Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

Neutral
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Neutral » 26 feb 2025, 21:58

Asteriks je napisao/la:
22 feb 2025, 09:03
Nemojte i ovaj kutak prepucavanjima da pretvarate u baruštinu.

Odeš mu u Mostar il gdje već, buzdovan u ruke i udri, a ne ovo.
Isto kao harden, nisu htjeli, heroji nad tastaturom, blokirani, sad stalkaju.

U mene su blokirani, cisto sam napisao da imam stalkere

Ja ih necu nikad vise spomeniti :thumbup:

AA23
Kontakt:

Post Postao/la AA23 » 27 feb 2025, 20:14

https://www.facebook.com/share/v/15nGnQvxrg/

Isti ovakav zvuk imam prilikom dodavanja gasa u Polu 1.6 TDI 90KS.

Veceras i prije dva dana uzbrdica, auto ne prima gas ne mogu da se pomjerim iz mjesta, kvacilo + gas do kraja obrtaji se ne dižu, samo propada i kao da nema gas nikako.

Ugasio vozilo, upalio nekako krenem i izvucem uzbrdo.

Vozio majstoru, uradili dijagnostiku dizni, kaze sve rade dobro - ali kaze DPF ti je poceo regeneraciju, nije zavrsio i on ti zacepi, vrati nazad pogan u motor i onda ti dizne ne rade kako treba.

Znaci ovaj zvuk cujem otkako sam kupio vozilo (prije mjesec) - uradio mu mali + veliki servis, vozim po gradu sasvim ok, u brdu me nije zajebavao do evo danas juce, gdje se ne mogu maci u uzbrdici jer gasa kao da je nestalo kad ga dodam, samo propadne i auto se ugasi.

Ne znam sta da radim, majstor kaze dizne uredu bacicu pare na reparaciju a nije jeftino, skinuti DPF ali ovaj klip gore govori da su dizne problem jer - apsolutno isti zvuk cujem pod haubom kad vozim kao gore ovaj kad dodaje gas.

Ako neko ima neki savjet nesto, poceo sam da vozim tek uzevsi ovo auto, pa da vidim sa iskusnijim ljudima ovdje - hvala.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 feb 2025, 10:28

AA23 je napisao/la:
27 feb 2025, 20:14

Veceras i prije dva dana uzbrdica, auto ne prima gas ne mogu da se pomjerim iz mjesta, kvacilo + gas do kraja obrtaji se ne dižu, samo propada i kao da nema gas nikako.

Vozio majstoru, uradili dijagnostiku dizni, kaze sve rade dobro - ali kaze DPF ti je poceo regeneraciju, nije zavrsio i on ti zacepi, vrati nazad pogan u motor i onda ti dizne ne rade kako treba.

Znaci ovaj zvuk cujem otkako sam kupio vozilo (prije mjesec) - uradio mu mali + veliki servis, vozim po gradu sasvim ok, u brdu me nije zajebavao do evo danas juce, gdje se ne mogu maci u uzbrdici jer gasa kao da je nestalo kad ga dodam, samo propadne i auto se ugasi.

Ne znam sta da radim, majstor kaze dizne uredu bacicu pare na reparaciju a nije jeftino, skinuti DPF ali ovaj klip gore govori da su dizne problem jer - apsolutno isti zvuk cujem pod haubom kad vozim kao gore ovaj kad dodaje gas.

Ako neko ima neki savjet nesto, poceo sam da vozim tek uzevsi ovo auto, pa da vidim sa iskusnijim ljudima ovdje - hvala.
Problem se javlja povremeno, znači u određenim situacijama.

Dijagnostika otkriva memorisane greške u ECU. Ipak, kratke anomalije, blaga odstupanja nekad neće registrovati. Pa tako mehanički problemi zapušenih dizni il lošijeg protoka zraka, ne izazivaju nužno elektronsku grešku.

Tu se rade testovi prilikom vožnje i gledaju parametari koji odstupaju.

