima promjena koje se zahtijevaju i koje bi olakšale funkcioniranje NS-a. Koliko će njihovi savjeti doprijeti do ušiju naših “gluhih” delegata, vidjet ćemo dan poslije kada će izravno odlučivati o sudbini bh. nogometa. Na stolu će imati ponudu uzmi ili ostavi. Gospodo birajte, ukinite tročlano predsjedništvo i prihvatite novi statut ili snosite sankcije i bankrotirajte! Hoće li delegati doista jednim potezom uništiti sve što sportski radnici godinama prave? Hoće li zatvoriti vrata Europe reprezentaciji, Željezničaru, Zrinjskom, Širokom Brijegu i Borcu? Na ta pitanja nitko u NS-u trenutačno ne želi odgovoriti.

Trud pada u vodu?

Inače, strani eksperti već nekoliko godina rade na novom Statutu NS-a BiH s ciljem da ga usuglase sa Statutima preostalih 207 članica FIFA-e. Pri tome su nailazili na mnoštvo otpora iz bh. Saveza, koji, sudeći po odlukama koje donosi, želi ići mimo čitavoga svijeta. Osnovni ciljevi UEFA-e i FIFA-e jesu eliminiranje utjecaja nacionalnog ključa na donošenje odluka, želja je znatno olakšati funkcioniranje, ostvariti financijske uštede i otvoriti prostor za napredak. UEFA i FIFA su s NS-om BiH uspjeli usuglasiti dosta stvari koje se tiču lakšeg načina donošenja važnih odluka. Novim statutom promijenjeni su kvorumi, kao i broj mogućih sastanaka komisija i odgovornih službi Saveza, tako da će se ubuduće izbjeći situacije poput najsvježijeg “slučaja Gavarić”, koji je pokazao mali milijun pogrešaka u radu svih dijelova Saveza. Jedina boljka ostalo je tročlano Predsjedništvo, na čijem ukidanju UEFA inzistira iz razloga jer sve ostale članice imaju jednoga predsjednika. Nejasno je, međutim, zbog čega taj prijedlog nailazi na tako velik otpor u BiH, jer predsjednici po sadašnjem statutu nemaju pretjerano velike ovlasti. Osim, ako se u pozadini ne krije nešto što javnost ne vidi. Politika? Novac? Izravni utjecaj na sve važne odluke poput potpisivanja marketinških ugovora, biranja izbornika…? Boje li se odgovorni u NS-u da će ostati bez svoga dijela kolača?

“Nogomet po Daytonu”

“Nogomet po Daytonu” ujedinio je loptanje u BiH, ali slično kao i čitavu državu, i najvažniju sporednu stvar na svijetu okovao luđačkom košuljom koja je nogomet podredila nacionalnom ključu. Rat oko svake odluke, pa i one najbizarnije o terminima utakmica, nemogućnost donošenja bilo kakvih kvalitetnih rješenja u interesu sporta, obilježje su bh. nogometa od samostalnosti BiH.

U četvrtak zavrtanje ruku

Sjednica Skupštine održat će se u petak u Sarajevu. Predstavnici FIFA-e i UEFA-e Eva Pasquier i Marcel Benz već u četvrtak će doputovati u glavni grad BiH i održati uvodne sastanke s nogometnim dužnosnicima iz oba entiteta. Sve će se odvijati u hotelu park u Vogošći. U 16 sati počet će odvojeni sastanci s članovima Predsjedništva NS-a BiH i entitetskih saveza. U 18 sati planirano je da predstavnici FIFA-e i UEFA-e obave razgovore s 40 delegata Skupštine NS-a, koji dolaze iz Federacije BiH. Potom će u 19.30 sati održati sastanak s 20 delegata iz Republike Srpske. Sjednica Skupštine NS-a počinje u petak u 9 sati.

Pogrešno shvaćanje problema

U javnosti se posljednjih dana pogrešno interpretira ono što FIFA i UEFA žele. Naime, svi su se bazirali na ukidanje predsjedništva, no, to je samo jedna od promjena koje su predviđene novim statutom. FIFA i UEFA zahtijevaju usvajanje Statuta, a ne samo ukidanje predsjedništva. Dakle, delegati Skupštine ne mogu birati i reći “prihvaćamo sve, osim odluke o predsjedništvu”. Na izbor imaju usvajanje ili neusvajanje Statuta.

Benz: Savez će bankrotirati

Očekujem da će novi Statut biti usvojen. U suprotnom bi mogla uslijediti suspenzija neigranjem u međunarodnim natjecanjima. Također, bh. Savez ima ozbiljnih financijskih teškoća. Ukoliko NS BiH ne preuzme odgovornost i ne odluči krenuti prema naprijed, UEFA i FIFA nisu spremni dalje ulagati novac. Savez može bankrotirati i više ne bi bio član UEFA-e i morali biste početi od nule pod istim uvjetima za formiranje novoga bh. Saveza, kazao je Marcel Benz, UEFA-in stručnjak za pravne poslove prilikom nedavnog posjeta Sarajevu.

