Arnelv52 je napisao/la: ↑22 sep 2024, 12:40
Pitanje je samo ukusa i ličnih preferencija. Nijedna formacija u našem slučaju nema neku izrazitu prednost nad drugom. Naša ekipa ima probleme sa samopuzdanjem i jedan od boljih načina je da staviš igrače da igraju blizu jedan drugome što je kud i kamo lakše u 3-5-2 formaciji gdje su svi sabijeni u sredini nego u 4-3-3.
Varijacije na 3-5-2 formaciju su puno prilagodljivije. Treneru je sa njom puno lakše odgovoriti na neke taktičke zamke protivnika i lakše je iz nje eksploatisati neke protivničke mane i nedostatke.
Kažem varijacije jer je moj favorit 3-6-1 ili 5-4-1 formacija, kako ko hoće da gleda.
Bičakčić, Katić i Kolašinac pozadi. Bičakčić može zatvoriti na desnom, Kolašinac na lijevom beku. Katić može napraviti dva koraka naprijed i igrati na zadnjem veznom. Ja bih se tako čak i branio: u odbrani bih koristio Bičakčića i Kolašinca kao klasične štopere. Katić bi igrao što Englezi kažu front-foot na svakog igrača koji ima loptu, uvijek na ispomoć veznjaku ispred njega tako da bi u svakom trenutku protivničkog igrača sa loptom napadala dva igrača.
Visoko na protivničkoj polovici može se koristiti širina igrališta iz zadnje linije i igrati sa samo Katićem pozadi, dok bi Kolašinac i Bičakčić igrali na bekovskim pozicijama ili sa Kolašincem i Bičakčićem na štoperima dok bi Katić bio drugi pivot sa recimo Tahirovićem.
To je isto nešto što nudi 3-5-2.
Eto recimo koje su prednosti 3-6-1 formacije koja ako se pravilno implementira može na naš mentalitet i talenat mnogo toga dati.
Lijepo si sve napisao i argumentovano. Sa dosta toga se slažem.
Jedino se ne slažem sa formacijom 3-5-2

. Nemamo igrače za to. Hadžija, Ermin i Nikola ne igraju u tom sistemu u klubovima. Zašto igrati sistem sa tri štopera od čega samo jedan to igra u klubu? Nema to logike.
Drugi, velik problem je što većina Gazibegovica vidi na lijevoj strani kao isturenog, boćnog igrača. Momak u Šturmu igra desnog beka i totalni krah je njemu dati odgovornost da čuva sam jednu stranu.
Bekovske pozicije su jako osjetljive i to moraju igrati igrači koji to igraju redovno na svojoj jačoj strani. To važi i za poziciju štopera, gdje mi imamo samo Seada koji je iznad prosjeka. Sve druge pozicije možeš balansirati, čak i DMF ali te dvije pozicije (bek, štoper) ni slučajno.
Sistem 3-5-2 je dobar u teoriji, ali za to moraš imati igrače koji to mogu implementirati na terenu i tranziciju. Ja sam vidio da mi nemamo nikakvu tranziciju u tom sistemu, kako će to biti bolje ubuduce? Svi moraju igrati prema naprijed i nazad a našim igračima to uopšte ne odgovara. Njima treba definisana odgovornost tipa "trciš do tog djela terena, pa dodaješ loptu, pokrivas taj dio terena i ne ideš dalje, itd.".
Najveći problem u 3-5-2 je sledece.
Nemaš dupli blok u odbrani.
Wing Back drži sam cijelu stranu.
Štoperi sami pokrivaju cijeli šesnaestarac (pogrešna procjena u postavljanju dovodi momentalno do top prilike protivnika oko gola).
CMF mora da radi prema nazad i naprijed čitavih 90 minuta. Mi nemamo takve igrače uopšte, ali ne samo mi. To skoro nema ni jedna selekcija. 3-5-2 je vjerovatno najteži mogući sistem za igrati i nije mi jasno zašto baš mi to želimo igrati.
Napadači su potpuno odsječeni od veznog reda.
Igra preko krila ili preko strana uopste ne postoji.
Pogledaj sada formaciju 4-3-3. Ona spada u najkvalitetnije postave modernog fudbala. Formacija koju možeš puno jednostavnije prenijeti na teren. Lakše je za implementirati i odgovornost igrača je jasno definisana, što znači da je lakše za igrati.
1. Pogledaj tačno 16terac i kako su igrači postavljeni. Pored toga što su "samo" četiri pozadi, šesnaestarac je ispunjen, stoje bliže jedan do drugog + štoperi imaju sigurnost kroz prave bekove, ne kaze se džaba na Engleskom left i right FULL-back. Slažem se da naši nemaju dovoljno samopouzdanja, zato im je potrebno dodati prave bekove pored sebe.
2. Sa svake strane imaš po tri igrača koja vode loptu a ne jednog.
3. Imaš dva zadnja vezna u paru za dupli blok u odbrani, to je nama potrebno za odbranu.
4. Jedan CMF za iznošenje lopte prema naprijed, nema nužno odgovornost braniti u fazi igre bez lopte, znaci nema trke gore, dole. Manji umor znaci manje grešaka.
5. Krila ili ofanzivni vezni spajaju vezu sa napadom.
6. Svaki igrač ima limitiranu odgovornost.
7. Pogledaj prostor izmedju stopera i CMF, pokriven je sa DMF. Gore ti se uvuku iza CMF i stoje direktno ispod odbrane. To je dovelo protiv Holandije do situacije, gdje se igrac bukvalno može usesati do našeg gola.
8. Protiv najboljih selekcija povučeš LW i RW vertikalno ispred CMF i dobiješ puno stabilniji i borbeniji vezni red, a naprijed se mogu ST po potrebi mijenjati tokom 90 minuta.
Za mene je 4-3-3 puno bolje rješenje i nadam se da ćemo ovo igrati već u Oktobru.