HŠK Zrinjski - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,Pasha

silenT
Kontakt:

Re: HŠK Zrinjski

Post Postao/la silenT » 04 jun 2012, 10:45

evo jedan super text

Donko Buhač:HŠK Zrinjski Je Ponos Svih Nas

HŠK Zrinjski je osnovan 1905, a zahvaljujući komunističkoj represiji ukinut je 1945. Dolaskom demokracije Zrinjski se ponovo vraća 1992, i danas je jedan od najuspješnijih nogometnih klubova na ovim prostorima. Ovaj puta smo odlučili zaviriti u povijest, te smo porazgovartali sa sinom od jednog nogometaša Zrinjskog iz vremena kada su klub ukinuli komunisti.

Za početak se predstavite

Ja sam Donko Buhač, rođen sam 1935. godine, a moj otac Mirko bio je nogometaš HŠK Zrinjski.

Sjećate li se nekih detalja iz vremena kada je Vaš otac igrao za HŠK Zrinjski?

Pa već kao dijete otac me je počeo voditi na utakmice Zrinjskog. Imao sam 4. godine kada me je odveo na prvu utakmicu gdje bi me ostavljao pomoćnom treneru na čuvanje. Pamtim da su utakmice Zrinjskog bile pravi blagdan za hrvate Mostara, a sjećam se i skoro svih nogometaša koji su nastupali za Zrinjski u to vrijeme. Nije to bilo kao danas, jer nogomet se igrao iz ljubavi i za sveti dres i grb Zrinjskog koji je u to vrijeme bio uzdanica Hrvata Mostara, ali i čitave Hercegovine. Pobjede bi se slavile dostojanstveno u Hrvoju, i ta okupljanja prijatelja i nogometaša Zrinjskog su bila nezaboravna.

Do kada je Vaš otac bio u HŠK Zrinjski?

Bio je u Zrinjskom sve do zadnjih dana, kada je klub i ugašen od strane komunističkih vlasti. Mog oca je igranje za Zrinjski koštalo etikete ratnog zločinca, i morao je pobjeći od sigurne smrti u izbjeglištvo, prvo u Italiju, zatim u Argentinu gdje mu se i gubi svaki trag.

Zašto je proglašen ratnim zločincem?

Zbog igranja za Zrinjski, te zbog toga što je bio pripadnik domobrana. Ljudi moraju znati da je tadašnja NDH mobilizirala ljude u svoje postrojbe, kao što to radi svaka zemlja na svijetu. Tu nije bilo izbora moralo se ići u domobrane ili u ustaše. Ali povrh svega moj otac je najviše kriv što je do zadnjeg dana bio dušom i tijelom za HŠK Zrinjski. Ostali klubovi su brže bolje promijenili grb i nastavili sa radom, a ljudi iz Zrinjskog to nisu po cijenu života i klub je zatran i ugašen, a igrači su ili stradali, bili proganjani ili su kao moj otac morali pobjeći u egzil. Nakon takozvanog oslobođenja ime Zrinjskog se nije smjelo ni izgovoriti naglas, jer bi to odmah povuklo sankcije Udbe i udbaša. Možete li samo zamisliti koliko se onda volio i što je bio Zrinjski Hrvatima Mostara i Hercegovine, kada ga i po cijenu života nisu htjeli ostaviti i skinuti mu povijesni grb. Moram istaći da ni danas ne znamo što je bilo sa njim, niti se ikada smio javiti zbog naše, a i svoje sigurnosti. Živio je Zrinjski, i zbog Zrinjskog je morao napustiti i svoj Mostar i svoju obitelj.

Da li je u ta vremena bio aktualan Gradski derbi?

Da, igrao se Gradski derbi između HŠK Zrinjski i FK Velež koji je privlačio pozornost u gradu. Zrinjski je tada, kao i sada bio mnogo uspješniji što se znalo proslaviti nakon tih utakmica.

Je vi Vaš otac mogao otići iz Zrinjskog?

Tražili su ga iz Građanskog da ide u Zagreb. Majka je govorila da idemo, a on kaže ne mogu ja ostaviti moj Zrinjski i i moju raju. Tada su mu nudili u Zagrebu kuću i dobar posao, jer novca nije bilo u igri kao danas.

