Danas su i oslabili kako je to bilo jarane (sto se tice na dva tocka), modeli do negdje 2005 samo ulje mijenjas, nea izdera, nista se ne kvari. Sad i oni malo prave da vozis u servis jebga ali i to ces dosta redje nego sa drugim brandom.Centre forward je napisao/la: ↑15 nov 2023, 18:42Honda je najveći proizvodjač motora na svijetu, za razne namjene. Takodje, mislim i da su po broju proizvedenih motocikala ubjedljivo prvi.
Accord sedme generacije nedosanjan san.
Automobili, motori...
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Automobili, motori...
Iako vecinu europskih komercijalnih vozila Ford proizvodi u Turskoj, ovaj Transit Courier nove generacije proizvodit ce u Rumuniji. Tanije to je Ford Otosan, koji ce kupiti vlasnistvo nad Ford Rumunija.
U vlasnickoj strukturi Forda Otosan, KOC Grupacija i Ford Motor Company imaju udjela po 41 %.Continuing Ford’s accelerated transformation of its business in Europe to achieve an all-electric future, Ford of Europe officially transfers ownership of its Romanian plant to Ford Otosan. Following a previous announcement and regulatory approval, the agreement between Ford of Europe and Ford Otosan has now been finalised.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- Centre forward
- Kontakt:
Aleme, kod mene komšija ima Hondin agregat. Slagaću al' mislim da mu ima 30 godina, možda i jače. Neuništiv.
@asterix, dobar taj Cady
Za 10 godina VW i Ford će postat' jedna firma. Dosadašnji USA-Germany brakovi nisu uspijevali, al mislim da će njihov bit' pun pogodak.
@asterix, dobar taj Cady

