za_zivot_cijeli je napisao/la:Ako cemo vec realno, jedini adut koji nije na strani Zelje je novac. Mi jos uvijek nismo u stanju da covjeku damo platu kakvu bi mu dali u Haugesundu.
Medjutim, postoji nesto sto se zove zivotni standard i porezna politika. Zivotni standard u Norveskoj je visok. Cijene osnovnih zivotnih namjernica, kao i cijene usluznih djelatnosti su zaista velike, tako da ta neka plata u tom kontekstu i nije velika.
Ubjedjen sam da se bolje moze ziveti u Sarajevu sa platom od npr. 8000KM nego u Haugesundu sa platom od npr. 8000EUR.
Ukoliko govorimo o Osmanagicu, sigurno bi mu bilo bolje u Zelji jer je blize kuci, poznaje jezik, bolja je klima, i definitvno ima daleko vece sanse za nekim boljim transferom nego je to slucaj u Haugesundu. Osim toga, siguran sam da se bolji fudbal igra u Zelji nego u Haugesundu i da je mogucnost napredovanja daleko veca pod palicom Osima nego pod palicom Grindhauga. Takodjer, Zeljo ove godine izlazi u Evropu, i iduce ce sigurno dok Haugesund ove nece nikako a za iducu nisam siguran.
Tu je i duzina ugovora koj aga veze za klub. Nije isto potpisati na 3 i pol godine za Haugesund i 1+1 za Zelju.
Sve u svemu, nejasni su mi igraci koji se odlucuju za ovakve aranzmane.
Imam iskustva kada je u pitanju zivot u skandinaviji i mogu ti reci da u Sarajevu mozes bolje zivjeti sa 1.500-2.000KM a sa 8.0000 si pasa, avion, satelit za sve i jednog Norvezanina/Svedzanina jednostavno zbog bolje ponude zivota, atmosfere itd.. Ali pazi za jedan primjer za koji znam nas tip iz Sarajeva ode za Svedsku i potpise za 3-ce ligasa i dobio besplatan stan, jedno 1000 eura plus 2 besplatna obroka na dan da bi kasnije potpisao novi ugovor gdje ima oko 1200 eura besplatan stan, besplatno koristenje auta dva besplatna obroka a uslovi za treniranje fantasticni. Taj tip je danas sredio papire u Svedskoj itd.. znaci uslovi gore i kod nas tesko ih za uporedit.
Neko spomenu drvene kucice kod njih pa iz iskustva vam mogu reci da imaju veci standard nego Zeljina svlacionica

, grijanje, tusevi, sauna itd..
Zeljo je beton i to armirani beton.
Who is your čampion??
Domination of blue nation.