malta071 je napisao/la:Jos nesto bih da kazem vezano za ovu utakmicu sa Mariborom.Pojedinci ocekuju pojacanja za evropske utakmice (najvise se istice boccaccio koji svake godine ocekuje da Zeljo kupi nekoga i tako se pojaca)
Malo kad razmislimo, Zeljo se itekako pojacao u odnosu na proslogodisnju evropsku avanturu i realno, koliko u ovoj liZi ili za sitne pare ima igraca koji bi za ovako kratko vrijeme bili pojacanje u Evropi.Jedan ili nijedan?Ja mislim ovo drugo.Brkovic zabija na pripremnim ali niko ni da pomisli da ga stavi u prvi tim protiv Maribora.
Pojacanja su vec dovedena, prosle godine i to je ono sto mi daje optimizam za naredne meceve.

fakat si u pravu,ja vec godinama tako pisem

,u zadnje vrijeme me to jako muci po nekim pitanjima.U pravu si,nego malo da pojasnim ako mi je dozvoljeno.
Napravio se izvanredan napredak u igrackom smislu u zadnje tri sezone.U odnosu samo na proslu godinu,u pravu si i kada kazes da smo mi jaci kao tim.Klanjam se Amaru Osimu na izuzetnim potezima vezanim za nasu ligu i igracki kadar,uspio je ono sto niko nije otkad postoji ova nasa lijepa drzava.Vezano za nasu ligu uradjeno je sve sto je trebalo i ja sam apsolutno zadovoljan.Super je i sve ono sto se desava i ove godine vec sa ovim pripremama.Ne moramo da prodajemo igrace i da ponovo uzimamo neke druge,pa bi bili neuigrani za evropu,a i ocekivanja bi bila drugacija.Stabilni smo igracki i opet ulazimo kao prvi favoriti za osvajanje trofeja u nasoj ligi.Sa te strane gledajuci,ja ne mislim da postoji osoba koja nije zadovoljna i koja nece cestitati na velikim radostima koje su nam donijeli i igraci i strucni stab na celu.
Moguce je da sam nerealan i nikad nisam rekao da sam u pravu vezano za svoja razmisljanja,nego ih iznosim onako kako mislim.A mislim i ponavljam da pokusavam da gledam malo globalnije u onosu na samo nasu ligu.To je uspjesno uradjena prica i ponosan sam na svaki dijelic te price.
Ako pricamo o evropi,imali smo tegobna iskustva iako se i na tom polju napreduje.Prva sezona kolaps u evropi,druga su vec 4 odigrane utakmice i napreduje se,medjutim opet na kraju totalni slom.To nam govori da je igracki kadar koji se popravlja svake godine,opet nije u stanju da izadje iz "Ž" kategorije evropskog fudbala.Ove godine smo kompaktniji u odnosu na prosle dvije i svakako kvalitetniji.Medjutim to ne garantuje da cemo izaci iz te fudbalske kategorije.Za takav napredak potrebna su ulaganja.Vjerujte da ja ne zurim,kada kazem da ulazimo u cetvrtu sezonu stabilizovanja igrackog kadra.Pogotovo sada forsiram ovo razmisljanje,ne samo zbog eventualnog naseg veceg uspjeha,vec sto je takva vrsta poslovanja logicna i normalna u evropi.One osrednje evropske kategorije fudbala cak i kroz svoje neizlaske u evropi ulazu u igracki kadar i kupuju igrace sa raznih strana.Mi do toga jos nismo dosli.Zasto je to tako,moze se lako zakljuciti,ali je cinjenica da je neminovno ulaziti u takav fudbalski biznis da bi se napredovalo.Napredak bi bio da se ove sezone tako napravi i uz veliku dozu rizika koju svakako priznajem,pokusa doci do mnogo vece love.
Kupovinom takvih igraca sa raznih strana dobija se da je nasa liga svakako neupitna,a mogucnost da se napravi u evropi,evo kroz ovu utakmicu sa Mariborom postaje veca u postotcima da se dobije to i da nam fina lova legne na racun i kroz najmanje 4 naredne evropske utakmice.Privlacnost za sponzore je mnogo veca,mnogo se ulaznica proda,lova od tv prava je velika,euforija u klubu kroz navijace je u stalnom rastu,postajemo klub sa brendom u drzavi itd itd.
Sve ovo ne mora da se desi,ali kroz rizik ulaganja vecesu sanse da se desi.Evo ne mora nista od toga,ali neka ulozimo u pravljenje skautinga,vec imamo prostora za dobru buducnost.Ovde kod nas se jos uvijek ide na divlje i to kroz vjeru u Amara Osima koji jako dobro procjenjuje ove stvari i tu imamo mnogo srece.Mi i bez ulaganja mozemo proci Maribor.Ali to se svrstava u kategoriju iznenadjenja i to je realno tako.I moze se puno dobiti i bez tih pojacanja ukoliko prodjemo Maribor.Ali ako ne prodjemo,doci ce do prodaje jednog ili dva igraca,i to ce tako ici i tu ja vidim problem.To cu onda nazvati stagnacijom.Svasta bih jos mogao pisati,jer mi se roji u glavi hiljdu ideja i varijanti,analiza raznoraznih,ali i ovako je predugo i svakako ce malo ljudi da ovo cita,pa slagali se ili ne slagali,ja cu uvijek biti za umjereni poslovni rizik,a ne za neumjereni optimizam sto se tice evropskog puta.Izgleda da tu kao klub trebamo jos da sazrijevamo,pa da ni cetvrta godina nije dovoljna za tu vrstu napretka i ulaganja,no sa eventualnim evropskim neuspjehom na ovaj nacin i mogucom prodajom nekog naseg igraca poslije svega,siguran sam da doza poslovnog rizika nece biti moguca ni u narednih dosta godina.To mi je krivo.