FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

bistrikboy
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la bistrikboy » 03 maj 2012, 22:46

FCS je napisao/la:O tome šta znači navijati za svoj klub iz svog grada, regije i države a šta za ine strane plaćenike, pokušati ću objasniti kroz porizmu jednog ratnog događaja. Uprava FK negdje 93 ili 94 godine, u vrijeme kada cijeli svijet susjeća sa žrtvama na Sarajeva i Bosne šalje molbu M. Unitedu da donira garnituru dresova omladinskom pogunu FKS, za djecu koja su igrala pod nišanima snajpera, ubica sa okolnih brda. Uredni i pedantni Englezi šalju odgovor da naema aju sredstava za bilo kakve donacije. Ovaj članak sam imao negdje u arhivi izb tadašnjeg sportskog lista TRIUMPF.
tacno tako,svaka cast sto si se sjetio ovoga!Ako budes negdje pronasao clanak zalijepi ga negdje na temi FKS ili nasoj ne bitno,radi se o stvarnom odnosu tih klubova prema ovom gradu.

Pobrisao sam danas najmanje 3 stranici rasprave o navijacima i slicnim stvarima,naravno jer krse pravila ovog foruma ali i zato jer je tu bilo svakakvih gluposti i offtopica.Sve ovo sto se desava u vezi navijanja je ne bitno,jednostavno je tako,ne bitno je.Znam mnogi od vas se pronalaze u tom neku kolektivnom ludilu svake druge subote,razumijem i to,i sam sam dio toga i vise nego sto mnogi misle,ali opet ne bitno.Svi ti likovi sa tribina,pocevsi od mene i petog-desetog ce proci i nisu potrebni klubu kao klub nama.Bez tog kluba njegove "zivotne" price i svega mnogi od nas se nikada ne bi upoznali otisli pivu popiti i sl. to sto se sada dogadja sa tim klubom i nama samima nema veze nit ce ikada imati neku vezu s nama.Hvala Bogu.Proci ce i to.Uskoro ce se opet navijati i niko nece spominjati ove gluposti.Mnogi ovdje spominju neke narkomane sto vode navijanje i sl. realno nema ni jednog narkomana da to radi,ima ih na tribini ali ih ima i u "Vatri" ispijaju kafe sa kuravama cijeli dan.Slika drustva.Nazalost.Okrenimo se Želji,rezultatima,igri,transferima i na kraju ljubavi koju imamo prema klubu ostalo je svakako po strani i neka ostane tako.Blizi nam se derbi pa i revans kupa,imacemo sta slaviti:)
– Prvo i prvo, sve što ja kažem to je moje i samo moje mišljenje. To što je Vranješ uradio je uvreda za sve iskrene navijače. Za sve ljude koji vole ovu državu- kaže Ibišević na početku intervjua

fukara87
Kontakt:

Post Postao/la fukara87 » 03 maj 2012, 22:48

Smijel se ko kladit u 100 KM da ce Zeljo osvojit duplu krunu i da ce fino proci u Ligi prvaka , ko god misli da Zeljo stima utakmice mislim da nije dobar, jer sam se uvjerio kakva je to ekipa proslu sedmicu na Tusnju. Vama fali kvalitetan stadion i to je ono sto kod vas ne valja trenutno.
Vjera u tebe nikad ne prestaje🔴⚫

bekicamir
Kontakt:

Post Postao/la bekicamir » 03 maj 2012, 22:54

fukara87 je napisao/la:Smijel se ko kladit u 100 KM da ce Zeljo osvojit duplu krunu i da ce fino proci u Ligi prvaka , ko god misli da Zeljo stima utakmice mislim da nije dobar, jer sam se uvjerio kakva je to ekipa proslu sedmicu na Tusnju. Vama fali kvalitetan stadion i to je ono sto kod vas ne valja trenutno.

