Automobili, motori...
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- Centre forward
- Kontakt:
Re: Automobili, motori...
@asteriks i ostatak ekipe.
Jeste li imali iskustva sa auto dijelovima "Imperium". Bar ja tako msm da mi je rek'o onaj u Motorexu. Moram mijenjat' ono crijevo od zračnog filtera do turbine pa me zanima kvalitet.
Jeste li imali iskustva sa auto dijelovima "Imperium". Bar ja tako msm da mi je rek'o onaj u Motorexu. Moram mijenjat' ono crijevo od zračnog filtera do turbine pa me zanima kvalitet.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
To je ono crijevo za dovod zraka. Na njemu dodje msm i ogranak za uberlauf plus dole guma sto se stavi na kraju cijevi do turbine.
Realno na pomenutom nema sta otic, odokativno provjeris stanje da nema rupica, stegnes dvije šelne i tjt. Imas na svakom vecem otpadu.
Realno na pomenutom nema sta otic, odokativno provjeris stanje da nema rupica, stegnes dvije šelne i tjt. Imas na svakom vecem otpadu.

Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- Centre forward
- Kontakt:
Da, to je to crijevo, sve znaš.
Ma znam da ima, al' i na otpadu hoće minimalno 50 kermi, a ovo novo košta nekih 70, k'o men, preko ovog jednog momka. Zato i pitam za ovaj Imperium. Novo je ipak novo.
Haman da originalno (OEM) u ovlaštenim servisima košta nekih 600 KM.

Ma znam da ima, al' i na otpadu hoće minimalno 50 kermi, a ovo novo košta nekih 70, k'o men, preko ovog jednog momka. Zato i pitam za ovaj Imperium. Novo je ipak novo.
Haman da originalno (OEM) u ovlaštenim servisima košta nekih 600 KM.

05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Ako na otpadu pregovarackim vjestinama nemos spustit na 40ak, onda ebga, kupuj to novo.
Govorim ti iz razloga jer ovdje bas i nije toliko bitan kvalitet, a svako iole ocuvanije ce ti drazt godinama bez problema.
Znas kako jedan Zuja kaze, ovlasteni servisi su prodaja magle za auta starija od 10 godina.
Govorim ti iz razloga jer ovdje bas i nije toliko bitan kvalitet, a svako iole ocuvanije ce ti drazt godinama bez problema.

Znas kako jedan Zuja kaze, ovlasteni servisi su prodaja magle za auta starija od 10 godina.

- Centre forward
- Kontakt:
Koja je to dimenzija gume i koji je DOT ?
Dunlop je ipak premium guma.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Ti bas uranio ..ima da ti se istope do prave zime 

Gume nove samo najeftnije uzimaj slobodnoCentre forward je napisao/la: ↑06 okt 2023, 14:20Koja je to dimenzija gume i koji je DOT ?
dot je ovogodisnji tj. 1223 a dimenzija je 175/65/14 , a sto jelle upita za vozanje jest malo rano al odoh iz Sarajeva na tri sedmice i bice parkiran u garaži tako da sam sada zamijenio da izbjegnem guzvu pocetkom novembra kad svi nagrnuCentre forward je napisao/la: ↑06 okt 2023, 14:20Koja je to dimenzija gume i koji je DOT ?
Ma ja ev 3 god. ni ne stavljam zimske gume ...snijega svakako nema .... a koji je to avtic pa tako male felge na njega idu ?
fabia 1.2, savrsena za grada izmedju kontenjera se mozes uglaviti sa njom u gradu, a sto se tice guma da sam nasao dobre za cijelu sezonu gume njih bi uzeo bila samo Sava u ovoj dimenziji, realno kako vrijeme prolazi sve manje i manje zima imamo i gume za cijelu sezonu postaju sve primamljivi odabir
Druga je stvar sto kod nas 80% vozaca ima Savu s3 staru nekoliko godina kao gumu za cijelu sezonu m+s im je zima ljeto

- Centre forward
- Kontakt:
Aha, pa zato je i jeftinija, zbog veličine, mislio sam da je neki stariji dot i veća guma. Dugo nisam čuo da neko traži 14-e.Robust je napisao/la: ↑06 okt 2023, 14:39dot je ovogodisnji tj. 1223 a dimenzija je 175/65/14 , a sto jelle upita za vozanje jest malo rano al odoh iz Sarajeva na tri sedmice i bice parkiran u garaži tako da sam sada zamijenio da izbjegnem guzvu pocetkom novembra kad svi nagrnuCentre forward je napisao/la: ↑06 okt 2023, 14:20Koja je to dimenzija gume i koji je DOT ?