Čolakovićeva neprincipijelnost

Zanimljivo je pogledati što je nakon sastanka s predstavnicima UEFA-e i FIFA-e govorio prvi čovjek NS-a BiH Sulejman Čolaković, a što je učinio par dana poslije na sjednici Izvršnog odbora. Naime, Čolaković je pred tridesetak novinara i pred Marcelom Benzom rekao da “FS RS-a želi ostanak Predsjedništva, kao i hrvatska komponenta, dok je pet županijskih saveza s bošnjačkom većinom za prihvaćanje izmjena i dopuna Statuta”. No, potom je na IO-u NS-a BiH podigao ruku i glasovao za odbacivanje UEFA-inog prijedloga. Što se u međuvremenu promijenilo? Ovakva neprincipijelnost svakako nam ne ide u korist.

Piše: D. Lukić
Aferim!
Nadam se da cemo vec u petak procitati vijest o najradikalnijoj suspenziji naseg fudbala, da ni djeca na ulici nece imati pravo da igraju tu prelijepu igru, da necemo ni soccera na play station-u moci igrati, da necemo niti gledati utakmice na tv-u, zasto?? PA ZATO STO MI TO ZASLUZUJEMO!!!

harishp
Kontakt:

Post Postao/la harishp » 14 jul 2010, 19:24

A Iljo zvani kockasta kravata ili od milja debelo krme.Izabran za novog-starog predsjednika fudbalskih hepekova federacije.Sto znaci definitivno put u 100 pm.
Jedina nada nam je da Dzeko kao sto bi @CeMa rekao potpise tamo,gdje bi ga lakse gledali na tv prijemnicima.
Ovo ostalo propast.
Sacuvaj me boze onih navijaca repke koji na domaci mec te repke moraju nositi putovnicu ili ti ga pasos, a uz to jos svoji na svom.
-----------
A Begovic sta je branio Spaniulusu?To je cudesna suma Jel?By @bhsport
-----------
Pravda za @Kurtmu

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 14 jul 2010, 19:26

Imaju oni vremena jos 2 dana, da se dogovore, ali draza im je fotelja nego to sto ce se sve suspendirat.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

pirotehnik
Kontakt:

Post Postao/la pirotehnik » 14 jul 2010, 23:00

Haj recimo da ce nas suspendirati i sankcionisati, sta bi trebali uraditi kad bi krenuli s nule? Hoceli opet izroniti ovaj isti sistem, ili nas nece prihvatiti u UEFA i FIFA bez jednoclanog predsjednistva i novog statuta?
Tog jutra, na sam dan vječitog derbija, probudio sam se mnogo ranije nego obično...

mirza_9
Kontakt:

Post Postao/la mirza_9 » 15 jul 2010, 03:15

Boš­nja­ci će bi­ti kri­vi ako nas su­spen­du­ju

Ni­su de­le­ga­ti iz FSRS ko­čni­ča­ri i za­go­vor­ni­ci san­kci­ja od stra­ne UEFA -e i FI­FA -e, ka­ko ne­ki boš­nja­čki fun­kci­one­ri pred­stav­lja­ju eni­tet­ski Sa­vez. Na­pro­tiv. Svi­dje­lo se to ne­ko­me ili ne, srpski de­le­ga­ti su svih ovih go­di­na je­din­stve­ni. Oni ima­ju je­dan stav, bez dvi­je «pos­ta­ve». Is­to pri­ča­ju na sje­dni­ca­ma i ja­vno. Za ra­zli­ku od «na­ših» ko­ji ra­zvu­ku os­mjeh od uha do uha pred «in­spe­kto­ri­ma» iz UEFA -e i FI­FA -e, a čim ovi po­le­te sa sa­ra­jev­skog aero­dro­ma, on­da svi­ra­ju dru­gu me­lo­di­ju.

Sje­ti­te se Azer­bej­dža­na!

Srpski de­le­ga­ti, da su htje­li, mo­gli su Sa­vez eli­mi­ni­sa­ti. Ne da su mir­no če­ka­li ras­plet, već su svo­jim po­te­zi­ma još pri­je tri go­di­ne spri­je­či­li san­kci­je. Na mo­ju ža­lost, jer sam kao i ve­ći­na no­vi­na­ra su­dje­lo­vao u or­ga­ni­za­ci­ji akci­je «Za spas fu­da­la». Da ni­je bi­lo srpskih igra­ča i tre­ne­ra već da­vno bi Sa­vez bio pod san­kci­ja­ma.