Kod tog motora do određene godine, počesto odu dizne.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 28 feb 2025, 18:15

Yugo se vraća!
Nekadašnji nacionalni automobil bivše Jugoslavije, ponos tadašnje jugoslavenske autoindustrije i nekad uspješan izvozni proizvod, sada se vraća u potpuno novom izdanju.
Zastavin Yugo, koji danas uživa kultni status, prvi put se na cestama pojavio prije gotovo 45 godina, a baziran na prilagođenoj tehnologiji Fiata 127 stigao je i do američkog tržišta, gdje je izazvao veliko zanimanje kada se pojavio u prodaji, po cijeni od samo 3.990 dolara. No, zbog loše kvalitete i nepouzdanosti ubrzo je postao sinonim za neuspjeh.

Ipak, njegova proizvodnja trajala je punih 28 godina – do 2008. godine. U međuvremenu, Yugo je postao ikona pop kulture, posebno u Sjedinjenim Državama, gdje je o njemu napisano nekoliko knjiga i pojavio se u brojnim filmovima. Njegova prepoznatljivost je još uvijek visoka, a postoji i snažna baza obožavatelja ovog legendarnog modela u Srbiji, piše Nova.rs.

Sada se Yugo vraća kao potpuno novi automobil, a prve skice su već izašle. Predstavljanje dizajnerskog modela očekuje se ove godine, dok bi konačni prototip trebao biti prikazan 2027. na Expo izložbi u Beogradu.

Voditelj projekta je prof. dr. Aleksandar Bjelić, poznat po svom radu u njemačkoj automobilskoj i opskrbnoj industriji. Osigurao je prava na međunarodni zaštitni znak marke, a dizajn novog Yuga potpisuje srbijanski dizajner Darko Marčeta. Njegovi prvi nacrti uspješno su prenijeli proporcije i prepoznatljiv duh izvornog modela.

Novi Yugo bit će mali, pristupačan automobil, dostupan isključivo u izvedbi s dvoja vrata. Njegova tehnička osnova bit će platforma etabliranog industrijskog partnera, no Bjelić još ne otkriva o kojoj je firmi riječ. Ono što je sigurno je da će automobil biti moderan, štedljiv i u skladu sa svim sigurnosnim standardima.

Iako je u budućnosti planirana električna izvedba, novi će Yugo u početku biti lansiran s klasičnim motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Ova odluka je donesena iz praktičnih razloga – niža cijena i veći užitak u vožnji. Tako će se Yugo izdvojiti od ostalih retro modela poput novog Renaulta 5 ili VW ID Buzza.

Osim razvoja automobila, Bjelić planira i endurance rally, koji bi sljedeće godine trebao krenuti iz tvornice u Kragujevcu, preko Afrike, sve do Kilimandžara. Ova avantura moderna je verzija ekspedicije iz 1975. godine, kada je pet Zastava 101 uspješno prešla istu rutu.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 mar 2025, 10:58

TEST LJETNIH GUMA: Većina je položila ispit s vrlo dobrom ocjenom! Čak i neke nepremium gume…
Testirano je čak 18 različitih modela ljetnih guma u dimenziji 225/40 R18, koje se montiraju na sportski orijentirane izvedbe automobila u nižoj srednjoj klasi. Iako maksimalnu ocjenu izvrstan nitko nije zavrijedio, čak 11 proizvoda je vrlo preporučljivo
slika
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 01 mar 2025, 11:01, ukupno mijenjano 1 put.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 01 mar 2025, 11:01

slika
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

AA23
Kontakt:

Post Postao/la AA23 » 01 mar 2025, 14:26

Asteriks je napisao/la:
28 feb 2025, 10:28
AA23 je napisao/la:
27 feb 2025, 20:14

Problem se javlja povremeno, znači u određenim situacijama.

Dijagnostika otkriva memorisane greške u ECU. Ipak, kratke anomalije, blaga odstupanja nekad neće registrovati. Pa tako mehanički problemi zapušenih dizni il lošijeg protoka zraka, ne izazivaju nužno elektronsku grešku.

Tu se rade testovi prilikom vožnje i gledaju parametari koji odstupaju.

Kod tog motora do određene godine, počesto odu dizne.
Pisalo mi je da je regeneraciju započeo 25.02, medjutim došao sam kući sa posla i samo ugasio vozilo, valjda je prekinuo.