Evo ja cu se kladiti!!! :P

fukara87
Kontakt:

Post Postao/la fukara87 » 03 maj 2012, 22:55

bekicamir je napisao/la:
fukara87 je napisao/la:Smijel se ko kladit u 100 KM da ce Zeljo osvojit duplu krunu i da ce fino proci u Ligi prvaka , ko god misli da Zeljo stima utakmice mislim da nije dobar, jer sam se uvjerio kakva je to ekipa proslu sedmicu na Tusnju. Vama fali kvalitetan stadion i to je ono sto kod vas ne valja trenutno.

Evo ja cu se kladiti!!! :P
Ok pripremi 100 KM unaprijed da mi das jer si vec izgubio :lol:
Vjera u tebe nikad ne prestaje🔴⚫

bekicamir
Kontakt:

Post Postao/la bekicamir » 03 maj 2012, 23:00

Sto znaci u Ligi prvaka "fino" proci?
Jel to ulazak u grupnu fazu?
jel to preskakanje prve prepreke?
ili je to samo da se ne primi vise od 10ak golova u dvije utakmice kao sto zadnjih godina Zeljeznicar prolazi u Europi?! :?

NedozvoljenaPozicija
Kontakt:

Post Postao/la NedozvoljenaPozicija » 03 maj 2012, 23:06

avlami97 je napisao/la:Bivša Yuga je imala preko 20 mili. stanovnika i ni jedan njen stanovnik nije navijao za klub van Yuge. Znači niko, ali baš niko od 20 mil. ljudi.

Takav slučaj je vjerovatno i sa stanovnicima Engleske, Španije, Njemačke, Holandije, Portugala, Italije...., samo je kod nas pomodarstvo navijati za tamo neke Barse. Kako neko može navijati za Real ili Juve, Fenerbahče ...., a nikada u životu nije pogledao ni jednu utakmicu "svog" kluba ni kući ni na strani. meni je to neshvatljivo i mislim da se radi o klasičnom pomodarstvu, imanentno intelektualno inferiornim osobama.

Kakva Braga, kakav Dinamo Kijev.... gluposti.

Engleska šesta liga, klub pojma nemam XY, stadion 32000 stolica i uvijek pun. Nikome od tih navijača ne pada na pamet da navija za Arsenal ili Ipsvič, Derbi kaunti, Barselonu, Aek, kada već vole svoj klub. Ljubav je nedjeljiva, sve ostalo je farsa.

Samo kod nas postoji neko ko navija za Santos ili Sauthempton i nikada u svom životu ne ode na utakmicu "svog" kluba.

Jah... teške budalaštine.
Pogrešna tema za tu priču, ovdje ionako pišu ljudi koji se slažu sa tobom, tako da ako si trebao objašnjenje zašto ljudi navijaju za ovaj ili onaj klub a ne za taj pod svojim prozorom onda si trebao pisati na threadu nekog od popularnih stranih klubova, tamo sigurno ima ljudi koji vrlo dobro znaju zašto rade to što rade, a vjerovatno bi dobio i adekvatno objašnjenje.

Ono što trebaš znati je da ljudi koji više vole Real, Barcelonu, United ili neki četvrti klub, a ne Travnik, GOŠK, Turbinu ili Želju uopšte nemaju nikakvu potrebu da se pravdaju bilo kome niti ih zanima to što ti misliš da oni to ne treba da rade.Tebi je to smiješno? Pa bujrum, ti se smij do mile volje ali ti ljudi će i dalje da rade ono što oni osjećaju da treba da rade, bez obzira što je tebi ili bilo kome drugo to glupo. Ja ne znam otkud tebi pravo da nekom govoriš šta mu je bolje da radi i otkud ti pravo da nekom mjeriš koliko može da voli klub na daljinu. Diraš u osinje gnijezdo i pričaš o stvarima u koje nisi upleten, da jesi vjeruj mi drukčije bi pričao.

Ovo ti govorim kao pripadnik i jedne i druge grupe, i onih koji vole "svoje" i onih koji vole "stranjske" klubove. To što si ti napisao može biti logično i tebi i još milion drugih ljudi, ali ako misliš da ćeš postići bilo šta onda se varaš. Zapravo samo ćeš postići nerazumijevanje onih koji se ne slažu s tobom, a možeš pokupit i koju uvredu od manje tolerantnih navijača "stranjskih" klubova. Ljude jednostavno ne zanima ta priča i smatraju je šupljom, a evo i ja ću ti reći i ja je smatram šupljom iako volim Želju više od svega. Proširi vidike, biće ti lakše u životu.