- Da smo htje­li mo­gli smo do­ves­ti do san­kci­ja. Zna­te da nam je pri­je­ti­la eli­mi­na­ci­ja, ali smo tra­ži­li od svih igra­ča iz RS i tre­ne­ra da odi­gra­ju uta­kmi­cu pro­tiv Azer­bej­dža­na. Ko god ho­će ne­ka po­gle­da u ar­hi­vi stru­ktu­ru igra­ča sa te uta­kmi­ce i sve će mu bi­ti ja­sno. Ni­smo že­lje­li san­kci­je, ma­kar su ne­ki to pri­že­ljki­va­li - pod­sje­ća Pet­ko­vić.

Ko­va­če­vić, Mar­ja­nac...

Klju­čnim pro­ble­mom sma­tra ne­dos­ta­tak po­vje­re­nja.

- Ža­lo­sno je da ne­ki lju­di je­dno pri­ča­ju na sje­dni­ci, a po­sli­je pri­ča­ju dru­gu pri­ču. Ne sa­mo da FSRS ne sno­si even­tu­al­nu kri­vi­cu za po­slje­di­ce, već kriv­ce tre­ba tra­ži­ti me­đu Boš­nja­ci­ma. Oni su mi­je­nja­li sta­vo­ve od si­tu­aci­je do si­tu­aci­je. Mi smo ozbi­ljni lju­di i ta­ko se po­na­ša­mo.

Ge­ne­ral­ni se­kre­tar FSRS ni­je op­ti­mis­ta uoči da­naš­nje skup­šti­ne.

- Mi že­li­mo i ra­di­mo naj­bo­lje, ali se bo­jim naj­go­reg sce­na­ri­ja. Ni­je pro­blem u Pred­sje­dniš­tvu, već na «ni­žim» ni­vo­ima. Izos­ta­lo je po­vje­re­nje me­đu na­ma. Ne mo­že se na­ma im­pu­ti­ra­ti da že­li­mo san­kci­je. Na­ši naj­bo­lji lju­di do­pri­no­se ra­du Sa­ve­zu, po­put ugle­dnog advo­ka­ta Mi­le­ta Ko­va­če­vi­ća, pa Živ­ka Mar­jan­ca i os­ta­lih. Naš je stav po­znat i ni­je od ju­čer. Ni­šta se ne­će pos­ti­ći «ta­kti­kom» uzmi ili os­ta­vi, ni­ti za­vrta­njem ru­ku, već is­klju­či­vo do­go­vo­rom - po­ru­čio je Ro­do­ljub Pet­ko­vić, ge­ne­ral­ni se­kre­tar FSRS.

Su­kob Ba­ši­ća i Go­la­ća

Na po­slje­dnjoj sje­dni­ci Iz­vršnog odbo­ra si­je­va­le su var­ni­ce me­đu boš­nja­čkim čla­no­vi­ma no­go­me­tne vla­de. Naj­go­re je pro­šao dr. Hu­so Go­lać, ko­ji je ra­dio iza le­đa Men­su­du Ba­ši­ću. Pa­le su te­ške ri­je­či i op­tu­žbe, na šta je Go­lać uz­vra­tio: Ne moj Men­so mo­lim te pred lju­di­ma! De­le­ga­ti iz FSRS i hrvat­ski de­le­ga­ti su i sa­mi izne­na­đe­ni «igran­kom» ko­ju su na­pra­vi­li Ba­ši­ću, u ko­jem su vi­dje­li is­kre­nog par­tne­ra i sa­go­vor­ni­ka i o na­jo­sje­tlji­vi­jim pi­ta­nji­ma. Uvje­re­ni su, ma­kar ne že­le utje­ca­ti na ko­na­čni izbor, ka­ko će Ba­šić i da­lje os­ta­ti u no­go­me­tnoj vla­di.

Za­mjer­ke Spa­hi

U FSRS sma­tra­ju da su po­je­din­ci izvan stru­ktu­ra Sa­ve­za da­va­li po­gre­šne in­for­ma­ci­je lju­di­ma iz UEFA -e i FI­FA -e. Pri tom se mi­sli na Ju­su­fa Pu­ši­nu i Me­hme­da Spa­hu, ka­ko su ko­ris­ti­li svo­je pri­va­tne ve­ze i «cin­ka­ri­li» svo­je ko­le­ge čel­ni­ci­ma FI­FA -e i UEFA -e. Pu­ši­na i Spa­ho to ne­gi­ra­ju, ma­kar im im­po­nu­je što su za­drža­li ko­rek­tne ve­ze sa Bla­te­rom, Evom Pas­ke, Mar­se­lom Ben­com... Me­đu de­le­ga­ti­ma u FSRS mo­že se ču­ti ka­ko je gla­vni kri­vac Su­lej­man Čola­ko­vić, ko­ji je umo­ran od svih tur­bu­len­ci­ja. Ni­je la­ko pri­je po­dne uvje­ra­va­ti ko­le­ge da po­drže sta­tut, a po­po­dne o is­tih tra­ži­ti da bu­du pro­tiv.

