Gledao sam sve meceve Atica otkako je u aba ligi, a i Musine od Cedevite, preko nba lige, pa do ovog sad perioda u Efesu. Dragi su mi obojica i zelim im vrhunske karijere, ali mi je Atic svakako drazi zbog Musinih antipaticnih ispada.
Reci da je Edin bolji kosarkas u svakom segmentu je ludost. Ovaj je napadacki bolji od njega u svemu, osim u igri na niskom postu (jer Atic ima jace tijelo), ali to svakako obojica rijetko igraju. Doduse, suterski su tu negdje trenutno. Atic baca floatere bez luka, u igri 1na1 se nerijetko spetlja i kad ima mismatch situacije. Musa i dalje forsira samo lijevi ulaz. Iako je premalo uzoraka da se to procijeni, mislim da je samo u jednoj utakmici imao 2 ulaza na desnu stranu i stice se utisak da u tome nije nista bolji nego ranije (obicno se zabije u protivnickog igraca jer ne zna gdje mu je glava).
Nezahvalno je pricati o Dzananovom trenutnom kvalitetu jer jos uvijek nije ni dobio pravu priliku za igru, a sam je sebi kriv zbog toga jer nisam mu ja birao tim u koji ce doci. U EL ga niko ne dozivljava ni 1%, dok u domacem prvenstvu uglavnom igra, ali bez neke jasne uloge. Kad se sve to uzme u obzir, u onih nekoliko utakmica s ozbiljnijom minutazom je bio i vise nego korektan (pogotovo kad se doda cinjenica da on vec 2 godine nije odigrao postenu utakmicu).
Medjutim, to sto ne moze da se izbori u Efesu, ne znaci da bi se Atic izborio, bez obzira sto je kompletniji kosarkas i sto je defanzivno daleko bolji od Muse. On prije 2 godine nije imao muda da se izbori za suteve pored kojekakvih Ascerica, Carapica, Marjanovica i ostale klape, a ni prosle sezone u koju je usao kao kapiten Mege. Musa se sad nalazi u tom godinama, ne moze da se izbori pored najjacih bekova Evrope i zato trebamo uzeti Atica kao neki nivo koji ovaj ne moze dostici?!
Musa se treba maksimalno spustiti i biti objektivan prema sebi, a ne znam bas koliko je to realno ocekivati od njega. Trenutno nema sta traziti u najjacim evropskim ekipama i sto prije to shvati - prije ce poceti s ozivljavanjem svoje karijere. Bojim se da od neke znacajnije uloge u Efesu u narednoj sezoni nema nista i da ce to biti samo jos jedna bacena godina. Bolje mu je biti Jaka Blazic u Cedeviti i igrati 2 jaka takmicenja, nego James Anderson u Efesu (a daj Boze da ce i takvu ulogu 'ugrabiti' dogodine). U godinama je kad su mu minute bitnije od svega, ali umisljenost bi ga mogla kostati karijere.