Povremeno imam i treskanje kad dodajem gas, kad pustim radi normalno, ali kad dodajem gas, tj ubrizgavam on se zna tresti momacki u 2,3,4 brzini.

Majstor kaze da dizne rade dobro, da je EGR takodje dobar, ali da najvise sumnja na DPF koji valjda vrsi pritisak na neki senzor (ako je DPF valjda zacepljen a nisam ga procepio).

Vozim na kratkim relacijama, a većinom su gužve, pa me interesuje jel dovoljno da pokušam tipa u trećoj na 2.5k obrtaja da ga neko vrijeme vozim.

Da li mogu pregrijati motor tako i slično? Nije mi belaj po ravnom, ali kad uzbrdo neko veće stanem i treba da krenem - jednostavno gasa nema, ne dolazi do motora kad stisnem papucicu i obrtaji se ne dizu.

Najavio sam se kod jos jednog majstora u srijedu, pa da vidim da skidam taj DPF ako je on glavni uzrok problema.

Hvala puno :thumbup:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 mar 2025, 06:57

Da ponovim, mehanički problem sa povremenim prekidima neće nužno pokazati dijagnostika u garaži.

Zato majstor treba provozat vozilo i testirat odstupanja u vožnji.

Problem je što su pretrpani poslom, pa onda nagađaju.

Regeneracija ide na zagrijan motor, trećom do 3k obrtaja nekih pola sata vožnje bez prekida.

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 02 mar 2025, 10:27

Centre forward je napisao/la:
01 mar 2025, 11:01
slika
Monte Carlo za sirotinju, zna se zašto je bruka milionera tamo prijavljena
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 04 mar 2025, 21:25

Miki, naravno. :thumbup:

Inače, "vani" je novi A6 Avant i to sa dizelom. :cool:

slika

slika
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 04 mar 2025, 22:13

Audi je uvijek znao napraviti karavana. Za razliku od vw Golfa i Passata koji izgleda ružno kao za lubenica, ovi Audi karavani su full agresivni, pa čak su mi njihovi karavani robusniji i ljepši od limuzina, što je prava rijetkost. A6 limuzina mi je izdužen i mršav, karavan je pravi.

Inače od Bmw 5 Mečke E i Audija A6, govorim o limuzina izvedbi, petica mi je najljepša.
Onako govorim pojavom šta mi prija, a nikad u životu neću voziti nešto takvo, niti me zanima kako se vozi.

Audi je novim dizajnom konačno iskoračio od potpisa iz 2008-009, kojeg su furali evo 15 godina. Svaki novi model je ličio na facelift prrthodnika. Ko god imao dobro ili loše mišljenje, neka su napravili bitniji iskorak pa kako god.

.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 05 mar 2025, 16:57

Neutral je napisao/la:
26 feb 2025, 21:58
Asteriks je napisao/la:
22 feb 2025, 09:03
Nemojte i ovaj kutak prepucavanjima da pretvarate u baruštinu.

Odeš mu u Mostar il gdje već, buzdovan u ruke i udri, a ne ovo.
Isto kao harden, nisu htjeli, heroji nad tastaturom, blokirani, sad stalkaju.

U mene su blokirani, cisto sam napisao da imam stalkere

Ja ih necu nikad vise spomeniti :thumbup:
fol blokirani a citirao si me 30 puta poslije toga :urnebes:

ćihaaa, jes prestao kihat'
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 06 mar 2025, 16:29

slika

Dominacija benzina u top 10.

Još su samo prodajni rezultati Tiguana mali podsjetnik na vremena potražnje za dizelašima.

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 06 mar 2025, 20:26

Asterix šta kažeš za Golfa, kažu kriza nije dobar, nekad se prodavao?

