In my opinion sezona zasad ne može dobiti ocjenu veću od "solidan", s tim da to solidno može postati i fantastično ako se osvoji klempo, ali i loše ako i Bayo i BVB ispadnu u četvrtfinalu. Ne slažem se da smo tek ove godine dobili jaku Borussiju, jer jaka Borussia postoji već 3g, samo što se ove godine ta snaga napokon pokazala i u Europi. Prije bih rekao da smo ove sezone dobili ultrajaki Bayern, koji se sada s pravom svrstava u Sveto trojstvo europskog klupskog nogometa.
Na @antišinom i @effeovu forumu sam naišao na jednu zanimljivu raspravu o tome kakva je budućnost BuLi (pokrenuo, dakako, Anton

), pa da kažem koju i o tome.

Nisam detaljno čitao, ali mi je zapalo za oko par zanimljivih postova o tome koji BL-klubovi imaju potencijal za rasti. Moje mišljenje je da trenutno, a vjerovatno i kroz sljedećih 5-6g, osim tradicionalno Bayerna, samo Dortmund ima kapacitet da se popne na vrh Europe i konstantno ravnopravno parira ostalim velikanima. Schalke je i danas vrlo dobar, i u bližoj budućnosti će vjerujem i dalje biti najmanje na ovom nivou, ali nekako ne vjerujem da će oni toliko napredovati da budu barem BL-Valencija s početka tisućljeća. Ne vjerujem ni u neki veliki prosperitet nekih klubova iz velikih i bogatih gradova, konkretno ciljam na Eintracht F, Fortunu D, Herthu i Stuttgart. Jednostavno, nešto im fali, po meni prvenstveno istinske želje za napretkom. To su jednostavno klubovi koji će se zadovoljiti sa ostvarenjem nekog minimalnog cilja, a bez neke težnje višemu. Moji favoriti za rast su definitivno Wolfsburg i Bayer koji imaju lovu, te HSV i Gladbach koji imaju strast, tradiciju i renome velikog kluba. Vjerujem da bar 2 među njima mogu doći na nivo na kojem je danas Schalke (ili ako ćemo tražiti izvan BL, recimo Atletico). Pritom, Bayer je u biti praktički već tu, ali fali neka mrvica da se otkloni svaka sumnja. Ono što je falilo Wolfsburgu/HSV-u zadnjih godina je pamet, ali nadam se da su sad s Allofsom/Frenkijem dobili bar malo i toga. Da bi dosegnuli viši nivo, i njima, kao i Gladbachu treba kontinuitet sudjelovanja u Europi. Zato mi je strašno žao što meni ekstra simpatični Gladbach dogodine vjerovatno neće igrati EL i što će to, lako moguće, usporiti njihov prosperitet. Još ću spomenuti i Werdera od kojeg u sljedećim godinama ne očekujem previše, ali za kojeg sam siguran da će biti dostojan predstavnik BL kad mu se ponovno desi neka jaka generacija. Samo je pitanje hoće li to biti za 3, 5 ili 10 godina. Još tu ima par potencijalno zanimljivih klubova kao Hannover, Hoffa, Sechsigeri ili RB Leipzig, ali o njima drugom prilikom.
Da zaključim, ono što je neka moja želja je sljedeće:
- BVB i Bayo u samom Euro vrhu; to već imamo
- Schalke i još 2-3 kluba (Bayer, Gladbach, Wob, HSV) na takvoj razini da su u stanju stvoriti neki kontinuitet rezultata u BL, osvojiti EL, dogurati barem među 8 (a zašto ne i 4) u CL, te bez kompleksa ući u fajt i namučiti i najjače klubove u Europi; zasad je tome najbliži Schalke (tj. skoro pa su već tu), ostalima još dosta fali do te razine
- još 3-4 kluba na takvoj razini da se mogu umiješati periodično u borbu za Eurokupove i skupo prodati kožu u Europi bez obzira na ime protivnika (padaju mi pritom napamet Getafe, Osasuna i Espanyol, koji su u EL ostvarivali odlične rezultate mimo svih očekivanja).
Mislim da je to realno očekivanje. Više od toga bi bilo prearogantno. Uostalom i ona jaka Serie A je imala samo 2 kluba koji su bili pobjednici CL.
"Zanimanje tako velikih klubova godi, ali ja neću napustiti Dortmund. Ovdje nogomet nikada nije bio sporedna stvar; oduvijek je bio glavna!"