Zbog kriminalnih radnji pojedinaca klub je pred bankrotom
- Ako nam Federacija BiH ne pomogne i otpiše dugove, kako su to učinili u susjednim zemljama, vrhunski su klubovi pred gašenjem - izjavio je za «San» Sabahudin Žujo, predsjednik Željezničara.
Sumnjivi transfer
Žujo se u svom drugom mandatu suočio sa brojnim problemima, koji su se gomilali u prošlosti.
- Zbog krimiminalnih radnji pojedinaca klub je pred bankrotom. Umjesto da trošim energiju na budućnost kluba, na osiguravanje uslova za pripreme, za dovođenje kvalitetnih pojačanja, umjesto da se pripremamo za Evropu, ja se moram baviti prošlošću, sumnjivim radnjama pojedinaca koji su svjesno ili ne sudjelovali u potapanju kluba. Neki su punili svoje džepove...
Transfer Senegalca Bubakara Dialibe je poput omče oko vrata Želji.
- Eto, ja ne znam za koliko je prodat Bubakar Dialiba. Dao sam nalog ljudima u klubu da se pozabave papirima, da istraže. Mene to u principu ne zanima, ništa meni ni Želji neće pomoći krivična prijava protiv onih koji su dobro zaradili na transferu, ali me jako boli što moramo platiti 90.000 eura obeštećenja za Dialibinog brata samo zato što je trenirao u Želji. Ne znam da li je odigrao jednu ili koju više utakmicu. Pa, zar za njega da platimo tolike pare?
Senegalski advokati su slučaj predali FIFA -i. Željo je pred zidom. Kako se izvući iz ove situacije?
- Nije mi lako. Meni naš Mirsad Sipović iz Predsjedništva sada govori i piše o tome. Na sjednici nadugo i naširoko priča o nekim stvarima, a nama gori zbog Dijalibe i njegovog brata. Pa, zamislite gdje smo mi kada nas senegalski savez dobije na sudu. Ustvari, to je sve neka igra. Bojim se da advokatska i menadžerska mafija zarađuju na sirotinji.
Savez pomaže
I, kako ćete riješiti ovaj slučaj?
- Ne znam na što će izaći, ali se mora raditi brzo. Moram dobiti još koji mjesec vremena da nađemo najidealnije rješenje za klub. Uključili smo NSBiH, Muniba Ušanovića, angažovali smo uglednog advokata Mehmeda Spahu da nas zastupa. Dobili smo prijedlog po kojem moramo najkasnije za sedam dana uplatiti 30.000 eura, a ostatak u još dvanaest rata. Još traže kamate. Mi tražimo bolji način otplate. Moj je prijedlog da to platimo u petnaest rata, sa mogućnošću da i ranije riješimo taj dug ako se steknu bolji uslovi.
Željezničar, ali i ostali klubovi su i bez «sličaja Dialiba» u teškoj poziciji. Vidite li izlaz, imali neko rješenje?
- Iskreno, ja bez pomoći Kantona i Federacije ne vidim izlaz. Pisali smo i premijeru Mustafi Mujezinoviću, kako bi se uključio i spasio klubove. Ne samo nas, pa kako će jedan Travnik platiti svoje dugove na ime poreza i svega onog što pritišće sve nas. Ja razumijem poreznu Upravu koja se pridržava zakona i traži naplatu, ali ne vidim načina kako da se to sada riješi. Nama, recimo kanton pomaže, ali nas porezna uprava pritišće. U najtežoj poziciji su vrhunski klubovi na Kantonu; Željo, Sarajevo, Bosna Asa, i Bosna BH Gas. Neko rješenje se mora naći, u protivnom od sporta u kantonu, pa i u Federaciji i državi nema ništa - jasno i glasno upozorava Sabahudin Žujo, koji se «donkihotovski» bori za bolji status i tretman sporta u državi, koji je najavio stvaranje evropskog Želje, a u prvoj godini mandata pritišću ga sudske tužbe, kamate, dugovanja...
S.S.
Džeko, Štilić, Cocalić...
Nismo se odrekli obeštećenja za igrače iz naše škole. Borit ćemo se dokle god postoji šansa da naplatimo fudbalsko školovanje Džeke, Štilića, Cocalića, koji su ponikli u Želji. Ako je mogao tamo neki klub iz Senegala nas opelješiti za igrače koji su «prošli» kroz Grbavicu zašto bi se mi odrekli prava na odštetu za naše igrače - naglašava Žujo.
Šehić u bolnici u Novom Sadu
Ibro Šehić, jedan od najtalentovanijih golmana u BiH, mladi reprezentativac i «portir» Želje, trenutno je na pretragama u novosadskoj bolnici kod doktora Vladimira Galetića. Šehić će u Novom Sadu ostati najmanje dvadesetak dana.
Cocalić traži klub
Edin Cocalić, dijete Želje, svestrani nogometaš i bivši kapiten «plavih» nije se dogovorio sa čelnicima njemačkog drugoligaša Duizburga. Cocalić je odradio nekoliko treninga sa ovim klubom, ali je zapelo oko obeštećenja. Bivši mladi i potencijalni A reprezentativac ima ponuda ruskih i turskih prvoligaša.
Landžo dobio moždani udar
Samir Landžo, bivši predsjednik Željezničara, dobio je moždani udar nakon čega je hitno prebačen u bolnicu. Nakon višesatne operacije, Landžo je van životne opasnosti i nalazi se na poluintenzivnoj njezi. Liječnici su oprezni, ali zadovoljni što se stanje pacijenta popravlja. Landžo je prije i poslije predsjedničkog mandata, svoj tim bodrio sa Željinog Juga.
http://www.san.ba/index.php?id=9458
evo onog teksta sa postenim nasim predsjednikom st. zujom...
ko o cemu **** o postenju...stigli zuju njegovi dugovi pa sad kuka...fuj
sta su 2 miliona za ozbiljnog biznismena...svi zivi znaju koliko je bubin transfer bio, a on lafo nezna...e jesmo g*vno pojeli sa njim...