Visoka cijena, nema veze, ljudi znaju šta je mašina. Evo ga, jedino on i Tiguan od ozbiljnih auta u TOP 10, i to na drugom mjestu. Legenda je to velika, a i jesu osmicu u full opremi uradili svaka čast, ako mene pitaš jedna od najvećih pojava na cesti, posebno GT. A ovaj facelift se prodaje kao lud, mora se priznati pravo dobar i moćan facelift. I to je više od facelifta, jer su u GTE verziji ubacili 1.5 umjesto 1,4 motora, skoro duplo veću bateriju, 25 konja jači, domet na samu bateriju duplo veći, a težina ostala ista. E to je inženjering i napredak tehnologije. Nema kod njih da vidimo šta će neko uraditi, nego ulažu u otkrivanje nečeg novog, IQ light, DSG, DCC, GTE itd. Treba malo ući u srž da se vidi šta to oni rade.

Kakav je samo majstorluk chip tuning. Ovo je sada nevjerovatna mapa, 3x bolja od fabričke, jedno potpuno novo iskustvo, novo auto, motor mirniji, tiši, na velikim brzinama ide s manje obrtaja, potrošnja ista kao prije a 70-80 konja više :D , a kako ide, eh a kako ide. Definitivno skinute blokade, skinuta opterećenja, zagušenja, nema učestale regeneracije.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 07 mar 2025, 18:45

Kao što vidimo, benzinski motori su trenutno temelj Golfa. Kad se detaljnije udubimo u tematiku, jasno kako je 1.5 TSI glavni adut ovog modela.

Taj motor pri niskim opterećnjima ima ugrađenu deaktivaciju cilindara, npr. drugog i trećeg.
Baziran je na starom 1.4 benzincu, a produženjem hoda povećan je pomak te u konačnici kubikaža.

Glede chip tuninga, stvarno stanje će se pokazati nakon mnoogo km, vjv preko 100k. Ne bih dalje o toj temi, prikazao sam dovoljno. Ipak na kraju, svako tjera po svome.

Nekako sam tokom studija navikao koristiti validne izvore, što se prenijelo i na moj hobi oko automobila. To su u ovom slučaju veliki autoklubovi EU, te renomirani magazini ove branše. :mrgreen:

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 08 mar 2025, 09:26

Koliko je poudan ili tacan obdeleven kod dijagnostike, stalno mi izbacuje neke pasivne greske da su bile kad ponekad skeniram, obicno budu uvijek neke drugacije, a nisam nekih problema imao s tim sto je kao bilo greska nekad :D

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 12 mar 2025, 03:13

@Asteriks

Druze povjesnicaru, benzin mora dominirati jer svako sa opcim znanjem o autima kupuje bezince kada ih vozi u kratkim relacijama, gradske voznje itd, unatoc vecoj potrosnji. Samo na Balkanu preovladava obrnuto misljenje, daj mi dizel, manje trosi. Moglo bi to proci da su to starinski dizel motori bez egr, dpf-a i slicnim upitnim smecem koje sluzi samo sirotinji zbog eko smeca dok kim kardashian upali avion kada joj se jede kolac pa doleti do Pariza.

Inace, auto nakon gasenja dpf-a i egr-a, te stage 1 neprepoznatljivo. Termostat sam prije toga promijenio, auto leti. Da mi se vratiti unazad uzeo bih mozda 2.0, ali svakako ovo ide kao poklon, kao sto sam ranije naglasio. (sa 90ps na 140, šok za auto, leti).

Sljedece auto benzin, no opet, uz iskljucivanje ovog smeca, stage-a one, mozda, ali to mozda pod velikim upitnikom uzeti nekog dizelasa. Vidjet cemo sta ce bit za 3 godine, ako Bog da.

Dacia dominira iskljucivo zbog cijene. Kupis, vozis 3 godine i rijeses se iste. Recimo to kod nas rade sa Toyotom, uzmu za 35k (tada), voze 4-5 godina i prodaju za 25k. Sada imaš Corollu 40k u Nuića, 1.5 benzin, ljudi će uzeti voziti par godina i onda ostaviti u Nuića auto i dodati pare za novije.

https://olx.ba/shops/AutoNuic/aktivni

Oficijelna Volvo i Toyota radnja.

Evo Corolle: https://olx.ba/artikal/58237200 (bila je 40k, tj. 39.900). Gledajući VW, Mercedes, Peugeot itd kod nas, nimalo bezobrazno i odlična ponuda.

