Rekonstrukcija stadiona u BiH

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la MortemHz » 26 maj 2017, 22:07

badblueboylivno je napisao/la:
virtuoz je napisao/la:https://www.klix.ba/sport/nogomet/fk-sa ... /170526138

:urnebes: :urnebes: :urnebes:

Cijeli projekat izgleda kao da ga je dijete pravilo/pisalo. Mislim da bi neki forumasi bez problema odradili bolji.

Najjaci je dio od prosjecnih 10000 gledalaca sa prosjecnom cijenom karata od 20KM :lol:
Da stave takve cijene ne bi ih se 200 sakupilo :rol:
:rol:

Još malo i prešišat će Zagreb i Dinamo po broju najavljenih stadiona i prezentiranih nacrta/maketa/vizija. :urnebes: A po slici ništa ne kužim. Gdje su tribine, kakav je ovo krov, kakva je ovo boja? :urnebes: Dobro kaže jedan komentar, "ko razvaljena minđa". :urnebes:
Ovo je prvi zvanicni projekat predstavljen od strane kluba. Ostalo ne bi komentarisao, nije ti prvi put cim je Sarajevo u pitanju.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Lik
Kontakt:

Post Postao/la Lik » 26 maj 2017, 22:34

Mislim da od ovog projekta novog stadiona FKS nema ništa.
Ipak kada bi se i pravio 14 milja je smiješna cifra. Ta cifra bi se lako prebacivala za iole jače euro tekme, derbije ( izuzetak je ovaj posljednji), pa i bitne utakmice sa ekipama u vrhu. Primjer je kup utakmica sa Slobodom prošle sezone gdje je bilo izmedju 10 i 11 milja, a bila je srijeda u 18 sati. Brojka do 22 milje bi bila mjera za Sarajevo. Ili recimo nešto manji stadion kao od Sparte Prag ( Generali Arena) koja prima 19 416 gledalaca. Dodatne stvari u sklopu stadiona (hotel, tržni i slično) su naravno poželjni, ali meni lično nisu bitni.
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Zenzo
Kontakt:

Post Postao/la Zenzo » 26 maj 2017, 22:36

Samo 40. milona KM, jos da vam lokaciju kazu. :kafa:
- Zeljeznicar -

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 26 maj 2017, 22:42

Lik je napisao/la:Mislim da od ovog projekta novog stadiona FKS nema ništa.
Ipak kada bi se i pravio 14 milja je smiješna cifra. Ta cifra bi se lako prebacivala za iole jače euro tekme, derbije ( izuzetak je ovaj posljednji), pa i bitne utakmice sa ekipama u vrhu. Primjer je kup utakmica sa Slobodom prošle sezone gdje je bilo izmedju 10 i 11 milja, a bila je srijeda u 18 sati. Brojka do 22 milje bi bila mjera za Sarajevo. Ili recimo nešto manji stadion kao od Sparte Prag ( Generali Arena) koja prima 19 416 gledalaca. Dodatne stvari u sklopu stadiona (hotel, tržni i slično) su naravno poželjni, ali meni lično nisu bitni.
Ne slazem se i mislim da je dovoljno. Ne bi se lagano prebacivalo jer bi ti bilo oko desetak hiljada u prvom pretkolu a do 15 hiljada u drugom/trecem mada i to zavisi od protivnika. Play off i grupne faze bi zahtjevale veci stadion ali tu smo bas ono redovni.. ta utakmica sa Slobodom je jedna od milion a svakako bi bio dovoljan stadion za takvo nesto. Cak ni za finale kupa ne bi prebacio tu brojku osim ako ne bi igrao sa Željezničarom, hocu da kazem da bi cak i ovaj stadion napunio na derbiju i kad bi igrao posljednju utakmicu za titulu, eventualno 3. pretkolo ili play off.