P.S. Ne zaboravi da me pitaš za avatar, to mi je omiljeno pitanje :mrgreen:

inacefindecko
Kontakt:

Post Postao/la inacefindecko » 03 maj 2012, 23:09

vidim prriča se o navijanju za strane klubove. u potpunosti podržavam ove koji kažu da treba navijati za svoj lokalni tim. niti kultura niti običaji niti način posmatranja fudbala nije isti kod niti jednog od nas i nekog engleza španca itd. ja volim svog želju najviše, ove evropske tekme pogledam rekreativno, nako za dušu i odredim koga ću simpatisati pa tako se desi da u jednoj tekmi navijam za barcu, u drugoj protiv nje. i radije bi želju protiv igmana gledao nego bilo koji svjetski derbi. a znam likova koji su skoro plakali nakon ispadanja barse i reala. i gadi mi se ono "mi vi" kad se priča o stranim klubovima.

lottdogg
Kontakt:

Post Postao/la lottdogg » 03 maj 2012, 23:13

niko ko navija za strani klub nece dozivjet ni osjetiti ni upola jake emocije koje sam ja osjetio sa svojim lokalnim klubom kroz dobra i losa vremena.koliko se god oni trudili da slazu sebe pa onda i nas ostale , to ce uvijek ostat tako...

hamo_pipa
Kontakt:

Post Postao/la hamo_pipa » 03 maj 2012, 23:16

lottdogg je napisao/la:niko ko navija za strani klub nece dozivjet ni osjetiti ni upola jake emocije koje sam ja osjetio sa svojim lokalnim klubom kroz dobra i losa vremena.koliko se god oni trudili da slazu sebe pa onda i nas ostale , to ce uvijek ostat tako...

i???
šta je poenta ove rasprave?
Man can hardly even recognize the devils of his own creation.

csh
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la csh » 03 maj 2012, 23:18

NedozvoljenaPozicija je napisao/la:
avlami97 je napisao/la:Bivša Yuga je imala preko 20 mili. stanovnika i ni jedan njen stanovnik nije navijao za klub van Yuge. Znači niko, ali baš niko od 20 mil. ljudi.

Takav slučaj je vjerovatno i sa stanovnicima Engleske, Španije, Njemačke, Holandije, Portugala, Italije...., samo je kod nas pomodarstvo navijati za tamo neke Barse. Kako neko može navijati za Real ili Juve, Fenerbahče ...., a nikada u životu nije pogledao ni jednu utakmicu "svog" kluba ni kući ni na strani. meni je to neshvatljivo i mislim da se radi o klasičnom pomodarstvu, imanentno intelektualno inferiornim osobama.

Kakva Braga, kakav Dinamo Kijev.... gluposti.

Engleska šesta liga, klub pojma nemam XY, stadion 32000 stolica i uvijek pun. Nikome od tih navijača ne pada na pamet da navija za Arsenal ili Ipsvič, Derbi kaunti, Barselonu, Aek, kada već vole svoj klub. Ljubav je nedjeljiva, sve ostalo je farsa.

Samo kod nas postoji neko ko navija za Santos ili Sauthempton i nikada u svom životu ne ode na utakmicu "svog" kluba.

Jah... teške budalaštine.
Pogrešna tema za tu priču, ovdje ionako pišu ljudi koji se slažu sa tobom, tako da ako si trebao objašnjenje zašto ljudi navijaju za ovaj ili onaj klub a ne za taj pod svojim prozorom onda si trebao pisati na threadu nekog od popularnih stranih klubova, tamo sigurno ima ljudi koji vrlo dobro znaju zašto rade to što rade, a vjerovatno bi dobio i adekvatno objašnjenje.