Pu­ši­na: Sve će bi­ti u re­du

Ju­suf Pu­ši­na se na­kon de­se­to­go­diš­nje «pa­uze» vra­ća u no­go­me­tne vo­de. Ni­je pe­si­mis­ta. Vje­ru­je da će pre­vla­da­ti ra­zum. Pri­ja­te­lji iz FI­FA -e i UEFA -e do­la­ze sa naj­bo­ljim na­mje­ra­ma, že­le nam pru­ži­ti ru­ku, a ne da nas izo­lu­ju. Do­ne­da­vno smo do­če­ki­va­li Bla­te­ra, Jo­han­so­na, a sa­da nam pri­je­te san­kci­je. Vje­ru­jem da će sve za­vrši­ti do­bro. U kan­to­nal­nom Sa­ve­zu ima­mo re­spe­kta­bi­lan tim, na­dam se da će i NSBiH ubu­du­će ima­ti je­dnog pred­sje­dni­ka - izja­vio je Pu­ši­na. On je ne­po­prav­lji­vi op­ti­mis­ta, iako svjes­tan da su boš­nja­čki ka­dro­vi op­te­re­će­ni broj­nim afe­ra­ma. I ju­čer na Skup­šti­ni fe­de­ral­nog Sa­ve­za, naj­vi­še vre­me­na po­tro­ši­lo se na pri­ču o is­tra­ga­ma, afe­ra­ma, sud­skim pre­su­di­ma. Je­dnu ta­kvu ima i dr. Hu­so Go­lać, ko­jeg su kan­di­di­ra­li za pred­sje­dni­ka Fe­de­ral­nog Sa­ve­za.

mirza_9
Kontakt:

Post Postao/la mirza_9 » 15 jul 2010, 03:18

Ni­je tra­ge­di­ja ako nas su­spen­di­ra­ju

Jo­sip Be­van­da, taj­nik NK Ši­ro­ki bri­jeg i član Iz­vršnog odbo­ra, ne is­klju­ču­je mo­gu­ćnost san­kci­ja. No­go­me­tnoj ja­vnos­ti je po­znat po prin­ci­pjel­nos­ti. Iako je «nje­gov» Ši­ro­ki u dru­gom ko­lu Euro li­ge, Be­van­da ne sma­tra da će san­kci­je do­ves­ti do no­go­me­tnog mra­ka.

- Ne­će bi­ti tra­ge­di­ja ako nas su­spen­di­ra­ju. Mo­žda to do­ne­se ne­ke po­ma­ke, mo­žda u sva­kom zlu ima ne­što do­bro. Vri­je­me je za pro­mje­ne, ova­ko vi­še ne ide. Pa, ne­ki­ma je ova pri­ča tek sa­da u fo­ku­su, a o sta­tu­tu se pri­ča od 2003. go­di­ne. Ja sam odne­da­vno u NSBiH, ali tra­žim od­go­vor­nost svih ko­ji su pro­te­klih go­di­na ra­di­li na ovo­me. Vi­di­te gdje su nas do­ve­li. Bo­jim se da je pre­ka­sno, da su po­tro­še­ni svi kre­di­ti. Bi­lo je pre­vi­še vre­me­na, do­bre vo­lje kod lju­di iz FI­FA -e i UEFA -e, ali ne i kod nas - upo­zo­ra­va Be­van­da.

Vi­di­te li ne­ki izlaz?

- Ljud­ski se na­da­ti naj­bo­ljem, ma­da ja po­la­zim od naj­crnjeg. U tom slu­ča­ju ako bu­de ne­čeg bo­ljeg, ne­ka­ko mi je la­kše. Ipak, ja sam obje­kti­van, svjes­tan sam mo­gu­ćih po­slje­di­ca. Sva­ki dan, na­kon sva­ke sje­dni­ce sa­znam ne­ke no­ve ta­mne de­ta­lje. Sko­ro sam sa­znao da Sa­vez ima 41 upo­sle­ni­ka po ra­znim osno­vi­ma. Sa­vez du­gu­je sto­ti­ne hi­lja­da, mi­li­one ma­ra­ka. Tre­ba to ne­ko vra­ti­ti, a si­tu­aci­ja je sve te­ža, go­mi­la­ju se ka­ma­te. Ne­ko je ne­sa­vje­sno ra­dio. Da sam bio pred­sje­dnik, imao tri do­ma­će uta­kmi­ce, kao što su bi­le one sa Tur­skom, Špa­ni­jom i Por­tu­ga­lom, ja bih imao mi­li­on­sku do­bit. A, mi smo u de­be­lom mi­nu­su.