Lik
Kontakt:

Post Postao/la Lik » 26 maj 2017, 22:45

MortemHz je napisao/la:
Lik je napisao/la:Mislim da od ovog projekta novog stadiona FKS nema ništa.
Ne slazem se i mislim da je dovoljno. Ne bi se lagano prebacivalo jer bi ti bilo oko desetak hiljada u prvom pretkolu a do 15 hiljada u drugom/trecem mada i to zavisi od protivnika. Play off i grupne faze bi zahtjevale veci stadion ali tu smo bas ono redovni.. ta utakmica sa Slobodom je jedna od milion a svakako bi bio dovoljan stadion za takvo nesto. Cak ni za finale kupa ne bi prebacio tu brojku osim ako ne bi igrao sa Željezničarom, hocu da kazem da bi cak i ovaj stadion napunio na derbiju i kad bi igrao posljednju utakmicu za titulu, eventualno 3. pretkolo ili play off.
Ma malo pa ga hebi, kažem od 19 milja bi bio strašan.
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 26 maj 2017, 23:14

Cuj malo 14.000, a prosjek upola manji. Pa Sarajevo ni u sampionskoj sezoni nema prosjek 14.000. Ni jedan klub u BiH ne treba stadion veci od 14.000. U sezoni se mogu desiti dvije dobre euroutakmice i 2-3 vazne u prvenstvu/kupu. To je nekih pet utakmica od 20-25, ali je to jedne sezone, sezone kad igras dobro, kad si sampion, a sta je sa ostalim? Da zjapi prazno? Zasto? To je kao da pravis kucu i radis dnevni boravak od 50 kvadrata jer ces jednom godisnje imati veliku slavu, a ostatak godine brisi prasinu i cisti. To je bacanje para. Pravis nesto sto ti ne treba i odrzavas nesto sto ti ne treba. Sam sebi jamu kopas. Na taj nacin se propada.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 26 maj 2017, 23:57

sabra se zapila, nego meni oči para da je Sarajevo pionir u bh fudbalu
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

HeraklitMracni
Kontakt:

Post Postao/la HeraklitMracni » 27 maj 2017, 00:14

Signore je napisao/la:Cuj malo 14.000, a prosjek upola manji. Pa Sarajevo ni u sampionskoj sezoni nema prosjek 14.000. Ni jedan klub u BiH ne treba stadion veci od 14.000. U sezoni se mogu desiti dvije dobre euroutakmice i 2-3 vazne u prvenstvu/kupu. To je nekih pet utakmica od 20-25, ali je to jedne sezone, sezone kad igras dobro, kad si sampion, a sta je sa ostalim? Da zjapi prazno? Zasto? To je kao da pravis kucu i radis dnevni boravak od 50 kvadrata jer ces jednom godisnje imati veliku slavu, a ostatak godine brisi prasinu i cisti. To je bacanje para. Pravis nesto sto ti ne treba i odrzavas nesto sto ti ne treba. Sam sebi jamu kopas. Na taj nacin se propada.
Ako je KK Bosna jedno vrijeme imala 7-8 hiljada prosjek u ABA ligi , zasto ne Sarajevo na novom stadionu ? Koji je natkriven , koji pruza sve sto treba jednom gledaocu , kao pice , kafa , hrana , sigurnost , komfor i ostalo , mislis da ne bi bilo ? Da ne bi plasnule godisnje ?

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 27 maj 2017, 00:17

HeraklitMracni je napisao/la:
Signore je napisao/la:Cuj malo 14.000, a prosjek upola manji. Pa Sarajevo ni u sampionskoj sezoni nema prosjek 14.000. Ni jedan klub u BiH ne treba stadion veci od 14.000. U sezoni se mogu desiti dvije dobre euroutakmice i 2-3 vazne u prvenstvu/kupu. To je nekih pet utakmica od 20-25, ali je to jedne sezone, sezone kad igras dobro, kad si sampion, a sta je sa ostalim? Da zjapi prazno? Zasto? To je kao da pravis kucu i radis dnevni boravak od 50 kvadrata jer ces jednom godisnje imati veliku slavu, a ostatak godine brisi prasinu i cisti. To je bacanje para. Pravis nesto sto ti ne treba i odrzavas nesto sto ti ne treba. Sam sebi jamu kopas. Na taj nacin se propada.
Ako je KK Bosna jedno vrijeme imala 7-8 hiljada prosjek u ABA ligi , zasto ne Sarajevo na novom stadionu ? Koji je natkriven , koji pruza sve sto treba jednom gledaocu , kao pice , kafa , hrana , sigurnost , komfor i ostalo , mislis da ne bi bilo ? Da ne bi plasnule godisnje ?
Ne bi, nista od toga, napisao sam ja na nasoj temi sve.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 27 maj 2017, 00:26