Ono što trebaš znati je da ljudi koji više vole Real, Barcelonu, United ili neki četvrti klub, a ne Travnik, GOŠK, Turbinu ili Želju uopšte nemaju nikakvu potrebu da se pravdaju bilo kome niti ih zanima to što ti misliš da oni to ne treba da rade.Tebi je to smiješno? Pa bujrum, ti se smij do mile volje ali ti ljudi će i dalje da rade ono što oni osjećaju da treba da rade, bez obzira što je tebi ili bilo kome drugo to glupo. Ja ne znam otkud tebi pravo da nekom govoriš šta mu je bolje da radi i otkud ti pravo da nekom mjeriš koliko može da voli klub na daljinu. Diraš u osinje gnijezdo i pričaš o stvarima u koje nisi upleten, da jesi vjeruj mi drukčije bi pričao.

Ovo ti govorim kao pripadnik i jedne i druge grupe, i onih koji vole "svoje" i onih koji vole "stranjske" klubove. To što si ti napisao može biti logično i tebi i još milion drugih ljudi, ali ako misliš da ćeš postići bilo šta onda se varaš. Zapravo samo ćeš postići nerazumijevanje onih koji se ne slažu s tobom, a možeš pokupit i koju uvredu od manje tolerantnih navijača "stranjskih" klubova. Ljude jednostavno ne zanima ta priča i smatraju je šupljom, a evo i ja ću ti reći i ja je smatram šupljom iako volim Želju više od svega. Proširi vidike, biće ti lakše u životu.

P.S. Ne zaboravi da me pitaš za avatar, to mi je omiljeno pitanje :mrgreen:
Slazem se i ne treba ih dirati sve dok ne pocne prica kako se kod nas nema sta vidjeti,sudije blablalba...tada treba ,reagovati!!!!
AMAR OSIM!!!

SarajlijaTM

Post Postao/la SarajlijaTM » 03 maj 2012, 23:20

Ne znam kako vama,ali meni je u najmanju ruku smjesna ta opsjednutost stranim klubovima,ala ono udruzenje navijaca barce iz sarajeva i plakanje za gvardiolom po fb i slicnim smecima. Ja jednostavno takvim likovima uputim pitanje,da li su ikad uzivo podrzali svoj klub i koliko igraca njihovog kluba uopste zna za njih.tu nastaje tajac
problem toga,kao i nedolaska na tekme jednostavno je mnogo dublji,buduci da smo mi drustvo/sistem sa najmanjim brojem srednjeg staleza zbog jednostavnog,sveopceprisutnog kokuzluka,ljudi su zadeverani oko nekih drugih zivotnih stvari. ev npr prosjecan gradjanin/gradjanka sarajeva ima 2kredita platu od 8stoja,od koje dobije 400-500 na ruke,radi do 5 sati,nema za goriva,a cigare su luksuz.sad dodje kuci s posla npr. a tu noc tekma,zeljo igra,a sa druge strane,neka tekma na areni/sk ili kod nasih divljaka,a u 8 one neke debilne safunjare pocinju.
tu dolazi do dileme,da li pobjeci od standardnih problema gledajuci nesto strano gdje sve funkcionise kako treba ili otici na tekmu zelje/sarajeva,nebitno,ostalih klubova i osjetiti realnost zivota.da li gledati ljude koji zaradjuju par hiljada mjesecno ili pola miliona sedmicno.nazalost to je nas mentalitet.malo je nas koji pronalazimo svoj neki uzitak u odlasku na grbavicu ili kondicione pripreme pred tekmu :D
upravo te stvari amar pokusava objasniti igracima,da neki tamo stranci ako zaradjuju 10-100x vise nisu 10-100x bolji.
odgovor na sve ovo takodjer lezi u tome zasto amara mnogi ne podnose,pocev od pitara koji govore da je odvratan,a ne znaju ni sami sto im je odvratan,poenta je u tome da amar stoji na zemlji i govori realno stanje,kao kad kaze da nismo nikako ni igrali,da ne idem dalje.samo to priblizi na neki satirican nacin,karakteristican za sarajevsku raju.
nazalost taj nas duh se polako gubi ubacivanjem nekog novog mentaliteta.
ima mozda i to da mi,ja,neka generacija koja je pubertet u ratu ostavila,mi nismo odrastali uz kompjutere,vjerovali il ne mi smo se igrali napolju,mi smo od kraja rata punili stadione,ali i sad,ne znaju to ovi sadasnji klinci