Ima li možda neka interesantna anegdota iz tog vremena?

Pa ima dosta toga, a ja ću Vam ispričati jednu koju su i meni ispričali moji djed i baka. Kada se moj otac htio ženiti mojom majkom, kako je tada red i bio išao je u njenih roditelja da zatraži dozvolu za brak. Moj djed je tada upitao oca što on radi? Ja sam nogometaš HŠK Zrinjski i to jedan od boljih, odgovorio je moj otac. Djed se ljutnuo i rekao da je to u redu, ali da dođe po njegovu kćer tek kada nađe pravi posao. I tako se otac zaposlio na željeznici i tek onda dobio pristanak da se može oženiti. Danas je to drugačije, roditelji čim im djeca prvi puta udare loptu sanajaju da će baš oni biti Ronaldo ili Messi i da će im donijeti milione.

Pratite li danas HŠK Zrinjski?

Pratim redovno u medijima jer sam već i star da idem na stadion. Moram reći da moju obitelj niko nikada iz Zrinjskog nije pozvao na bilo kakvu proslavu ili ceremoniju, premda je moj pokojni otac sve dao Zrinjskom, ali to valjda govori o njima kakvi su.

Imate li kakvu poruku za kraj?

Nogometašima Zrinjskog poručujem da dobro nauče što je bio Zrinjski i za koga igraju. Oni koji ne ginu za dres kluba koji nose njima nije ni mjesto u Zrinjskom. Zrinjski je naš ponos i ne smijemo dati nikome da ga ponovo uništi. Duša me boli kada na televiziji neki dan vidim prazne tribine, to ime Zrinjskog nije zaslužilo bez obzira tko ga trenutno vodi. I neka svi maknu prste od Zrinjskog, jer Zrinjski će ih opeći. I još za kraj da pozdravim mog jedinog sina Miroslava koji je u Nizozemskoj i koji je veliki navijač Zrinjskog.
Inter, Zrinjski, Hajduk, NY Knicks, Medvešćak, NY Rangers, Andy Murray, Rafael Nadal, Fernando Alonso

acovic1
Kontakt:

Post Postao/la acovic1 » 04 jun 2012, 11:05

silenT je napisao/la:evo jedan super text

Donko Buhač:HŠK Zrinjski Je Ponos Svih Nas

HŠK Zrinjski je osnovan 1905, a zahvaljujući komunističkoj represiji ukinut je 1945. Dolaskom demokracije Zrinjski se ponovo vraća 1992, i danas je jedan od najuspješnijih nogometnih klubova na ovim prostorima. Ovaj puta smo odlučili zaviriti u povijest, te smo porazgovartali sa sinom od jednog nogometaša Zrinjskog iz vremena kada su klub ukinuli komunisti.

Za početak se predstavite

Ja sam Donko Buhač, rođen sam 1935. godine, a moj otac Mirko bio je nogometaš HŠK Zrinjski.

Sjećate li se nekih detalja iz vremena kada je Vaš otac igrao za HŠK Zrinjski?

Pa već kao dijete otac me je počeo voditi na utakmice Zrinjskog. Imao sam 4. godine kada me je odveo na prvu utakmicu gdje bi me ostavljao pomoćnom treneru na čuvanje. Pamtim da su utakmice Zrinjskog bile pravi blagdan za hrvate Mostara, a sjećam se i skoro svih nogometaša koji su nastupali za Zrinjski u to vrijeme. Nije to bilo kao danas, jer nogomet se igrao iz ljubavi i za sveti dres i grb Zrinjskog koji je u to vrijeme bio uzdanica Hrvata Mostara, ali i čitave Hercegovine. Pobjede bi se slavile dostojanstveno u Hrvoju, i ta okupljanja prijatelja i nogometaša Zrinjskog su bila nezaboravna.

Do kada je Vaš otac bio u HŠK Zrinjski?

Bio je u Zrinjskom sve do zadnjih dana, kada je klub i ugašen od strane komunističkih vlasti. Mog oca je igranje za Zrinjski koštalo etikete ratnog zločinca, i morao je pobjeći od sigurne smrti u izbjeglištvo, prvo u Italiju, zatim u Argentinu gdje mu se i gubi svaki trag.

Zašto je proglašen ratnim zločincem?

