Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Kad govorim o nahebavanju onda i mislim o nahebavanju srednje klase, bijede i sirorinje, ne mislim na Putina ni na oligarhe. Ono što je bitno je da taj sloj bira i nosi državu, bez obzira ko joj bio vođa, kralj ili slično.
Pa gdje je ta 1001 opcija, sto ih nisu koristili do sada? Da mozda nije bilo u cilju zapadu da Rusija jaca pa namjerno uzimaju od njih, iako mogu od drugih, sto bi bio paradoks?sljivo je napisao/la: ↑23 feb 2022, 13:51Izgubit će svi to je tačno ali će Rusija izgubiti sumu tih svih ostalih gubitak pa ti vidi ko je tu bolje prošao. Kome će Rusi prodati višak koji Zapadu ne mognu, nekome kome ne treba? Zapad ima još 1001 opciju da to nekako balansiraju, a koga imaju Rusi, Nikaragvu i Venecuelu?
Eto, @Asteriks voli baratiti tim informacijama, pa bih ga volio pitati. Kako se rangira Rusija u pogledu proizvodnje zitarica i mesa? To su generalno sekcije koje mene zanimaju.
A narod je vec naj*bao i tek ce naj*bati. Evo kod nas gorivo stize na rekordne nivoe, djubriva za poljoprivredu su otisla 300%-400%, ubice nam poljoprivredu, a samim tim i stocarstvo. Kakve ce tek efekte imati tek cemo vidjeti. A sto ce poskupiti gas nekom Svabi me zaboli ona stvar, bitno mi je sta se desava u mojoj drzavi.
- Shategabri
- Kontakt:
A što je taj sloj bjedniji i jadniji, to su veće šanse da se ostane na vlasti
Koševo Zapad
- Shategabri
- Kontakt:
Pa ovo sa skidanjem akciza privremeno bi trebalo podhitno da usvoje.dscile je napisao/la: ↑23 feb 2022, 14:10Pa gdje je ta 1001 opcija, sto ih nisu koristili do sada? Da mozda nije bilo u cilju zapadu da Rusija jaca pa namjerno uzimaju od njih, iako mogu od drugih, sto bi bio paradoks?sljivo je napisao/la: ↑23 feb 2022, 13:51Izgubit će svi to je tačno ali će Rusija izgubiti sumu tih svih ostalih gubitak pa ti vidi ko je tu bolje prošao. Kome će Rusi prodati višak koji Zapadu ne mognu, nekome kome ne treba? Zapad ima još 1001 opciju da to nekako balansiraju, a koga imaju Rusi, Nikaragvu i Venecuelu?
Eto, @Asteriks voli baratiti tim informacijama, pa bih ga volio pitati. Kako se rangira Rusija u pogledu proizvodnje zitarica i mesa? To su generalno sekcije koje mene zanimaju.
A narod je vec naj*bao i tek ce naj*bati. Evo kod nas gorivo stize na rekordne nivoe, djubriva za poljoprivredu su otisla 300%-400%, ubice nam poljoprivredu, a samim tim i stocarstvo. Kakve ce tek efekte imati tek cemo vidjeti. A sto ce poskupiti gas nekom Svabi me zaboli ona stvar, bitno mi je sta se desava u mojoj drzavi.
Ali njima je ''podhitno'' dok se oni skontaju šta kako, a ako bi u međuvremenu šta neko izvana uletio, pa da to kako ostane na prijedlogu.
Žoharima je upala kašika u med tokom pandemije, mi nismo jedne vakcine kupili, svu opremu za zaštitu smo dobili džabe, silni fondovi pomoći su se slili, gdje je ta lova, čak i za migrante su dobili pare...
Jedino nas malo vadi što je sve manje svijeta, pa plate moraju ići gore - jer neće više niko da radi, ne isplati se i onda htjeli-ne htjeli, poslodavci moraju podizati donju granicu plate.