da rezimiram,nagovorim ja druga koji je nekad zario i palio po jugu,a danas sjedi uz arenu bas kako primjeri koje sam naveo,da ide sa mnom od ove polusezone,evo vec je redovan na jugu maximalno.sto znaci,svi mi imamo nekog takvog u raji,pokusajte i vi ostali slicno,ucinite tom nekom uslugu,a i sebi i klubu
jbg,ja se raspisah,moda nekome bude smjesno,nekome ne...

gavran
Kontakt:

Post Postao/la gavran » 03 maj 2012, 23:27

poslije Željine utakmice uživo u Dolini,najljepše je otići kući i na miru odgledati istu na TV Vogošća.
Svaka čast TV Vogošća što nam priredi zadovoljstvo svaki put.Bilo bi mo drago kada bi postavili još bar jednu kameru.A ko hoće nek gleda arenu,sportklub i ostale kanale yebe mi se za njih
Prvaci SRBIH :1946
Prvaci SFRJ : 1971/1972
Prvaci BIH: 1997/1998, 2000/2001, 2001/2002, 2009/2010, 2011/2012 ,2012/2013
Kup BIH : 1999/2000, 2000/2001, 2002/2003, 2010/2011, 2011/2012
Superkup BIH : 1998,2000,2001
Kup UEFA: 1/4-1971/1972, 1/2-1984/1985

NedozvoljenaPozicija
Kontakt:

Post Postao/la NedozvoljenaPozicija » 03 maj 2012, 23:30

csh je napisao/la:Slazem se i ne treba ih dirati sve dok ne pocne prica kako se kod nas nema sta vidjeti,sudije blablalba...tada treba ,reagovati!!!!
Upravo tako, poenta je u tome da se jedni drugima ne trebaju petljat u ono što vole i osjećaju. Evo gore ovaj @lotdogg računa kolike emocije neko može osjetit za neki klub, ovaj gore kaže da mu se gadi kad neko govori "mi i vi"... otkud nekom pravo da može vagat ko kolike emocije osjeća za koji klub i koga briga što se nekom gadi što neko ovaj ili onaj klub naziva sa "mi" ili "vi". Otkud vam pravo da nekog osuđujete radi onoga što osjeća i da se petljate u privatne odluke ljudi, to je krajnje netolerantno, bezobrazno i odraz je nekulture. I još je neko dodao da je manjak inteligencije naviajti za "stranjski" klub. E, pa manjak inteligencije je izjavit tako nešto. Držite se svoja posla, pustite ljude da rade šta hoće...

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 03 maj 2012, 23:35

Polomit! ;)

Zalosno je na sta je danasnje drustvo u Sarajevu spalo.
NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!

inacefindecko
Kontakt:

Post Postao/la inacefindecko » 03 maj 2012, 23:36

csh je napisao/la:Slazem se i ne treba ih dirati sve dok ne pocne prica kako se kod nas nema sta vidjeti,sudije blablalba...tada treba ,reagovati!!!!
Upravo tako, poenta je u tome da se jedni drugima ne trebaju petljat u ono što vole i osjećaju. Evo gore ovaj @lotdogg računa kolike emocije neko može osjetit za neki klub, ovaj gore kaže da mu se gadi kad neko govori "mi i vi"... otkud nekom pravo da može vagat ko kolike emocije osjeća za koji klub i koga briga što se nekom gadi što neko ovaj ili onaj klub naziva sa "mi" ili "vi". Otkud vam pravo da nekog osuđujete radi onoga što osjeća i da se petljate u privatne odluke ljudi, to je krajnje netolerantno, bezobrazno i odraz je nekulture. I još je neko dodao da je manjak inteligencije naviajti za "stranjski" klub. E, pa manjak inteligencije je izjavit tako nešto. Držite se svoja posla, pustite ljude da rade šta hoće...
meni je veći manjak inteligencije furat se da si španac, englez, grk, turčin, a rođen si u Bosni!
"držite se smradalonci, stižu madridisti"
"anti madridista, messi bog, katalonija zauvijek"