HeraklitMracni je napisao/la: Ako je KK Bosna jedno vrijeme imala 7-8 hiljada prosjek u ABA ligi , zasto ne Sarajevo na novom stadionu ? Koji je natkriven , koji pruza sve sto treba jednom gledaocu , kao pice , kafa , hrana , sigurnost , komfor i ostalo , mislis da ne bi bilo ? Da ne bi plasnule godisnje ?
Koliko danas ljudi gleda KK Bosnu? Neka ti to bude vodilja. Moze Sarajevo naredne sezone gledati 30.000 u prosjeku, a koliko ce ih gledati sezonu kasnije? I sezonu nakon te? Sarajevo, Zeljo, Sloboda, Velez, Celik i da ne nabrajam dalje, sve su to veliki bosanskohercegovacki klubovi. I jako je bitno to BOSANSKOHERCEGOVACKI, jer van granice BiH oni to nisu. Nasi najveci klubovi su ustvari mali, ako pogledamo realno i nitko od njih ne moze biti siguran da ce imati prosjek 10.000 gledatelja ili cak i vise. Nitko od njih nema taj kapacitet, koliko god oni bili veliki unutar nasih granica, oni su mali da bi izazvali toliko zanimanje, barem dugorocno. A tko ce ti pravit stadion kratkorocno? Spominjao sam prije primjer dnevnog boravka, a ovo ti je kao da pravis kucu na moru da bi jednom dosao na odmor, ne jednom godisnje nego jednom u 15 godina.

Ovo sto pisem je tuzno, ali je to nasa realnost. I liga nam ide sve vise prema dolje, tone. I ne mozes u takvoj situaciji reci da ce jednom MOZDA biti bolje. Kad to 'jednom mozda' dodje, tad neka se pravi veci stadion. Do tad ce manji stadioni biti dovoljni. Uostalom, pa nitko nema para da napravi krstenu tribinu, a pravili bi arene jbt.

bambus
Kontakt:

Post Postao/la bambus » 27 maj 2017, 00:32

Signore je napisao/la:
Koliko danas ljudi gleda KK Bosnu? Neka ti to bude vodilja. Moze Sarajevo naredne sezone gledati 30.000 u prosjeku, a koliko ce ih gledati sezonu kasnije? I sezonu nakon te? Sarajevo, Zeljo, Sloboda, Velez, Celik i da ne nabrajam dalje, sve su to veliki bosanskohercegovacki klubovi. I jako je bitno to BOSANSKOHERCEGOVACKI, jer van granice BiH oni to nisu. Nasi najveci klubovi su ustvari mali, ako pogledamo realno i nitko od njih ne moze biti siguran da ce imati prosjek 10.000 gledatelja ili cak i vise. Nitko od njih nema taj kapacitet, koliko god oni bili veliki unutar nasih granica, oni su mali da bi izazvali toliko zanimanje, barem dugorocno. A tko ce ti pravit stadion kratkorocno? Spominjao sam prije primjer dnevnog boravka, a ovo ti je kao da pravis kucu na moru da bi jednom dosao na odmor, ne jednom godisnje nego jednom u 15 godina.

Ovo sto pisem je tuzno, ali je to nasa realnost. I liga nam ide sve vise prema dolje, tone. I ne mozes u takvoj situaciji reci da ce jednom MOZDA biti bolje. Kad to 'jednom mozda' dodje, tad neka se pravi veci stadion. Do tad ce manji stadioni biti dovoljni. Uostalom, pa nitko nema para da napravi krstenu tribinu, a pravili bi arene jbt.
Bravo buraz na komentaru.Ovo moram spremiti,uradit ss,kad me neko pita za takve stvari da mu samo sliku pokazem. :tokralju:
!

gigglessmoke
Kontakt:

Post Postao/la gigglessmoke » 27 maj 2017, 09:02

One prihode koje bi generisao novi stadion sa prezentacije kao da je dijete u petom osnovne sastavljalo. Sramota da se sa tim izišlo pred potencijalne investitore.

nellic07
Kontakt:

Post Postao/la nellic07 » 27 maj 2017, 09:46

joj kad pučnu lupat brojke od 22 000 ili 25 000...dajte ljudi djetinjarija....14 000 je više nego dovoljno,,,i to bi se napunilo jednom ili ni jednom u sezoni.Stanovništva sve manje,interes za domaći fudbal takođe.....Koševo i kad ima 15 000 ljudi poluprazno,,,,,,

theKuPuS
Kontakt:

Post Postao/la theKuPuS » 27 maj 2017, 13:28

Malo bi drugacije to bilo nego sad kad dolazis na goli stadion, gdje nema nigdje nista, i bude ti ruzno gledati. S ovakvim stadionom prirodno ide i niz drugih stvari koji automatski povecava broj ljudi na utakmicama- shopping centar uz stadion, hotel, ali i sadrzaji na samom stadionu, poput hrane i pica, i fan shopa. Dalje, sigurno bi se na novom stadionu lakse pripremali sadrzaji za zabavu gledalaca, poput nagradnih igara na poluvremenu, i slicno. Zatim, sigurno ce vise ljudi dolaziti na stadion koji je natkriven. Vjerujem da bi se prosjek povecao barem za 50%, sto je jako dobro.

Naravno, postoji opasnost da utakmice postanu kao utakmice bejzbola, roditelji sa djecom na tribinama, ali sta fali?

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 27 maj 2017, 14:20

Posjeta bi se sigurno povecala kada bi komfor bio veci, ali sumnjam da bi to bilo 50%. Ja vjerujem da bi FK Sarajevo imalo popunjenost od barem 80% kapaciteta prvu sezonu, tj. da bi imali prosjek iznad 11.000 prvu sezonu, jer je to novi stadion, nesto novo i ljudi bi isli. Pitanje je sta dalje.

Roditelji s djecom na stadionu nisu nikakva opasnost. Upravo je to grupa ljudi na koje se treba najvise bazirati, jer su to obicni simpatizeri i njih je teze privuci. Oni zagrizeni ultrasi ce uvijek ici kad mogu, s njima je najlakse. Novac na hranu, pice i fan shop najvise i trose upravo ti obicni simpatizeri. Ultrasi ce popiti mozda dvije pive i navijati cijelu utakmicu. Kad dodje neka obitelj, oni ce svi uzeti po neko pice, netko ce uzeti hranu, djeca ce vjerojatno htjeti grickalica za cijelu utakmicu itd. Od obitelji na stadionu ima vise financijske koristi nego od ultrasa. Jos uzmimo u obzir da kad dodje jedna obitelj to je 3-4 ulaznice. Jedan simpatizer, u ovom slucaju otac/tata/babo ce povesti svoju zenu i dvoje djece koji ne bi isli bez njega. Ultras ce doci sa svoja 3-4 prijatelja koji bi dosli i bez njega.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 27 maj 2017, 14:28

Signore je napisao/la:Posjeta bi se sigurno povecala kada bi komfor bio veci, ali sumnjam da bi to bilo 50%. Ja vjerujem da bi FK Sarajevo imalo popunjenost od barem 80% kapaciteta prvu sezonu, tj. da bi imali prosjek iznad 11.000 prvu sezonu, jer je to novi stadion, nesto novo i ljudi bi isli. Pitanje je sta dalje.

