Rekonstrukcija stadiona u BiH

Signore
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la Signore » 13 apr 2017, 18:39

JavierBosnia je napisao/la:Nisam za te zastitne mreze jer znam kako je bilo kada sam bio gost na Grbavici, pa tamo u onom cosku ona zelena mreža, em sto slabije vidis, em sto za 20 minuta je ili proderu ili zapale ili skinu nekako...
Ali sta je tu je, kad glumimo huligane i dok god je tako ona je nazalost potrebna. Sad da li je zbog bakljade i ne znam bas, svakako ce biti 1 ili 2 prekida zbog toga kao i obicno, mada se ovo lagano i prebaci ako je do toga.

Suma sumarum, na grbavici treba lijepo i kulturno ograditi onaj dio za gostujuće navijače, bar na dijelu gdje se spaja sa istokom. Ima tu finih rjesenja, a ne postavljanje armatura kao na nekim staidonima gdje se ogradjuju gosti

Talijani to po meni najbolje urade. Postavi se neprobojno staklo. Na Grbavici ograditi gostujuci sektor u kojem bi bilo tih nekih 1.000 sjedecih mjesta tamo na zdenci. Moze se postaviti tampon zona od po 2m na svaku stranu i bilo bi dovoljno. Navijaci bi bili odvojeni s dva zida, a izmedju moze biti red specijalaca ako je to potrebno, a mislim da nikad ne bi bilo potrebno.

slika

slika

Crveno bi bio gostujuci sektor i po tim linijama bi bilo postavljeno zastitno staklo. Zuta linija bi takodjer bila zastitno staklo, ali bi odmah do nje bilo dozvoljeno sjediti domacim navijacima. Izmedju zute i crvene linije bi bila tampon zona od neka dva metra. Ovo zastitno staklo dignuti 3-3.5m u visinu i ako je potrebno onda gore povuci zastitnu mrezu do krova kako bi se onemogucilo ubacivanje tupih predmeta u teren.

Nije nuzno da sektor bude tako kako sam ja iscrtao, samo dajem primjer kako bi moglo. I tko god da ti gostuje dobije toliko i zdravo. Vidjao sam stadione koji imaju ovo, ali nemaju tampon zonu, ali i stadione s velikim tampon zonama tipa 5 metara, ali mislim da bi za nase prilike dva metra, maksimalno tri bilo sasvim dovoljno. I mislim da ce ovako nesto biti nuzno na Grbavici kad se stadion zavrsi. Lako je goste sutniti u cosak kad imas jednu, dvije tribine. Kad imas stadion s cetiri jednake i spojene tribine onda trebas dvije tampon zone, a tampon zona moze biti najuza ako se postavi ovo staklo. Najmanje smeta pri pogledu na teren i nemoguce ga je trgati kao mreze. I jos ti nece biti potrebno toliko policije kad je sektor dobro osiguran.

theKuPuS
Kontakt:

Post Postao/la theKuPuS » 13 apr 2017, 18:41

Jest, al za cijenu tog stakla mozes hiljadu drugih stvari uraditi

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 13 apr 2017, 19:15

theKuPuS je napisao/la:Jest, al za cijenu tog stakla mozes hiljadu drugih stvari uraditi
Istina, ono je oko sto maraka po kvadratu, ovisno od debljine, ali kada se mnoge stvari zavrse i ovo bude moguce onda bi bilo dobro i u to uloziti jer bi to bilo trajno, a ne privremeno rjesenje.

Hrasno1921
Kontakt:

Post Postao/la Hrasno1921 » 13 apr 2017, 19:51

Ma to staklo nije nuzno, jeste da bi bilo idealno, ali i obicna kvalitetna zeljezna ograda sa zastitnom mrezom bila bi dovoljna, naravno da se sve odradi kvalitetno i planski, sa dva kordona specijalaca sa obje strane to je to, a ta stakla jednostavno preskupa sto jest jeste ...

Sektor za gostujuce navijace obavezno bez stolica, stim sto bi ga jos skratio, jer treba uzeti u obzir kretanje pripadnika MUP-a (ulazi/izlazi - stepenice) tako da bi po meni pocinjao od crne crte pa sve do oznacene crvene prema istoku koju je signore oznacio.
I to da uvijek bude sektor za gostujuce navijace, bez obzira dolazili komsije, Robijasi, Ultrasi ili pripadnici navijackih skupina iz Evrope, ograniciti na 1.000 navijaca i zavrsena fama za sva vremena ...

slika
1921'

U gradu Saraj'vu sve ima svoju pricu, i u Sara'jvu nista nije slucajno !