NedozvoljenaPozicija
Kontakt:

Post Postao/la NedozvoljenaPozicija » 03 maj 2012, 23:42

inacefindecko je napisao/la: meni je veći manjak inteligencije furat se da si španac, englez, grk, turčin, a rođen si u Bosni!
Otiš'o si predaleko, niko nije spominjao nacionalni identitet, a ako fudbalske klubove povezuješ s tim onda imaš ozbiljan problem. Granice država veze nemaju ni sa sportom ni sa klubovima i svako vezanje klubova uz takve stvari je promašaj. Granice se mijenjaju, nekad je bila Jugoslavija, pa je navijat' za Zvezdu ili Partizan bilo normalno za nekog iz Bileće ili Travnika. Granice su se promijenile preko noći i ti sad tvrdiš da oni što su za Zvezdu navijali prije toga trebaju pronać sebi novi klub unutar novih granica, jer ovo staro više ne važi. Petljaš sport sa nacionalnim i državnim identitetom, a to je najgora stvar.

To gore za madridiste i katalonce je meni baš zabavno, zanimljiva furka, ne mislim da se iko identificira sa drugim nacionalnostima, samo se podgrijava atmosfera pre meč. Prebukvalno shvataš sve to...
Zadnja izmjena: NedozvoljenaPozicija, dana/u 03 maj 2012, 23:44, ukupno mijenjano 1 put.

lottdogg
Kontakt:

Post Postao/la lottdogg » 03 maj 2012, 23:44

ma oni nikad nece biti navijaci tog kluba , oni su samo obicni simpatizeri koji su miljama daleko i koliko god se zavaravali nikad nece biti dio slagalice kao ljudi koji su svakodnevno uz taj klub :ugeek: i jos pokusavaju da nas ubjede kako je to normalno razmisljanje i da mi nemam pravo to kritikovat . a i nickovi su im u skladu sa razmisljanjem vidi se da im je mozak odavno u offside-u :mrgreen:

gavran
Kontakt:

Post Postao/la gavran » 03 maj 2012, 23:44

inacefindecko je napisao/la: meni je veći manjak inteligencije furat se da si španac, englez, grk, turčin, a rođen si u Bosni!
Otiš'o si predaleko, niko nije spominjao nacionalni identitet, a ako fudbalske klubove povezuješ s tim onda imaš ozbiljan problem. Granice država veze nemaju ni sa sportom ni sa klubovima i svako vezanje klubova uz takve stvari je promašaj. Granice se mijenjaju, nekad je bila Jugoslavija, pa je navijat' za Zvezdu ili Partizan bilo normalno za nekog iz Bileće ili Travnika. Granice su se promijenile preko noći i ti sad tvrdiš da oni što su za Zvezdu navijali prije toga trebaju pronać sebi novi klub unutar novih granica, jer ovo staro više ne važi. Petljaš sport sa nacionalnim i državnim identitetom, a to je najgora stvar.
a kakav Ti je to avatar?? :) :) :)

SarajlijaTM

Post Postao/la SarajlijaTM » 03 maj 2012, 23:45

rasprava sa takvim razmisljanjima je suvisna,skroz,nasmijes se i prodjes,kraj price.

nego,ne samo zelji,nasoj ligi kompletnoj treba taj prolazak treceg predkola i naravno smanjenje lige

gavran
Kontakt:

Post Postao/la gavran » 03 maj 2012, 23:47

SarajlijaTM je napisao/la:rasprava sa takvim razmisljanjima je suvisna,skroz,nasmijes se i prodjes,kraj price.

nego,ne samo zelji,nasoj ligi kompletnoj treba taj prolazak treceg predkola i naravno smanjenje lige

ako se liga smanji deracemo sve 4 puta godisnje nece to izdrzati :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.