Zbog igranja za Zrinjski, te zbog toga što je bio pripadnik domobrana. Ljudi moraju znati da je tadašnja NDH mobilizirala ljude u svoje postrojbe, kao što to radi svaka zemlja na svijetu. Tu nije bilo izbora moralo se ići u domobrane ili u ustaše. Ali povrh svega moj otac je najviše kriv što je do zadnjeg dana bio dušom i tijelom za HŠK Zrinjski. Ostali klubovi su brže bolje promijenili grb i nastavili sa radom, a ljudi iz Zrinjskog to nisu po cijenu života i klub je zatran i ugašen, a igrači su ili stradali, bili proganjani ili su kao moj otac morali pobjeći u egzil. Nakon takozvanog oslobođenja ime Zrinjskog se nije smjelo ni izgovoriti naglas, jer bi to odmah povuklo sankcije Udbe i udbaša. Možete li samo zamisliti koliko se onda volio i što je bio Zrinjski Hrvatima Mostara i Hercegovine, kada ga i po cijenu života nisu htjeli ostaviti i skinuti mu povijesni grb. Moram istaći da ni danas ne znamo što je bilo sa njim, niti se ikada smio javiti zbog naše, a i svoje sigurnosti. Živio je Zrinjski, i zbog Zrinjskog je morao napustiti i svoj Mostar i svoju obitelj.

Da li je u ta vremena bio aktualan Gradski derbi?

Da, igrao se Gradski derbi između HŠK Zrinjski i FK Velež koji je privlačio pozornost u gradu. Zrinjski je tada, kao i sada bio mnogo uspješniji što se znalo proslaviti nakon tih utakmica.

Je vi Vaš otac mogao otići iz Zrinjskog?

Tražili su ga iz Građanskog da ide u Zagreb. Majka je govorila da idemo, a on kaže ne mogu ja ostaviti moj Zrinjski i i moju raju. Tada su mu nudili u Zagrebu kuću i dobar posao, jer novca nije bilo u igri kao danas.

Ima li možda neka interesantna anegdota iz tog vremena?

Pa ima dosta toga, a ja ću Vam ispričati jednu koju su i meni ispričali moji djed i baka. Kada se moj otac htio ženiti mojom majkom, kako je tada red i bio išao je u njenih roditelja da zatraži dozvolu za brak. Moj djed je tada upitao oca što on radi? Ja sam nogometaš HŠK Zrinjski i to jedan od boljih, odgovorio je moj otac. Djed se ljutnuo i rekao da je to u redu, ali da dođe po njegovu kćer tek kada nađe pravi posao. I tako se otac zaposlio na željeznici i tek onda dobio pristanak da se može oženiti. Danas je to drugačije, roditelji čim im djeca prvi puta udare loptu sanajaju da će baš oni biti Ronaldo ili Messi i da će im donijeti milione.

Pratite li danas HŠK Zrinjski?

Pratim redovno u medijima jer sam već i star da idem na stadion. Moram reći da moju obitelj niko nikada iz Zrinjskog nije pozvao na bilo kakvu proslavu ili ceremoniju, premda je moj pokojni otac sve dao Zrinjskom, ali to valjda govori o njima kakvi su.

Imate li kakvu poruku za kraj?

Nogometašima Zrinjskog poručujem da dobro nauče što je bio Zrinjski i za koga igraju. Oni koji ne ginu za dres kluba koji nose njima nije ni mjesto u Zrinjskom. Zrinjski je naš ponos i ne smijemo dati nikome da ga ponovo uništi. Duša me boli kada na televiziji neki dan vidim prazne tribine, to ime Zrinjskog nije zaslužilo bez obzira tko ga trenutno vodi. I neka svi maknu prste od Zrinjskog, jer Zrinjski će ih opeći. I još za kraj da pozdravim mog jedinog sina Miroslava koji je u Nizozemskoj i koji je veliki navijač Zrinjskog.