Roditelji s djecom na stadionu nisu nikakva opasnost. Upravo je to grupa ljudi na koje se treba najvise bazirati, jer su to obicni simpatizeri i njih je teze privuci. Oni zagrizeni ultrasi ce uvijek ici kad mogu, s njima je najlakse. Novac na hranu, pice i fan shop najvise i trose upravo ti obicni simpatizeri. Ultrasi ce popiti mozda dvije pive i navijati cijelu utakmicu. Kad dodje neka obitelj, oni ce svi uzeti po neko pice, netko ce uzeti hranu, djeca ce vjerojatno htjeti grickalica za cijelu utakmicu itd. Od obitelji na stadionu ima vise financijske koristi nego od ultrasa. Jos uzmimo u obzir da kad dodje jedna obitelj to je 3-4 ulaznice. Jedan simpatizer, u ovom slucaju otac/tata/babo ce povesti svoju zenu i dvoje djece koji ne bi isli bez njega. Ultras ce doci sa svoja 3-4 prijatelja koji bi dosli i bez njega.
Nekih 10.000 bi bilo mjera, ne vjerujem da bi bilo iznad, zavisi od rezultata.

KrajisnikBosnjak
Kontakt:

Post Postao/la KrajisnikBosnjak » 27 maj 2017, 15:42

Što se mene tiče ovih 14K je dosta! U Premijer ligi BiH nama ne trebaju neki ogromni glomazni stadioni.
Bolje praviti nove stadione za osrednje klubove sa 5-6K mjesta, dvije male tribine ili jedna velika natkrivena, super, dosta. :D

Za veće klubove poput Sarajeva, Želje dosta je ovih 15K. Raja kad vidi da je stadion dobar, krov, uslovi svi kako treba normalno da će dolaziti u većem broju. Ali kako god ne treba se previše zanositi. Ipak mi živimo u Apsurdistanu...
⚜ Simpatizer reprezentacija BiH i FK Sarajevo 🔴⚪

Monci
Kontakt:

Post Postao/la Monci » 27 maj 2017, 15:52

bambus je napisao/la:
HNKBranitelj je napisao/la:
Jednog uspješnog poduzetnika iz ŠB ;)
Hvala na odgovoru.Ja sam mislio da je od nekog klosara navucenog na heroin. :kafa:

To je kuća gazde firme Ataco...

Monci
Kontakt:

Post Postao/la Monci » 27 maj 2017, 15:57

Uzmite Bilino i kada reprezentacija igra...pa rijetko kada fali karata, kapacitet je oko 13 milja čini mi se...evo Grbavica je sada 13 milja, i uz svu euforiju,jedva se napunila 2 puta. Pitanje je kada će ponovo biti puna...

Zenzo
Kontakt:

Post Postao/la Zenzo » 27 maj 2017, 16:10

Sto prije shvatite da nece niko doci, neki investitor ili domaci/strani milioner i reci evo 20. miliona eura (40 mil. KM) idemo praviti stadion to ce vam biti lakse. Ovo je BiH nema garanta da ce se te pare vratiti u buducnosti na nacin kako je napisano u ovom tekstu, samo ovo sto je napisano da ce na svakoj utakmici biti 10.000 ljudi je jako upitno i da godisnje od toga zaraditi cirka 2. miliona KM kod nas nece proci.

Ko garantuje da ce klub imati uspjehe iz kola u kolo da bude 10.000 ljudi na tribinama uz kartu od 10-20 KM, niti neko garantuje da ce klub izaci na euro scenu i kada izadje sta ce tamo napraviti.

Također taj hotel, podzemna garaza, centar ...itd. sve je to ljepo na papiru.

Zeljo od rata ceka "tog nekoga", da nisu sami, zajedno sa sponzorima i navijacima poceli sa osposobljavanjem stadiona za euro utakmice pa do gradnje istoka idalje bi stadion bio nesuslovan i idalje bi cekali tog nekoga.

FK Sarajevo ima problem za razliku od Zelje sto nemaju svoju zemlju pa bi inekako sami krenuli da rade nesto jer bi ih Tan pogurao, nego ovako trebaju im milioni samo za zemljiste i to Boga pitaj na kojoj lokaciji i gdje samo da pocnu.

Od neke fantazije da ce se Kosevo rusiti sto bi opet kostalo milione pa na tom mjestu graditi novo nema nista.

Realno sagledajte situaciju, gdje bi taj stadion u gradu Sarajevu mogao biti smjesten, koliko para ta lokacija kosta pa tek onda neki planovi, ideje, organizacija...itd. to kosta mnogo nego sto se misli.
- Zeljeznicar -

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.