Bježi od toga. Samo original polovno. Sad zavisi koja veličina, al' se extra mogu kupit' za 5-6 stoja. Na aluminijske mislim, naravno.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
@Cf, saradnja moze imat blistavu buducnost kada se proizvodjaci kvalitetno nadopunjavaju, jer primjer na polju komercijalnih vozila, Fordu nema ravnih.
Pogotov u segmentu lakih komercijalnih vozila. Prodajni rezulati sa EU i americkog trzista idu u prilog tome.
E kinesko trziste njihovi Wulinzi i slicni su neka druga tema.
Pogotov u segmentu lakih komercijalnih vozila. Prodajni rezulati sa EU i americkog trzista idu u prilog tome.
E kinesko trziste njihovi Wulinzi i slicni su neka druga tema.
Pa da, sta god naprave to ti je beton. Honda Civic benzin presla milion milja orginalni motor, dali coj'ku novu za tu, i tu stavili u show room. Hondin motorcikl Goldwing ce preci vise od svakog prosjecnog benzinca (auta), ja sam vidjo Valkyrie sa 300k milja orginalan motor.Centre forward je napisao/la: ↑15 nov 2023, 19:48Aleme, kod mene komšija ima Hondin agregat. Slagaću al' mislim da mu ima 30 godina, možda i jače. Neuništiv.
@asterix, dobar taj CadyZa 10 godina VW i Ford će postat' jedna firma. Dosadašnji USA-Germany brakovi nisu uspijevali, al mislim da će njihov bit' pun pogodak.
Ima dobrih replika i nista mu nece biti realno ... malo tih polovnih ces naci u dobrom stanju za neku realnu cijenu ...vecinom su i one varene ili bas u losem stanju ..Centre forward je napisao/la: ↑15 nov 2023, 19:48Aleme, kod mene komšija ima Hondin agregat. Slagaću al' mislim da mu ima 30 godina, možda i jače. Neuništiv.
@asterix, dobar taj CadyZa 10 godina VW i Ford će postat' jedna firma. Dosadašnji USA-Germany brakovi nisu uspijevali, al mislim da će njihov bit' pun pogodak.
Bježi od toga. Samo original polovno. Sad zavisi koja veličina, al' se extra mogu kupit' za 5-6 stoja. Na aluminijske mislim, naravno.
- Centre forward
- Kontakt:
Pa dobro, replike recimo za Ford, a nije plaho drugačije ni za ostala budget vozila, vel 17 je oko 700 KM minimalno.
Ja sam originalne u extra stanju, bukvalno nove, kupio za 5 stoja. Niti varene, niti oštećenja, logično da ćeš pogledat' prije nego kupiš. To mi je za zimski set, i još uvijek su k'o prvi dan. Zima, rizla, sol, ništa im nije. Na replikama bilo kojim bi bilo sigurno oštećenja. Plus, i da oštetiš, replike je izuzetno teško vratit u prvobitno stanje. Ja sam svoju ljetnu jednu nešto malo oštetio na trotoar i radio kod jednog majstora u Tuzli, pa sve ovo što pišem su suštinski njegove riječi. Kae, nemoj te Kineze nikad na auto.
Ja sam originalne u extra stanju, bukvalno nove, kupio za 5 stoja. Niti varene, niti oštećenja, logično da ćeš pogledat' prije nego kupiš. To mi je za zimski set, i još uvijek su k'o prvi dan. Zima, rizla, sol, ništa im nije. Na replikama bilo kojim bi bilo sigurno oštećenja. Plus, i da oštetiš, replike je izuzetno teško vratit u prvobitno stanje. Ja sam svoju ljetnu jednu nešto malo oštetio na trotoar i radio kod jednog majstora u Tuzli, pa sve ovo što pišem su suštinski njegove riječi. Kae, nemoj te Kineze nikad na auto.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Uzeo sam replike na kraju, 16ke koje planiram samo ljeti koristiti bas iz razloga da ih sol ne ošteti. Vidjet ćemo kako će se pokazati. Nije sad da planiram ne izbjegavati rupe i trotoare pa da razmisljam o oštećenjima. Za zimu sam ostavio originalne koje su došle na autu i uzeo Continental gume. Da li znate nekoga ko mi može instalirati navigaciju po malo nižoj cijeni od Porsche Sarajevo?
Da se prisjetimo legende, koju cak i danas mozemo vidjeti po nekim selima, pogotov kod ljudi koji rade cumurane i slicne poslove te "napadaju" nepristupacne sumske terene..
Tamić, fabricki deklarisane nosivosti do 1,2 tone, ne tako rijetko natovaren haman duplo.
Aleme, ti si vjv mislio na TAM 2000, tj. legendarni Tamić, a to je opet posebna prica. Msm da nas narod duguje duboki naklon Golfu 2, Tomi Vinkovicu i bas pomenutom Tamiću, koji su nas poseban nacin obiljezili jedan period te uveliko pomogli da se prevazidju neka teska razdoblja. Tamić je bio visenamjesnko vozilo. Pomenuti su po potrebni bili vatrogasna vozila, vozila hitne pomoci, pa za prevoz drva, sijena itd. Tomo cak za izvlacenje drva itd.TAM 110 T7 B/BV 4X4 je terensko vozilo namenjeno za prevoz ljudi i
materijala i za vuču prikolica. Opremljen je dizel motorom snage 80 KW (110 KS),
transmisijom na sve točkove i specijalnim jednostrukim pneumaticima.
Redukovanje stepena prenosa, centralno podešavanje pritiska vazduha u pneumaticima i blokiranje rada diferencijala, omogućuju savlađivanje raskvašenih, blatnjavih,peskovitih i snegom prekrivenih terena kao i vodenih prepreka dubine 1 m.
Tamić, fabricki deklarisane nosivosti do 1,2 tone, ne tako rijetko natovaren haman duplo.