Odličan text a naročito treba zapamtiti ovaj zadnji pasus.Ovo mora da bude pravilo kako za igrače tako i za navijače.Sve je prolazno ,nekada će rezultati biti bolji ,nekada lošiji ali Zrinjski uvijek mora biti ispred sviju (ne mislim u rezultatskom smislu mada tome treba težiti) .Svetinja ostaje svetinja.
VOLIM MOSTAR PA MAKAR I VAKI!

ublehas
Kontakt:

Post Postao/la ublehas » 04 jun 2012, 11:26

acovic1 je napisao/la:
ublehas je napisao/la:Koliko znam postotak od transfera ide svim klubovima u kojima je igrao igrač do 23 godina, srazmjerno vremenu koje je proveo u klubu i određenom koeficijentu. Ukupan postotak iznosi 5%. Sad nism siguran da li Zrinjski ima pravo na postotak, jer je Luka igrao kao posuđen igrač u Zrinji.
Mislim da postoji i neko UEFA-ino pravilo za nastupanje u prvom timu ako igrač nije imao punih 18 godina a mislim da je kod Luke bio taj slučaj.Lani se pričalo da će Zrinja dobiti neku lovi ako Luka pređe u Chelsi e sada je li to istina ne znam,ali ako je i 0,25 % na recimo 20 miliona to je nekih 50 ooo funti, nije ni to za bacit.Ako bude transfera naravno!
Pravilo postoji 100%. Procenat se daje od 0,25%-0,5%, zavisno od dobi u kojoj je igrao u klubu, ali opet nisam siguran da li se to odnosi na klubove u kojima je bio član, ili i na klubove u kojim je igrao. Mislim da Zrinjski nema pravo na naknadu jer je Luka tada bio čan Dinama, ali nisam 100% siguran.

BolanBolan
Kontakt:

Post Postao/la BolanBolan » 04 jun 2012, 11:40

slika
"...gledam na svaki preživljeni dan svog života kao na neku veliku pobjedu, a poderotine na mojoj duši sve su veće i niko ih ne može zakrpiti."

bezze
Kontakt:

Post Postao/la bezze » 04 jun 2012, 12:05

Dobar gore tekst strasan za najezit se, mnogi ljudi ga trebaju procitat pa onda pisat nesto o cemu nemaju pojma.Danas je ta skupstina pa cemo da vidimo sta dalje, btw.lako cemo za procenat imamo bitnih stvari.

acovic1
Kontakt:

Post Postao/la acovic1 » 04 jun 2012, 12:52

bezze je napisao/la:Dobar gore tekst strasan za najezit se, mnogi ljudi ga trebaju procitat pa onda pisat nesto o cemu nemaju pojma.Danas je ta skupstina pa cemo da vidimo sta dalje, btw.lako cemo za procenat imamo bitnih stvari.
Izgleda da nemamo pravo ni na kakav procenat jer je Luka bio posuđen igrač.Procenat je važan jer očito nam ne cvijetaju ruže ni u financijskom a ni u rezultatskom smislu.Ponovo kažem koliko para toliko muzike i sa te strane dosta toga će ovisiti od današnje skupštine i ljudi koji će ući u upravu.Bilo bi jako bitno da se već danas riješi pitanje predsjednika i uprave kluba jer svako odugovlačenje može imati velike posljedice što se tiče slijedeće sezone.Samo,ja na žalost po tom pitanju nisam veliki optimista i mislim da se danas neće desiti ništa spektakularno ali nadam se da griješim.Ajde tko prvi nešto sazna ili negdje pročita neka napiše.

Rosas7
Kontakt:

Post Postao/la Rosas7 » 04 jun 2012, 17:04

evo da napisem sto se tice luke

svi klubovi u kojima je igrao do 21 godine,imaju pravo na postotak u slucaju ako luka modric se transferira u neku drugu ligu tj, van engleske,ako se proda u englesku opet onda nista ne ide zrinjskom
zrinjski ima pravo na 0,5% traNSFERA..

