Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

alemsa
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la alemsa » 07 okt 2023, 18:48

BijeliBordo1946 je napisao/la:
07 okt 2023, 18:44
Raja pozdrav. Zanima me misljenje o Chevrolet Cruze 1.6 benzin. ? Unaprijed hvala
Imas li dijelova za njeg u BiH?

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 10 okt 2023, 11:13

Trebalo bi da ima. Opel je tad bio dio General Motorsa pa je taj Cruze vrlo vjerovatno tehnološki blizanac Opel Astre.
Baš je cool vozit Chevy ovdje kod nas, al' taj auto od "američkog" ima samo znak. :D U svakom slučaju bolje benzin neg' dizel.

Ne postoji ljepši hatchback od '74 do danas :cool: @asterix, jesi li im'o priliku da ga voziš ? Ja jesam, nakratko doduše, al' fakat mu je problem taj 2.5 motor od Volva koji je pretežak za njegovu šasiju. Ford nije htio da ulaže pare u razvoj motora samo za njega, jer nije isplativo. Šteta.

05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 okt 2023, 16:31

Na toj platformi, na kojoj je razvijena Mk2, Focus i Volvo su dijelili dosta komponenti ali naravno uvijek je odredjeni procenat isao na svakog proizvodjaca ponaosob.

Nema sta masinerija. Onaj Focus 2.0 Duratec 16v od 145 konja je laksi od pomenutog za 60ak kg, sto se vjv dijelom moze pripisati razlici tezine motora.

Nisam ga imao priliku testirati, al i kada bi probao sigurno bi usao u top 3 mojih iskustava iza Cherokeeja druge generacije te Tome Vinkovica 523. :lol:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

jelle
Kontakt:

Post Postao/la jelle » 11 okt 2023, 13:33

Centre forward je napisao/la:
10 okt 2023, 11:13
Trebalo bi da ima. Opel je tad bio dio General Motorsa pa je taj Cruze vrlo vjerovatno tehnološki blizanac Opel Astre.
Baš je cool vozit Chevy ovdje kod nas, al' taj auto od "američkog" ima samo znak. :D U svakom slučaju bolje benzin neg' dizel.

Ne postoji ljepši hatchback od '74 do danas :cool: @asterix, jesi li im'o priliku da ga voziš ? Ja jesam, nakratko doduše, al' fakat mu je problem taj 2.5 motor od Volva koji je pretežak za njegovu šasiju. Ford nije htio da ulaže pare u razvoj motora samo za njega, jer nije isplativo. Šteta.

Stvar ukusa realno ...meni ima 5 ovako na prvu lijepsih od njega ...al svaki je lijep ako je u dobroj opremi i s dobrim felgama

Torino
Kontakt:

Post Postao/la Torino » 11 okt 2023, 21:35

Pozdrav raja, zanima me koliko je para iznajmljivanje TT tablica na 3 dana?
🇵🇸

coelho41
Kontakt:

Post Postao/la coelho41 » 11 okt 2023, 23:16

Torino je napisao/la:
11 okt 2023, 21:35
Ja sam to ljetos radio nije skupo tj. momak jedan uzimo auto od mene, pa sam radio ovjeru za prenos bonusa, ovjeru za probne table + probne table, ispalo sve vako 50KM više troška, ima neka caka osiguranje ti objasni, ispadnu probe 5KM po danu

Torino
Kontakt:

Post Postao/la Torino » 13 okt 2023, 22:21

coelho41 je napisao/la:
11 okt 2023, 23:16
Torino je napisao/la:
11 okt 2023, 21:35
Ja sam to ljetos radio nije skupo tj. momak jedan uzimo auto od mene, pa sam radio ovjeru za prenos bonusa, ovjeru za probne table + probne table, ispalo sve vako 50KM više troška, ima neka caka osiguranje ti objasni, ispadnu probe 5KM po danu
Brate, dovukao ga na stranim tablama. Jesam malo rizikovao, ali mi se ne daju pare ovako. Pljačka.
🇵🇸

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 15 okt 2023, 14:21

Koji AdBlue uzeti na pumpi? Da li je kvalitetniji onaj sto sipaju na crijevu gdje je i gorivo ili bolje uzeti u kanisteru i sebi nasuti?

U Nipexu 10l oko 80KM, tako mi rece drug koji tamo radi. I kaze nemoj tociti onaj na pumpi sto ti oni sipaju jer nije kvalitetan, isusuje nesto u autu, tako nekako rece. Kao bolje kupi original u Nipexu. Ali nesto mi previse zvuci 80KM za 10l.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.