Da­kle, Vi ste pe­si­mis­ti?

- Ne že­lim bi­ti ne­re­alan i da­va­ti la­žnu na­du, kao što su ne­ki či­ni­li. Još ma­nje že­lim bi­ti dvo­li­čan. Ja ne mi­je­njam miš­lje­nje ka­ko ne­kom od­go­va­ra. Zas­tu­pam stav svo­je žu­pa­ni­je, ko­ji je ba­zi­ran na kon­stru­kti­vnim pri­je­dlo­zi­ma za bo­lji­tak bh no­go­me­ta. Ima­mo dva aman­dma­na od ko­jih ne­će­mo odus­ta­ti. Da­kle, tra­ži­mo za­šti­tu «vi­tal­nog» in­te­re­sa za Hrva­te, te da os­ta­ne Pred­sje­dniš­tvo Sa­ve­za, ali da pred­sje­dnik i gla­vni taj­nik zas­tu­pa­ju Sa­vez. Tra­ži­mo ta­ko­đer da se sve odlu­ke do­no­se kon­sen­zu­som, da se oni ko­ji svje­sno na­pu­šta­ju sje­dni­ce ili ne do­la­ze, eli­mi­ni­ra­ju.

Vi, oči­to je, ne­će­te pris­ta­ti na ul­ti­ma­tum, ma­kar su­spen­zi­ja eli­mi­ni­ra Ši­ro­ki iz Evro­pe. Mo­že­te li to po­ja­sni­ti?

- Ja nas­tu­pam kao pred­sje­dnik svo­je Žu­pa­ni­je, ali i kao klup­ski dje­la­tnik NK Ši­ro­ki. Ne šti­tim klup­ske in­te­re­se, već bu­du­ćnost Sa­ve­za i no­go­me­ta na ovim pros­to­ri­ma. Ja sam se za­la­gao i ma­ksi­mal­no po­držao re­kon­stru­kci­ju sta­di­ona Ko­še­va, jer že­lim da drža­vna se­le­kci­ja ima re­pre­zen­ta­ti­vni sta­di­on, ali i da se svi klu­bo­vi osje­ća­ju ko­mo­tno. Ni­je stvar ov­dje o in­te­re­su klu­ba, već o op­štem do­bru za naš sport, pa i za drža­vu.

Vje­ru­je­te li da će pri­ti­sak, pri­je­tnja, uli­ti­ma­tum iz UEFA -e i FI­FA -e uro­di­ti plo­dom?

- Ne mi­slim da će­mo bi­lo šta pos­ti­ći pri­tis­kom i pri­je­tnja­ma. Do rje­še­nja se mo­že do­ći sa­mo do­go­vo­rom. Ja sam pre­dla­gao da nas pri­mi Mi­šel Pla­ti­ni, da mu obja­sni­mo si­tu­aci­ju, ali da u de­le­ga­ci­ji ne bu­du oni ko­ji su ci­je­lo vri­je­me odbi­ja­li su­ra­dnju, ob­ma­nji­va­li i ja­vnost i lju­de iz UEFA -e i FI­FA -e. Zna se ko­ji su to lju­di. Na­ža­lost, do­šli smo u te­šku si­tu­aci­ju, ali kao što sam re­kao, ne­će bi­ti pro­past svi­je­ta ako nas su­spen­di­ra­ju. Ba­rem će ja­vnost zna­ti ko­ji lju­di vi­še ne mo­gu vo­di­ti naš no­go­met - izja­vio je za «.........» Jo­sip Be­van­da.

Ka­ko smo du­žni Por­tu­ga­lu

Be­van­da se šo­ki­rao ka­da je sa­znao da je NSBiH du­žan iz­vje­snu su­mu nov­ca por­tu­gal­skom no­go­me­tnom Sa­ve­zu. Ni­kom ni­je ja­sno ka­ko je nas­tao taj dug. Na­vo­dno je to zbog ve­ćeg bro­ja ka­ra­ta ko­je je Sa­vez ku­pio, a ni­je pla­tio. Ko zna gdje su za­vrši­le kar­te, a u či­jem dže­pu pa­re.
Zadnja izmjena: mirza_9, dana/u 15 jul 2010, 03:32, ukupno mijenjano 1 put.

mirza_9
Kontakt:

Post Postao/la mirza_9 » 15 jul 2010, 03:20

Sli­je­di su­spen­zi­ja

Ko­li­ko smo sa­mo pu­ta pi­sa­li o «Da­nu d» za bh. no­go­met. Is­to­rij­skim smo tre­ti­ra­li i na­jav­lji­va­li prvu skup­šti­nu za­je­dni­čkog Sa­ve­za, uta­kmi­ce sa Dan­skom, po­tom sa Sri­jom, pa «ba­raž» sa Por­tu­gal­ci­ma...