LUKA ZIV BIO AJDE U PSG :D :D

odlican tekst gore napisan svaka cast

hskz 1905
Volim ZRINJSKI,volim MOSTAR,svaki kamen ovoga grada,nek se zna da u njemu vojska ULTRASA vlada
Prvak BiH- 2004/2005, 2008/2009, 2013/2014
Pobjednik Kupa BiH-2007/2008
http://youtu.be/eg6aEePF5B4

Oprahnoge
Kontakt:

Post Postao/la Oprahnoge » 04 jun 2012, 17:17

Rosas7 je napisao/la:evo da napisem sto se tice luke

svi klubovi u kojima je igrao do 21 godine,imaju pravo na postotak u slucaju ako luka modric se transferira u neku drugu ligu tj, van engleske,ako se proda u englesku opet onda nista ne ide zrinjskom

hskz 1905
Između 13 i 23 god,se sabira!samo ne znam jel važi za posudbe ;)
------------------------EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT---------------------------

Rosas7
Kontakt:

Post Postao/la Rosas7 » 04 jun 2012, 17:21

Oprahnoge je napisao/la:
Rosas7 je napisao/la:evo da napisem sto se tice luke

hskz 1905
Između 13 i 23 god,se sabira!samo ne znam jel važi za posudbe ;)
jeste zato jer je i taj klub u kojem je bio posudjen sudjelovao u razvijanju igraca... ;)
Volim ZRINJSKI,volim MOSTAR,svaki kamen ovoga grada,nek se zna da u njemu vojska ULTRASA vlada

acovic1
Kontakt:

Post Postao/la acovic1 » 04 jun 2012, 21:57

Je li bilo išta,skupština,sastanak ,bilo šta?Izgleda opet ništa!

bekicamir
Kontakt:

Post Postao/la bekicamir » 04 jun 2012, 22:37

acovic1 je napisao/la:Je li bilo išta,skupština,sastanak ,bilo šta?Izgleda opet ništa!
Sutra! :D

ScooTeR
Kontakt:

Post Postao/la ScooTeR » 04 jun 2012, 23:12

Zrinjski umro? :?:
Amar Osim!!!!
Kraj price!!!!!

bekicamir
Kontakt:

Post Postao/la bekicamir » 04 jun 2012, 23:19

ScooTeR je napisao/la:Zrinjski umro? :?:
nije Zrinjski umro,al znam tko je pri kraju! 8-)

Rosas7
Kontakt:

Post Postao/la Rosas7 » 05 jun 2012, 12:25

danas je skupstina valjda,nadajmo se najboljem

vecaveca
Kontakt:

Post Postao/la vecaveca » 05 jun 2012, 13:20

Kakvo misljenje imate o ovome malom Bibicu ?? kakav je igrac,kako se pokazao ?

acovic1
Kontakt:

Post Postao/la acovic1 » 05 jun 2012, 13:56

vecaveca je napisao/la:Kakvo misljenje imate o ovome malom Bibicu ?? kakav je igrac,kako se pokazao ?
Dobar momak , ima potencijala.Mene podsjeća na Smaića kad je došao u Zrinju.

Zna li tko u koliko je sati skupština?

Mancini
Kontakt:

Post Postao/la Mancini » 05 jun 2012, 16:25

acovic1 je napisao/la:
vecaveca je napisao/la:Kakvo misljenje imate o ovome malom Bibicu ?? kakav je igrac,kako se pokazao ?

Igra momak u Zrinjskom a govori kako bi volio igrati u Želji. :o Kakvi su to fudbaleri koji se sami nude? :shock:
FK OLIMPIC SARAJEVO POBJEDNIK KUPA BiH U SEZONI 2014./2015. LAHKO JE BITI NAVIJAČ BRAZILA. BUDI NAVIJAČ KIPRA.

bezze
Kontakt:

Post Postao/la bezze » 05 jun 2012, 16:46

Mancini je napisao/la:
acovic1 je napisao/la:

Igra momak u Zrinjskom a govori kako bi volio igrati u Želji. :o Kakvi su to fudbaleri koji se sami nude? :shock:
Ma daj coece sad eto zeljo posta barcelona svi cemo navijat i davat im igrace ko da su neznam sta..vidit cemo ih u europi , sorry za offtopic morao sam, ide mi na k to vise !

Rosas7
Kontakt:

Post Postao/la Rosas7 » 05 jun 2012, 17:46

Mancini je napisao/la:
acovic1 je napisao/la:

odmah mu se zahvalit lagano,pa eto mu zelje nek igra tamo ;)

Rosas7
Kontakt:

Post Postao/la Rosas7 » 05 jun 2012, 17:50

popovic ima ponudu goska :D ,izgleda da ce tamo

Zaključano

Natrag na “HŠK Zrinjski”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.