075 ❤

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 15 okt 2023, 14:25

Beduin je napisao/la:
15 okt 2023, 14:21
Koji AdBlue uzeti na pumpi? Da li je kvalitetniji onaj sto sipaju na crijevu gdje je i gorivo ili bolje uzeti u kanisteru i sebi nasuti?

U Nipexu 10l oko 80KM, tako mi rece drug koji tamo radi. I kaze nemoj tociti onaj na pumpi sto ti oni sipaju jer nije kvalitetan, isusuje nesto u autu, tako nekako rece. Kao bolje kupi original u Nipexu. Ali nesto mi previse zvuci 80KM za 10l.
Bolji je u kanisteru . Imaš na EOL-u kanister od 10 litara za 30 KM čini mi se . Čuj 80 KM , kakav je to AD-Blue za 8 KM jedan litar :think: ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 15 okt 2023, 18:46

VensanKasel je napisao/la:
15 okt 2023, 14:25
Beduin je napisao/la:
15 okt 2023, 14:21

Bolji je u kanisteru . Imaš na EOL-u kanister od 10 litara za 30 KM čini mi se . Čuj 80 KM , kakav je to AD-Blue za 8 KM jedan litar :think: ?
Pa garant neki koji prolazi euro norme u EU i koji je provjeren da ces imati manje cestica u izduvnim gasovima.
Ko i gorivo, iz Kopra Slo ili Panceva Srb.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 15 okt 2023, 19:24

05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 okt 2023, 10:55

Kineski električni automobili uspješno osvajaju evropsko tržište, a potrošači u EU ne dijele zabrinutost Brisela koji je nedavno pokrenuo istragu zbog kineskih državnih subvencija za ovu granu industrije.
Evropa je posebno zanimljiva za kineske proizvođače električnih vozila (EV) zbog niskih uvoznih carina od 10 posto, dok u SAD one iznose 27,5 posto, rekao je nezavisni analitičar Matijas Šmit, prenosi AP.

Pored toga, u Evropi je drugo najveće svetsko tržište baterija za EV poslije Kine.

Kupci automobila u Evropi koji vode računa o klimi i koji se bore sa povećanim troškovima života oduševljeni su time kako su kineska električna vozila pristupačna i istovremeno elegantno dizajnirana, prenosi Tanjug.

Oni ne haju za geopolitiku, a nisu ni zabrinuti zbog prijetnje za lokalnu auto-industriju.

– Evropo, žao mi je. Kina ima bolju ponudu – izjavila je jedna zadovoljna vlasnica kineskog EV iz Kopenhagena.

Udio kineskih proizvođača automobila na tržištu zapadne Evrope je samo tri posto, ali oni imaju udio od 8,4 odsto na tržištu EV, dodaje analitičar Šmit.

Ovaj udio je prošle godine iznosio 6,2 posto, a 2019. godine je takoreći bio na nuli.

Kineske kompanije prodaju oko 9,2 miliona vozila godišnje na evropskom tržištu, ali velikom brzinom osvajaju manje tržište EV.

Ovaj porast izaziva bojazan da li će evropska industrija automobila, skoncentrisana prije svega u Njemačkoj i Francuskoj, ostati konkurentna prilikom prelaska na fosilnih goriva na električnu energiju.

milanist
Kontakt:

Post Postao/la milanist » 22 okt 2023, 16:02

Ovako, imam mali problem, u pitanju je Hyundai Tucson 2018, ponekad u toku voznje auto zna da 'povuce' u jednu stranu, ponekad desno, ponekad lijevo i to traje par sekundi pa popusti i sve tako, cak se znalo desavati da i prilikom kocenja osjetis da povuce u stranu. Pa sad moram konstantno drzati ruke na volanu :D zna li neko sta bi moglo biti prije nego skoknem do servisa, da znam sta da ocekujem?
There is a good player, and a great star, and after a legend. But above all these comes Paolo Maldini.
POBJEDNIK SportSport.ba CALCIO LIGE SEZONA 2015/16

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 okt 2023, 22:24

milanist je napisao/la:
22 okt 2023, 16:02
Ovako, imam mali problem, u pitanju je Hyundai Tucson 2018, ponekad u toku voznje auto zna da 'povuce' u jednu stranu, ponekad desno, ponekad lijevo i to traje par sekundi pa popusti i sve tako, cak se znalo desavati da i prilikom kocenja osjetis da povuce u stranu. Pa sad moram konstantno drzati ruke na volanu :D zna li neko sta bi moglo biti prije nego skoknem do servisa, da znam sta da ocekujem?
Razlozi zbog koji vuce na stranu su nekad bezvezni da tako kazem poput neravnomjernog pritiska u gumama. Onda onaj tik veci - neravnomjerno trosenje guma. Dalje kvar kocinonog sistema, tacnije da odredjeni cilindar ne vraca sad il sto je nesto zapeklo itd.