Koševo Zapad
Pa nije ni počelo, sad ne treba govoriti od nekim opcijama. Mislim, lično nisam ni siguran koliko će Zapad daleko ići, ali ako budu išli Rusi su donji, odnosno najdonjiji od svih uključenih. O tome govorim, ne govorim da će Rusija biti jača niti da će Zapad biti slabiji odnosno više na gubitku. Ne može biti slabiji kad ima bolju poziciju, trguje sa više i sa jačim zemljama, odnosno više ih je koje su na strani politike zapada, Sjeverna Amerika, EU, bogati Bliski Istok, Izrael, Australija, Japan, J Koreja, možda i Indija, i svi njihovi sateliti. Šta ostaje Rusiji? Kina, banana države i Središnja Azija. Sve gola fukara odnosno države bez tehnološkog i ekonomskog potencijala (osim Kine). Imaju resurse koje ima i Rusija, i obratno, čime da trguju, čime da se bave?
Ili se meni čini da ti opravdavaš agresiju Rusije ili da se pređe preko toga samo da ne bi bilo poskupljenja, da ne bi siromašni bili još siromašniji. To stoji, ali preko nekih stvari se ne prelazi. Pogotovo Ukrajini koja dolazi u opasnost da izgubi izlaz na more ili bar većinu obale, znaš šta to znači za jednu zemlju, ekonomski i strateški? Ili da ti neko zauzme indistrijski prostor koji ti je pravio pare?
Ili se meni čini da ti opravdavaš agresiju Rusije ili da se pređe preko toga samo da ne bi bilo poskupljenja, da ne bi siromašni bili još siromašniji. To stoji, ali preko nekih stvari se ne prelazi. Pogotovo Ukrajini koja dolazi u opasnost da izgubi izlaz na more ili bar većinu obale, znaš šta to znači za jednu zemlju, ekonomski i strateški? Ili da ti neko zauzme indistrijski prostor koji ti je pravio pare?
- Shategabri
- Kontakt:
Ni u kom slučaju.sljivo je napisao/la: ↑23 feb 2022, 14:29Pa nije ni počelo, sad ne treba govoriti od nekim opcijama. Mislim, lično nisam ni siguran koliko će Zapad daleko ići, ali ako budu išli Rusi su donji, odnosno najdonjiji od svih uključenih. O tome govorim, ne govorim da će Rusija biti jača niti da će Zapad biti slabiji odnosno više na gubitku. Ne može biti slabiji kad ima bolju poziciju, trguje sa više i sa jačim zemljama, odnosno više ih je koje su na strani politike zapada, Sjeverna Amerika, EU, bogati Bliski Istok, Izrael, Australija, Japan, J Koreja, možda i Indija, i svi njihovi sateliti. Šta ostaje Rusiji? Kina, banana države i Središnja Azija. Sve gola fukara odnosno države bez tehnološkog i ekonomskog potencijala (osim Kine). Imaju resurse koje ima i Rusija, i obratno, čime da trguju, čime da se bave?
Samo kažem kako stoje stvari.
Ovo ti je poput one serije TWD, ide čini mi se jedanesta sezona, mnogi smo od toga odustali ima i 5 sezona jer je izgubilo smisao, međutim oni i dalje snimaju.
E to je šahovska partija Rusije i Amerike koju igraju širom planete (al najmanje na svom teritoriju). U kontekstu sukoba nikako.
Dakle prošli su od Balkana, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i da ne nabrajam, Ukrajina je trenutno ploča na kojoj igraju meč, Rusi dobili bijele figure.
Meni se čini da Ukrajina neće moći puno oko Donbasa, dakle taj dio je praktično izgubljen, samo još da utvrde cijenu. Pa Moldavija nikad nije niti će biti vraćena Rumuniji. Tako i ovo. Nek čuvaju da se zaraza ne širi dalje, prvenstveno to što pričaš o obali, a ovo...bojim se da sve i da uđu u otvoreni rat, tu nemaju šta više da traže.