To je neka Fabia, Polo ili nesto slično.
@aleme, ja se ne vodim tom logikom. Smatram da na autu na svemu možeš' štedit' ali na gumama, kočnicama i ulju nikad.
Kod mene su zimske Continental WinterContact TS870. Još uvijek je izgleda najbolja zimska guma na svijetu (tako pišu ovi što to testiraju). Vozim ih dvije sezone i nisu "hanule".
Ljetne su mi Michelin Primacy 4. One su i došle na Fordu prije tri godine. OK su, bez deformacija, ali su malo potrošene. Vidjeću aBd na proljeće da sebi nabavim nove pa ću vidim da li ću opet Michelinke ili Conti PremiumContact.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Za ostalo stoji za gume ne, iz mog iskustva, mijenjam ih relativno cesto jer puno milja prelazim, i najeftinije i jake (Michelin recimo), su mi trajale oko 50-60k milja, znaci sto cu davati 3-4 stoje vise kad ne moram.
- Centre forward
- Kontakt:
Ključ i jeste u kilometraži. Ja ne prelazim toliko pa Premium guma može trajati i biti postojana 6 ili 7 godina, bez deformacija. Ove jeftinije će bez obzira na eskploataciju izgubit' na vitalnosti bez obzira na kilometražu. Ono, zgazit' će ih vrijeme.
Btw, kakav smo mi narod i nacija, 70 % ljudi misle da je M+S nekakva varijanta ljeto/zima gume. Ludilo.
Zimske gume treba imat' bez obzira na to da li ima snijega ili ne. Ljetne gume, od Conti do Petlasa su ispod nekih 7 stepeni beskorisne, uplastiče se i onda je glava u torbi.
Btw, kakav smo mi narod i nacija, 70 % ljudi misle da je M+S nekakva varijanta ljeto/zima gume. Ludilo.
Zimske gume treba imat' bez obzira na to da li ima snijega ili ne. Ljetne gume, od Conti do Petlasa su ispod nekih 7 stepeni beskorisne, uplastiče se i onda je glava u torbi.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Europski autoklubovi pod paznjom renomiranih auto magazina svake sezone radi profi testove auto guma.
Gledaju se segmenti poput sigurnosti u voznji, ponasanje na mokroj i suhoj cesti, procijenjeni zivotni vijek, buka, odrzivost, cijena itd.
Test zimskih guma za ovu sezonu u dimenzijama R16 pokazao je kako su Dunlop WS 5 i Michelin A 6 dobili najbolju ocjenu. Slijede Goodyear 9+, Hankook Winter RS3 te Bridgstone... Sve pomenute, ovim redosljedom spadaju u kategoriju vrlo preporucljivo. Ostale su level ispod. Kod R17, Continental je lider.
Ako nam ista glede sigurnosti i cjelokupnog stanja moze biti orijentir, onda su to navedeni testovi. Sve ostalo je mahalska.
Gledaju se segmenti poput sigurnosti u voznji, ponasanje na mokroj i suhoj cesti, procijenjeni zivotni vijek, buka, odrzivost, cijena itd.
Test zimskih guma za ovu sezonu u dimenzijama R16 pokazao je kako su Dunlop WS 5 i Michelin A 6 dobili najbolju ocjenu. Slijede Goodyear 9+, Hankook Winter RS3 te Bridgstone... Sve pomenute, ovim redosljedom spadaju u kategoriju vrlo preporucljivo. Ostale su level ispod. Kod R17, Continental je lider.
Ako nam ista glede sigurnosti i cjelokupnog stanja moze biti orijentir, onda su to navedeni testovi. Sve ostalo je mahalska.
Ok stoji, vremenski da, ali jebga meni je to godisnje.Centre forward je napisao/la: ↑06 okt 2023, 15:07Ključ i jeste u kilometraži. Ja ne prelazim toliko pa Premium guma može trajati i biti postojana 6 ili 7 godina, bez deformacija. Ove jeftinije će bez obzira na eskploataciju izgubit' na vitalnosti bez obzira na kilometražu. Ono, zgazit' će ih vrijeme.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Ja imam ljetne Hankook i zimske Viking. Naredni put kada budem kupovao cu uzeti one sto kod nas kazu "jeftine". Predjem godisnje 12 hiljada kilometara i to prosjecna brzina 25kmh. Po gradu od toga jedno 10 hiljada, max brzina 70 na sat. Ne trebaju mi bolje od budzet klase.
Ove razlike se vide kad u auto sjedne reli vozac pa ga dere po nekoj planini i onda kazu Conti je najbolji. Jest najbolji al meni nije potreban. Meni je svaka guma traje do 5 godina i kada vidim da je losa mijenjam.