Da naglasim, ovi iz Toyote nisu nimalo bezobrazni. Inače sam upoznao glavnog mehaničara iz Hyundaia kod nas, te kolegu mu. Hvale i20 maksimalno, te kako je Hyundai dosta jeftinije održavati od Golfa. Inače sam auto kod njih odvezao da mi skinu dpf smeće, profesionalni maksimalno a cjenovno nisu bezobrazni.

Provjerio sam dizne, druga šteka malo, usuo pročiščivać istih, bolje ide auto sada, ne "šteka" kada se upali, tj. "trza". Vidjet ćemo šta će bit dalje, ima promijeniti, ta ne mijenja se svako malo, cijena jeste malo veće ali šta se može. Inače u auto možeš ulagati do besvijesti. Razumijem ljude kojima je ovo hobby, zanimljiv je ali ne mogu auta, knjige, games, pc, sve hobby bit, jest da se za naše uslove dobro zarađuje ali ne treba "preseravati".

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 12 mar 2025, 03:19

Sheyi je napisao/la:
08 mar 2025, 09:26
Koliko je poudan ili tacan obdeleven kod dijagnostike, stalno mi izbacuje neke pasivne greske da su bile kad ponekad skeniram, obicno budu uvijek neke drugacije, a nisam nekih problema imao s tim sto je kao bilo greska nekad :D
Koja je dijagnostika u pitanju?

Pazi se da to ne radiš sa nekom divljom od 20KM da auto "blokira". Majstora prepoznaš po dijagnostici.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 mar 2025, 05:28

Dizel je bio prodavaniji pogon u EU do 2017. Imam naravno validan dokaz, da ne bi bilo reko - rekla.
slika
Razlozi rastuće popularnosti benzinaca - veći porez na dizel, evo na primjeru Švabije. Kfz steuer na istu kubikažu i god proizvodnje dizelaša je veći nego kod benzinca. Npr. kod vozila kubikaže 1.5 za cca 110 eura, dok za više cm3 ta razlika se nešto povećava.

Onda, generalno iz godine u godinu pooštrene eko norme, kao jedan od faktora zašto je proizvodnja dizelaša paprenija, a moderniji modeli i dodatno skuplji za održavati.

Dizelski motori su u pravilu dugotrajniji zbog robusnije konstrukcije. Rade pod većim tlakovima i temperaturama od benzinskih, zbog čega su izrađeni od izdržljivijih materijala, tipa jači blokovi, klipovi, radilice itd. Dugotrajnost se mjeri na način koliko će izdržati do generalke.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 15 mar 2025, 09:26

15. marta 1971. predstavljana Zastava 101, legendarni ‘Stojadin’, napredna 5-vratna izvedenica Fiata 128
Zastava 101, ubrzo prozvana “Stojadin”, krajem 1971. bila je veliki novitet – na domaće je tržište stigla izvedenica ‘Europskog automobila 1970. godine’. Tijekom 37 godina proizvedeno ih je 1.273.532
Zastava 101 predstavljena je 15. ožujka 1971. na salonu automobila u Beogradu. Premda se govorilo da je to ‘domaći proizvod’, bila je to 100-postotna licencna verzija Fiat. Razvijen je kao jedna od potencijalnih karoserijskih izvedbi novog modela Fiat 128. U Torinu su se na kraju odlučili Fiat 128 proizvoditi u klasičnim limuzinskim i karavanskim inačicama, a najnapredniji 5-vratni oblik, razvojne oznake 128 b1, neobjašnjivo je prepušten jugoslavenskom partneru.

Neki izvori tvrde kako su od te inačice odustali zbog smanjene krutosti karoserije u odnosu na odabrane, što se potom pokazala kao mana Zastave 101. Kad bi se jednim kotačem automobil popeo na rubnjak, zbog uvijanja karoserije otežano su se otvarala i zatvarala vrata. Ali nedvojbeno, upravo je Zastava 101 u tom trenutku koncepcijski bila jedan od najsuvremenijih europskih automobila te je posve nejasno zašto je Fiat nije iskoristio barem kasnije, kao odgovor na fenomenalno uspješan Volkswagen Golf.