Isto to pitanje bi mogao postaviti za bivšu Jugoslaviju ili pak Siriju, Irak, Libiju, pa i Afganistan....međutim sve je to samo poligon za njihove igre.
Iza kulisa (Amerike) znamo ko stoji i ko diktira svjetski poredak.
S druge strane Rusi nastoje parirati i po cijenu krvarenja nacije takmiče se da stanu na crtu prije svega oružano. Tu gledaju da imaju određene saveznike koje si naveo kao protuteg.
Koliko god da to bilo čudno, Americi treba ovakva Rusija. Zamislimo da sutra pruže ruku jedni drugima i da na cijelom svijetu zavlada mir.
Prva bi propala - Amerika.
Koševo Zapad
^ svijet relativno nikad mirniji nije bio u zadnjih x hiljada godina, pa ne propada Amerika. Jeste da njima odgovora rat jer prodaju oruzije, ali im to nije svrha egzistencije,mnogo bitniji im je petro-dollar, e tu ako dodje do promjene, moze doci do poremecaja Usa. To je Gadafi pokuso pa su brzo reagovali
- Shategabri
- Kontakt:
Imao si pandemiju. Tu je bio fokus. Pandemija prolazi. Da bi se negdje nešto dešavalo, moraš vještački izazvati varnicu.alemsa je napisao/la: ↑23 feb 2022, 14:57^ svijet relativno nikad mirniji nije bio u zadnjih x hiljada godina, pa ne propada Amerika. Jeste da njima odgovora rat jer prodaju oruzije, ali im to nije svrha egzistencije,mnogo bitniji im je petro-dollar, e tu ako dodje do promjene, moze doci do poremecaja Usa. To je Gadafi pokuso pa su brzo reagovali
Nije to samo prodaja oružja. To je samo jedan dio slagalice.
Koševo Zapad
Naravno da nije samo prodaja oruzija, to je dio ostalih x interesa, ali jeste dio toga. Odgovara im ovo u Ukrajini, mimo svih ostalih starteskih, polit8ckih i ostalih interesa prodavili bi oruzije Ukrajincima, sto je Biden juce i izjavio. Prosle sedmice sam pricao sa likom koji je u Navy seals, kaze da je prije mjesec dana bio na terenu da su pakovali brodove za Ukrajinu koji su poslaniShategabri je napisao/la: ↑23 feb 2022, 15:00Imao si pandemiju. Tu je bio fokus. Pandemija prolazi. Da bi se negdje nešto dešavalo, moraš vještački izazvati varnicu.alemsa je napisao/la: ↑23 feb 2022, 14:57^ svijet relativno nikad mirniji nije bio u zadnjih x hiljada godina, pa ne propada Amerika. Jeste da njima odgovora rat jer prodaju oruzije, ali im to nije svrha egzistencije,mnogo bitniji im je petro-dollar, e tu ako dodje do promjene, moze doci do poremecaja Usa. To je Gadafi pokuso pa su brzo reagovali
Nije to samo prodaja oružja. To je samo jedan dio slagalice.
- Shategabri
- Kontakt:
Pa to je jasno.alemsa je napisao/la: ↑23 feb 2022, 15:10Naravno da nije samo prodaja oruzija, to je dio ostalih x interesa, ali jeste dio toga. Odgovara im ovo u Ukrajini, mimo svih ostalih starteskih, polit8ckih i ostalih interesa prodavili bi oruzije Ukrajincima, sto je Biden juce i izjavio. Prosle sedmice sam pricao sa likom koji je u Navy seals, kaze da je prije mjesec dana bio na terenu da su pakovali brodove za Ukrajinu koji su poslaniShategabri je napisao/la: ↑23 feb 2022, 15:00Imao si pandemiju. Tu je bio fokus. Pandemija prolazi. Da bi se negdje nešto dešavalo, moraš vještački izazvati varnicu.alemsa je napisao/la: ↑23 feb 2022, 14:57^ svijet relativno nikad mirniji nije bio u zadnjih x hiljada godina, pa ne propada Amerika. Jeste da njima odgovora rat jer prodaju oruzije, ali im to nije svrha egzistencije,mnogo bitniji im je petro-dollar, e tu ako dodje do promjene, moze doci do poremecaja Usa. To je Gadafi pokuso pa su brzo reagovali
Nije to samo prodaja oružja. To je samo jedan dio slagalice.![]()
Nego kažem u kontekstu kako stoje stvari.