Onda moze bit do ovjesa ili zbog letve volana.

Napusi sve gume na 2,1 a zadnje npr. 2,3 bara. Onda odradi reglažu trapa. Usput u toku voznje stani negdje pa provjeri jel se neki tocak jace pregrijava od ostalih. Ako sve ostane i bude ok sa kocnicama, eliminises ostalo navedeno.

milanist
Kontakt:

Post Postao/la milanist » 22 okt 2023, 22:28

Asteriks je napisao/la:
22 okt 2023, 22:24
milanist je napisao/la:
22 okt 2023, 16:02
Razlozi zbog koji vuce na stranu su nekad bezvezni da tako kazem poput neravnomjernog pritiska u gumama. Onda onaj tik veci - neravnomjerno trosenje guma. Dalje kvar kocinonog sistema, tacnije da odredjeni cilindar ne vraca sad il sto je nesto zapeklo itd.

Onda moze bit do ovjesa ili zbog letve volana.

Napusi sve gume na 2,1 a zadnje npr. 2,3 bara. Onda odradi reglažu trapa. Usput nakon voznje stani pa provjeri jel se neki tocak jace pregrijava od ostalih. Ako sve ostane i bude ok sa kocnicama, eliminises ostalo navedeno.
Vidi brate nisam neki strucnjak za auta, znam par neki stvari takoreci osnovnih. Sto se tice guma kazu da je pritisak na svim OK, barem tako pokazuje na Boardu. pricitah na netu da moze biti svasta nesta od losih plocica, kocioni sistema, guma, lezajeva i da ne nabrajam. Izgleda da ce morai na servis pa nek vide sta je. Jer ovo me pomalo nekad i strasi, jer odjednom auto puvece u jednu stranu, nebitno lijevo ili desno.....
There is a good player, and a great star, and after a legend. But above all these comes Paolo Maldini.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 okt 2023, 22:33

Moze bit da neka plocica kada stisne disk jednostavno ostane uz njega i nakon pustanja papucice, jer cilindar ne vraca kada pustis pomenutu papucicu kocnice. Tu onda nekad dolazi do pregrijavanja i blokiranja tocka pa jedna strana kaska i vuce u stranu.

Mozda bit zbog trapa, a to se kompjuterski prikaze u servisu gdje rade i zavrsi brzinski.

Prvo iskljucis navedeno, a trap ti svakak treba centrirat nakon odredjenog vremena.

milanist
Kontakt:

Post Postao/la milanist » 22 okt 2023, 23:28

Asteriks je napisao/la:
22 okt 2023, 22:33
Moze bit da neka plocica kada stisne disk jednostavno ostane uz njega i nakon pustanja papucice, jer cilindar ne vraca kada pustis pomenutu papucicu kocnice. Tu onda nekad dolazi do pregrijavanja i blokiranja tocka pa jedna strana kaska i vuce u stranu.

Mozda bit zbog trapa, a to se kompjuterski prikaze u servisu gdje rade i zavrsi brzinski.

Prvo iskljucis navedeno, a trap ti svakak treba centrirat nakon odredjenog vremena.
A ne znam iako sam laik sto se tice toga unaprijed bi iskljucio kocince, jer to mi se desava i u voznji kad bas i ne koristim kocince. Vidjeti cu sta je, skrenuti cu im paznju na to sto govoris, pa sta bude. hvala ipak brate, svaka pomoc je dobrodosla...

reds
Kontakt:

Post Postao/la reds » 23 okt 2023, 20:59

Raja, znate li gdje bi se u Sarajevu mogli zamijeniti kederi i koliko je okvirna cijena?

Kederi su dotrajali i čim dođe zima i vlažnije vrijeme, auto (Ford Focus 2005.) gotovo uvijek podrosi. I to toliko da se nedavno morala popravljati instrument tabla koja je bila previše vlažna pa su nastali neki spojevi.

Usput, pišite ako imate neki savjet šta bi se još trebalo provjeriti. :pray:
FK Pjetlovi

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 23 okt 2023, 21:07

Eh, ti Fordovi. :D

Imaš pp.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 23 okt 2023, 21:12

Je li uredno da se zamijene samo dva pokvarena grijaca ili treba svih 4 zamijeniti, tj. i ostala dva ispravna? :D

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 13 gostiju.