Ma ja ba, samo mi se cini da je Svabo pravio taj tamic, ili sam nesto pobrko. Sabah
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 18 nov 2023, 13:29, ukupno mijenjano 2 puta.
Zanimljivo, TAM 2000 ‘Tamić’, kako su ga zvali od milja, za razliku od većih modela 4500 i 5000, bio je konstruiran od strane domaćih stručnjaka, po klasičnoj kamionskoj koncepciji.Pokretao se klasičnim pretkomornim OHV dizelašem, koji sepo licenci Perkins proizvodio u tvornici IMR u Rakovici. Prva je verzija raspolagala sa 60 KS, što je bilo razmjerno slabašno i omogućavalo je najveću brzinu od 75 km/h. Snaga je potom rasla, s oznakom 2001 već je raspolagao sa 70 KS, kad je dobio 76 KS dobio je oznaku 75, potom 80. Na kraju je ugrađen dizelaš IVECO s 90 KS.Vrlo robusna izvedba omogućavala je nosivost standardno od 2000 kg, iznimno i 3000 kg, a mogao se voziti i s dozvolom B-kategorije, ali je tada nosivost bila ograničena na 1500 kg. Bio je izdržljiv, pouzdan, a za kamion i razmjerno štedljiv, trošio je 15 litara na 100 km.Na toj šasiji napravljene su i brojne posebne verzije, komunalne, vatrogasne, hladnjače, minibus do čak 15 sjedala, kamper. JNA ga je također masovno koristila, a proizvodio se i kao kiper. Ukratko, mali kamionet velikih mogućnosti, na sto načina. Bio je jednostavan za vožnju,, ali trebala je ‘muška’ snaga u rukama i nogama, služio je vjerno, uz normalno održavanje bio je ‘nepoderiv’. Koliko je bio dobro napravljen, potvrđuje što su u Hrvatskoj još deseci u funkciji.

Ovaj multi-purpose odnosno Bosnjo ga za sve zivo koristio

A taj VW t2 T3 pijacar je fenomen. U izvedbi 1.6 dizelas, 70ak konja, ono, po nasim krajevima dobio nekakav naziv žiga.

Ti mislis na ovaj :

Bio je i ovaj cest, ali ovo je ozbiljno vec, taj gore je nemoguca misija
pijacar jest 

Bio je i ovaj cest, ali ovo je ozbiljno vec, taj gore je nemoguca misija

Ovaj gore plavi, prvi na toj slici, VW Type 2 T3 precizniji naziv. 
Tu izvedbu TAM-a sto si postavio, danas koriste jos cigici.
Koji su ovo nepoderivi strojevi.

Tu izvedbu TAM-a sto si postavio, danas koriste jos cigici.

Koji su ovo nepoderivi strojevi.
Stani ovaj zadnji sto sam postavio sto se koristio i kao vatrogssac itd. je tamic? A ovaj plavi je obicni kombi? Jessm li skonto. A dobro ovom zutom je i prikladno da se tovari i vuce svasta, ali u ovig plavog se sce zivo tovarilo, 15 ljudi natrpaju kad idu na tekme

Evo ti jedna od verzija Tamićaalemsa je napisao/la: ↑18 nov 2023, 13:57Stani ovaj zadnji sto sam postavio sto se koristio i kao vatrogssac itd. je tamic? A ovaj plavi je obicni kombi? Jessm li skonto. A dobro ovom zutom je i prikladno da se tovari i vuce svasta, ali u ovig plavog se sce zivo tovarilo, 15 ljudi natrpaju kad idu na tekme![]()
A plavi je VW-ov kombi type 2 T3, zvani pijacar.

- Centre forward
- Kontakt:
@aleme, jel ozbiljno nisi znao razliku izmedju Tamića i VW Transportera il' malo ložiš kolegu @asterixa
Tamić je druga najveća legenda bivše države. Prvi je ipak FAP 13 i njegova preteča. Na početku Saurer (CH) licenca a kasnije Mercedes, nakon što su ovi preuzeli Saurer pod svoje.
Izgradili su državu od temelja a i masovno se izvozili. Zbog jedne konstrukcijske greške, da ne davim sad, FAP je u paklu Afrike bio traženiji od Mercedesa kljunaša tog doba.

Tamić je druga najveća legenda bivše države. Prvi je ipak FAP 13 i njegova preteča. Na početku Saurer (CH) licenca a kasnije Mercedes, nakon što su ovi preuzeli Saurer pod svoje.
Izgradili su državu od temelja a i masovno se izvozili. Zbog jedne konstrukcijske greške, da ne davim sad, FAP je u paklu Afrike bio traženiji od Mercedesa kljunaša tog doba.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Evo bas naleti na sliku Tamica 80ke.
Sa stranicama vec spreman za prevoz stoke, drva, uglja, sijena, ono, samo nebo je granica.
Da, tu je i FAP itd. Jedno bogato razdolje.

Da, tu je i FAP itd. Jedno bogato razdolje.
Je.bes mu mater konto sam da je to sve spadalo pod tamice samo razliciti modeli. Nauci covjek nesto svaki dan, a i jebga dugo je proslo.
Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], rio_Ferdy88 i 3 gosta.