Ni­šta se ni­je spe­kta­ku­lar­no do­go­di­lo. Pra­va dra­ma tek pred­sto­ji. Da­nas je «Dan d» za bh. no­go­met». Od ve­če­ras ni­šta ne­će bi­ti kao pri­je. Pe­tak je dan odlu­ke: ili će su­spen­di­ra­ti klu­bo­ve i re­pre­zen­ta­ci­ju, ili će Sa­vez ra­di­ti ka­ko tre­ba sa je­dnim pred­sje­dni­kom, ka­ko je u svim aso­ci­ja­ci­ja­ma u UEFA-i i FI­FA-i.

Pre­ma tre­nu­tnom ra­spo­lo­že­nju onih ko­ji odlu­ču­ju, ma­le su šan­se da se usvo­ji Sta­tut UEFA - e i FI­FA -e, ko­ji, izme­đu os­ta­log, na­la­že je­dnog pred­sje­dni­ka NSBiH. Da je stvar vrlo ozbi­ljna, pot­vrđu­je «ul­ti­ma­tum» ko­ji je «ne­ko­li­ko» sa­ti pri­je skup­šti­ne sti­gao iz sje­di­šta UEFA -e i FI­FA -e , u ko­jem se ape­li­ra na bh de­le­ga­te da na­jo­zbi­ljni­je shva­te si­tu­aci­ju u ko­joj se na­la­zi naš Sa­vez.

Po­ru­ka je ja­sna i gla­sna. Uzmi ili­os­ta­vi! Iako su no­go­me­ta­ši Zrinj­skog i Ši­ro­kog na evrop­skoj sce­ni osvo­ji­li va­žne bo­do­ve, prem­da je re­pre­zen­ta­ci­ja sa Dže­kom, Spa­hi­ćem, Pja­ni­ćem, Mi­si­mo­vi­ćem.., na­ja­vi­la odla­zak na EP u Polj­sku i Ukra­ji­nu 2012. go­di­ne, či­ni se da je «go­spo­di» iz NSBiH to naj­ma­nje va­žno. Nji­ma su naj­va­žni­je nji­ho­ve po­zi­ci­je. Od pet­ka bi naš no­go­met mo­gao bi­ti pod san­kci­ja­ma. Ako se to de­si ime­na Su­lje Čola­ko­vi­ća, Ilje Do­min­ko­vi­ća, Bo­gda­na Čeke i nji­ho­vih de­le­ga­ta, bit će upi­sa­na crnim slo­vi­ma u his­to­ri­ji bh. fu­dba­la.

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 15 jul 2010, 06:14

Meni je isti qrac bio jedan ili pet predsjednika,jer opet su isti ljudi tu. Opet ce raditi sve po svom,uzimati pare za svoje potrebe...a repka...ma ko hebe repku. Sad da je upitati ove foteljase,Bog me ubio ako znaju i sva imena nasih nogometasa a kamoli sta drugo.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

amho
Kontakt:

Post Postao/la amho » 15 jul 2010, 09:25

neko_iz_mase je napisao/la:
Cartman je napisao/la: Pa da ih ministarstvo sporta skine, tad bi nas pogotovo suspendovali jer nije dozvoljeno da se politika mjesa u rad saveza. Kad su cak jednoj Francuskoj zaprijetili, kad je Sarkozy poceo zavlacit nos gdje mu nije mjesto, onda mozes mislit sta bi nama uradili.
Pa politika kod nas postavlja komplet garnituru u savez,i samim tim se mijesa u rad saveza,postavljajuci nesposobne ljude za obnasanje funkcija. Fudbalske legende nemaju teoretske sanse da udju u savez,ako nisu clanovi jedne od 3 stranke,koje kod nas vedre i oblace.
Ministarstvo sporta Poljske je smijenilo kompletno rukovodstvo Poljskog saveza,raspisali nove izbore na kojim je morao pobijediti, i postavili najvecu zvijezdu Poljskog nogometa Grzegorza Latoa na celo istog,koji je do tada bio u parlamentu Poljske i isti ucestvovao u rusenju kriminalaca koji su tada harali u njihovom savezu i koji su ukrali bogu nogu. Rezultat svega je bio preko 150 krivicnih prijava protiv te gamadi, i postavljanje istinske legende na čelo saveza.
Sve sto su Fifa i Uefa uradili,je da su osudili taj cin i rekli da nece priznati Latoa :roll: :roll:

Statutarno clanove tijela drzavnog saveza (delegate skupstine, clanove izvrsnog odbora, predsjednostvo) biraju predstavnici kantonalnih (FBiH), regionalnih saveza (RS), saveza Brcko distrikta i entitetskih saveza. U tom lancu politika ne igra nikakvu ulogu, formalno-proceduralno. Nijedan nivo civilne vlasti nema nikakvu ingerenciju kada je organizovanje fudbala u pitanju (niko iz politike ne moze smijeniti funkcionera saveza na bilo kojem nivou).