Gledam kod ljudi ima brendiranih guma ali krs stanje. Ja se nikad ne dovodim u tu situaciju ali mi i ne treba R16 guma od 250KM.
Ove razlike se vide kad u auto sjedne reli vozac pa ga dere po nekoj planini i onda kazu Conti je najbolji. Jest najbolji al meni nije potreban. Meni je svaka guma traje do 5 godina i kada vidim da je losa mijenjam.
Gledam kod ljudi ima brendiranih guma ali krs stanje. Ja se nikad ne dovodim u tu situaciju ali mi i ne treba R16 guma od 250KM.
Na ovim validnim testovima postoji raspon ocjena od najbolje tj. izvrstan do najgore tacnije ne preprorucuje se. Izmedju su jos ocjene - vrlo preporucljivo, preporucljivo i djelomicno.
U manjim dimenzijama, znaci R13, R14 i 15ka, Sava Eksimo godinama je nivo preporucljive. Logicno da cemo gledat pomenutu kako zbog cijene tako i cinjenice da je sigurno provjerena. Cak i na dimenziji R17, Sava eskimo hp2 ima prolaznu ocjenu. Istina da svaki cm zaustavnog puta moze znaciti razliku, ali uz pravilno odstojanje te voznju prilagodjenu uvjetima ceste, nece biti nikakvih problema.
Naravno da su ove premium bolje, ne striktno za one koje prelaze mnogo km, i sam nekad spadam u tu kategoriju, vec za one koji malo vise traze sigurnosti, onda nesto duzi rok trajanja itd., iako je ponavljam sigurno i ono sto je preporucljivo, bez da mora biti top.
I jos nesto vrlo vazno, a to se ranije spominjalo na ovoj temi, prema detaljnim testovima austrijskog auto kluba, dobro skladistena guma nakon tri godine mijena karakteristike i na pocetku cetvrte bit ce tek uslovno preporucljiva.
U manjim dimenzijama, znaci R13, R14 i 15ka, Sava Eksimo godinama je nivo preporucljive. Logicno da cemo gledat pomenutu kako zbog cijene tako i cinjenice da je sigurno provjerena. Cak i na dimenziji R17, Sava eskimo hp2 ima prolaznu ocjenu. Istina da svaki cm zaustavnog puta moze znaciti razliku, ali uz pravilno odstojanje te voznju prilagodjenu uvjetima ceste, nece biti nikakvih problema.
Naravno da su ove premium bolje, ne striktno za one koje prelaze mnogo km, i sam nekad spadam u tu kategoriju, vec za one koji malo vise traze sigurnosti, onda nesto duzi rok trajanja itd., iako je ponavljam sigurno i ono sto je preporucljivo, bez da mora biti top.
I jos nesto vrlo vazno, a to se ranije spominjalo na ovoj temi, prema detaljnim testovima austrijskog auto kluba, dobro skladistena guma nakon tri godine mijena karakteristike i na pocetku cetvrte bit ce tek uslovno preporucljiva.
Samo polovne nikad ne uzimaj, moze biti sara top ali stara k'o Grcka, dzaba joj sara.tuzlak1987 je napisao/la: ↑06 okt 2023, 16:50Ja imam ljetne Hankook i zimske Viking. Naredni put kada budem kupovao cu uzeti one sto kod nas kazu "jeftine". Predjem godisnje 12 hiljada kilometara i to prosjecna brzina 25kmh. Po gradu od toga jedno 10 hiljada, max brzina 70 na sat. Ne trebaju mi bolje od budzet klase.
@asteriks
Znao sam voziti i zice se vide na gumi (kad neam vremena da zamjenim), pa nista. Iz svog licnog iskustva, vazda cu uzimati nove ali najeftinije sto imaju, jer mi traju priblizno isto 5-10k razlika u miljazi (ako se i desi razlika).
Da, ali kazu da kvalitetna guma zna drasticno smanjiti potrosnju goriva.alemsa je napisao/la: ↑06 okt 2023, 19:50Samo polovne nikad ne uzimaj, moze biti sara top ali stara k'o Grcka, dzaba joj sara.tuzlak1987 je napisao/la: ↑06 okt 2023, 16:50Ja imam ljetne Hankook i zimske Viking. Naredni put kada budem kupovao cu uzeti one sto kod nas kazu "jeftine". Predjem godisnje 12 hiljada kilometara i to prosjecna brzina 25kmh. Po gradu od toga jedno 10 hiljada, max brzina 70 na sat. Ne trebaju mi bolje od budzet klase.
@asteriks
Znao sam voziti i zice se vide na gumi (kad neam vremena da zamjenim), pa nista. Iz svog licnog iskustva, vazda cu uzimati nove ali najeftinije sto imaju, jer mi traju priblizno isto 5-10k razlika u miljazi (ako se i desi razlika).
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.