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 13 apr 2017, 20:48

Ta tvoja zona za gostujuce navijace (unutar crvenog) broji oko 1200-1300 sjedalica. 900 do max 1000 mjesta ce biti dosta na Grbavici i kada bude citav stadion gotov dok citava SI zdenka ima oko 1100 sjedalica. Evo moj prijedlog sa minimum 900 sjedecih mjesta za gostujuce navijace i pisem sjedeca mjesta jer je to sto je bitno za Evropu, u nasoj ligi uvijek se mogu ukloniti sjedalice ako se zeli i time povecavas kapacitet za nekih 40%. Broj za gostujuce navijace baziram na konacnom kapacitetu Grbavice od max 18000, ukoliko bude preko toga morale bi se praviti sitne izmjene u vezi mog prijedloga ali i to do max 100 mjesta jer Grbavica sigurno nece ici preko 20000. Mozete uociti da ovaj ulaz skroz lijevo na slici se ne bi koristio za navijace vec bi se nalazio u toj tampon zoni kao i sjedista neposredno iznad i ispod njega. Ulaz najblizi istoku bi se koristio od strane gostujucih navijaca ali odmah pored njega bi bila zastitna pregrada, a sjedalice iznad tog ulaza bi mogli koristiti gostujuci navijaci.

slika
theKuPuS je napisao/la:Jest, al za cijenu tog stakla mozes hiljadu drugih stvari uraditi
Moze se, ali uslovi za gostujuce navijace je medju prioritetima za UEFA zbog smanjenja tenzija, boljeg/lakseg tretmana gostujucih navijaca, manje mogucnosti za eskalaciju problema i zbog toga treba i mom Zeljeznicaru da bude fokus da se gostujuci sektor rijesi jednom i zauvijek tj. postavljanje ovog stakla, zastitne mreze iznad toga i adaptacija mokrih cvorova prema standardima UEFA i sl.. UEFA nalaze jedan 1 WC skoljku na 250 muskaraca i jedan pisaoar na 125 muskaraca te jednu WC skoljku na 125 zena. Za gostujuci sektor bi to znacilo 4 WC skoljke za muskarce, 8 pisaora te dvije WC skoljke za zene. Ja sam za to da se u taj gostujuci sektor ulozi novac i imamo zauvijek zavrsenu pricu u vezi njega.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 13 apr 2017, 22:32

Napisah da nije nuzno da sektor bude tu gdje sam ja povukao linije. Povukao sam nabrzaka, nisam imao vremena racunati kapacitet. Zato sam napisao u tekstu da sektor bude oko 1.000 sjedecih mjesta, a slika je bila samo priblizan prikaz onoga sto sam ja zamislio :mrgreen:

cruz40
Kontakt:

Post Postao/la cruz40 » 14 apr 2017, 08:19

Balasevic je napisao/la:
Hrasno1921 je napisao/la:
zastitna ograda ce ostati, inace 6.000 KM je za istu dato, samim tim opet da se skida odmah poslije se ne isplati
Ako ne služi ničemu i samo smeta navijačima, kako će se onda isplatiti ako ostane tu i poslije derbija?

Uostalom, pošto nema navijača Sarajeva vjerujem da ju mogu skinuti odmah, nema potrebe da bude tu ni na ovoj utakmici. Neka se MUP potrudi da osigura prostor oko stadiona, tramvajske stanice itd. Ko zna na šta su spremni revoltirani huligani, bolje spriječiti nego liječiti.
Oni su uzeli sebi previse za pravo, mislim da je njihovo da organizuju sve ono oko stadiona,neka stoje i na stadionu svaka 2 m meni ne smeta ali ko si ti vise da nam stavljas ogradu pred oci? Radi par stotina huligana unistila se draz sarajevskog derbija,umjesto da se oni sprijece da prave belaje sad posteni navijači ispaštaju.