Druga je stvar sto delegati u svim navedenim savezima obnasaju i odredjene politicke duznosti, obzirom da nisu profesionalci. To je u svim drzavama tako. U Njemackoj ako se neko sjeca, Gerhard Mayer Vorfelder je bio istovremeno ministar finansija u pokrajinskoj vladi, clan izvrsnog odbora FIFE i predsjednik kluba u jednom periodu, dok je u drugom bio predsjednik kluba, ministar u pokrajinskoj vladi i clan predsjednistva pokrajinskog nogometnog saveza. I tu nema nista sporno.

Ovo sto se dogadjalo u Poljskoj je malo drugacije. Nije ni tu sve teklo bez problema. Kod njih je malo (malo vise) drugacija situacija u odnosima politika - nogometni savez. Kod njih ima zakon o sportu i osnivac nogometnog saveza je Olimpijski Komitet. OK je smjenio funkcionere saveza. Smjenu starih funkcionera ni u tom slucaju FiFA i UEFA nisu priznale, jer je OK pod kontrolom Vlade (ministarstva sporta), ali su se ukljucile u rjesenje problema. Izbor novog predsjednika kod njih je koordinirala FIFA i UEFA zajedno sa ministarstvom sporta, a novo predsjednistvo su opet birala tijela fudbalskog saveza, a ne vladina tijela. (ispravi me ako grijesim) I novi predsjednik saveza poljske je dugogodisnji sportski radnik i politicar i kao takav je dosao na funkciju.

Kod nas ne postoji zakon o sportu i NS BiH je samostalan savez. Nije pod okriljem Olimpijskog komiteta ili Sportskog saveza. Niko nema nikakve ingerencije nad NSBiH. Potpuno su autonomni. Tu lezi problem svega. Zato se FIFA i UEFA godinama natezu s predstavnicima saveza. Moraju ih molit, ucjenjivat, podmicivat kojekakvim projektima (Goal itd.) da bi nesto promjenili u organizaciji.

Put 'legendi' u NS BiH vodi jedino kroz saveze na nizem nivou (entitet, kanton, opstina itd.). Jedino na taj nacin mogu odlucivat o necemu u samom savezu. U saveze nizih nivoa se dospijeva preko klubova. Dug je to put i naravno jedan od razloga zasto se niko do sad nije probio do vrha.

Nase legende uglavnom zele s vrha nesto mjenjat' i to iskljucivo kroz sportsko-menadzerske funkcije: Selektor, Generalni sekretar, Direktor reprezentacija, trener itd. A svi navedeni su namjestenici saveza i moraju izvrsavat odluke koje donese predsjednistvo i izvrsni odbor.

Da bi se nesto promjenilo nase dokazane sportske velicine moraju se organizovat:naci saveznike - lobiste u politici i medijima koji ce pritiskom dovest do toga da se nesto promjeni. (podrazumjeva se da podrsku navijaca imaju) Ali pritiskom na neformalnom nivo. Bez direktnog uplitanja. Znaci nema smjena ili rasformiranja samog saveza. Ali, da bi se u tome uspjelo, potrebno je jedinstvo klubova, igraca, navijaca, politike i medija. Zamislite da na samo jednu sluzbenu utakmicu reprezentacije, ne dodje nijedan navijac, nijedan novinar, da nema prijenosa, da se ne odazove nijedan fudbaler ni iz inostranstva, ni iz premijer lige.
Da li bi ijedan sluzbenik saveza ostao na svojoj poziciji? Cisto sumnjam. Doklegod je Papac jedini principijelan po tom pitanju, od promjena nema nista.

Elddar
Kontakt:

Post Postao/la Elddar » 15 jul 2010, 11:12

Hoćemo Pušinu kao predsjednika N/FS BiH. Jedan Pušina bi baš fino oslikao stanje u našem savezu, i fudbalu generalno. :mrgreen:
...jer žive, i prkose vragu, dok smrt im opaku slute.