Prva Zastava 101 proizvedena je u Kragujevcu 15. listopada 1971., kada je počela i službena prodaja. U Jugoslaviji, ali i na dosta drugih tržišta, Zastava 101 bila je pristojan prodajni hit i svake godine rasla je proizvodnja modela, koji će dobiti i luksuznije opremljene inačice, pa 3-vratni Mediteran, a u osamdesetima i proizvodna linija starijeg brata, modela Fiat 128, bit će prebačena u Kragujevac. Nastala je kompaktna limuzina Zastava 128.

Živahan automobil postigao je i lijepe sportske uspjehe, no za stjecanje bolje reputacije na međunarodnom planu nedostajala mu je ponajprije kvaliteta izrade. Čak i u fazi značajne modernizacije tvornice nakon početka proizvodnje modela Jugo 45 za američko tržište odstupanja su nastavila biti prevelika, a kontrola kvalitete završnog proizvoda neprikladna za standarde razvijenih zemalja.

Osnovni model pokretao se motorom modela Fiat 128 – 4-cilindraš s bregastim vratilom u glavi i zupčastim remenom iz 116 ccm razvijao je 55 KS pri 6000/min. Bilo je to dovoljno za tada solidne performanse, ubrzanje do 100 km/h za 17,5 s i najveću brzinu 136 km/h. Prve serije, najbolje, imale su originalne motore, mjenjače i podvozje, s radijalnim gumama 145 x 13 Pirelli Cinturato i Goodyear. Proizvodnja se potom usvajala i motori i mjenjači su i nadalje bili dobri, ali najviše je problema bilo s lošim gumama Tigar i Trayal, koje su loše držale na mokrom asfaltu.

Tijekom proizvodnje bilo je dosta transformacija – 1976. predstavljen je model 101 L, koji je dobio mesnatija sjedala s oblogama od pliša, umjesto skaja te podesivim naslonom sjedala, bolju opremu i servouređaj kočnica. Potom 1977. stiže verzija 101 L 1300 s motorom od 1290 ccm i 73 KS.

Četiri nova modela predstavljena su 1979.: 101 Super, s pravokutnim farovima i sjedalima s integriranim naslonom te motorom od 116 KS, kojemu je snaga, povećanjem kompresijskog omjera s 8,8 na 9,2, dvogrlim rasplinjačem i otvorenijim ispuhom (osiguravao mu je reski zvuk), pojačan na 64 KS, 101 Comfort, s bogatijom opremom te verzijama 1116 ccm i 1290 ccm 101 Specijal, koji je dobio naplatke od lakog lijeva i gume 165/70 x 13, sportski volan i cockpit te motor od 1290 ccm i 73 KS te 101 Mediteran s 3-vratnom karoserijom.

1979. bila je i najuspješnija tržišna godina s 88.918 proizvedenih primjeraka. Nove verzije stižu 1983. – 101 GT 55, 101 GTL 55, 101 GT 65, 101 GTL 65. Kraj za kultnu oznaku 101 stiže 1987., kad dolaze modeli Yugo 1.1 GX i Yugo 1.3 GX, a 1988. to postaju modeli Yugo Skala 55 i Yugo skala 65…

Nastupanjem tužnih vremena 1990-ih propao je projekt zamjene modela, koji je u međuvremenu dobio novo ime Skala, suvremenijim modelom Yugo Florida, a šamaranje mrtvog konja nastavilo se 20. studenoga 2008., s proizvodne trake u Kragujevcu sišao posljednji primjerak. Ukupno ih je proizvedeno 1.273.532.

Ovo je svakako jedan od automobila koji je motorizirao naše krajeve i nesumnjivo mu slijedi određena reevaluacija, već sada rane serije, s najčišćim dizajnom, počinju dobivati na cijeni i bivati prihvaćane na skupovima starodobnika, a neki zaljubljenici kreću i u detaljne restauracije. Oldtajmersko vrijeme kultnog Stojadina tek dolazi.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.