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 14 apr 2017, 11:26

NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 17 apr 2017, 14:52

Počelo je.
S obzirom na to da će tokom cijele sedmice trajati ispitivanja terena vezana za izgradnju južne tribine, jug će biti zatvoren za utakmicu u srijedu, pa će navijači revanš protiv Širokog Brijega moći gledati sa zapadne, istočne i sjeverne tribine.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 17 apr 2017, 15:02

Virtu4l je napisao/la:Počelo je.
S obzirom na to da će tokom cijele sedmice trajati ispitivanja terena vezana za izgradnju južne tribine, jug će biti zatvoren za utakmicu u srijedu, pa će navijači revanš protiv Širokog Brijega moći gledati sa zapadne, istočne i sjeverne tribine.
slika :mrgreen: :mrgreen:
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

Hrasno1921
Kontakt:

Post Postao/la Hrasno1921 » 17 apr 2017, 16:24

@Zenzo, postavi bolan nek narod vidi kako treba ... :mrgreen:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika
1921'

Zenzo
Kontakt:

Post Postao/la Zenzo » 17 apr 2017, 20:38

Stavljaj to u spoiler ima pitara strefit ce ih.

P.S. Vrse se ispitivanja zemlje na jugu, znaci pocelo je. :opaopa:
- Zeljeznicar -

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 17 apr 2017, 20:45

Prelijepa tribina, nadam se da ce ovo s vana makar ofarbat u bijelo ako vec nema love za staklo i slicne stvari. Ovi brutalisticki izgledi mi zivot gase kad ih vidim.
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 17 apr 2017, 21:12

Donji dio ce biti ustaklen za potrebe poslovnih prostora. Gornji dio zavisi, moguce je ostaviti kako bi bila prijatnija atmosfera na poluvremenu kada se izadje sa tribine, postaviti reklame sto bi moglo pogorsati vizualni izgled ili brendirati sa nekim muralima, simbolima i sl.

Motti
Kontakt:

Post Postao/la Motti » 18 apr 2017, 14:38

Polahko napreduju radovi na VIP tribini stadiona Veleža
slika
slika
Postao/la Sir Matt dana 23 dec 2012, 22:08

Više uopšte nema užitka gledat utakmice a to zbunjuje , i smeta . Razumiš priku ?

Hrasno1921
Kontakt:

Post Postao/la Hrasno1921 » 18 apr 2017, 15:46

Ja sam iskreno mislio da ce ova ruzna tribina biti srusena, i da ce se raditi nova po izgledu na ovu istocnu (mislim da je istok, ako nije onda je zapad), a oni samo dogradjaju, prvo sto je visoka tribina a i ruzna izgleda ova visina zida, ali otom potom ...
1921'

Zenzo
Kontakt:

Post Postao/la Zenzo » 18 apr 2017, 15:59

Bice odlican ovaj stadion Veleza, samo naprijed. :thumbup:
- Zeljeznicar -

Motti
Kontakt:

Post Postao/la Motti » 18 apr 2017, 17:20

Hrasno1921 je napisao/la:Ja sam iskreno mislio da ce ova ruzna tribina biti srusena, i da ce se raditi nova po izgledu na ovu istocnu (mislim da je istok, ako nije onda je zapad), a oni samo dogradjaju, prvo sto je visoka tribina a i ruzna izgleda ova visina zida, ali otom potom ...
Visina zida je zbog prostorija ispod tribine, zato se i dogradjuje jer ce se prosiriti sadrzaji ispod te tribine. Izgled jeste mogao biti poput sjeverne tribine, ali bi to znacilo manje prostora ispod tribine.

Izgled ce biti okej kada se zavrsi tribina, zatim uradi krov i stolice na centralnoj i uredi prilaz stadionu. Na jesen bi trebalo da pocne gradnja glavne tribine prema predionici (odnosno juzne tribine).
Postao/la Sir Matt dana 23 dec 2012, 22:08

Više uopšte nema užitka gledat utakmice a to zbunjuje , i smeta . Razumiš priku ?

gigglessmoke
Kontakt:

Post Postao/la gigglessmoke » 18 apr 2017, 17:37

Zenzo je napisao/la:Bice odlican ovaj stadion Veleza, samo naprijed. :thumbup:
Jedan od ružnijih. Čemu ove betonjare, zašto se te tribine ne spuste do terena, nego se grade ovi betonski kontejneri?

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.