Cartman
Kontakt:

Post Postao/la Cartman » 15 jul 2010, 11:51

Elddar je napisao/la:Hoćemo Pušinu kao predsjednika N/FS BiH. Jedan Pušina bi baš fino oslikao stanje u našem savezu, i fudbalu generalno. :mrgreen:
Mislis na covjeka koji nas je uveo u FIFA-u i UEFA-u i sto je branio ovu zemlju kad je najvise trebalo? Hvala Bogu ako on bude novi-stari predsjednik. Ocistio bi bagru, barem sa bosnjacke strane.
Safet Susic zagonetan: "Volio bih da nas Izrael napadne"
The flowers of English football, the flowers of Manchester

fixator
Kontakt:

Post Postao/la fixator » 15 jul 2010, 11:56

sasvim je svejedno sto je željo izgubio, a i ovi ostali džaba igraju...sviju ce nas sutra suspendovati
mislim da to nije loša ideja jer jedino tako će se nešto uraditi
yebo ligu i sve dok su lopovi u savezu
Semper Fidelis

miky_hz
Kontakt:

Post Postao/la miky_hz » 15 jul 2010, 13:28

fixator je napisao/la:sasvim je svejedno sto je željo izgubio, a i ovi ostali džaba igraju...sviju ce nas sutra suspendovati
mislim da to nije loša ideja jer jedino tako će se nešto uraditi
yebo ligu i sve dok su lopovi u savezu
Mozda i bolje da nas suspenduju jel bi se vjerovatno kolko tolko rijesili ovih ljudi iz saveza,a ta suspenzija nebi trajala vjecno to bi moglo biti vrlo kratko dok se ne rijesi ta situacija sa jednim predsjednikom a mislim kad bih ih suspendovali da bi i ovi nasi brze regovali...

Klubovima to nebi bio toliki problem jel do iduce godine kad se opet bude izlazilo u Evropu to ce se sigurno rijesiti,samo bi reprezentacija mozda ispastala sa ovim kvalifikacijama jel one vrlo brzo pocinju
DINO MERLIN "Znas kako ti je to, rodiš se u Sarajevu i navijas za Sarajevo. Ima i onih koji su u manjini i navijaju za Zelju. Hvala Bogu ja nisam medju njima".

Cartman
Kontakt:

Post Postao/la Cartman » 15 jul 2010, 13:39

Joj jeste naporni sa tim "mozda je bolje da nas suspenduju". Normalno da nije bolje. To je smrt nogometa u BiH. Yebli vas fanaticosi i njihove teorije.
Safet Susic zagonetan: "Volio bih da nas Izrael napadne"
The flowers of English football, the flowers of Manchester

velez_mostar
Kontakt:

Post Postao/la velez_mostar » 15 jul 2010, 14:28

Cartman je napisao/la:Joj jeste naporni sa tim "mozda je bolje da nas suspenduju". Normalno da nije bolje. To je smrt nogometa u BiH. Yebli vas fanaticosi i njihove teorije.
Je li to mislis da danas BH nogomet zivi, pa se trebamo bojati smrti istog???
I, ne vidim nikakvu vezu sa BHF-om ovdje.

GunnerS
Kontakt:

Post Postao/la GunnerS » 15 jul 2010, 14:31

"Istina je da smo u jako teškoj situaciji. Svi smo premoreni, a ja se pitam da li je sada pravi trenutak za ovakvu odluku jer će o njoj odlučivati delegati Skupštine koji su na odlasku, s obzirom da nam se bliže izbori. Što se tiče mogućih sankcija UEFA-e i FIFA-e, mislim da se s time neće ništa postići. Istina je da smo mi jedini Savez u svijetu sa Predsjedništvom, ali nam je, nažalost, takva država. Ipak, s druge strane, to bi možda moglo i pomoći, jer kad bi Savez bankrotirao, onda bi morali krenuti od nule, sa nekim novim ljudima koji bi imali interes da rade u cilju napretka bh. fudbala", zaključio je Petković u razgovoru za naš portal.
Ova zadnja rečenica je ono čemu se ja nadam... :(
a b c č ć d dž đ e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 15 jul 2010, 14:43

Bajke su samo fantazije koje se ne dozive. Tako ni mi necome dozivjeti da savez radi i da ga vode ljudi koje bi mi voljeli. Isti mi je qrac vodio nas Dominkovic ili neko drugi,svi ce oni gledati svoj interes. Sta u ovoj drzavi ima dobro de mi recite?? Mi nemozemo napraviti da nam drzavu vodi jedan predsjednik a kamoli da to bude u nogometnom savezu.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

Denizmare

Post Postao/la Denizmare » 15 jul 2010, 14:51

Jedini covjek na planeti kome se ja divim je Usanovic,nevjerovatan je.
On je ubjedjen da je citava drzava na teskim drogama pa niko ne sumnja u istinitost onoga sto kaze...
E kad si takav covjek zivio ti nama 100 godina,jer tesko tebi kad odes na onaj svijet.....

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Zglavkar i 22 gosta.