Ovo ti je kao ono kad su dvoje dugo u vezi i gubi se strast, onda oni traže način kako da potpale vatru.
Pa onda ide sex u autu, liftu, u parku
Koševo Zapad
Shategabri je napisao/la: ↑ -

Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
- Shategabri
- Kontakt:
A nisam. Malo šuplje do kraja radnog.
Svakako smo otišli kud ne smijemo.
Hajd zdravo.
Koševo Zapad
-
bombaysaphire
- Kontakt:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!
Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'
Za vrijeme sukoba prirodno je da dolazi do smanjenja potraznje za odredjenim proizvodima, pogotov onim koji nisu neophodni za opstanak.A proizvodjacima je u interesu ostati bez i jednog veceg trzista
U tom kontekstu, svakako ce se smanjiti isporuka, u ovom slucaju vozila.
Naravno da nije u interesu ostati bez veceg trzista ali u periodu krize, Vlade zemalja zbog svojih strateskih interesa mogu prosiriti i blokirati liste roba za koje su potrebne dozvole prije isporuke.
Sto se najvecih izvoznika mesa tice, kljucni igraci na tom polju su Brazil, SAD, Australija, Indija, Novi Zeland, Argentina, Kanada i Urugvaj. Rusija je druga etaza glede vaznosti u ovom segmentu.Eto, @Asteriks voli baratiti tim informacijama, pa bih ga volio pitati. Kako se rangira Rusija u pogledu proizvodnje zitarica i mesa? To su generalno sekcije koje mene zanimaju.
Po pitanju psenice, Rusija je tu medju vodecima, uz SAD i Kanadu. Naravno Ameri prednjace po pitanju izvoza kukuruza itd.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 23 feb 2022, 15:36, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Snaga dolara je odraz snage Amerike, sve dok je dolar dobar znak je da dobro rade. Ako prave nestabilnost u svijetu da bi prodali oružje mislim da rade naopako jer tom nestabilnošću i nestabilnim tržištem svih ostalih proizvoda bi više izgubili nego što bi i mogli zaraditi na oružju (pogotovo ako mrljaju po Evropi). I zbog toga mislim da to nije cilj - nije primarni, sekundarni može biti, kao i u svakom poslu. Americi ne odgovarju zemlje koje rade kontra njihovih principa i principa privatnog, pa onda globalnog tržišta i globalizacije, pa se i protiv takvih bore. Na sreću našu je da ta ekonomska politika i politika generlano ono što gura svijet naprijed pa se možemo okoristiti time, odnosno interesi nam se poklapaju. Sve zemlje koje nisu imaju puno više ekzistencijalnih problema i najčešće takve države imaju tolatiranu, autorativnu vlast gdje moć ima jedan ili par ljudi a dok ostali nit imaju sloboda nit imaju sredstava kao što bi inače trebali. Takve zemlje najčešće žive od nekog prirodnog resursa a ne što su dobro politički i ekonomski uređeni. Mnoge zemlje nemaju tu privilegiju, recimo kao mi, pa se moraju gurati u onu stranu koja će im donijeti najviše koristi a to je EU i Amerika.
- Shategabri
- Kontakt:
Ne ide baš tako.sljivo je napisao/la: ↑23 feb 2022, 15:34Snaga dolara je odraz snage Amerike, sve dok je dolar dobar znak je da dobro rade. Ako prave nestabilnost u svijetu da bi prodali oružje mislim da rade naopako jer tom nestabilnošću i nestabilnim tržištem svih ostalih proizvoda bi više izgubili nego što bi i mogli zaraditi na oružju (pogotovo ako mrljaju po Evropi). I zbog toga mislim da to nije cilj - nije primarni, sekundarni može biti, kao i u svakom poslu. Americi ne odgovarju zemlje koje rade kontra njihovih principa i principa privatnog, pa onda globalnog tržišta i globalizacije, pa se i protiv takvih bore. Na sreću našu je da ta ekonomska politika i politika generlano ono što gura svijet naprijed pa se možemo okoristiti time, odnosno interesi nam se poklapaju. Sve zemlje koje nisu imaju puno više ekzistencijalnih problema i najčešće takve države imaju tolatiranu, autorativnu vlast gdje moć ima jedan ili par ljudi a dok ostali nit imaju sloboda nit imaju sredstava kao što bi inače trebali. Takve zemlje najčešće žive od nekog prirodnog resursa a ne što su dobro politički i ekonomski uređeni. Mnoge zemlje nemaju tu privilegiju, recimo kao mi, pa se moraju gurati u onu stranu koja će im donijeti najviše koristi a to je EU i Amerika.
Evo na jednom drugom primjeru, upratio si vjerovatno kako je Musk manipulisao sa kursom kriptovaluta, uzeo je veću količinu i onda bubne neku objavu koja mu odgovara i shodno tome trguje sa tim.
Vojna industrija što se tiče Amerike je jedna od grana njihove ekonomije, privrede.
Oni to tako gledaju. Dok su Rusi druga priča.
Koševo Zapad
Hoću reći nije im cilj da navuku Ukrajinu da zarate da bi na njima zaradili preko oružja, jer tim bi samo doveli do veće ekonomske i političke krize u Evropi koja bi se negativno odrazila na njihovu ekonomiju i privredu. Ne isplati se, bez obzira kako to izgledalo. Nisu to glupani da misle samo dvije godine unaprijed i kako će prodati neki otpad u hangarima. A prema historiji kako su se razvili unazad 100 godina mogu reći samo da misle 500 godina unaprijed. Opet kažem blago nama u BIH (ili djelomičnoj BIH) jer nam se interesi poklapaju sa američkim.
Dollar nema vrijednost jer nema pokrice iza sebe, nekad je imao zlato, danas samo vrijedi preko petro-dollara, znaci dvije drzave kad kupuju oil/naftu izmedju sebe, moraju pretvoriti valutu u dollar da bi doslo do tranzakcije. To je glavna vrijednost dollara na svijetskom trzistu i najbitnije Americi na globalnom nivou. Gadafi je htio da se otarasi toga, pa su ga smaknuli.sljivo je napisao/la: ↑23 feb 2022, 15:34Snaga dolara je odraz snage Amerike, sve dok je dolar dobar znak je da dobro rade. Ako prave nestabilnost u svijetu da bi prodali oružje mislim da rade naopako jer tom nestabilnošću i nestabilnim tržištem svih ostalih proizvoda bi više izgubili nego što bi i mogli zaraditi na oružju (pogotovo ako mrljaju po Evropi). I zbog toga mislim da to nije cilj - nije primarni, sekundarni može biti, kao i u svakom poslu. Americi ne odgovarju zemlje koje rade kontra njihovih principa i principa privatnog, pa onda globalnog tržišta i globalizacije, pa se i protiv takvih bore. Na sreću našu je da ta ekonomska politika i politika generlano ono što gura svijet naprijed pa se možemo okoristiti time, odnosno interesi nam se poklapaju. Sve zemlje koje nisu imaju puno više ekzistencijalnih problema i najčešće takve države imaju tolatiranu, autorativnu vlast gdje moć ima jedan ili par ljudi a dok ostali nit imaju sloboda nit imaju sredstava kao što bi inače trebali. Takve zemlje najčešće žive od nekog prirodnog resursa a ne što su dobro politički i ekonomski uređeni. Mnoge zemlje nemaju tu privilegiju, recimo kao mi, pa se moraju gurati u onu stranu koja će im donijeti najviše koristi a to je EU i Amerika.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 40 gostiju.